(25/9/2020): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) Part 1

ΑΣΧΕΤΟ αλλά και τόσο σχετικό: Αν – λέμε αν… – φτιάξει το κλίμα στο Χ.Α και πάρει την άνω βόλτα να δείτε κάτι 3μηνα, 6μηνα και 12μηνα που θα μας βγάζουν από το καπέλο τους! Σκέτη μούρλια.

ΜΗΝΥΜΑ: Τον ΗΜΙΘΑΝΗ δεν τον χτυπάς, πόσο μάλλον όταν τρώς ψωμί και μάλιστα παντεσπάνι από αυτόν. Γιατί μετά, ποιός θα σε ταϊζει;

ΣΧΟΛΙΟ: Τέτοιο μπουλούκι, τέτοιο θίασο σκιών δεν έχουμε (ξανα)ζήσει.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παλεύει να κρατήσει το τεχνικό επίπεδο των 614 μονάδων του ΓΔ και των 1475 μονάδων του FTSe25. Οι χαμηλοί όγκοι στην εξελισσόμενη διορθωτική κίνηση δεν δημιουργούν εφησυχασμό, παρά τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα που έχουν προσεγγίσει δείκτες και μετοχές.

Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και Διεθνώς, δείχνουν ότι τα προβλήματα από τον covid-19 όχι μόνο δε εξομαλύνονται, αλλά τείνουν να μεγεθυνθούν όσο περνά ο καιρός και βαδίζουμε προς μια νέα Χειμερινή έξαρση της πανδημίας.

Η προσωρινή αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, βραχυπρόθεσμα, λειτούργησε θετικά για την τεχνική αντίδραση της Αγοράς, αλλά μακροχρόνια δεν λύνει το προβλήματα με ένα “κακό Γείτονα” και οδηγεί σε μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία και τις δύο Χώρες.

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια, παρά τις συνεχείς υποστηρικτικές δηλώσεις, τις “ενέσεις” ρευστότητας, αλλά και την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων από FED & EKT, συνεχίζουν να δέχονται διορθωτικές πιέσεις. Οι insiders βρίσκονται στο στρατόπεδο των πωλητών, λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τους τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.


Προβλήματα που τα είχαμε υποτιμήσει, ή ξεχάσει, επανέρχονται δριμύτερα με κυριότερο, αλλά όχι μόνο, την εξέλιξη της πανδημίας.


Παρά τα ανωτέρω, η Ελληνική ομολογιακή Αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τις αποδόσεις στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση της 15ετους & 25ετους έκδοσης καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά και την καταβαράθρωση του ΑΕΠ.

  • Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία, παλεύοντας να κρατήσει την στήριξη των 295 μονάδων. Έγκυρη διάσπασή της, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των πρόσφατων χαμηλών. Τα επιπλέον +30 δισ. που “ρούφηξαν” σε ένα έτος με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ , αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, φαίνεται ότι δεν ελκύουν τους Επενδυτές που “οσμίζονται” νέα “κόκκινα” δάνεια και ακούν φήμες για νέες συγχωνεύσεις…

Συμπερασματικά, τόσο στο διεθνές, όσο και στο εγχώριο περιβάλλον οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια. Έχοντας μπροστά μας εκτός από τον Covid-19 και τον αστάθμητο παράγοντα Αμερικανικές εκλογές – Trump, είναι βέβαιο ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί…

  • Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, που θα αυξάνουν όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα. Πιθανή επαναπροσέγγιση των 630 μονάδων του ΓΔ και των 1500 μονάδων του FTSE 25, πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση στην απότομη πτωτική κίνηση.

ΜΟΗ: Την καλύπτουν (14) ΟΙΚΟΙ, τόσους βλέπουμε. Με τιμές στόχου που ξεκινούν από τα 13,0000 και φτάνουν τα 26,5000 ευρώ. Εμφανώς κάποιοι δεν επανήλθαν στις τελευταίες εκθέσεις τους γιατί… άργησαν πάρα πολύ να (προ)ειδοποιήσουν. Ο μέσος όρος τιμώ τους ξεπερνά άνετα τα 20,0000 ευρώ.


ΦΟΥΡΛΗΣ: Μέσος όρος τιμών στόχου (8 οίκοι): 6,1400 ευρώ. Ο Ειδικός Συνεργάτης μας ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για τιμές μαζέματος χαμηλότερες της τότε τρέχουσας…

ΦΡΛΚ  5.68  6.40 6.80  4.85 4.10  6.60  7.10 7.57



Axia Numbers του Χρηματιστηρίου Αθηνών: Στην τελευταία ανάρτηση του το σύνολο των ενεργών μερίδων έφταναν τις 555 χιλιάδες με το 90,35% από αυτές να είναι χαρτοφυλάκια με συνολική αξία κάτω των 9 χιλιάδων ευρώ.

