25 Ιουλίου 2021: Η ανίκητη δύναμη των internet τρόλς… (By OAK)

  • Η ανίκητη δύναμη των internet τρόλς

Αν τα Τρολς ήταν πηγή ενέργειας θα λέγαμε ότι λύσαμε το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη. Δυστυχώς, πιο πολύ μοιάζουν με μαύρη τρύπα.

  • Έχετε αναρωτηθεί, γιατί το διαδίκτυο είναι γεμάτο από εξυπνάκηδες που γράφουν από το πρωί ως το βράδυ μπουρδολογίες άνευ αξίας και νοήματος;
Που πάντα έχουν να πουν κάτι άσχημο για όλους τους άλλους και που πάντα μας θυμίζουν πόσα πολλά βγάλανε από τις πάντα εύστοχες τοποθετήσεις τους σε χαρτιά του ΧΑΑ;
  • Το φαινόμενο δεν είναι Ελληνικό. Παγκοσμίως όλα τα SITES διαθέτουν σχεδόν πάντα μερικά τρολς που κυριολεκτικά διαλύουν κάθε παραγωγική συζήτηση.

Οι δε διαχειριστές τους πασχίζουν μεν να τα ξεφορτωθούν, αλλά δυστυχώς πολλαπλασιάζονται σαν τα ζιζάνια στα χωράφια.

Γιατί όμως ο κόσμος τους διαβάζει ; Και όχι μόνο τους διαβάζει αλλά πολλές φορές τους ακολουθεί κιόλας; 
  • Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην ανθρώπινη ύπαρξη. Ο άνθρωπος εκ φύσεως έχει μάθει να αλληλεπιδρά βλέποντας τον συνάνθρωπο του. Αναγνωρίζει τις εκφράσεις, τις κινήσεις, την γλώσσα του σώματος ακόμα και το βλεφαριασμα των ματιών και κρίνει αν θα ακολουθήσει τον συνομιλητή του ή όχι.
Στο διαδίκτυο όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο. Μαζί με τον περίπατο πάει και η αξιοκρατία. Θα ρωτάγατε ποτέ έναν καρδιολόγο τι μετοχές να πάρετε ; Ίσως αν είχε ταλέντο και το ξέρατε.
.
Στο διαδίκτυο το παραπάνω δεν έχει θέση. Στο διαδίκτυο ρωτάμε ή αλλιώς διαβάζουμε υδραυλικούς, γιατρούς, πρωην στρατιωτικούς συνταξιούχους κλπ για το αν θα αγοράσουμε πχ μετοχές της Πειραιώς. Το χειρότερο δε, ρωτάμε ανθρώπους που κατά βάση 5-10-20 χρόνια γράφουν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο τους.
  • Αλήθεια, θα ζήταγα από κάποιον που έχει τρακάρει 20 φορές να μου μάθει οδήγηση ; Και όμως στο  διαδίκτυο αυτό γίνεται. Και γιατί γίνεται;
Οι λόγοι πολλοί.
Κατ’αρχάς πολλοί επαγγελματίες χρηματιστές επηρεασμένοι από την χρηματιστηριακή καταστροφή όλων των τραπεζών πήραν στο λαιμό τους πολλούς πελάτες. Χάθηκε η εμπιστοσύνη λοιπόν στους κατ’εξοχήν επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων είναι ειλικρινά μεγάλα ταλέντα.
  • Από την άλλη, οι λιγοστοί ειλικρινείς γνώστες των πραγμάτων όταν σας γράφουν αλήθειες και σας μιλάνε για αποδόσεις 20-30% τον χρόνο σας φαίνονται λίγοι, άσχετα αν μεσοσταθμικά τέτοιες αποδόσεις δεν πιάνουν ούτε τα καλύτερα αμοιβαία.
Το κενό λοιπόν έρχονται να καλύψουν τα τρολς που τα κάνουν όλα σωστά, όλα τέλεια και πάντα στον σωστό χρόνο. Και φυσικά τρολάρουν όλους τους υπόλοιπους. Ο κόσμος έχει εθιστεί στα ωραία λόγια και απλά ακολουθεί την νιρβάνα των αποδόσεων. Μέχρι που καταστρέφεται από τα τρολς. Και κάπου εκεί βρίσκεται η μαγεία των τρολς. Ξαναγεννιώνται με νέο όνομα, νέο προφίλ, νέες ιδέες και φυσικά πάντα πετυχημένες κινήσεις.
  • Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε κάποιο τρολ και αποφασίσετε να το ακολουθήσετε, μην μπείτε στον κόπο να ρωτήσετε επάγγελμα, ιστορία και σχέση με το χρηματιστήριο. Ψάξτε απλά να δείτε, ποσό παλιό είναι το προφίλ του (ένα, δύο, πέντε μήνες, δέκα μήνες) και θα καταλάβετε πόσο γρήγορα θα σας καταστρέψει.
Φιλικά
από την παραλία
ΟΑΚ


