26.5.2021: Η Revoil και το Λεφτόδεντρο – Τα κέρδη ήρθαν για να μείνουν

Η Revoil και το Λεφτόδεντρο 

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις ανακοινώσεις της Revoil και ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω τι κάνουν εκεί στην Βάρη.

ΟΑΚ

 • Πετρέλαιο και Βενζίνη πουλάνε ή έχουν βρει το δέντρο με τα… πεντακοσάευρα και φυτεύουν κάθε μέρα και από ένα;

Γράφαμε στην αρχή του έτους ότι η εταιρία κάνει φοβερή διαχείριση και θα κλείσει μάλλον το 2020 με κέρδη προ φόρων πέριξ των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Και ήρθε η εταιρία και μας τρέλανε.

 • Με κύκλο εργασιών 550 εκατομμύρια ευρώ από 700 (ναι, μιλάμε για την χρήση του 2020 οπού το μισό έτος ήταν εκτός λειτουργείας λόγο lockdown ) κατάφερε να βγάλει Κέρδη προ φόρων 3,65 εκατομμύρια από 2.8 το 2019.

Δηλαδή μέσα σε μια χρήση εξαιρετικά προβληματική η Revoil με ορθή διαχείριση έβγαλε 30% αυξημένα κέρδη. Και πως τα κατάφερε; Θα πούλησε κάνα οικοπεδάκι και θα έβγαλε έκτακτα κέρδη; Αμ δε. Πρόσθεσε 28 νέα πρατήρια μέσα σε ένα χρόνο και διαχειρίστηκε πολύ σοφά και όμορφα τα αποθέματα της.  

Να το πω απλά, τα κέρδη ήρθαν για να μείνουν. Και μιας και μιλάω για οικοπεδάκι, στις σελίδες 6 και 7 (ναι, δύο ολόκληρες σελίδες) έχει μια λίστα ακινήτων και οικοπέδων της εταιρίας που θα ζήλευαν αρκετοί μοδάτοι του κλάδου των εταιριών διαχείρισης ακινήτων. Φυσικά για την Revoil αυτό είναι σαν να μην υπάρχει.

Αν οι άνθρωποί πουλάγανε μετοχές και φύκια θα είχαν φτιάξει ήδη μια θυγατρική με τεράστια logo και ταμπέλες και ένα όνομα Real estate investment opportunities και πράσινα άλογα για να μας το παίξουν μάγκες. Καμία σχέση όμως με την κατά τα άλλα άγνωστη στο ευρύ κοινό διοίκηση της Revoil.

 • Και μιας και μιλάμε για διοίκηση, έπεσε το ματάκι μας στην σελίδα 21 οπού οι αμοιβές και συναλλαγές με τα μέλη του ΔΣ από 830 χιλιάδες ευρώ το 2019 μειώθηκαν στο 356 χιλιάρικα. Ναι, δεν σας κάνω πλάκα. Οι άνθρωποι λόγο πανδημίας μείωσαν πλέον του 50% τις αμοιβές τους. 

Και καλά όλα αυτά, λίγο ή πολύ τα είχαμε επισημάνει και στις αρχές του 2021, φυσικά τότε μόνο με εκτιμήσεις τις οποίες διέψευσαν θετικά οι διοικούντες.

 • Πάμε στο 2021 και το πρώτο τρίμηνο.

Και γιατί έχει αυτό το πρώτο τρίμηνο τόσο ενδιαφέρον. Γιατί στις 23 Μαρτίου 2020 επιβλήθηκε καθολικό Lockdown στην χώρα και συνεπώς το 1ο τρίμηνο του 2020 είχε μέσα 7 μέρες Lockdown. Το αντίστοιχο φετινό τρίμηνο όμως έχει όλο το τρίμηνο Lockdown. Συνεπώς, κατανάλωση βενζίνης ελάχιστή και μόνο για μετακινήσεις εντός νομών. Περιμέναμε λοιπόν κάτι ανάλογο και στα αποτελέσματα. Και ήρθαν οι άνθρωποι και κυριολεκτικά πετάξαν την μπάνκα στον αέρα. Διαβάστε νούμερα. 

 • Κύκλος εργασιών 147,05 εκατομμύρια   από 169,11
 • Μικτό Κέρδος 5,85 από 6,32
 • EBITDA 2,24 από 2,21
 • Κέρδη προ φόρων 0,82 από 0,78

Δηλαδή σε ένα κλειστό για την Ελλάδα τρίμηνο κατάφεραν οι άνθρωποι να αυξήσουν τα κέρδη. Οκ το κάνανε και πέρυσι. Αλλά πέρυσι μιλάγαμε για 40% Lockdown στο έτος. Φέτος μιλάμε για 100% το πρώτο τρίμηνο. Δηλαδή, αν δεν είχαμε Lockdown τι κέρδη θα βγάζανε; Τα διπλάσια;

 • Τώρα να κάνω μια πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 4-5 εκατομμυρίων με τέτοιους ρυθμούς που τρέχουν;
 • Νωρίς είναι ακόμα, αλλά αν το πετύχουν θα μιλάμε για P/στο 6! Τώρα είναι ήδη κάτω από 10.  
 • Καλό θα ήταν, η εταιρία να βγάλει μια επίσημη εκτίμηση.

Κλείνοντας να ξαναναφερθουμε στην προσπάθεια της εταιρίας να μπει στον κλάδο των ΑΠΕ. Μας ανακοίνωσαν ήδη την εξαγορά ενός έργου αλλά από την αγορά ακούγεται ότι η εταιρία βρίσκεται ήδη μέσα σε σειρά άλλων έργων. Αναμένουμε ανακοινώσεις.

Να θυμίσω ότι και 2-3 εργα αν πετύχει η εταιρία θα μιλάμε για ΠΡΟΣΘΕΤΑ κέρδη στην ήδη υψηλής κερδοφορίας χρήση και δεν αποκλείεται με τους ρυθμούς που τρέχει και η κατά πολύ μεγαλύτερη ΜΟΗ να βρισκόμαστε μπροστά από μια φοβερή επενδυτική ευκαιρία.

 • Διότι όπως φαίνεται με την πτώση των τιμών ρεύματος η ΔΕΗ ή θα αναγκαστεί να εξαγοράσει δεκάδες MW εργων ή θα κατασκευάσει φτηνότερες μονάδες που δυστυχώς οι παλιές τεχνολογίες δεν προσφέρουν ή το μέλλον ανήκει σε εταιρίες σαν την ΡΕΒΟΙΛ που πιάνοντας τον παλμό φροντίζει να μπει στον κλάδο τώρα.

Και αν τα κατάφεραν να ανοίξουν 28 πρατήρια σε ένα χρόνο δεν θέλω καν να εκτιμήσω τι θα καταφέρουν να κάνουν σε έναν κλάδο όπου η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρολό και η ΔΕΗ δυστυχώς ακόμα ασχολείται με κείνο το Φωτοβολταικό στην Μεγαλόπολη που σχεδιάζεται από το 2010. 

Φυσικά τα παραπάνω δεν αφορούν προτροπή για αγορά ή πώληση της μετοχής. 

Φιλικά

ΟΑΚ 

Ps. Αν διαβάζει κανείς της ΡΕΒΟΙΛ, παρακαλούμε την επόμενη φορά μαζί με τα αποτελέσματα να μας μοιράσουν και κάνα κολλύριο, γιατί… κοκκίνησαν τα μάτια μας από αυτά που είδαμε.