  • Στην κατηγορία αυτή ένα μεγάλο ποσοστό είναι  χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές απώλειες και παραμένουν στάσιμα κυρίως λόγω αποστροφής.

Τα δε μεσαία χαρτοφυλάκια με συνολική αξία μετοχών από τα 70001 έως και τα 200000 ευρώ, που διαθέτουν την ικανότητα ισχυρής κινητήριας δύναμης στην ανοδική τάση  έχουν στη κυριολεξία αποδεκατιστεί.

πινΧΑΡΑΚΙΕΣ από τον ΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ: 

Μπορεί η μετοχή της ΔΕΗ (-0,08%) να αντέδρασε από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 4,7240 ευρώ (-2,68%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Εκεί που οι “buyers” είχαν βάλει σαν επόμενο στόχο τα 5,5200 ευρώ, ο τίτλος όχι μόνο έχασε το ψυχολογικό όριο των 5,0000 ευρώ, αλλά ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές οριακά ψηλότερα από την ζώνη στήριξης 4,7200 – 4,3700 ευρώ.

  • Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε και η μετοχή της Jumbo (-3,09%). Σε πλήρη εξέλιξη η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 16,0000 ευρώ. Δίνει να έχει μείνει από δυνάμεις ο τίτλος, καθώς έχασε εν σειρά τις στηρίξεις στα 15,5000 – 15,3100 και 15,1200 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 14,7100 και 14,5100 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ): Παρά το γεγονός ότι οι προχθεσινές φήμες για πιθανή αναβολή του Δικαστηρίου στον Κέκροπα (-7,66%) αποδείχθηκαν “fake” και η υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά στον Άρειο Πάγο, η μετοχή συνέχισε να έχει πωλητή, συμπληρώνοντας “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων. Οι “sellers” θα “κάψουν τα χέρια τους”, αν η απόφαση ανακοινωθεί νωρίτερα του αναμενομένου.

  • Αντέδρασε μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (+5%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 15/9 για Ικτίνο (-3,76%) και Βογιατζόγλου (-2,56%), αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+2,16%), ενώ δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Cenergy (+1,43% και λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Performance (+5,42%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την AVE (-7,02%), τέσσερις για την ΕΛΧΑ (-1,23%), πέντε για τον Άβακα (-2,50%), ενώ κάποιοι συνεχίζουν να μαζεύουν Δομική Κρήτης (+0,66%), πέριξ των 0,30 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒ.( ΕΚΗΒΟΛΟΣ): Καλή βραδυνή, εδώ τώρα που βλέπω μπάλα (εννοείται αυτούς με το θέαμα και όχι τους ξυλοκόπους) σκέφτομαι όλους και όλες που τοποθετήθηκαν στις παραγωγικές θεσμικές και υπουργικές καρέκλες που πραγματικά στηρίζαμε τη δυνατότητα επαναπροσέγγισης της επενδυτικής λειτουργίας της αγοράς όπως και των ευκαιριών σε σημαντικούς τομείς όπως ενέργεια-τεχνολογία κλπ.

  • Πιστέψαμε στους κανόνες και στις ευκαιρίες. Τώρα που έρχονται μέσω του ταμείου λόγω πανδημίας βλέπω τη γύμνια των προσόντων ,της γνώσης και της εμπειρίας.
  • Επιτροπές (τύπου Βαμβακούλα) και ”άσχετους” αποτυχημένους βουλευτές ευρωβουλευτές νυν και τέως με ένσημα (αν έχουν) ή συμμετοχές σε εταιρείες με ανύπαρκτη παρουσία οικονομική ή καλύτερα μόνο παραγοντική να έχουν αφοσιωθεί στις αναθέσεις και στη διατήρηση της καρέκλας όπως οι Τραπεζίτες.

ΣΣ μ/μ: Τεράστια απογοήτευση, παράλυση παντού, έτσι και αρχίσει η διάλυση θα…

Σ/Σ μ/μ(1): Φίλε Γιάννη, ειλικρινά πιστεύεις ότι αντέχουν σε σύγκριση ΚΡΙ ΚΡΙ και ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ; Αν είναι ποτέ δυνατόν… Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στις 1000 να συμβεί κάτι τέτοιο. Αναλογικά και συγκριτικά πάντα. Ούτε καν να την προσεγγίσει σε απόσταση χιλιομέτρων…

Σ/Σ μ/μ(2): Στον ευγενικό κύριο που σχολίασε “Αλλα εγραφε πριν κάτι μήνες. Μάλλον τοτενες φυσούσε από τα δυτικά. Τώρα φυσάει αλλιώς. Αυριο ποιος ξέρει?”

