25/11- Χ.Α: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (Νο.1)

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, χίλιες λέξεις. Και πόσα μαρτυράει…


Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την επιφυλακτικότητα να δηλώνει παρούσα και τον τζίρο να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα.


ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ 

 • ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 12ΜΗΝΟΥ 
 • Με τον ΔΤΡ στο +56%, τον ΓΔ +26% και τον 25άρη +28%

ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ υπόψη τις:

 • ΑΤΤΙΚΗΣ: Λάθος υπολογισμός, σκέτη καταστροφή η μτχ…
 • ΒΑΡΝΗ, YALCO και ΛΙΒΑΝΗΣ: Ανύπαρκτες συναλλαγές.

Wall Street: Επίσημη αργία σήμερα στη και αύριο ημιαργία με τις αγορές να κλείνουν στις 8μμ.

Deutsche Boerse- ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ:  Από την προσεχή Δευτέρα 29/11 η αγορά της θα κλείνει στις 23:00 ώρα Ελλάδος προκειμένου να συμβαδίζει με τις αγορές των ΗΠΑ.


ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι στις Αγορές:

 • (1) Τα πάντα ρει…
 • (2) Κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο…
 • (3) Δεν χωρούν προβλέψεις εκ του ασφαλούς…
 • (4) Οι εκθέσεις αποτελούν ένα από τα εργαλεία που λαμβάνονται υπόψη, αλλά δεν αποτελούν θέσφατον
 • (5)  Και οι κρίνοντες κρίνονται…

COMMENT

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ: Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος, η οποία δεν έχει αναφερθεί ή έχει περάσει στα «ψιλά», κι αυτή δεν είναι άλλη από το νέο συνασπισμό κυβέρνησης που θα προκύψει σε λίγες ώρες στην Γερμανία. Εάν όντος ισχύουν τα δημοσιεύματα περί νέου υπουργού οικονομικών τον κύριο Κριστιάν Λίντνερ, τότε η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα ίσως έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Ανατρέχοντας λίγα χρόνια πίσω, η kathimerini.com δημοσίευε συνέντευξη του επικεφαλής του FDP (βλ. εδώ), ο οποίος ανέφερε:

 • «Την δημιουργία νόμου περί αφερεγγυότητας για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να εγκαταλείψουν την κοινή νομισματική ζώνη παραμένοντας όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ενώ όσο αφορά την Ελλάδα, είχε δηλώσει τον Μάιο του ιδίου έτους, «ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει προσωρινά το ευρώ έως ότου η οικονομία της επανέλθει σε ανάκαμψη. Εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ, τότε πρέπει να αναδιαρθρωθεί – και αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός της ευρωζώνης».


COMMENT

μ/μ: Από τότε πάντως οι συνθήκες άλλαξαν και το πρόβλημα είναι γενικότερον και όχι μόνον ελληνικό. Ωραίος τύπος πάντως και με εκλεπτυσμένο γούστο ο Κριστιάν…


COMMENT

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ (Β.Ν):

LAVIPHARM: Με όγκο 118 χιλ. τεμάχια και ανοδικά κατά 2,51%. Μεγάλος ξανά ο όγκος, αλλά και δυνατός αγοραστής.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για υψηλότερα. Η κερδοφορία του εννεαμήνου στέκεται υποστηρικτικά.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΟΛΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΑΣΟΠ, ΓΕΒΚΑ, ΠΛΑΣΙΟ, ΠΡΟΦ κλπ: Στην επόμενη αναφορά μας, υπ.αρ.2

CENER: Σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 3,0000 ευρώ συνεχίζει να επιδεικνύει την καταλυτική του υπεροχή έναντι της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Οι φίλοι της μτχ αλλά και του μ/μ γνωρίζουν την… προϊστορία.

 • ΔΟΜΙΚΗ – απάντηση: Απλά, κοιτάξτε την τρέχουσα αποτίμηση της.

ΕΧΑΕ – απάντηση: Της πλάκας η αποτίμηση της στο ταμπλό, τζάμπα κυριολεκτικά η μετοχή της. Αλλά ποιός να τους πάρει στα σοβαρά με αυτά τα ευτράπελα που κάθε λίγο και λιγάκι ξεφυτρώνουν; ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΩΝΙΑ και το μετέτρεψαν σε συνοικιακό περίπτερο.

 • Υπεύθυνοι; Φυσικά όχι οι υπάλληλοι και τα στελέχη των ΕΧΑΕ. Αλλά αυτοί που κάνουν κουμάντο εδώ και πολλά χρόνια, αυτοί που με τις αποφάσεις-υποδείξεις εξαφάνισαν περιουσίες, ιδιωτικές και κρατικές (Αλλά κι αυτές ουσιαστικά ιδιωτικές ήταν…)

ΕΣΥΜΒ – απάντηση: Δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν… Ή έγινε του φορτώματος ή έγινε του ξεφορτώματος. Θα το δείξει είτε η… νηοψία, είτε η… νεκροψία. Αν η διοίκηση τους είναι ειλικρινής, δεν έχετε να ανησυχείτε. Ειδικά, αν πουληθεί το ακίνητο.

 • ΑΛΜΥ: Μυστήριος ο διαχειριστής, σε μπερδεύει έτσι και είσαι βραχυπρόθεσμος. Μην ξεχνάτε ότι γνωρίζει το μετοχολόγιο και μπορεί να παρακολουθεί τις μεταβολές. Αν κάποιος έχει μεσομακροπρόθεσμες βλέψεις για την μετοχή, να ξέρει ότι την προορίζουν για άλλα νούμερα (έχουμε αναφερθεί πρόσφατα).

