25.5.2021- Ανέβηκε ο πήχης για την είσοδο στον MSCI (εξαμηνιαία αναθεώρηση)

Ανέβηκε ο “πήχης” για την είσοδο στον MSCI (εξαμηνιαία αναθεώρηση)

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφέρει ότι στην επικείμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση του οίκου MSCI, πέρα από τα άλλα κριτήρια που εφαρμόζει για την εισαγωγή/διαγραφή των εταιρειών στους δείκτες του, η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο.

  • Το κατώτατο όριο, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη αναθεώρηση, ήταν 1,83 δισ. δολ., ενώ στις 19 Απριλίου (μία ημέρα πριν από το δεκαήμερο που επιλέγει μία τυχαία ημέρα για την επιλογή της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης) άγγιξε τα 2,34 δισ. δολ. (1,94 δισ. ευρώ), δηλαδή ενισχύθηκε 28% περίπου.

Άρα, λοιπόν, ο κύριος λόγος που οι υπόλοιπες εταιρείες δεν εισήλθαν στους δείκτες ήταν κυρίως η αύξηση του κατώτατου ορίου λόγω του γενικότερου θετικού κλίματος που επικράτησε στις παγκόσμιες αγορές.

  • Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι η σειρά κατάταξης για την είσοδο στον δείκτη ήταν Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα και πιο πίσω η ΔΕΗ, και όχι, όπως είχα αναφέρει, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και ΔΕΗ (το excel έκανε το θαύμα του).

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις 28/5/2021. Τέλος, οι ανακοινώσεις για την επόμενη αναθεώρηση είναι την 11η Αυγούστου 2021 και ημερομηνία εφαρμογής η 1η Σεπτεμβρίου 2021. Ωστόσο η τριμηνιαία αναθεώρηση έχει διευρυμένα εύρη, με αποτέλεσμα οι ενδεχόμενες αλλαγές να είναι πολύ περιορισμένες και το επόμενο ουσιαστικό ραντεβού με τον MSCI να δίνεται τον Νοέμβριο.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” 

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή