25.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

ΜΙΑ ΚΑΥΤΗ 6άδα (+2) για το υπόλοιπο του 2021 – Ανεξάρτητα, του τι θα κάνει η αγορά…

 • ΕΛΙΝΟΙΛ – ΔΟΜΙΚΗ – ΙΝΤΕΑΛ – PERFORMANCE TECHNOLOGIES – ASCO – REVOIL
 • (+2) ΟΧΙ ΓΙΑ ΧΗΡΕΣ και ΟΡΦΑΝΑ: ΒΙΟΤΕΡ – ΠΑΙΡΗΣ
 • Yπό διαρκή παρακολούθηση.
 • ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ για υποψήφιους – εν δυνάμει – αγοραστές: Το γεγονός ότι έχουν δοθεί αρκετά έως πολύ χαμηλότερα στους φίλους αναγνώστες του μ/μ.
 • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ για υποψήφιους – εν δυνάμει – αγοραστές: Μόνον σε καθοδικές τερματικές πορείες τους. Σταδιακά.
 • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (Ι): Οι κατέχοντες από τα χαμηλότερα… ΟΣΑ ΕΔΩΣΑΝ, έδωσαν…

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ EΛΠΕ – MOH (ΟΑΚ)

Με ρωτάνε πολλοί φίλοι, ΕΛΠΕ ή ΜΟΗ. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομερείς αναλύσεις γιατί στο τέλος της ημέρας χανόμαστε μέσα σε ισολογισμούς που η πλειοψηφία του κόσμου δεν καταλαβαίνει. Έχω γράψει πολλές φορές όταν επιλέγεις εταιρία, επιλέγεις ανθρώπους που την διοικούν. Θα ποστάρω 2 λόγους που πρέπει να προτιμήσετε την ΜΟΗ από τα ΕΛΠΕ και έναν για τον οποίο πρέπει να κατέχετε μετοχές ΕΛΠΕ σε κάθε περίπτωση.

Από το παραπάνω διάγραμμα μπορούμε να δούμε πως την τελευταία δεκαετία η ΜΟΗ και τα ΕΛΠΕ εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες. Με τα κόκκινα ο κύκλος εργασιών της ΜΟΗ ο οποίος αυξήθηκε πάνω από 50% σε μια δεκαετία, στην οποία περίοδο τα ΕΛΠΕ επί της ουσίας κατάφεραν μετά βασάνων να αυξήσουν τα έσοδα τους κατά 4%. Από μόνο του το διάγραμμα μαρτυράει και φωνάζει το πόσο πιο δραστήρια διοίκηση έχει η ΜΟΗ.

 • Εκτός όμως από τον τζίρο τα ΜΟΗ κατάφεραν να αυξήσουν και το ενεργητικό τους και μάλιστα κατά 150%. Τα ΕΛΠΕ όχι μόνο δεν «μεγάλωσαν» αλλά μίκρυναν κιόλας κατά 10%.

Από εκεί και πέρα ο συνδυασμός αύξησης τζίρου και ενεργητικού των ΜΟΗ σε σχέση με την απόλυτη σταθερότητα ή και σμίκρυνση νομίζω δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να μιλάμε για σύγκριση.  

 • Με τους ρυθμούς αυτούς σε 1-2 δεκαετίες η ΜΟΗ θα κοιτά τα ΕΛΠΕ με απόλυτη περιφρόνηση.  Και φυσικά θα βγουν πολλοί επενδυτές να μιλήσουν για τα θετικά των ΕΛΠΕ. Ναι, τα ΕΛΠΕ έχουν το 35% της ΔΕΠΑ που κάποια στιγμή θα πουληθεί και θα εισπράξουν πολλές δεκάδες εκατομμυρίων, Ναι τα ΕΛΠΕ έχουν τεράστιες εγκαταστάσεις, πρατήρια κλπ.

Όλα σωστά, αλλά δυστυχώς τα ΕΛΠΕ όσο μεγάλα και να είναι (ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε ήταν μόνο τα ΕΛΠΕ και μια πολύ μικρή ΜΟΗ), αν δεν έχουν διοίκηση που μπορεί να πολλαπλασιάσει την εταιρία κάποια στιγμή απλά θα υπάρχουν.

 • Για να δούν άσπρη μέρα και η εταιρία και οι μέτοχοι θα πρέπει κάποια στιγμή το κράτος και ο Λάτσης που διοικούν τα ΕΛΠΕ να βάλουν μπρος το τρένο. 

Κλείνοντας θέλω να τονίσω όμως μια εικόνα που σας επισυνάπτω. Δεν είναι τιποτα άλλο από τα τεράστια κοιτάσματα προς διερεύνηση που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στο Ιόνιο και έρχεται και το Αιγαίο.

 • Αν για κάποιον λόγο πιστεύουμε ότι κάποιο από τα κοιτάσματα αυτά δώσει αποτελέσματα προφανώς τα ΕΛΠΕ όχι μόνο θα εκτιναχθούν αλλά θα τιμολογηθούν ως ιδιοκτήτης πετρελαίου και όχι ένα απλό διυλιστήριο. Να το έχουμε υπόψη μας και ίσως είναι και ο μοναδικός λόγος που κάποιος πρέπει αντί για ΜΟΗ να έχει και ΕΛΠΕ.


ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Μία εκτός μόδας διαχρονική αξία 
Μπορεί να είναι η παλαιότερη εταιρία στο ΧΑ (ίδρυση 1782), να δραστηριοποιείται σε έναν από τους παραδοσιακότερους και σταθερότερους κλάδους (τρόφιμα), ωστόσο η μετοχή παραμένει στο επενδυτικό περιθώριο. Ο όμιλος αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο αλευρόμυλο στα Βαλκάνια, ελέγχοντας το 25% της ελληνικής αγοράς, παράγοντας 170 τελικά προϊόντα και απασχολώντας 315 εργαζόμενους, ενώ σχετικά πρόσφατα επεκτάθηκε και στην αγορά των μιγμάτων και των πρώτων υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και εστίασης (850 κωδικοί), μέσω της Kenfood.
 • Ο όμιλος διαθέτει δύο μύλους στην Ελλάδα, οι οποίοι διαθέτουν μάλιστα και ιδιόκτητα λιμάνια, στην Σούρπη και στο Κερατσίνι, ενώ στις αρχές του 2020 ξεκίνησε την λειτουργία του και ο νέος μύλος στο Toshevo της Βουλγαρίας (στα σύνορα με Ρουμανία). Διαθέτει ακόμα την μονάδα παραγωγής της Kenfood στην Θήβα και 5 ιδιόκτητα κέντρα διανομής. Ένα υπερσύγχρονο στη Μάνδρα Αττικής, στη Σούρπη Μαγνησίας, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο Ποδοχώρι Καβάλας και στο Toshevo.

Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει ακίνητο στη ΒΙΠΕ Σόφιας, για το οποίο εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές επιλογές προς αξιοποίησή του. Τέλος, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς, μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού του ενεργητικού των Μύλων Χατζηκρανιώτη, έναντι €1 εκ., το οποίο είχε αρχική αξία επένδυσης άνω των €15 εκ., με κύριο σκοπό την αξιοποίηση των παγίων, σε άλλες παραγωγικές μονάδες του ομίλου.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Κ.Τ: Καλησπερα σας και καλή χρονιά, θα ήθελα παρακαλώ  να σας ρωτήσω την γνώμη σας για την  Α.Μ.Κ.  της Τράπεζας Πειραιώς, παρακολουθώ  της διάφορες ενημερώσεις  στον ηλεκτρονικό τύπο και κανένας δεν έχει μια τεκμηρίωση γύρω από αυτα που γράφει.

 • Θεωρώ επειδη σας παρακολουθώ πολλά χρόνια είσαστε το πλέον αξιόπιστο ηλεκτρονικό μέσο για να έχουμε μια απάντηση με τις πιθανές εκδοχές αυτής της περιβόητης αύξησης και κατά πόσο θα επηρεάσει και πως εμάς τους μικροεπενδυτές. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

Αν αναφέρεσαι στην πρόσφατη ΑΜΚ λόγο της μετατροπής των Cocos, αυτή λόγο τιμής μετατροπής ήταν θετική και για την Πειραιως και για τους μετόχους της. Ουσιαστικά, εκδόθηκαν 394 εκατομμύρια νέες μετοχές με τιμή 6€ ανα μετοχή όταν στο ταμπλό η τιμή ήταν στα 1,2000 ευρώ.
 • Προφανώς, υπέστησαν κάποιο dillution οι παλαιοί μέτοχοι αλλά τα θετικά οφέλη ήταν περισσότερα καθότι έχεις μικρότερο μεν ποσοστό ως μέτοχος, αλλά σε μια πολύ πιο ισχυρή κεφαλαιακά τραπεζα.
Αν αναφέρεσαι στην επικείμενη ΑΜΚ που φημολογείται μεταξύ 800 και 1.1 δις θα πρέπει να δούμε τους όρους της αύξησης. Αν ισχύει ότι σκοπός είναι να πέσει το ποσοστό του ΤΧΣ από 61,3% στο 30%, για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η αύξηση να γίνει με έκδοση περίπου 850 εκατ.νέων μετοχών και κατά συνέπεια η τιμή της αύξησης θα είναι από 1,00€ έως 1,30€ ανά μετοχή.
 • Για τους παλαιούς μετόχους αυτό θα είναι εξαιρετικά κακό, μιας και εξαιρετικά δύσκολα θα δουν τις παλαιές τιμές των μετοχών. Για τους νέους μετόχους (δηλαδή όσους αγόρασαν στις τρέχουσες τιμές ή μπουν στην ΑΜΚ) ίσως είναι απλά μέτριο, αν υποθέσουμε ότι είναι η τελευταία αύξηση που θα δούμε.

ΑΔΜΗΕ:… Χρεωστούμενον

ΤΙΜΗ ΤΩΡΑ: 2,4500 ευρώ

ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Περί το +30%

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, χωρίς άγχη και αγωνίες

ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ τις προσδοκίες, αλλά η γενικότερη τερματική εικόνα της κουράζει τους πολλούς…

ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ TRADING

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ, αν μη τι άλλο…

EUROBANK EQUITIES: Τιμή στόχου 3,3000 ευρώ

PIRAEUS SEC:3,3000 ευρώ

EUROXX: 3,4000 ευρώ

ALPHA FINANCE: 3,0800 ευρώΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.