Τί σημαίνει Τρόλ (trol);

Λέξεις όπως trol, τρόλια, τρολάρισμα, τρολάρω μπήκαν σχετικά πρόσφατα στο λεξιλόγιο μας. Μάλιστα, πολλοί από εμάς ίσως τις χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Κατά πόσον, όμως, γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Τι είναι το τρολ

Στη γλώσσα του διαδικτύου η λέξη τρολ ή καλύτερα internet trol, χρησιμοποιείται για ένα πρόσωπο που έχει στόχο να σπείρει τη διχόνοια σε μια ομάδα ή κοινότητα (πχ σε ένα forum) δημοσιεύοντας καυστικά, εμπρηστικά ή εκτός θέματος σχόλια.
Η πράξη αυτή γίνεται εσκεμμένα με πρόθεση να προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στα μέλη μιας ομάδας εισχωρώντας στη κουβέντα τους.
Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσει την κανονική ροή της συζήτησης, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, απλά και μόνο για τη δική του διασκέδαση.
Μάλιστα υπάρχει και μια πολύ διάσημη εικόνα για τα τρολς που κυκλοφορεί ευρέως στο internet, το λεγόμενο trollface.

Η εικόνα αυτή που δημιουργήθηκε από τον Carlos Ramirez, στην ουσία είναι ένα παραμορφωμένο πρόσωπο που δείχνει την έκφραση που έχουν τα trolls όταν νευριάζουν τον κόσμο.
Φυσικά το τρολάρισμα μπορεί να γίνει και για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, όπως για παράδειγμα για να αποτραπεί μια συζήτηση που το τρολ για δικούς του λόγους δεν επιθυμεί να γίνει.
Σε γενικές γραμμές τα άτομα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αν και κάποιες φορές απειλούν άλλους χρήστες, είναι ωστόσο πολύ ενοχλητικά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν μια κοινότητα ακόμη και σε διάλυση.
Πάντως, στις online κοινότητες τα τρολς εντοπίζονται σχετικά γρήγορα και περιθωριοποιούνται από τα μέλη της. Κάπως έτσι σταματάει και η δράση τους.
Η έννοια της λέξης τρολ και των παραγώγων της, μπορεί να σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το internet, ωστόσο όμως χρησιμοποιείται και αλλού.
Για παράδειγμα σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων, όταν υπάρχει κάποιος που διαταράσσει την ροή της κουβέντας για να αποσπάσει την προσοχή των άλλων με σχόλια εκτός θέματος λέμε ότι αυτός τρολάρει.

Από που βγαίνει η λέξη τρολ

Η ετυμολογική προέλευση της λέξης δεν είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με μια άποψη προέρχεται από την αρχαία σκανδιναβική λέξη troll που σημαίνει γίγαντας.
Μάλιστα, στην σκανδιναβική παράδοση, η λέξη χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει κάποια μυθικά πλάσματα με τη μορφή γίγαντα ή νάνου.
Σύμφωνα τώρα με μία άλλη εκδοχή, η οποία είναι μάλλον και η επικρατέστερη, η λέξη troll προέκυψε από την ομόηχη αγγλική λέξη trawl που σημαίνει τράτα η οποία είναι ένα είδος αλιευτικού διχτυού.
Κι αυτό γιατί το τρολάρισμα βασίζεται εκεί ακριβώς. Το τρολ ρίχνει τα δίχτυα του και τα υποψήφια θύματα “τσιμπάνε” και αντιδρούν δίνοντας του συνεχώς “τροφή” για να συνεχίσει.
Από εκεί βγήκε και η έκφραση “μην δίνετε τροφή στα τρολ”, δηλαδή μην ασχολείστε μαζί τους.
Επομένως, τώρα που ξέρετε τι είναι τα τρολς μην τα ταΐζετε και να είστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν μόνα τους!