25.4.2024- Χ.Α ΑΝΑΛΥΣΗ- Επίθεση-φαρμάκι (Του Απόστολου Μάνθου)

ΑΝΑΛΥΣΗ

Επίθεση-φαρμάκι

  • Επίθεση-φαρμάκι

Του Απόστολου Μάνθου

Παρά την περιορισμένη ορατότητα στον αγωνιστικό χώρο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η Εθνική Επενδυτική 11άδα που δόθηκε από την αρχή της χρονιάς έχει σταθεί στο ύψος της, φέρνοντας μέχρι τώρα μια απόδοση της τάξεως του +8%.

Να υπενθυμίσω ότι στη συνειρμική ομάδα είχαμε παρατάξει τερματοφύλακα τον Τάκη Οικονομόπουλο – Ελληνικά Πετρέλαια, δεξί μπακ τον Γιούρκα Σεϊταρίδη – Premia Properties, αριστερό μπακ τον “Μιζούρι” Ανδρέα Μουράτη – Τιτάν, στόπερ τον “Τάκαρο” τον ημίθεο που γέμιζε ένα γήπεδο μόνος του, τον Τάκη Λουκανίδη – Cenergy Holding, σέντερ μπακ τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο – Unibios, αμυντικό χαφ τον Χρήστο Τερζανίδη – Fourlis Group, δεξί εξτρέμ τον Βασίλη Χατζηπαναγή – Mytilineos, μεσοεπιθετικό χαφ τον Θοδωρή Ζαγοράκη – Intrakat, σέντερ φορ τον Νίκο Αναστόπουλο – ΔΕΗ, νούμερο 10 τον “στρατηγό” Μίμη Δομάζο – Lamda Development και αριστερό εξτρέμ τον Θωμά Μαύρο – Profile.

Ως οι πλέον πολυτιμότεροι παίκτες στην ομάδα, αν συμπεριλάβουμε και τα μερίσματα, που θα δοθούν λίαν συντόμως, έχουν αποδειχθεί ότι είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια με μια απόδοση τις τάξεως του +30%, ο όμιλος Mytilineos με απόδοση +21,5%, η Profile με ένα +17 και η… Unibios με ένα +15%. Εκτός φόρμας η μετοχή της ΔΕΗ με ένα -13%. Ελπίζουμε στο δεύτερο ημίχρονο να πάρει τα πάνω της.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), λοιπόν, που έκλεισαν το 2021 με μια καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 341 εκατ. ευρώ, τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου, έχουν πραγματοποιήσει μέσα στο προηγούμενο έτος επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ, δείχνοντας έτσι τις επιθετικές διαθέσεις τους για τη συνέχεια. Παράλληλα, ο όμιλος θα επιβραβεύσει για τα καλά τούς μετόχους του, δίνοντας, εκτός από το μέρισμα των 0,40 ευρώ ανά μετοχή, και επιστροφή κεφαλαίου ίση με το 50% των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, που ήταν στα 256 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά, η τιμή της μετοχής μετά το πέρασμα από τα 6,60 ευρώ έχει βρει προσοδοφόρο έδαφος για να αναπτυχθεί ανοδικά, έχοντας ως επόμενη σοβαρή αντίσταση τα 8,08 ευρώ. Η δε έντονη ανοδική γωνία κλίσης που έχει αποτυπωθεί στο μηνιαίο chart τιμών δίνει τιμές πέριξ των 8,20 ευρώ τούς επόμενους μήνες.

πιν

Για τον όμιλο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο σε σχέση με την ισχυρή ανάπτυξη των μεγεθών του και την εκτιμώμενη υψηλή κερδοφορία για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, το συνεχές πλειοδοτικό “χτύπημα” της τιμής-στόχου ανάμεσα στους επενδυτικούς οίκους, με τελευταία της Edison στα 27 ευρώ, φανερώνει στο μέγιστο τι είναι αυτό που αναμένεται για τη συνέχεια. Στη διαγραμματική ανάλυση φαίνεται ξεκάθαρα η ανοδική διάσπαση του πλάγιου σχηματισμού μεταξύ των 16 με 14 ευρώ, που ταλάνιζε τη μετοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επόμενος στόχος, πέρα από τα ιστορικά υψηλά των 17,40 ευρώ που τα διέλυσε στις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι τα 20 ευρώ. Ο όγκος δε των συναλλαγών, που περιλαμβάνει και το πακέτο των 4,5 εκατ. μετοχών των ιδίων που πουλήθηκαν σε ξένο οίκο, προσφέρει τα απαραίτητα καύσιμα για τη μεσοπρόθεσμη ανοδική διαφυγή πάνω και από τα 20 ευρώ.

πιν

Η Profile (ΠΡΟΦ) σκίζει στην επίθεση, συνεχίζοντας με τα οικονομικά αποτελέσματα και τη συμπεριφορά της στο ταμπλό να μας βγάζει ασπροπρόσωπους, δικαιολογώντας και με το παραπάνω τα λεφτά της μεταγραφής. Η εταιρεία, σε πρόσφατη παρουσίαση στους αναλυτές, ανακοίνωσε αύξηση 90% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2022, με τις δέκα νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν μόνο στην αρχή του έτους να είναι το 40% των συμβάσεων που υπεγράφησαν ολόκληρο το 2021 (!). Και να φανταστείτε ότι ακόμη δεν έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι τα δημόσια έργα, τα οποία η Profile τα έχει προϋπολογίσει συντηρητικά για την επόμενη τριετία έως και το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην τακτική γενική συνέλευση θα προτείνει το split της μετοχής με αντικατάσταση μίας παλιάς με δύο νέες, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τη συνέχεια. Στη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής ξεχωρίζει το μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι “C”, το οποίο έχει ως άνω τιμή τα 7,60 ευρώ. Ανοδική τμήση του σχηματισμού δίνει ως επόμενο στόχο τα 9,40 ευρώ.

πιν

Κλείνω με τη “μικρή” αλλά φαρμακερή Unibios (ΒΙΟΣΚ), που μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2021 δείχνει ξεκάθαρα τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το κάνει σοβαρή ζημιά στην άμυνα του αντιπάλου. Η εταιρεία, λοιπόν, που έχει μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, εμφάνισε το 2021 αύξηση στην καθαρή της θέση κατά 1 ολόκληρο εκατ. ευρώ, από τα 11,84 στα 12,83 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους διέθετε για το μέγεθός της τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των 1,32 εκατ. ευρώ. Η Unibios, με τα κέρδη προ φόρων των 552.000 ευρώ, από 41.000 ευρώ το 2020, δείχνει ότι ύστερα από πολλά χρόνια το γυρίζει το ματσάκι και πλέον κοιτάζει μόνο τα δίχτυα. Να σημειώσουμε ότι η Unibios, με την ηγετική θέση που έχει στην επεξεργασία νερού, μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα τα επόμενα χρόνια ως προς την αναπτυξιακή της πορεία και την υπεραπόδοση της μετοχής της. Διαγραμματικά, η μετοχή περιμένει απλώς το λάκτισμα του αφέτη για να περάσει πάνω από την αντίσταση των 0,70 ευρώ και να κινηθεί προς το 1 ευρώ.

pin

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”