25.8.2021- Χ.Α + Markets: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα…

KI AΛΛH ΑΝΑΒΟΛΗ στο Κράχ

 • ΞΕΠΕΡΑΣΕ και τις 15.000 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης 


Ουμπέρτο Έκο: Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων.


Μία ζωή βυθισμένοι στη μιζέρια, μία ζωή να καταστροφολογούν, μία ζωή που τα βλέπουν όλα μαύρα, κορακίστικα κλπ οι καθ’έξιν ή κατ’επάγγελμα… προειδοποιητές δεν θα μπορούσαν παρά να συμπορεύονται με τις δυνάμεις του κακού… Αυτούς δηλαδή, που ποντάρουν πάνω στις ατυχίες και τις καταστροφές των άλλων.

 • Το παιχνίδι έχει αλλάξει όμως τώρα και στην Ελλάδα κι αν δεν συμμαζέψουν τα μυαλά τους δεν τους βλέπουμε καθόλου καλά. Μικρό το κακό γι αυτούς, αφού πάνε σετάκι με την μαυρίλα, την μιζέρια κ.ο.κ;;; Οχι, δεν πάει έτσι, γιατί δεν θέλουν να πονάνε στη δική τους τσέπη, τρελαίνονται. Είπαμε, για τους άλλους οι συμφορές, όχι και για την δική τους πάρτη.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Η μετοχή της να μην εκληφθεί ως μία του “ΜΠΕΣ-ΒΓΕΣ”, αλλά ως μία μεσο-μακροπρόθεσμη αγορά που θα αποδώσει ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη, λόγω τρέχουσας αποτίμησης και της εν δυνάμει δυναμικής που θα αναπτύξει.

 • Εκτίμηση μας, ότι θα είναι στις ΤΟΠ των αποδόσεων στα χρόνια που έρχονται. Απίστευτα τα όσα έχει κατορθώσει σε τόσο μικρό διάστημα η διοίκηση του ομίλου. ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ του λοιπού κατά την ταπεινή εκτίμηση μας. Την έχουμε μελετήσει μέχρις εκεί που δεν παίρνει…

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (Ι): Να και μία φορά που οι Θεσμικοί θα φανούν χρήσιμοι στους ιδιώτες επενδυτές. Με το να ξεστοκάρουν τα πακέτα τους στην ΜΟΤΟ τους δίνουν την ευκαιρία εισόδου σε ελκυστικές τιμές. Μήπως δικά τους είναι τα χαρτιά;

Επί τη ευκαιρία, μην συγκρίνετε την ΟΤΟΕΛ με την ΜΟΤΟ…

 • Η μία είναι κολοσσός, η άλλη τώρα ξεκινάει. Για την ΟΤΟΕΛ όλοι ξέρετε την άποψη μας, από τότε που ελάχιστοι ασχολούνταν μαζί της, πλην ενός ιδιώτη μεγαλοεπενδυτή και δυο-τριών άλλων. Ο μ/μ συμπληρώνει παρουσία 40 ετών στις Αγορές, ας σοβαρευτούν επομένως μερικοί. Δεν τους παίρνει, πολύ απλά.

PERFORMANCE: Αρκετοί φίλοι μας ζητούν την γνώμη μας, για το αν πρέπει να πουλήσουν την μετοχή στα νέα ιστορικά υψηλά της.

 • Η απάντηση: Νομίζετε ότι τα έχετε δει όλα; Οσα κέρδη κατοχυρώσατε, οκ. Το κανονικό έργο τώρα θα αρχίσει να παίζεται στις οθόνες σας. Στον γνωστό ράθυμο ρυθμό της, που δεν έχει προηγούμενο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αλλά πάνω απ’όλα έχει σημασία το αποτέλεσμα, αυτό είναι που μετράει.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ότι διατηρείται αυξημένος ο κίνδυνος εγκλωβισμού κυρίως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κλπ κλπ. Παιδιά, για να ξέρετε, κίνδυνο πάντα έχουμε όλοι μας και στα μεγάλα και στα μεσαία και στα μικρά χαρτιά του Χ.Α. Με μία μικρούλα,  τόση δα, επισήμανση…

ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Οι αναγνώστες του μ/μ που ασχολούνται με την Μικρή και Μικρούλα Κ/φση είναι πλήρως ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Δεν ανακάλυψαν την Αμερική τελευταία. Τρέχουν δε όλες τις θέσεις τους (τουλάχιστον το 90% αυτών) με σημαντικά λογιστικά κέρδη, έχοντας εν τω μεταξύ μετατρέψει σε παντελονάτα το μεγαλύτερο ποσοστό τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα που τους τυραννούσαν μία ζωή, για να μην γράψουμε κάτι άλλο…


ΤΟ ΤΟΠ 15 ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ

ΔΕΗ: Αφηνε χθες πίσω της και το 10άρι, κλάμα οι σορτάκηδες. Οι σατανάδες πάντως δεν έχουν τον “θεό” τους. Στα 9,99 την έκλεισαν

ΚΙΝΗΣ-άρα από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, την χρωστούσε άλλωστε. Και χρωστάει κι άλλα…

ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ανοικτά πια με το ψυχολογικό 920 ο ΓΔ

ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΧΑ, ειδικά η 1η, δίνουν κλίμα και σήμα… Σε υψηλή πτήση η ΒΙΟ, δικαιώνει όσους επέμεναν υπομονετικά μαζί της…

ΜΑΚΑΡΙ να συνεχίσουν και οι 4 να ξαναγίνουν συμπαθητικές, αρχικά…

ΣΤΑ 156 εκατ. ευρώ η ΕΠΣΙΛ και κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ η ΠΕΡΦ… Ανέκδοτα δηλαδή… Στα 48 εκατ. η ΠΕΡΦ που θα αλλάξει απλά το νούμερο 12… Θα διαβάζετε δηλ. κι από την ανάποδη, έστω κι αν δεν δούμε το 21 γιατί θα έχουμε σπλιτ και ΑΜΚ. Η ουσία δεν αλλάζει όμως…


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το να καταφέρει ένας άνθρωπος σήμερα να δει την αισιόδοξη εικόνα, αντί να βυθιστεί στην απελπισία, είναι μεν πολύ δύσκολο, αλλά είναι και αναγκαίο, ας πούμε, «καθήκον» του καθενός. Οπως είναι καθήκον των πολιτικών κομμάτων και του κρατικού μηχανισμού να εκσυγχρονιστούν και να ξεφύγουν από τις αγκυλώσεις δεκαετιών, βάζοντας τάξη στο χάος που έχουν δημιουργήσει οι ευκαιριακές και πελατειακές αντιλήψεις τους.


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (του Θανάση Σταυρόπουλου): 

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αύξησε συναλλαγές κλείνοντας σε υψηλά 167 μηνών ηΓενική Εμπορίου (+3,91%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Νάκας (+2,97%), Mevaco (+4,29%), Moda Bagno (+4,07%), Fieratex (+0,71%), Mermeren (+1,96%), Attica Group (+1,79%), Medicon (+2,52%) και Κεπενού (+0,69%),

 • Ενώ για να αλλάξουν, τεχνικά, επίπεδο, θα ήθελαν κλείσιμο υψηλότερα των 1,74 ευρώ η Βιοκαρπέτ (+4,17%), των 0,546 ευρώ η Κορδέλλου (+6,18%), των 0,338 ευρώ η Centric (-0,64%) και των 0,782 ευρώ η ΚΛΜ (+0,56%).

Σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 40 μηνών η Unibios (+3,58%), δεύτερη συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων συναλλαγών για την Μοτοδυναμική (-1,41%), τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (+11,4%, με αυξημένες συναλλαγές), ΕΥΑΘ (+1,55%) και ΕΚΤΕΡ (+1,17%)

 • Ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν σε Reds (-1,89%), Space (-1,48%), BriQ (-0,43%), Frigoglass (-4,17%), Intralot (-4,08%), MIG (-1,94%), Entersoft (-1,52%), Έλτον (-1,85%) και Ιντρακόμ (-3,35%).

Ξαφνικό “bid” στον Βαρβαρέσο (+20%), πλαγιοκαθοδικά από τα 0,49 ευρώ (κλείσιμο 16/8) η Lavipharm (-3,48%) και από τα 0,083 ευρώ (κλείσιμο 17/8) η ΑΝΕΚ (-7,84%) και παρουσία πωλητή σε Λανακάμ (-2,90%) και Μινέρβα (-2,42%).


*****

Αφoί Κορδέλλoυ

H METOXH THΣ ΗΜΕΡΑΣ για τους μικροεπενδυτές φίλους αναγνώστες του Χ.Α 

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 • BOOK VALUE: 0,7900
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,4960
 • ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ BOOK VALUE: 60%
 • ΙΣΤΟΡΙΚΟ P/E: 14 (2020)
 • ΕΠΕΙΤΑ από πολλά πολλά χρόνια, στις 9/9 κόβει το δικαίωμα στην διανομή μερίσματος, πολύ μικρού μεν, αλλά σε μία κίνηση που φανερώνει τον νέο άνεμο που πνέει στον όμιλο.


Τα εξαμηνιαία κέρδη της Αφoί Κορδέλλoυ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά και να εκπλήξουν θετικά.

Ο συντελεστής μικτού κέρδους το 2020 διαμορφώθηκε σε 12,9 %, έναντι 10,5% την προηγούμενη χρήση. Αυτό είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του EBITDA το οποίο ανήλθε σε € 2.031 χιλ. € έναντι 1.030 χιλ. € της προηγούμενης χρήσης.

 • Οι λειτουργικές δαπάνες της, ήτοι τα έξοδα διάθεσης & διοίκησης, ανήλθαν σε € 3.551,6 χιλ. κατά την κλειόμενη χρήση, οριακά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση που ανήλθαν σε € 3.491,4 χιλ. (+1,7%).

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος της Εταιρείας μειώθηκε σημαντικά την περίοδο 01.01-31.12.2020 σε σχέση με την περίοδο 01.01-31.12.2019, τόσο λόγω της αποδοτικής συμφωνίας της Εταιρείας με τις Τράπεζες που περιόρισε το χρηματοοικονομικό κόστος, όσο και λόγω των μέτρων που έλαβε το Ελληνικό Κράτος με την επιδότηση των τόκων ενήμερων δανείων για την στήριξη των επιχειρήσεων στην περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το 2020 το καθαρό κόστος διαμορφώθηκε σε € 823,4 χιλ. έναντι € 1.259,6 χιλ. το 2019

Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στο τέλος της περιόδου (31.12.2020) σε € 2.058 χιλ. έναντι € 1.847 χιλ. την 31.12.2019. Ο συνολικός δανεισμός της Εταιρείας διαμορφώθηκε σε € 25.937 χιλ. την 31.12.2020, έναντι € 25.812 χιλ. την 31.12.2019.

 • Κατά τη χρήση 2020 παρουσίασε κέρδη προ φόρων € 771,9 χιλ. έναντι ζημιών € (646,4) χιλ. την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 764,7 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών € (951,8) χιλ. το 2019.

____________________________________

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ με μεγάλη βελτίωση μεγεθών και κυρίως στα κέρδη, μην σας απασχολεί αν θα πουλήσει ή όχι η κα Ελένη, κακό του κεφαλιού της… Με p/e 14 (2020) και με λογιστική αξία μετοχής στα 0,8000 ευρώ (στα …. 0,4960 τώρα).

 • ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΙΛΙΓΓΟ, με 10 και 12 φορες τα ΙΔΙΑ Κ/Φ ή ζημιογόνες και με αρνητικές καθαρές θέσεις κλπ κλπ να αποτιμώνται 3 έως και 5 φορές ακριβότερα από την ΚΟΡΔΕ το σχόλια περιττεύουν.
 • Ο κλάδος είναι από τους πιο Hot μετά από μία παρατεταμένη πολυετή περίοδο ανυδρίας. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΥΡΙΣΕ ΣΕ ΚΕΡΔΗ το 2020 και ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Λόγω κλάδου και ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ… ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ
 • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι πριν την κτυπήσει η κρίση, τα ΙΔΙΑ Κ/Φ ανέρχονταν μέχρι και τα 28 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν χρήσεις με κέρδη 2,5 εκατ., 3 και 3,5 εκατ. ευρώ… Τα οποία στα χρόνια που έρχονται μπορούν κάλλιστα να επαναληφθούν και όχι μόνον.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ – ΧΡΗΣΗ 2020


ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟΝ


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ(@euro2day.gr): Με άνοδο του όγκου πωλήσεων που κινήθηκε γύρω στο 20% έκλεισε το πρώτο φετινό εξάμηνο η Αφοί Κορδέλλου, ενώ η αύξηση του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, λόγω και της εκτίναξης της διεθνούς τιμής του χάλυβα κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 • Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον (αυξημένου όγκου εργασιών και διευρυμένου μικτού περιθωρίου κέρδους καθώς υπήρχαν αποθέματα χαμηλότερου μέσου κόστους), τα εξαμηνιαία κέρδη της Αφoί Κορδέλλoυ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά και να εκπλήξουν θετικά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, οι σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες έχουν αποκατασταθεί πλήρως (το μέσο επιτόκιο δανεισμού κυμαίνεται στο 3,5%) και η στρατηγική της είναι η περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου της στις μικρές ιδιωτικές επενδύσεις, πριν η αγορά αρχίσει να επηρεάζεται ανοδικά από τα μεγάλα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στη χώρα.

 • Projects όπως το Ελληνικό, αυτά που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ή θα σχετίζονται με τη δημιουργία υποδομών και την πράσινη ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν έντονα αυξημένη ζήτηση (και) για τον κλάδο της εμπορίας σιδήρου, στον οποίο δραστηριοποιείται η εισηγμένη.

H Attica Bank ανακοινώνει ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου για τη χρήση 2021 της τράπεζας δεν θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, αλλά στις 25 Αυγούστου 2021.

 • Παράλληλα, κατά την 25η Αυγούστου 2021, θα διεξαχθεί και ενημέρωση αναλυτών για τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2021, καθώς και η δημοσιοποίηση της εταιρικής παρουσίασης αποτελεσμάτων για την ίδια χρήση.

Χ.Α- Γιάννης Σιάτρας: Σημάδια χρηματιστηριακής ανόδου

Αυτό που γίνεται το τελευταίο καιρό στις μετοχές του κλάδου της Πληροφορικής, οι παλαιότεροι, το έχουμε ξαναζήσει. Το ξαναζήσαμε την περίοδο 1999 – 2000, όταν τα λόγια, οι υποσχέσεις και η φαντασία οργίαζαν και μαζί τους οργίαζαν και οι τιμές των μετοχών του κλάδου, ή και ακόμη και εταιριών που απλά είχαν, ή η αγορά νόμιζε ότι είχαν, κάτι κοινό ή σχετικό με την Πληροφορική.

 • Πριν από την Πληροφορική, είχαν προηγηθεί και άλλοι κλάδοι. Ο κλάδος των κατασκευών την περίοδο 1994-1995, ο …υποκλάδος των κατασκευαστικών που θα έστηναν καζίνο, το 1996, ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, ο κλάδος των ακτοπλοϊκών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και σταδιακά, όλοι οι κλάδοι και όλες οι μετοχές.

