(27/5/2021)- Χ.Α& Markets: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΑΝ διορθώσουν οι ΒΥΤΕ, ΙΛΥΔΑ και ΡΕΒ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ
 • ΑΣΚΟ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΒΟΣΥΣ
 • ΓEBKA
 • ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ (αν διορθώσει)

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • EΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ – Μπορεί να αποδειχθεί η έκπληξη
 • ΛΟΓΙΣΜΟΣ (αν διορθώσει)
ΑΡΑΙΓ: Επειδή σήμερα αρχίζει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων και υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα αυτό, μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε την τιμή του δικαιώματος που αντιστοιχεί στην τιμή που διαπραγματεύεται η μετοχή με τον τύπο:
 Δ = (Τιμή μετοχής -3,20) χ 0,262542
Αρα το δικαίωμα σήμερα θα έχει τιμή εκκίνησης:
 Δ = (5,35 -3,20) χ 0,262542 = 0,5644
Και αντίστροφα, βλέποντας την τιμή του δικαιώματος στο ταμπλό, αν θέλετε να υπολογίσετε σε ποια τιμή της μετοχής αυτό αντιστοιχεί (για να διαπιστώσετε αν σας συμφέρει η αγορά δικαιωμάτων), χρησιμοποιείστε τον τύπο:
Τιμή μτχ = (Δ + 0,84)/ 0,262542
 • Ο μαθηματικός σας 


Symbol Last Price Change % Change
BTC-USD

Bitcoin USD

37,585.17 -1,691.84 -4.31%
ETH-USD

Ethereum USD

2,678.38 -135.11 -4.80%
USDT-USD

Tether USD

1.0019 +0.0003 +0.0322%
BNB-USD

BinanceCoin USD

347.19 -12.59 -3.50%
ADA-USD

Cardano USD

1.6438 -0.039 -2.3159%
CHIPITA – Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ @ΒΝ: Η εξαγορά από τη Mondelez και με τίμημα 2 δισ. δολάρια αποτελεί τρομερή είδηση. Αναζητήσαμε ισολογισμούς της Chipita στο site της αλλά δε βρήκαμε. Με μία αναζήτηση στο ΓΕΜΗ είδαμε πως το 2019 είχε τζίρο 567 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 66 εκατ. ευρώ αλλά είχε έκτακτα από πώληση συμμετοχών 39 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν στα 83,3 εκατ. ευρώ. Καλή είναι όμως η διάρθρωση του ισολογισμού, χωρίς μεγάλα δάνεια.
 • Νομίζουμε πως το τίμημα είναι εξαιρετικά υψηλό, το οποίο σημαίνει πως μπορεί να δώσει και μία εκτίμηση για κάποιες άλλες εταιρείες αναφορικά με τις δίκαιες αποτιμήσεις. Νομίζουμε επίσης πως συνέβαλε στη βελτίωση της εικόνας της αγοράς, έστω και αν μιλάμε για μία μη εισηγμένη εταιρεία.

Θα θυμίσουμε πως η MIG το 2010 την είχε πουλήσει στον κ.Θεοδωρόπουλο προς 730 εκατ. ευρώ ή 12,6 φορές τα EBITDA. Τώρα πουλήθηκε 1,6 δισ. ευρώ ή 2 δισ. δολάρια και σχεδόν 20 φορές τα EBITDA!

 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Βγαίνει μία τέτοια εξαγορά και μας κάνει να ξαναρωτάμε: Οι αναλυτές και οι εκτιμητές που βγάζουν αποτιμήσεις και καλά δίκαιες, για δημόσιες προτάσεις, έχουν ρωτήσει τους βασικούς μετόχους αν θα πούλαγαν στην τιμή που θέλουν να αγοράσουν; Ρητορικό το ερώτημα.

Σ.Σ μ/μ: ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΝ ΡΗΤΟΡΙΚΟΝ το ερώτημα παιδί μου; Πρέπει να ντρέπεται η ελληνική διοίκηση του Χ.Α στην ευρύτερη της έννοια, Υπουργού Οικονομικών πρωτοστατούντος. Καμία προστασία απέναντι στον ιδιώτη επενδυτή. Μα καμία.

