25/11 – H Black Friday, ο ταξιτζής και η ΔΕΗ (του Απόστολου Μάνθου)

H Black Friday, ο ταξιτζής και η ΔΕΗ

  • Του Απόστολου Μάνθου

Τρεις μέρες από την έλευση της Black Friday και το ηλεκτρονικό εμπόριο ζει ήδη πιένες. Από τη μέτρηση που έχει πραγματοποιήσει το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) αναμένεται ότι περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν αγορές κατά την περίοδο της Black Friday, που φυσικά κρατάει και περισσότερες μέρες.

  • Επίσης σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ  τα 2 εκατ. εξ αυτών θα πραγματοποιήσουν κατά μέσο όρο αγορές αξίας 140 ευρώ με το μεγαλύτερο μερίδιο να κινείται προς τα ηλεκτρονικά είδη, κάτι που σημαίνει ότι ο εκτιμώμενος τζίρος μπορεί να περάσει και τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ αν προσθέσουμε και το lockdown τότε η απογείωση φαντάζει σίγουρη.

Ήδη πάντως οι αγορές μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τόσες πολλές που έχουν επιστρατευτεί μέχρι και… ΤΑΧΙ για να κάνουν παραδόσεις. Μην αμφιβάλλετε το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, όταν και παρέλαβα προϊόν από γνωστό μου “αυτοκινητιστή”, που αυτές τις μέρες τρέχει και δεν φτάνει.

Όμιλος, που έχει δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του στο πρώτο εξάμηνο του 2020 με τον επταπλασιασμό στις online πωλήσεις και ο οποίος στο δεύτερο εξάμηνο τα πηγαίνει επίσης πολύ καλά είναι το Πλαίσιο.

  • Ο ιδιόκτητος στόλος και οι ισχυρές υποδομές που έχουν αναπτυχθεί μέσω σημαντικών επενδύσεων στο τρίπτυχο “logistics ‐ διανομή – in‐house call center” έχουν δώσει στο Πλαίσιο ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων, δράττοντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι από τον τζίρο της Black Friday.

Τεχνικά η μετοχή δείχνει να έχει σχηματίσει στις τελευταίες 9 εβδομάδες μια βάση αγοραστών πέριξ των 3 ευρώ πραγματοποιώντας πάνω από εκεί 205 χιλ. τεμάχια. Το στοιχείο αυτό εάν συνδυαστεί με την ανοδική τμήση της ισχυρής αντίστασης στα 3,40 ευρώ θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την προσέγγιση του επόμενου επιπέδου στα 3,84 με 4 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση εντοπίζεται στα 76 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να βρίσκεται όμως στα 93,2 εκατ. ευρώ και το ταμείο στα 43 εκατ. ευρώ.

πιν


Κομμάτι από την πίτα αναμένεται να πάρει και ο όμιλος Fourlis μέσω της πώλησης αθλητικών ειδών (Intersport – The athlete’s foot) και των ΙΚΕΑ e-shop. Ο όμιλος έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στις επενδύσεις των πληροφοριακών συστημάτων και τη λειτουργία των logistics centers,  ολοκληρώνοντας εντός του 3ου τριμήνου  την επέκταση κατά 7.500 τ.μ. της επιφάνειας αποθήκευσης και διαχείρισης παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου για την αυτοματοποίηση της παροχής των σχετικών υπηρεσιών.

  • Οι δε ηλεκτρονικές πωλήσεις στο εννεάμηνο του 2020 παρουσίασαν αύξηση 56% φτάνοντας τα 39 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 25 εκατ. ευρώ  που είχε το ίδιο διάστημα πέρυσι. Διαγραμματικά η μετοχή συλλαμβάνεται να μην μπορεί να περάσει με δυνάμεις πάνω από την περιοχή  αντίστασης των 3,80  ευρώ, προκαλώντας έτσι ρευστοποιήσεις ανοδικής δυσπραγίας.

Για να αλλάξει το σκηνικό θα πρέπει η τιμή της μετοχής να περάσει με φόρα πάνω από το σημείο των 3,92 ευρώ προκαλώντας ρήξη στην αντίσταση της ζώνης των 4 με 4,24 ευρώ. Για τους τύπους να σημειωθεί ότι μια πιθανή ανοδική απόδραση άνω των 4,24 ευρώ θα ανάψει το φως στο επίπεδο των 5,50 ευρώ.

πιν


Στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσία είχε και η Foodlink (ΦΟΥΝΤΛ), όπου μέσω της εκρηκτικής ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει μόνο να λαμβάνει. Ο εταιρεία που ανήκει στον όμιλο FDL θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες στον κλάδο των contact logistics και είναι εισηγμένη στην ΕΝ.Α. του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην παρουσίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αχιλλέας Μάμαλης τόνισε πως τα αυτοματοποιημένα συστήματα αποθηκών αποτελούν το μέλλον της αγοράς και για τον λόγο αυτό η Foodlink έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την κινεζική εταιρεία GEEK+ που εξειδικεύεται στον συγκεκριμένο τομέα.

  • Με την αυξητική πορεία που έχει πάρει το ηλεκτρονικό εμπόριο η δυναμική των logistics αναμένεται να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα επόμενα χρόνια.
  • Τεχνικά τώρα η μετοχή λαμβάνει τιμές μέσα στο μεσοπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι “Z” του περασμένου Μαΐου με τις τελευταίες ενδείξεις να αρχίζουν να τονίζουν το σενάριο ανοδικής διάσπασης της άνω πλευράς στα 0,4340 ευρώ και κίνησης προς το επίπεδο των 0,51 ευρώ.

Αν και ό όγκος συναλλαγών βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή κατάσταση εμφανίζεται τελευταία να ελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον πέριξ των 0,40 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται μια ανάσα από τα 10 εκατ. ευρώ.

πιν


Στην τρέχουσα τεχνική ανάλυση θα προσθέσουμε και τη ΔΕΗ, όχι γιατί θα κάνει προσφορά -50% στην τιμή του ρεύματος λόγω Black Friday αλλά γιατί περνάει κάτω από τη μύτη μας αποτυπώνοντας  στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών έναν σχηματισμό βραχυχρόνιας σημαίας. Η πλάγια αυτή κίνηση διάρκειας έξι συνεδριάσεων  έχει πολύ μικρό εύρος διακύμανσης, για τα δεδομένα της ΔΕΗ, με κάτω όριο τα 5,83 ευρώ ενώ περικλείει ισχυρό όγκο συναλλαγών άνω των 3 εκατ. τεμαχίων. Η συσσώρευση αυτή στα υψηλά της κίνησης αναδύει πιθανή βίαιη ανοδική εκτόνωση με το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης να εντοπίζεται στα 7,20 ευρώ.

πιν

ΠΗΓΗ – capital.gr

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.