REALCONS: Το αποκαλούμενο και… Μικρό Διυλιστήριο ή αγγλιστί… Μini Refinery θα ξυπνήσει από τον λήθαργο, με τις γνωστές αναταράξεις του. Οι διορατικοί, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την βραχυπρόθεσμη κίνηση του. Απλά, στο μπαούλο όλες οι αγορές που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και οι νέες ενδεχόμενες.

 • ΙΝΛΟΤ + ΦΡΙΓΟ: Επαναλαμβάνουμε, όχι μπες βγες, ειδικότερα σε αυτές τις δύο. Μάλιστα οι διαχειριστές της δεύτερης τα έχουν μετρημένα τα χοντρά κουκιά…

**: Οι καιροί είναι πολύ πονηροί και δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ επομένως 50/50 και βλέπουμε!


ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ

1.      Να έχετε πάντα στο ξεκίνημα της ημέρας ένα επενδυτικό πλάνο. Το  “α μπε, μπα μπλόν, του κείθε μπλόν” στην επενδυτική επιλογή οδηγεί κατά 95% σε απώλειες (υπάρχει και ένα 5% της τύχης).

2.      Βρείτε μια σωστή στρατηγική που θα σας βάζει και θα σας βγάζει από μια επένδυση.

3.      Παραμείνετε με απόλυτη πειθαρχία και υπομονή σε αυτή τη στρατηγική που έχετε χαράξει.

4.      Αποτάξτε  τον εγωισμό (εγώ ξέρω καλύτερα από την αγορά), την απληστία (θα περιμένω να κερδίσω λίγα ακόμα και ας είμαι κόντρα στη στρατηγική μου), την ισχυρογνωμοσύνη (δε μπα να λες εσύ να πάρω τις ζημιές μου στο stop loss η κίνηση μου θα βγει,  γι αυτό και θα πάρω τη διπλάσια θέση να κάνω και καλύτερο μέσο όρο) και την ελπίδα (δε μπορεί θα γυρίσει, δε θα γυρίσει, θα γυρίσει, θα κλείσω τα μάτια και αύριο ελπίζω να είμαι στα κέρδη).

5.      Μην πολεμάτε ποτέ τη κύρια τάση της αγοράς και κυρίως μη προσπαθείτε να προβλέψετε την αλλαγή της παίρνοντας ανάποδες θέσεις χωρίς σοβαρές ενδείξεις.

6.      Μην παίρνετε ποτέ μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που αντέχει η τσέπη σας. Οι μεγάλες κινήσεις δημιουργούν νευρικότητα και άγχος προκαλώντας τύφλωση στο να ακολουθήσετε το επενδυτικό σας πλάνο.

7.      Θέστε πάντα πριν από κάθε επενδυτική κίνηση τα χρήματα που «θέλετε» να χάσετε και εάν τελικά οδηγηθεί εκεί κλείστε τη άμεσα (stop loss) δίχως δεύτερη σκέψη.

8.      Στο ταμείο για τα κέρδη της κάθε επένδυσης πάτε με την πώληση και όχι με την αγορά. Μην την αγνοείται.

9.      Η ζωή πρέπει να προχωρήσει. Μια κακή μέρα στην αγορά δεν είναι μια κακή μέρα στη ζωή. Μη συγχέετε καταστάσεις, προχωρήστε παρακάτω. Η επόμενη μέρα είναι καινούργια κάντε μια φρέσκια δυναμική  αρχή.

10.  Βάλτε στόχους για το μέλλον και ξεκινήστε τη διαδικασία για να τους επιτύχετε.

****

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ – Θαν. Σταυρόπουλος

 • Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, άνοδος χωρίς πειστικούς αγοραστές η ΝΑΚΑΣ(+2,59%) ΠΑΠ (+2,67%), ΑΒΕ (+1,45%), ΕΛΣΤΡ (+0,76%), ΚΟΡΔΕ (+0,38%) και ΛΟΓΟΣ (+2,83%).

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου έβγαλαν αγοραστές στην AS. CΟ. (+2,93%) με ζητούμενο την διάρκεια.Προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά για Intralot (+3,27%), Quest (+0,60%), Unibios (+1,49%), Realcons (+4,19%), Centric (+1,41%), Μοτοδυναμική (+1,92%), Ικτίνο (+2,31%) και Άβακα (+0,39%)

 • Αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 5,74 ευρώ (κλείσιμο 9/11) για την Performance (+2,09%). Έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις για τους ΕΣΥΜΒ  (+1,56%). Επιστροφή αγοραστών στην ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,68%). Ο υψηλότερο όγκος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων για την Lavipharm (+2,51%)

Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 12/11 για τα Πλ. Θράκης (-2,47%) και στις 16/11 για την Entersoft (-0,77%). Παρουσία πωλητή σε ΑΤΤ (-29,94%), ΣΠΙ (-4,70%), ΑΤΤΙΚΑ (-1,89%) και ΜΕΡΚΟ (-3,31%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Fourli (-0,51%), Τεχν. Ολυμπιακή (-0,59%) και Ιντρακόμ (-1,76%), πέντε για την Byte (-0,36%), έξι για τον Πετρόπουλο (-1,04%) και εννέα οι συνεχόμενες πτωτικές για τον Κέκροπα (-2,42%).

 • Νέα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, για την Cenergy (+2,04%).
 • Συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις η Αλουμύλ (+5,99%). “Non stop” η “επιβίβαση διορατικών” χαρτοφυλακίων.

Τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση της σύνθεσης του ΓΔ για τη περίοδο Μάϊος 2021 – Οκτώβριος  2021.

 • ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ…


****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.