_________________
ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ
Το Ιράν απαγόρευσε την ιδιαίτερα ενεργοβόρα εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin εν όψει της εκτίναξης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, καθώς η δραστηριότητα αυτή έχει συμβάλει κατά πολύ στα μπλακ άουτ σε μεγάλες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
****
Η απαγόρευση έχει άμεση εφαρμογή και θα διατηρηθεί έως τις 22 Σεπτεμβρίου, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος του Ιράν H. Rouhani, συμπληρώνοντας ότι περίπου το 85% της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη χώρα γίνεται χωρίς άδεια.
 • Η κίνηση δημιουργεί κίνδυνο ακόμη και η ρυθμισμένη δραστηριότητα να κινηθεί προς τη μαύρη αγορά, την οποία οι ιρανικές αρχές προσπαθούν να καταστείλουν, ακόμη και με στρατολόγηση πρακτόρων προκειμένου να εντοπίσουν τους παράνομους εξορύκτες που κρύβουν υπολογιστές σε κάθε είδους κτίρια, από οικίες μέχρι ισλαμικά τεμένη.
****
Η επιδότηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το κράτος και οι οικονομικές κυρώσεις που περιορίζουν την πρόσβαση του Ιράν σε ξένο συνάλλαγμα έχουν καταστήσει το Ιράν σημαντική βάση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Elliptic, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η οποία υπολογίζει ότι στη χώρα εκτελείται το 4,5% της παγκόσμιας εξόρυξης Bitcoin.


ΘΑΝ.ΣΤΑΥΡ:Επιστροφή αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή της Μυτιληναίος (+3,83%), στον απόηχο της έκθεσης της Citigroup με τιμή – στόχο τα 20,00 ευρώ (εκτενέστερη αναφορά στην συνέχεια του σχολίου). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short”, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 15,46 ευρώ και με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 16,00 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 14,26 και 14,03 ευρώ.

 • Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Viohalco (+2,08%). Για να αντιστρέψει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, θέλει, σε πρώτη φάση, κλείσιμο υψηλότερα των 4,84 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και σε δεύτερη φάση, κλείσιμο υψηλότερα των 5,05 – 5,08 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αυτή την περίπτωση, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 5,24 ευρώ. Πλησιέστερες στηρίξεις στα 4,50 και 4,35 ευρώ.
ΘΑΝ.ΣΤΑΥΡΣΕ έκθεση της η Axia δίνει για τη μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ σύσταση αγοράς και τιμή – στόχο τα 2,15 ευρώ. Επισημαίνει, ότι το α’ τρίμηνο επηρεάστηκε από έκτακτες δαπάνες, όπως τα κόστη που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις “Vega” και “Phoenix”. Σημειώνει, ότι pro forma ο δείκτης κεφαλαίων είναι στο 16,5% και αναμένεται να κινηθεί στο 16%, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των “κόκκινων” δανείων.
 • μ/μ – ΔΕΝ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ: Σύσταση “buy” και τιμή – στόχο τα 6,3 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities για την Αεροπορία Αιγαίου. Με βάση τα 60 εκατ. ευρώ της Α.Μ.Κ. και τα 120 εκατ. της Κρατικής βοήθειας και υπολογίζοντας ότι η Αεροπορική Εταιρεία θα “κάψει” μετρητό 130 εκατ. ευρώ το 2021, εκτιμά ότι η καθαρή θέση, σε ό,τι αφορά τα μετρητά, στα τέλη της χρονιάς θα είναι 94 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένου του leasing).
Citi: Τιμή – στόχο τα 20 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Μυτιληναίος, με προοπτική, μάλιστα, τα 28 ευρώ, με βάση το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου για το “πρασίνισμά” του, το οποίο θα προσδώσει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των Ανταγωνιστών.
 • Η Citi μιλά για διπλασιασμό του EBITDA έως το 2023, συγκριτικά με το 2020, λόγω του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, το EBITDA εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ ως το 2025, από 315 εκατ. ευρώ το 2020.

ΛΑΝΑΚΑΜ – προσοχή: Υπάρχει απελπισμένος πωλητής, αφήστε τον, να τα… “ξεράσει” όσον δυνατόν χαμηλότερα. Μην αγοράζετε κομμάτι.
KOYIZ – απάντηση: Βοήθεια δεν δίνεται, λυπούμεθα… χαχαχα…
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ:  Για όσους δεν το ξέρουν…. Αυτά τα χαρτιά δεν είναι για trading ούτε για παιχνιδάκια. Απευθύνονται σε μικροεπενδυτές που θέλουν μία καλή απόδοση χωρίς downdide risk…Και που τοποθετούν το πολύ 1000 έως 1500 ευρώ ανά περίπτωση για ενα χαρτοφυλάκιο αξίας 5 με 10 χιλ. ευρώ…

ΡΕΒ: Αλλος ένας διπλασιασμός σε διάστημα 4,5 μηνών! Και αφήστε τους να τραβάνε γραμμές, να ζωγραφίζουν ποτάμια και ρυάκια…

ΑΤΤΙΚΗΣ: Οι ριψοκίνδυνοι έχουν ήδη ένα +35% στο ενεργητικό τους σε δυόμισι ημέρες. Σε τρεις συνεδριάσεις υπερκάλυψε απώλειες των προηγουμένων (7) σερί πτωτικών.

