25.2.2021: Wall Street – Lucid Motors, με την υπογραφή του… αμερικάνου

Lucid Motors  …. εδώ ….
Διαπραγματεύεται στο NYSE με τον κωδικό CCIV … εδώ …. και μετά τη συγχώνευση το ticker θα είναι LCID
Αριθμός μετοχών : 1599,7 εκατομμύρια μετοχές (όταν εισαχθεί στο NYSE)
Presentation Lucid Motors … εδώ …

Lucid Motors: Αποκαλύπτει το δικό της ηλεκτρικό πολυτελές όχημα με αυτονομία ...πολλών μιλίων

Το SPAC του CCIV
Στις 30 Απριλίου 2020 ιδρύεται η εταιρεία  Churchill Capital Corp IV και δημιουργήθηκε το Spac – CCIV. Εκδόθηκαν για τον χορηγό 51.750.000 κοινές μετοχές κατηγορίας Β.
Τα Μερίδια Κατηγορίας Β θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές μετοχές Κατηγορίας Α την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης του Spac με την εταιρεία που θα επιλεγεί.

Στις 3 Αυγούστου 2020, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά, όπου εκδόθηκαν 207.000.000 μετοχές, στα 10 δολάρια, δημιουργώντας ακαθάριστα έσοδα 2.070.000.000 δολάρια.
Η εταιρεία SPAC – CCIV εισάγεται στον NYSE, παράλληλα κάθε αρχική μονάδα εδικαιούτο και το ένα πέμπτο ενός εξαγοράσιμου εντάλματος. Κάθε ένταλμα (WARRANT) δίνει στον κάτοχο του την δυνατότητα να αγοράσει μία κοινή μετοχή σε τιμή άσκησης 11,50 δολάρια ανά μετοχή.
Ταυτόχρονα η Εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση 42.850.000 ενταλμάτων στην τιμή του 1 δολαρίου, ανά ένταλμα, στον χορηγό Churchill Sponsor IV LLC .

Η συμφωνία συγχώνευσης με την Lucid Motors
Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 το spac CCIV, σύνηψε οριστική συμφωνία για να συγχωνευτεί με την εταιρεία Lucid Motors.
Η Lucid Motors θα συγκεντρώσει 4,57 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως δεσμευμένου PIPE ύψους 2.500.000.000 δολαρίων, στα 15,00 $ ανά μετοχή. Το PIPE γίνεται σε τιμή 50% υψηλότερα της συνηθισμένης των 10 δολαρίων και θα καλυφθεί από το Public Investment Fund (PIF) καθώς και από κεφάλαια και λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι BlackRock, Fidelity Management & Research LLC, Franklin Templeton , Neuberger Berman, Wellington Management και Winslow Capital Management, LLC.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη στο NYSE με το νέο σύμβολο “LCID
Ο συνδυασμός επιχειρήσεων αποτιμά την Lucid Motors, με την τιμή της μετοχής στα 30 δολάρια, σε περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά τη συγχώνευση η Lucid Motors θα έχει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της.
Υποθέτοντας ότι κανένας δημόσιος μέτοχος της CCIV δεν ασκήσει τα δικαιώματα εξαγοράς του, η ιδιοκτησία της συνδυασμένης εταιρείας αμέσως μετά τη συγχώνευση θα αποτελείται από τους τρέχοντες κατόχους μετοχών της LUCID (73,5%), τους μετόχους της CCIV (16,1%) και τους επενδυτές PIPE (10,4%).

2018 Lucid Motors Air | Top Speed

Κανένας από τους υπάρχοντες επενδυτές της Lucid δεν θα πουλήσει τις μετοχές του στη συναλλαγή και υπόκεινται σε κλείδωμα έξι μηνών για τις μετοχές που λαμβάνουν στη συναλλαγή.
Οι μέτοχοι του PIPE υπόκεινται σε κλείδωμα των μετοχών τους έως το αργότερο της 1ης Σεπτεμβρίου 2021. Ο χορηγός της Churchill συμφώνησε να μην μεταβιβάσει τις αρχικές μετοχές  του για 18 μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.


Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προηγούμενα spac της Churchill ήταν η MultiPlan (NYSE: MLPN ) Αύγουστος 2020 και η Clarivate (NYSE: CLVT) Ιανουάριος 2019  και βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Skillsoft μέσω του spac CCX.

Η συμφωνία της CCIV με τη Lucid είναι η μεγαλύτερη συγχώνευση εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού, ξεπερνώντας εύκολα τη συγχώνευση της United Wholesale Mortgage ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Gores Holdings IV.

Η Lucid ιδρύθηκε το 2007 με το όνομα Atieva, από το πρώην στέλεχος της Tesla Bernard Tse και τον επιχειρηματία Sam Weng. Αρχικά επικεντρώθηκε στην κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών και κινητήρων για άλλους κατασκευαστές οχημάτων.

Η Lucid εδρεύει στο Newark της Καλιφόρνιας, στη νοτιοανατολική πλευρά της Silicon Valley, όχι μακριά από το εργοστάσιο της Tesla’s Fremont.
Χρηματοδοτήθηκε αρχικά από επενδυτές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Κίνας και της Silicon Valley. Έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση από την κρατική κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BAIC Motor και την LeEco, μια κινεζική εταιρεία τεχνολογίας.

Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Lucid Motors τον Οκτώβριο του 2016 και ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να αναπτύξει ένα ηλεκτρικό πολυτελές όχημα υψηλής απόδοσης.
Στις 29 Νοεμβρίου 2016, ανακοινώθηκε από τη Lucid η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στο Casa Grande, της Αριζόνα, κόστους 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του εργοστασίου συναρμολόγησης στο Casa Grande, Ariz., η Lucid ενισχύθηκε από μια επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, τον Σεπτέμβριο του 2018, από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (ΡΙF) της Σαουδικής Αραβίας.
Η επένδυση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019. H κατασκευή του εργοστασίου άρχισε στα τέλη του 2019 και ολοκληρώθηκε τέλη του 2020.