  • Ακόμα να καταλάβει ότι τα πάντα ρει, πόσον μάλλον στις αγορές; Η ΕΒΡΟΦ αντί βελτίωσης παρουσιάζει αν μη τι άλλο στασιμότητα, την στιγμή που η άλλη ίπταται στη κυριολεξία και διεκδικεί τον τίτλο ενός από τα καλύτερα πραγματικά Βlue Chips ever στο Χ.Α.
  • Δεν σημαίνει ότι επειδή γράψαμε στο παρελθόν πολύ καλά σχόλια για την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ θα συνεχίσουμε να την λιβανίζουμε, αν δεν δούμε απτά δείγματα γραφής. Και εν πάσει περιπτώσει, τώρα που θα έχουμε το 6μηνο της, μπορεί να μας υποχρεώσει να επανέλθουμε με θετικά σχόλια. Ποτέ όμως δεν θα γίνει ΚΡΙ ΚΡΙ. ΑΛΛΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  • Επειδή κάποτε υμνούσαμε τόσες μετοχές (λχ ΤΙΤΑΝ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΕΛΠΕ κ.α), θα τις αφήσουμε τώρα στο απυρόβλητο;
  • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και το πότε γράφτηκαν τα οποιαδήποτε σχόλια… Πριν ή μετά τον Covid19;

Σ/Σ μ/μ(3): Στον άλλο δε, πραγματικό gentleman, που υπερθεμάτισε με το… “Είναι πράγματι ανέκδοτο, μπέρδεψε τις…”. Τι να του απαντήσουμε, μείναμε στήλη άλατος με το σχόλιο του.

Σ/Σ μ/μ (4): Εγκεφαλικό δυστύχημα. Μη επιδεχόμενο διόρθωσης τα χαλασμένο μυαλό.


https://www.capital.gr/finance/historycloses/%ce%9a%ce%a1%ce%99 –

ΚΡΙ ΚΡΙ

https://www.capital.gr/finance/historycloses/%ce%95%ce%92%ce%a1%ce%9f%ce%a6

ΕΒΡΟΦ

ΙΝΤΡΑΛΟΤ – απάντηση: Ρευστοποιούν τα αδύναμα χέρια που είδαν φως και μπήκαν στα υψηλά. Στις υπό ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ μετοχές η τράπουλα είναι σημαδεμένη, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει της προσοχής του Μarket/Μaker. To μετοχολόγιο τσεκάρεται πολύ εύκολα. Μπορεί να την πάει όπου θέλει την μτχ. Μόνον όταν τους πετύχεις στον ύπνο – δηλ. πριν το ξεκινήσουν ένα χαρτί- μπορείς να τα βγάλεις πέρα μαζί τους.


ΟΤΟΕΛ – απάντηση: Και εμείς, τι να σας πούμε; Ταμπλό είναι αυτό. Λογαριασμό θα μας δώσουν;


ΧΑΡΑΚΕΣ (Θαν.Στ.- ΜΕΡΟΣ 2: Για την μερική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του Γενικού Δείκτη, ελάχιστη προϋπόθεση είναι η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 637 – 642 μονάδων. Για να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο οι αγοραστές, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων, με επόμενο στόχο τις 685 μονάδες, όπου δείχνει να εξαντλείται το αισιόδοξο σενάριο, με τα υφιστάμενα δεδομένα.

  • Επιβεβαιωμένη απώλεια της στήριξης στις 617 – 615 μονάδες, θα ανοίξει “δίαυλο επικοινωνίας” με τις 600 και 593 – 582 μονάδες, ενώ καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 582 μονάδων, θα δώσει κίνητρο στους “sellers” να πιέσουν τον ΓΔ προς τις 539 μονάδες. Πρώτη αντίσταση, οι 623 – 628 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 667 μονάδες, ενώ εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα των 623 μονάδων, θα επιβαρύνει σημαντικά ψυχολογία και τεχνικά δεδομένα.

Η απώλεια της στήριξης των 1491 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, επιβάρυνε την τεχνική εικόνα και γύρισε το ημερήσιο διάγραμμα σε “short”, με “stop” τις 1603 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1474, 1456 και 1426 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 1501, 1519 και 1542 μονάδες.

  • Το αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 1603 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1547, 1571 και 1593 μονάδες. Κλείσιμο εβδομάδας χαμηλότερα των 1491 μονάδων, δίνει απόλυτο πλεονέκτημα στους εν δυνάμει πωλητές.