26/4- Χ.Α – Fast Finance: Το τι θα κάνει η αγορά στηρίζεται αποκλειστικά στα νέα κεφάλαια, μιας και ουσιαστικά αυτά την ωθούν

Traders monitor data during the official opening of the stock trading floor at the headquarters of PJSC Sberbank in Moscow, Russia, on Tuesday, Jan. 30, 2018, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomber

Greek Market Overview

 • Μπορεί να είχαμε μία ουσιαστικά αμετάβλητη σε απόδοση εβδομάδα, παρόλα αυτά φάνηκε σαν να έκλεισε με πολύ μεγάλα κέρδη μιας και οι αρχικές απώλειες υπέρ καλύφτηκαν με ευκολία θυμίζοντας άλλες εποχές. Το αν κάποιοι ήξεραν και περιμέναν την αναβάθμιση του s&p από ΒΒ- σε ΒΒ μικρή σημασία έχει για την εικόνα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

Είναι δεδομένο ότι η ρευστότητα είναι μεγάλη και αυτό φάνηκε και για το ότι  ο τραπεζικός κλάδος όχι μόνο δεν πιέστηκε λόγω της ΑΜΚ της Πειραιώς αλλά έδωσε και σημαντικά κέρδη
κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας. Θα μου πεις όταν μια τράπεζα κάνει ΑΜΚ με αξία εταιρίας στα 60 εκατομμύρια ποιος δεν θα βάλει χρήματα και παράλληλα να πληρωθεί και υψηλές προμήθειες για αυτό.

 • Η αναβάθμιση του s&p ασχέτως αν είμαστε κάτω από την σκέπη της ΕΚΤ μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε επενδύσιμο προορισμό με τις προοπτικές πλέον να δείχνουν θετικές για τους περισσότερους. Η μείωση στους φόρους θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση με όλους να περιμένουν η ανάπτυξη να πιάσει υψηλούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά το μέγεθος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ που έχει βρεθεί σε επίπεδα ρεκόρ για την χώρα.

Η υπερκάλυψη σε τεράστιο βαθμό της Πειραιώς ήταν λογική μιας και ουσιαστικά είδαμε ένα bail in που δεν άνοιξε μύτη με την τράπεζα να μοιράζεται σε τρίτους και το ΤΧΣ να μένει όπως δείχνουν τα πράγματα με ποσοστό κάτω από το 30% από το 62% που κατείχε χάνοντας… μόλις 98 ευρώ ανά μετοχή εκτός από την μείωση του ποσοστού του. Από την άλλη η τράπεζα διασώθηκε χωρίς να κινδυνέψουν ομολογιούχοι και καταθέτες κάτι που είναι πάντα και πρώτο μέλημα. Πλέον έρχεται πάνω κάτω στα ίδια κεφαλαιακά επίπεδα με τις άλλες ασχέτως αν το σύνολο σχεδόν της ΑΜΚ είναι νέοι μέτοχοι..

 • Οι κλάδοι που δείχνουν ότι συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να υπέρ αποδίδουν είναι η πληροφορική, οι κατασκευές, η βιομηχανία και η ενέργεια. Παρόλα αυτά η ρευστότητα οδηγεί τα κεφάλαια και στην υπόλοιπη αγορά με αποτέλεσμα να αλλάζουν επίπεδα αρκετοί ξεχασμένοι τίτλοι.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να καταλάβουμε ότι οι επενδυτές που ασχολούνται με την αγορά είναι δύο κατηγοριών.

 • Α) αυτοί που ασχολούμαστε με το χρηματιστήριο όλα τα δύσκολα χρόνια και
 • β) τα νέα κεφάλαια που εισρέουν στο σύστημα σήμερα για όλους τους λόγους που έχουμε
  αναλύσει.

Το τι θα κάνει η αγορά στηρίζεται αποκλειστικά στους δεύτερους μιας και ουσιαστικά αυτοί ωθούν την αγορά. Οι πρώτοι σίγουρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε την αγορά ακριβή
μιας και έχουμε συνηθίσει συγκεκριμένες τιμές και αποτιμήσεις. Αυτό θα πρέπει να το βγάλουμε από την ψυχολογία μας μιας και μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει πάτος και κορυφή στις αγορές. Το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος.

 • Σε μία bull market αγορά οι διορθώσεις είναι βίαιες, γρήγορες και σε πολύ μικρό χρόνο σε σχέση με τις ανοδικές κινήσεις. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό και με βάση αυτό το δεδομένο πρέπει να κινούμαστε. Σκεφτείτε πως υπάρχει κοινό που αγοράζει και φουσκώνει χωρίς αύριο «σκυλο-νομίσματα».

Έτσι λειτουργούν τώρα χρόνια οι αγορές και σίγουρα είμαστε σε μία παγκόσμια φάση υπερβολής που δεν θα κρατήσει για πολύ. Αυτό που βλέπουμε πως από την μια χάσαμε μία λαμπρή 10ετη χρηματιστηριακή ευφορία, από την άλλη όμως είμαστε μία οικονομία που οι πιθανότητες δείχνουν ότι θα αναπτυχθούμε πολύ καλύτερα τα επόμενα χρόνια και μάλιστα μετά από μία 10ετή ανομβρία.

 • Η εβδομάδα που ακολουθεί κλείνει το κύκλο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για το 2020 μίας χρονιάς που ήταν και η πιο περίεργη στην παγκόσμια ιστορία.

Τεχνικά τα νέα καλά δεδομένα είναι ότι τα stop μας σε ημερήσιο έχουν ανέβει αισθητά στις 869, 2101 και 550 σε Γενικό Δείκτη, ftse25 και τραπεζικό κλάδο θυμίζοντας ότι είμαστε
Long από τις 15 Φεβρουαρίου σε επίπεδο 780 μονάδων ΓΔ.

 • Οι επιλογές μας έχουν υπεραπόδοση 5,15% από τον Γενικό δείκτη με κέρδη 16,35% με τον ίδιο να είναι στο +11,20%, τον ftse στο +12,59% και τον τραπεζικό στο +14,06%. Πρωταθλητής ο όμιλος Στασινόπουλου με την ΕΛΧΑ και την ΒΙΟ να τρέχουν με 35% κέρδη, ο Αβακας με 37%, με την EUROBANK και την ΑΛΦΑ να ακολουθούν με 30% κέρδη. Αρνητικοί μόνοι οι Σαράντης με 4% και η ΜΠΡΙΚ με 1% απώλειες.

Η αγορά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά Bull Market με τα κέρδη να εναλλάσσονται στους κλάδους και να βλέπουμε ανοδικούς τίτλους και σε πτωτικές συνεδριάσεις και το αντίθετο. Η
ΑΜΚ του ΕΛλάκτωρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα μιας και ακόμα μία πολύ μεγάλη εταιρία με πολύ μεγάλα προβλήματα βρίσκεται πλέον με πολύ δυνατούς μετόχους και νέα κεφάλαια.

 • Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την ΑΜΚ μπορεί να δείξει μία διαφορετική εικόνα από αυτή που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια. Ακολουθεί η AEGEAN που και αυτή με την σειρά
  της είναι στόχος για αρκετούς πάνω στην ΑΜΚ. Το επόμενο διάστημα θα δούμε νέες εισαγωγές με τα δημοσιεύματα να θέλουν να μπαίνουν στο παιχνίδι και εταιρίες ανακύκλωσης και ενέργειας.