25.1.2022- Χ.Α: Με το δεξί για τον νέο CEO της ΕΧΑΕ και Πρόεδρο Χ.Α Γιάννο Κοντόπουλο

Με το δεξί για τον νέο CEO της ΕΧΑΕ και Πρόεδρο Χ.Α Γιάννο Κοντόπουλο

 • Δεν πρόλαβε να συνειδητοποιήσει η αγορά τον νέο Πρόεδρο και ήδη το έχουμε νιώσει στο πετσί μας! Μια θεομηνία και έενα δυνατό ξεπούλημα της αγοράς δεν είναι λίγο!

2 στα 2 για τον νέο Πρόεδρο χωρίς να μετρήσω το ένα << ν >> που είχε γραφτεί λανθασμένα, θυμίζοντας μας εκείνες τις μαύρες μέρες  από τον αξέχαστο Γιάνη. Όμως ας μη γίνομαι προληπτικός και ας ελπίζουμε σε καλύτερες Χρηματιστηριακές μέρες.

 • Η σχέση του κυρίου Κοντόπουλου με το εξωτερικό βγάζει λευκό καπνό για το ΧΑΑ. Μεγαλώνει η επενδυτική εμπιστοσύνη και συνάμα γινόμαστε πιο ψύχραιμοι στο γενικό ξεπούλημα πού είναι το πρώτο μας μέλημα όταν πέφτουν οι ξένες αγορές.
Μάστιγα έχει καταντήσει η Ελληνική επενδυτική νοοτροπία, όταν πετάμε από τα παράθυρα κάθε τι αξιόλογο που έχει το χαρτοφυλάκιο μας. Ξεχνάμε τα πάντα!
 • Πόσες εργατοώρες θα πρέπει να καταναλώνονται για να καταλήξουμε ότι δεν πουλάς όσο όσο το χαρτοφυλάκιο σου!
Αναλύοντας την χθεσινή συνεδρίαση παρατήρησα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ανατροπές προς το χειρότερο, ενώ από το εξωτερικό δεν έχουμε κάποια αρνητική εξέλιξη πού να βγάζει πανικό.
 • Δεν είμαι μάντης καλών ειδήσεων αλλά πείτε τι κακό έχει βγει; Αν δούμε το ΧΑΑ σε σχέση με  DOW και  NASDAQ  η διόρθωση  από τα υψηλά του έφτασε το 19% ενδοσυνεδριακά.
Δυο θέματα είναι αυτά που απασχολούν:
 • Μεσοβδόμαδα αναμένουμε νέα από FED… άραγε τι θα ειπωθεί, όταν οι Αμερικανικοί δείκτες έχουν προεξοφλήσει αύξηση επιτοκίων 0.50% η και περισσότερο, ενώ οι αναλυτές δεν συζητούν ούτε 0.25%;
Μήπως δεν θα έχουμε κάποια αλλαγή με βάση το πρόγραμμα και δούμε αλλαγή κλίματος προς το καλύτερο; Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα έχουμε  αύξηση επιτοκίων και πιθανόν μεγάλη;
 • Το δεύτερο που απασχολεί είναι το ΡωσοΟυκρανικό…
Έχουμε καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει η γνωρίζουμε αν θα υπάρξει συμπλοκή; Ένας μεγάλος πόλεμος ποτέ δεν ήταν σύμμαχος των αγορών όμως σε περιπτώσεις σαν αυτή κινείσαι στρατηγικά, ταμπουρώνεσαι με ρευστό ως ένα ποσοστό η προστατεύεις το άνοιγμα σου και περιμένεις να κινηθείς βάση των εξελίξεων!
Προσωπικά δεν  πιστεύω το κακό σενάριο, γιατί δεν συμφέρει κανέναν ειδικά τους Ρώσους διότι η οικονομία της είναι εξαρτημένη κατά  55-60% στο φυσικό αέριο και θα πληγεί η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία της χώρας τους παγκοσμίως!
 • Συμπέρασμα: Οι αγορές πέφτουν και προεξοφλούν τα άσχημα σενάρια χωρίς αυτά να έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα!
Παραμένω πιστός στις επενδυτικές μου επιλογές, χωρίς να… επιβραβεύσουμε την χθεσινή συμπεριφορά τις Cenergy.
Εις το επανιδείν
Ν.Ν
Μεθοδικός Σερίφης 🏵

Σ.Σ μ/μ: 

ΥΓ: Ο Μεθοδικός Σερίφης έχει 35 χρόνια υπηρεσίας στον χώρο και είναι στέλεχος μίας εκ των μεγαλυτέρων ιδιωτικών ΑΕΠΕΥ του Χ.Α

 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.