26.2.2022- Ο Πούτιν, οι short, οι long και ο… Πάριος

Υπάρχουν δυο ιδεολογικά πρότυπα, δυο βασικές κατευθύνσεις της κοινωνιολογικής θεωρίας. Η λειτουργική προσέγγιση ή το συναινετικό πρότυπο και η συγκρουσιακή προσέγγιση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργικής προσέγγισης είναι:

  • Βλέπει την κοινωνία σαν σύστημα που αποτελείται από ένα σύνολο στοιχείων που αλληλεπιδρούν με σταθερό τρόπο.
  • Όλες οι πλευρές της κοινωνίας είναι απαραίτητες για την επιβίωσή της.
  • Τα περισσότερα μέλη της κοινωνίας έχουν κοινές πεποιθήσεις και αξίες.
  • Υπάρχουν σταθερές δομές και αρμονία σχέσεων.
  • Περιθωριακές συμπεριφορές αντιμετωπίζονται από το σύστημα (νόμοι)

Η κριτική που ασκείται στο συναινετικό πρότυπο είναι: Αφού ισχύουν όλα τα παραπάνω, πώς πραγματοποιούνται οι αλλαγές, πώς γίνεται η εξέλιξη;

Εδώ έρχεται να δώσει την απάντηση η συγκρουσιακή προσέγγιση, τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι:

  • Η κοινωνική δομή αποτελεί την καταγραφή της νίκης ορισμένων ομάδων σε άλλες.
  • Υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα.
  • Όσοι έχουν τη δύναμη επιβάλλονται.
  • Οι συσχετισμοί δυνάμεων μπορούν να ανατραπούν και έτσι οδηγούμαστε στην κοινωνική εξέλιξη.

Είναι φανερό νομίζω ότι στην περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουμε μια αδιαμφισβήτητη εφαρμογή της συγκρουσιακής προσέγγισης, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου.

Στη συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση η εξέλιξη λαμβάνει χώρα δια της βίας και έχει σαφέστατα αρνητικό πρόσημο, αφού εκτός των άλλων η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα ολοκληρώνεται με την παντελή απουσία ηθικών αξιών και δημοκρατικών διαδικασιών.

Μια παραλλαγή του συγκρουσιακού προτύπου βιώνουμε και στο δικό μας χώρο με τα αντικρουόμενα συμφέροντα, χαρακτηριστικότερα των οποίων είναι εκείνα των long και των short. Ανάλογα με την τάση και τις συνθήκες που επικρατούν, οι συσχετισμοί δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Μην πάτε μακριά. Πάρτε τα παραδείγματα τόσο της περασμένης Πέμπτης (με τους short να έχουν το πάνω χέρι), όσο και της Παρασκευής (με την επικράτηση των long). Προφανέστατη καθίσταται και εδώ η αξία της επιλογής του σωστού timing.

Και μετά από τόση θεωρία, για να το ελαφρύνουμε λιγάκι, ευτυχείς όσοι μετά το sell off της Πέμπτης άνοιξαν το ράδιο και άκουσαν τον Πάριο να τους τραγουδάει: Σήμερα μην κλαις, μάθε πια να λες αύριο, που θα αλλάξουν όλα… και άλλαξαν.

Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

Z.K