Θεωρούμε πώς, οι σημερινές εξελίξεις στις μετοχές του κλάδου της Πληροφορικής, είναι κάτι πολύ θετικό και πολύ ελπιδοφόρο για τη χρηματιστηριακή μας αγορά. Όχι, δεν είμαστε υπέρ των φουσκών -άλλωστε απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από καταστάσεις “φούσκας” σε κάποιους κλάδους- όμως, πως έχουμε περιγράψει πολλές φορές, η εξέλιξη αυτή, συνιστά μία από τις πρώτες ενδείξεις της προετοιμασίας της χρηματιστηριακής αγοράς να αλλάξει επίπεδο τιμών.

Οι μετοχές δύο εταιριών Πληροφορικής, που μόλις πριν από ένα χρόνο μετατάχθηκαν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, από την Εναλλακτική -μια αγορά, επί χρόνια παραμελημένη, που σταδιακά αλλάζει πρόσωπο και βρίσκει το δρόμο της- βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των μετοχών με τις καλύτερες αποδόσεις, από την αρχή του έτους.

 • Η επιτυχία αυτή, προσέλκυσε μια νέα εταιρία στο Χρηματιστήριο, την Real Capital, μέλος ενός μεγάλου ευρύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου. Και στις δύο πρώτες συνεδριάσεις, η τιμή της αυξήθηκε κατά 150%. Είχαν χρόνια, ή καλύτερα, είχαν δεκαετίες, να συμβούν τέτοια πράγματα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η εξέλιξη αυτή θα προσελκύσει και άλλες εταιρίες του κλάδου της Πληροφορικής στο Χρηματιστήριο. Έτσι γίνεται πάντα. Η μία εταιρία που πετυχαίνει, προσελκύει και άλλες του ίδιου κλάδου. Είναι και ζήτημα ανταγωνισμού αφού, στην προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς -μιας αγοράς που αναμένεται να μεγαλώσει θεαματικά- και τελικής επικράτησης, θα χρειαστούν κεφάλαια για επενδύσεις και εξαγορές.

Και αυτό, θα φέρει και άλλες εταιρίες. Είναι βέβαιο ότι, αυτή τη στιγμή, πολλές εταιρίες, αρχίζουν να εξετάζουν το θέμα “Χρηματιστήριο” και να σταθμίζουν τα “συν” και τα “πλην” από μία ενδεχόμενη είσοδό τους.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον -αλλά και με αγωνία- την επόμενη εισαγωγή. Δε γνωρίζουμε εάν θα γίνει με ή χωρίς αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με απευθείας εισαγωγή ή με δημόσια εγγραφή -προτιμούμε τις δημόσιες εγγραφές, αφού αυτές βοηθούν στην καλύτερη διασπορά, ενώ παράλληλα προσελκύουν νέους επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Εάν και η επόμενη νέα εισαγωγή είναι πετυχημένη, αυτό θα σημάνει πολλά για τη χρηματιστηριακή αγορά, αφού έτσι, θα προσελκυστούν και άλλες.

Και ευχόμαστε, σταδιακά να δημιουργηθεί μια τάση που θα οδηγεί σε όλο και περισσότερες εισαγωγές, μέχρις ότου φτάσουμε στο σημείο να αρχίσουν να εισάγονται εταιρίες μεγάλου μεγέθους που θα προσελκύσουν κεφάλαια των διεθνών επενδυτών. Στο σημείο εκείνο, το Χρηματιστήριο θα έχει ξεκινήσει μία καινούργια πορεία.

Η προϋπόθεση να συμβούν όλα αυτά είναι μία: Να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία. Εάν όντως, όπως λέγεται απ’ όλες τις πλευρές, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Ελλάδα εισέλθει σε μία φάση υψηλών επενδύσεων, τότε δε θα πρέπει να ανησυχούμε, αφού όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Γιάννης Σιάτρας


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ @chartswar.com: ΜΠΡΑΒΟ!