ΚΟΥΙΖ: Εχει ήδη δώσει απίστευτα κέρδη σε όσους είχαν έμπνευση στα ιστορικά χαμηλά της και παρέμειναν στο χαρτί της για πέντε έξι εβδομάδες… Αλλά και από εδώ που είναι τώρα, θα ξαναχαρίσει συγκινήσεις έτσι και ανακοινωθεί κανείς στρατηγικός επενδυτής.


ΟΑΚ – ΕΚΗΒΟΛΟΣ: Ρώτησε χτές φίλος για την αποτίμηση των Ελληνικών τραπεζών. Μην κοιτάτε την κεφαλαιοποίηση. Κοιτάξετε μια σειρα απο δεικτες οπως ο δεικτης αποδοσης ιδιων κεφαλαιων, τα NPE και το σημαντικότερο το p/tbv

Σε επίπεδο p/tbv εχουμε :

Ευρωπαικός Μέσος ορος : 0.7
Εurobank : 0.55
ΕΤΕ : 0.45
ΑΛΦΑ Μετα την Αυξηση : 0.35
ΠΕΙΡ: 0.38

Αναδυόμενες – αναπτυσόμενες οικονομίες : > 1.5!!!

Αν με ρωτάτε, η πιο φτηνη ΑΛΦΑ ( μετά την αυξηση ) θα είναι και το καλύτερο μοντέλο. Ακολουθεί η ΕΤΕ ως best value for money και τριτη η Eurobank που ομως την ερχόμενη Παρασκευή ισως γίνει πολύ ακριβότερη.

Αυτά τα λίγα ΚΑΘΑΡΑ και χωρίς αν και εφοσον και άλλα. Γιατι, το εχω ξαναπει. Με τα αλλα και τα εφοσον και τα αν και τα ετσι, δεν γινονται ουτε αγορες ουτε πωλησεις. Το θέμα είναι ανα πάσα στιγμη να παρακολουθουμε τα στοιχεια και να παιρνουμε αποφάσεις τις οποιες – αφού ειμαστε πανω απο το ταμπλό – αλλάζουμε αμέσως αν αλλάξουν οι συνθήκες.

Πολλοί αναγνώστες συνεχίζουν να μας ερωτούν τι τιμές στόχου θα δίναμε στις πολλές μετοχές που παρουσιάζουμε και επισημαίνουμε με απλοϊκά λόγια και νοήματα. Τα ξαναγράφουμε λοιπόν…
 1. Δεν είναι δική μας δουλειά, αντιλαμβάνεστε…
 2. Κανείς σοβαρός και εχέφρων παράγοντας του χώρου θα έδινε…
 3. Καθαρά δουλειά των αναλυτών που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και δική μας να προσπαθούμε να την … μεταφράσουμε.
 4. Το γιατί δεν ασχολούνται με τις μικρομεσαίες, τις μικρές ή ακόμη και με τις μεσαίες εταιρείες αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν δουλεύει για την ψυχή του άλλου. Οι ίδιες οι εταιρείες δίνουν στο 95% των περιπτώσεων τις … παραγγελίες στα Σπίτια και αυτά με την σειρά τους στους αναλυτές που πληρώνονται από αυτά. Ξεκάθαρα και απόλυτα θεμιτά πράγματα.
 5. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα ορισμένων μικρών εταιρειών του Χ.Α που πλήρωσαν για να βγούν αναλύσεις για τις δικές τους μετοχές (ένας τρόπος έμμεσης ανάδειξης των) και να τις μάθει ένας μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτών επενδυτών…
 6. Μόνον fair value θα μπορούσαμε να δίνουμε πάντα με επιφύλαξη, βάσει των δικών μας υπολογισμών – εκτιμήσεων και πάντα στην δική σας κρίση.
 7. Φυσικά, όταν στην ΤΑΔΕ μτχ γράφουμε … SKY IS THE LIMIT δεν χρειάζεται να σας το μεταφράσουμε.


 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (Ι) 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (II)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.