25.8.2021- Το διαγραμματικό “Μπαμ” και η κλιματική αλλαγή (από τον Απόστολο Μάνθο)

Είναι μια από τις λίγες εισηγμένες εταιρείες, για να μην πω η μοναδική, που μπορεί υπό την ιδιότητά της ως πρωτοπόρος στην επεξεργασία νερού να αδράξει σημαντικά κονδύλια από τα γιγάντια πακέτα που θα κατευθυνθούν παγκοσμίως στην επόμενη πενταετία τόσο προς την πράσινη οικονομία όσο και προς την κλιματική αλλαγή, που δυστυχώς αρχίζει και δείχνει όλο και περισσότερο την επικινδυνότητά της.

  • Η συγκεκριμένη εταιρεία λόγω και της μικρής κεφαλαιοποίησής της, καθώς βρίσκεται ακόμα κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ, με την επιτυχή ανάληψη και πραγματοποίηση σημαντικών διεθνών έργων πολλαπλάσιας δυναμικότητας και αξίας από εκείνα που μας έχει μέχρι τώρα συνηθίσει, μπορεί να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για υπερδιπλάσιες κεφαλαιοποιήσεις που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πριν από κάμποσους μήνες.

Επίσης υπάρχει και άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να αλλάξει άρδην τα μέχρι τώρα οικονομικά δεδομένα της.  Ο χώρος στον οποίο κινείται είναι διεθνώς αρκετά κατακερματισμένος σε μικρότερες εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί με τη σωστή επιλογή και  εξαγορά  δύο  ή τριών εταιρειών να αποκτήσει ως παίκτης παγκόσμιας εμβέλειας ένα τέτοιο  “εκτόπισμα” που δύσκολα θα μπορούσε να ξεφύγει από το μάτι των μεγάλων θεσμικών οίκων του εξωτερικού.

  • Η εταιρεία δεν είναι άλλη από τη Unibios (ΒΙΟΣΚ) η οποία από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2021 δείχνει να γυρίζει σελίδα μιας που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει διψήφιο ποσοστό ανόδου στο τζίρο των πωλήσεων σε σχέση με αυτόν του 2020, παρά το γεγονός που τη θέλει συνήθως να  πατάει γκάζι στο δεύτερο εξάμηνο.

Πάντως αν το 2021 είναι το έτος που θα αλλάξει σελίδα στην κερδοφορία της, το 2022 θα είναι το έτος που θα τη φέρει στο προσκήνιο της ανάπτυξης. Διαγραμματικά την είχαμε αναφέρει στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ως το εξελισσόμενο “επιχειρηματικό διαμάντι” με τη μετοχή της να είχε μόλις διασπάσει ανοδικά την περιοχή αντίστασης των 0,34 ευρώ και να κατευθυνόταν υπό την επίβλεψη του ισχυρού ανοδικού στροφέα “S” προς την διπλή ζώνη αντίστασης των 0,47 με 0,525 ευρώ.

  • Τώρα η τιμή της μετοχής όχι μόνο έχει διασπάσει ανοδικά την προαναφερθείσα ζώνη αλλά δείχνει ισχυρές διαθέσεις να έρθει σε μετωπική με  τα 0,65 ευρώ, ανοίγοντας έτσι το διαγραμματικό πεδίο  για τα 0,87 ευρώ που είχε γράψει τα τότε Χριστούγεννα του 2014. Ιδιαίτερο τεχνικό στοιχείο της δυναμικότητας της μετοχής είναι και η έντονη κλίση ανόδου που έχει πάρει πλέον η τιμή της πάνω από το στροφέα “S”.

pin


Άλλη μια εισηγμένη εταιρεία η οποία αναμένεται επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στα έργα που θα πραγματοποιηθούν στα επόμενα χρόνια υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής είναι και η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΓΕΒΚΑ) που αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή βιομηχανικού και υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με 4.000 πελάτες μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες εταιρείες του κατασκευαστικού, βιομηχανικού, ναυτιλιακού και πετρελαϊκού κλάδου.

  • Οι μεγάλες επενδύσεις  που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια  σε αρδευτικά δίκτυα, κατασκευή και εκσυγχρονισμό φραγμάτων αναμένεται κάτω υπό τις κατάλληλες συνθήκες να εκτινάξουν την κερδοφορία της εταιρείας. Χαρακτηριστικό στοιχείο του μεγέθους των επερχόμενων επενδύσεων είναι και το μεγάλο πρόγραμμα Αρδευτικών Έργων μέσω ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής αλλά και της αντιπλημμυρικής προστασίας της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους  να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Στο παιχνίδι είναι φυσικά και οι συνεχόμενες αναβαθμίσεις του δικτύου ύδρευσης ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ τόσο από Δήμους όσο και από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Στα υπόψη της κερδοφορίας και η άνοδος της τιμής του χάλυβα όπου ευνοεί ιδιαίτερα την εταιρεία μιας που έχει σημαντικά αποθέματα σε χαμηλότερες τιμές του μετάλλου.

  • Για το 2021 η διοίκηση της ΓΕΒΚΑ έχει δηλώσει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα σημειώσουν σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδών. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 1,13 ευρώ, γράφοντας τιμές στο κατώφλι των 1,20 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πάνω από την εν λόγω περιοχή αντίστασης δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη αντίσταση πέρα από αυτή των 2 με 1,93 ευρώ. Και εδώ υπάρχει ένας ισχυρός μακροπρόθεσμος στροφέας που πιέζει συνεχώς για υψηλότερες τιμές.

πιν


Κλείνω με τον όμιλο της ΑΛΟΥΜΥΛ (ΑΛΜΥ), όπου εν αναμονή της ανακοίνωσης των  οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου και μετά από εκείνη την εντυπωσιακή απόδοση +182,3% στα καθαρά κέρδη του 2020 σε σχέση με εκείνα του 2019 θα τον δούμε αυτή τη φορά μόνο υπό το πλέγμα της διαγραμματικής ανάλυσης. Αυτό που αποτυπώνεται λοιπόν στο μηνιαίο chart τιμών της μετοχής είναι μια επιβεβλημένη πλάγια σταθεροποιητική κίνηση χωνέματος τιμών και πωλητών λίγο κάτω από τα 2 ευρώ.

  • Το pattern αυτό είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό στη τεχνική ανάλυση και συνήθως “εκρήγνυται” προς την πλευρά της κύριας τάσης, που είναι η ανοδική. Ανάλογο σχηματισμό είχαμε εντοπίσει την περασμένη εβδομάδα και στο διάγραμμα της Intrakat… λίγο πριν το μεγάλο “Μπαμ” όπως είχαμε χαρακτηριστικά αναφέρει. Το θέμα είναι όμως ότι εδώ το “Μπαμ” θα έχει πολλά ντεσιμπέλ μιας που το επόμενο ισχυρό επίπεδο αντίστασης βρίσκεται στα…3,20 ευρώ.

πιν

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

ΠΗΓΗ: capital.gr