 • 10 λόγοι για να νιώθετε περήφανοι ως επενδυτές χρηματιστηριακών αξιών:

-Έχετε το θάρρος για να μη πω το θράσος να ρισκάρετε εκεί που οι περισσότεροι απλά δεν μπορούν να το κάνουν.

-Η αγοραπωλησία αξιών (μετοχών, συμβολαίων κτλ) είναι απλώς μια επιχείρηση όπως κάθε άλλη, εάν φυσικά γίνεται σωστά. Ένας επενδυτής πρέπει να είναι περήφανος που είναι επιχειρηματίας.

-Ως επενδυτής μετοχών ανεβαίνετε πάνω από το τεταρτημόριο των εργαζομένων και λειτουργείτε στο επίπεδο του ιδιοκτήτη κατέχοντας ένα μέρος από την αξία της εταιρείας που επενδύεται.

-Ο επενδυτής μπορεί να επωφεληθεί από τα κέρδη και τις πωλήσεις μιας εταιρείας και όχι μόνο.

-Μόνο ένας επενδυτής “puts his money where his mouth is”.

-Οι άλλοι πιστεύουν ότι είστε ένας επικίνδυνος και ρισκαδόρος παίκτης, αλλά δε ξέρουν ότι παίζεται στο… δικό σας καζίνο.

-Είστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε και να μάθετε από τις αδυναμίες σας και τα συναισθήματά σας έχοντας αυτοέλεγχο και κρατώντας αποστάσεις από το ΕΓΩ.

Σε έναν κόσμο που όλοι μιλάνε είστε ο πράττων.

Σε έναν κόσμο αφετηρίας είστε το τέλος.

Σε έναν κόσμο που όλοι κριτικάρουν είστε ο δημιουργός.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ @chartswar.com: Μην είσαι τσαπατσούλης

 • Πώς να καλλιεργήσετε κάθε μέρα την επενδυτική σας νοοτροπία:

1) Δημιουργήστε και γράψτε ανελλιπώς ένα εύχρηστο ημερολόγιο (μην είσαι τσαπατσούλης) σχετικά με τις αποφάσεις των συναλλαγών σας

2) Ελέγξτε την επενδυτική σας συμπεριφορά με μια λίστα ελέγχου που θα τη κολλήσετε σε ευκρινή σημείο για να μη την παραβιάζεται με κόκκινο πχ δεν αγοράζω ντε και καλά μια μετοχή επειδή μου τη βάρεσε χωρίς να έχω τη σαφή ένδειξη αγοράς.

3) Μιλήστε θετικά και εποικοδομητικά με τον εαυτό σας

4) Σχεδιάστε ένα πλάνο για την επίτευξη των στόχων σας και αναλύστε το κομμάτι – κομμάτι με πράξεις και έργα ( ΔΕ σηκώνει το θα το κάνω).

5) Γράψτε τα γνωστά «στικεράκια» με υπενθυμίσεις που θα σας βοηθήσουν στην οργάνωση της επενδυτικής σας σκέψης για να μπορέσετε έτσι να πραγματοποιήσετε κερδοφόρες συναλλαγές.

*****

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ @chartswar.com: UNIBIOS #ΒΙΟΣΚ…θα επανέλθω λίαν συντόμως. Πράσινη Οικονομία – Κλιματική Αλλαγή… ΟΛΑ δουλεύουν υπέρ της. Το 2022 θα τρίβουμε τα μάτια μας για αυτή την εταιρεία. #Greeneconomy #Climatechange


WALL STREET

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης ο Nasdaq και ο S&P 500, με τα κέρδη τους πάντως να παραμένουν συγκρατημένα καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις ομιλίες στο τέλος της εβδομάδας στο ετήσιο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole.

Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε νέο ρεκόρ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσε από χθες η ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ότι έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τον κορονοϊό. Αυτό ανοίγει την πόρτα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων στο πλαίσιο της κρίσιμης μάχης για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα η εταιρεία IHS Markit επιβεβαίωσαν ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον Αύγουστο, στις 55,4 μονάδες από 59,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα μετά το υψηλό του περασμένου Μαΐου.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 55,2 μονάδες από 59,9 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 61,2 μονάδες από 63,4 τον προηγούμενο μήνα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 30,55 μονάδες ή 0,09% και έκλεισε στις 35.366,26 μονάδες. Ο S&P 500 πρόσθεσε 6,70 μονάδες ή 0,15% και σκαρφάλωσε στις 4.486,23 μονάδες, σημειώνοντας το 50ο ρεκόρ του για το 2021, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 77,15 μονάδες ή 0,52% στις 15.019,80 μονάδες.

Οι επενδυτές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ όπου ο διοικητής Jerome Powell θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Στην ομιλία του ο Πάουελ δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε σκοπεύει η κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων από τα επίπεδα των 120 δισ. δολ. το μήνα που είναι σήμερα. Αρκετοί αναλυτές περιμένουν η Fed να αρχίσει από φέτος να περιορίζει τις αγορές της καθώς έχει σε μεγάλο βαθμό εκπληρώσει τους στόχους της στον πληθωρισμό και τη μέγιστη απασχόληση.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η αλυσίδα ηλεκτρονικών συσκευών Best Buy Co. Inc. ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις αυτό το έτος.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της Medtronic, με την εταιρεία ιατρικών συσκευών να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης.*****

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Με ισχυρά κέρδη έκλεισε την Τρίτη το πετρέλαιο συνεχίζοντας την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε τη Δευτέρα τερματίζοντας ένα επταήμερο πτωτικό σερί που οδήγησε τις τιμές κοντά σε χαμηλό τριών μηνών.

 • Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε σήμερα η ανακοίνωση των κινεζικών αρχών για μηδενικά νέα κρούσματα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, κάτι που άμβλυνε τις ανησυχίες για τον κίνδυνο τα νέα ξεσπάσματα της μετάλλαξης Δέλτα να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και την πορεία της ζήτησης.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 1,90 δολ. ή 2,9% και έκλεισε στα 67,54 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Η επενδυτική προσοχή στρέφεται πλέον στα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο οι αναλυτές περιμένουν τα κυβερνητικά στοιχεία να δείξουν πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 3,2 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global Platts.


ΜΕΤΑΛΛΑ: Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο χρυσός, με τα κέρδη πάντως να παραμένουν περιορισμένα καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις ομιλίες από το συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole για περισσότερα στοιχεία όσον αφορά τα σχέδια της Federal Reserve τους επόμενους μήνες.

 • Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 2,20 δολ. ή 0,1% και έκλεισε στα 1.808,50 δολ. ανά ουγγιά. Μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να προσθέτει 24 cents ή 1% στα 23,89 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,5% στα 4,26 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Οκτωβρίου υποχώρησε 0,4% στα 1.010,10 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου σημείωσε άλμα 2,4% στα 2.442,50 δολ. ανά ουγγιά.

*****

ΕΥΡΩΠΗ: Με μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν αναμονή των ανακοινώσεων στο ετήσιο συνέδριο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole στο τέλος της εβδομάδας.

Οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή για στοιχεία σχετικά με την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας. Η Fed αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων από τα επίπεδα των 120 δισ. το μήνα που είναι σήμερα, σε μια ιστορική στροφή της τράπεζας από τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές των τελευταίων ετών για την τόνωση της ανάπτυξης.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% στις 471,79 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,3% στις 15.905,85 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 1,6% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, μέγεθος ανοδικά αναθεωρημένο από την αρχική εκτίμηση του 1,5%.

Ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 0,3% στις 6.664,31 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2% στις 7.128,78 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 0,2%.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος ξεχώρισε σήμερα με άλμα σχεδόν 2% στον απόηχο της ανακοίνωσης της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ότι έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς.

*****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.