25 ΝΟΕ 2021- Ποιο ήταν τελικά το χαρτί της Χρονιάς;

  • Πoιο ήταν τελικά το χαρτί της Χρονιάς;

Tελικά, το χαρτί της Χρονιάς δεν ήταν η Ελλάδα. Ψίχουλα οι αποδόσεις του ΓΔ (…μόλις 13% φέτος). Χαρτί της χρονιάς ήταν η ΛΙΡΑ τουρκίας. Από τα 7,40 στην αρχή του έτους στα 12 σήμερα. (Αναφέρομαι σε Δείκτες και Νομίσματα, για τα δυνατά πορτοφόλια)

  • Μιλάμε για απόδοση 62% και αυτό μέσα σε έντεκα μήνες. Για να είμαστε ακριβείς μιλάμε για πτώση και όχι άνοδο, μιας και η ισοτιμία λειτουργεί αντίστροφα.
  • Χρειάζονται δηλαδή οι γείτονες μας 12 λίρες τους για να αγοράσουν ένα δολάριο, ενώ πέρυσι ήθελαν εφτά. 

Οι εξελίξεις ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ στην οικονομία της Τουρκίας και ας την παρουσιάζουν οι δικοί μας τουρκολάγνοι ως μια αναπτυσσόμενη χώρα.

  • Μιλάμε για φτωχοποίηση των τούρκων που επι της ουσίας δεν μπορουν να αγοράσουν τίποτα εισαγομένο αν δεν πληρώσουν 50% παραπάνω .  

Οι γείτονες φύσικα λαμβάνουν μέτρα όπως πχ ότι διατηρούν 260 Δισεκατομμύρια σε δολάρια στις τράπεζες τους αντί για λίρες. Το ερώτημα φυσικά είναι, όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού πώς θα αποδοθούν αυτά τα 260 ΔΙΣ που όπως εμείς οι ελληνες πολύ καλά μάθαμε, είναι απλά μόνο χαρτί για φειβ βολάν αν χρειαστούν πραγματικά.

Γιατί απλά, οι τράπεζες τα έχουν ήδη εκχωρήσει σε δάνεια εταιριών, επενδύσεων κλπ.

Ο φίλος μας ο Μπαρουφάκης μας έμαθε με τον καλύτερο τρόπο τις σημαίνει να εχεις καταθέσεις στις τράπεζες σε μία οικονομία που πτωχεύει.

Και άντε εδώ δόθηκαν 300 ΔΙΣ από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Εκεί; Ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη; 

Μεγάλοι χαμένοι επενδυτές στην γειτονική χώρα οι Γερμανικές και οι Ισπανικές τράπεζες! Κι αναρωτιέστε ακόμα γιατί τέτοια υποστήριξη; Η Φίλη μας η Deutsche Bank με μια θυγατρική με ενεργητικό 15 ΔΙΣ και άγνωστα ποσά, διμερή δάνεια μεταξύ της μαμάς και μεγάλων τούρκικων ομίλων. Κατά τα άλλα τα NPL της DBK σχεδόν ανύπαρκτα (οεοοοο)

Μου θυμίζει κάτι από ελληνικά NPL, λίγο πριν την συσκότιση….

Φιλικά

ΟΑΚ