Το εργοστάσιο με μια ματιά.

 • Τοποθεσία: 590 στρέμματα στο Casa Grande της Αριζόνα. 
 • Χρόνος κατασκευής: Λίγο λιγότερο από ένα έτος.  
 • Είναι στο στάδιο της έναρξης λειτουργίας του.  
 • Παραγωγική ικανότητα: 30.000 μονάδες ετησίως αρχικά και με την κατάλληλη επέκταση 400.000 μονάδες ετησίως.  
 • Απασχολεί σήμερα περίπου 2.000 άτομα, με 3.000 υπαλλήλους που αναμένεται να προστεθούν έως το τέλος του 2022

Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) κατέχει έως και το 85% της Lucid Motors χάρη της επένδυσης των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων  που πραγματοποιήθηκε το 2019.  Μετά τη συγχώνευση το PIF αναμένεται να διατηρήσει έως και το 62% των μετοχών της Lucid.

Σε αντίθεση με τη Nikola και τη Fisker που εισήχθησαν στην Αμερικάνικη Χρηματαγορά με σχέδια, μπροσούρες και μερικά υποσχόμενα οχήματα, η Lucid Motors ήδη ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις παραδόσεις του Lucid Air EV με αρχική τιμή 69.900 δολάρια.

Το Lucid Air θα μπορεί να κάνει 500 μίλια με μία μόνο φόρτιση της μπαταρίας του. Πιο προσβάσιμες εκδόσεις του Air και ένα ηλεκτρικό SUV θα αρχίσουν να κατασκευάζονται εντός του 2022.

Η Lucid Motors έχει κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της στις ΗΠΑ στο Casa Grande της Αριζόνα. Η εταιρεία στοχεύει στην επίτευξη των στόχων παραγωγής για το ακριβότερο όχημά της, το Air Dream Edition φέτος.

Οι ολοκληρωμένες, ειδικά κατασκευασμένες εγκαταστάσεις παραγωγής της Lucid είναι έτοιμες για παραγωγή και θα επεκταθούν. Η Lucid ήδη κατασκευάζει οχήματα προπαραγωγής Lucid Air στην υπερσύγχρονη εγκατάσταση της που ονομάζεται AMP-1 και αντιπροσωπεύει την πρώτη μονάδα παραγωγής Greenfield EV στη Βόρεια Αμερική.

Λίγα μόλις μίλια μακριά από το AMP-1 βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής κινητήρα της Lucid, το LPM-1, όπου η Lucid παράγει μπαταρίες, ενσωματωμένες μονάδες κίνησης και αμφίδρομους φορτιστές Wunderbox, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες στην τεχνολογία δέσμευσης ενέργειας. Εκτός από τις εσωτερικές τεχνολογικές και κατασκευαστικές δυνατότητές της, η Lucid έχει δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με βασικούς προμηθευτές βασικών υλικών όπως μπαταρίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ανάπτυξης και προμήθειας με την LG Chem.

Επί του παρόντος, η εγκατάσταση AMP-1 της Lucid μπορεί να παράγει 34.000 οχήματα ετησίως, αλλά με συνολικά τρεις φάσεις επέκτασης που σχεδιάζονται τα επόμενα χρόνια,θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 365.000 οχήματα ετησίως.

Το πρώτο αυτοκίνητο της Lucid, το Lucid Air, είναι ένα υπερσύγχρονο πολυτελές sedan με σχέδιο εμπνευσμένο από την Καλιφόρνια, υποστηριζόμενο από τεχνολογία δοκιμασμένη σε αγώνες. Διαθέτοντας πολυτελές εσωτερικό, το Air θα έχει τη δυνατότητα να έχει εκτιμώμενη εμβέλεια άνω των 500 μιλίων με μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του και θα φτάνει ταχύτητα από 0 σε 100 km/h σε 2,6 δευτερόλεπτα.
Οι παραδόσεις του Lucid Air θα επιταχυνθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 καθώς το εργοστάσιο αυξάνει την παραγωγή.

 Με CEO τον Peter Rawlinson, πρώην επικεφαλής μηχανικός της Tesla, η Lucid θα παραδώσει το πολυτελές sedan Lucid Air, το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η αρχική έκδοση Dream θα κοστίσει 169.000 δολάρια.

Η μετοχή spac CCIV ξεκίνησε να διαπραγματεύεται από τα 10 δολάρια και από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν και διέρρευσαν οι συνομιλίες με την Lucid έφτασε σε υψηλό της ημέρας, την 22 Φεβρουαρίου, ακόμη και στα 64,86 δολάρια. Με την ανακοίνωση της συμφωνίας η τιμή κατέρρευσε φθάνοντας ακόμη και στα 30 δολάρια.

H Lucid Motors δείχνει ικανή να χτυπήσει στα ίσια το αντίπαλο δέος στην ηλεκτροκίνηση Tesla, ωστόσο στην παρούσα φάση και πριν ακόμη αρχίσουν οι πωλήσεις του πρώτου της μοντέλου η αποτίμηση φαίνεται υπερβολική.

Με την τιμή της μετοχής στα 30 δολάρια η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιπροσωπεύει :

 • 2,11 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2026.
 • 3,43 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2025.
 • 4,83 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2024.
 • 8,68 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα του 2023.
 • 21,63 φορές τα έσοδα του 2022.

και σε σχέση με τα EBITDA

 • 16,63 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2026.
 • 28,72 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2025.
 • 81,06 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2024.

 

Mε την υπογραφή του… αμερικάνου


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.