(24 και 25/5/2021)- Χ.Α& Markets: SELL IN MAY AND GO AWAY? Στο καλό και να μας γράφετε!

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- ΑΛΦΑ: Οι παλαιοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν κανονικά στην ΑΜΚ κάτι που φέρει και σημαντικό ενδιαφέρον στο ταμπλό ειδικά μετά τον μεγάλο όγκο της
Παρασκευής, ακόμα και αν η ΑΜΚ είναι αισθητά χαμηλότερη από την τρέχουσα. Η διαφορά είναι ότι μέχρι την ολοκλήρωση δύσκολα μπορεί να δει σημαντική ανοδική αντίδραση.

 • Τώρα στην περίπτωση της Eurobank μπροστά μας έχουμε την είσοδο στον MSCI οπότε μέχρι την ολοκλήρωση της εισόδου της δύσκολα θα δούμε αισθητά χαμηλότερες τιμές. Το θέμα είναι ότι πλέον έχουμε έναν κλάδο που οπλίζεται με νέα κεφάλαια και επιτέλους μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον και χρηματιστηριακά μετά από πάρα πολλά χρόνια “φαγούρας”.

Η εβδομάδα που ξεκινάει σφύζει από νέα μιας και εκτός από αποτελέσματα σε ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΕΗ, QUEST, ΛΑΜΔΑ και αρκετές άλλες, η Αegean κόβει δικαίωμα για την ΑΜΚ ενώ κόβει μέρισμα 21 λεπτών και ο σταθερός Σαράντης. Την Τετάρτη έχουμε την εισαγωγή
του ομολόγου της COSTA MARE με την Παρασκευή να έχουμε τις αλλαγές του MSCI με την EUROBANK να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω εισόδου.

 • Τεχνικά είμαστε short πάνω από 1 εβδομάδα στους δείκτες, παρόλα αυτά οι μισοί σχεδόν από τους τίτλους παραμένουν σε Long κατάσταση. Το καλό είναι ότι ακόμα η ρευστότητα είναι σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον σημαντικό στις διορθώσεις απορροφώντας
  την προσφορά.

Ο τραπεζικός κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 2,61% για το 2021 συμπαρασύροντας ΓΔ και ftse που ακόμα έχουν κέρδη 7,24% και 7,80% αντίστοιχα την τρέχουσα χρονιά. Παρόλα αυτά έχουμε αρκετούς τίτλους με σημαντικά κέρδη με την πληροφορική να υπέρ αποδίδει με παραδείγματα όπως η ΣΠΕΙΣ και ENTERSOFT που έχουν κέρδη 44% και 33% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτα τα κέρδη για ΓΕΚ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 24,23,28 και 26% αντίστοιχα.

 • ΟΙ κλάδοι που συνεχίζουν και λογικά θα συνεχίζουν να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πληροφορική, οι κατασκευές και η βιομηχανία.

Το επίπεδο των 900 μονάδων μας στοιχειώνει τα τελευταία χρόνια μιας και κάθε φορά που η αγορά δοκιμάζει την κατοχύρωση του, πάντα βρίσκεται μία αφορμή για διόρθωση. Από την
άλλη, αν κάποιος αφαιρέσει τον τραπεζικό δείκτη θα καταλάβει πως το τι έχει πετύχει η αγορά μέχρι τώρα δεν έχει καμία σχέση με τις αποδόσεις που έχουν πετύχει αρκετοί τίτλοι.

 • Οφείλουμε να συνεχίσουμε με σύνεση με σωστές επιλογές και στρατηγικές αυξομειώσεις θέσεων με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης αν θέλουμε να πετύχουμε σημαντικές αποδόσεις και να κερδίσουμε την αγορά.

Η ζώνη των 850 και 830 μονάδων προσφέρει στηρίξεις παρόλα αυτά θα πρέπει να παρατηρούμε τον κάθε τίτλο που μας ενδιαφέρει ξεχωριστά. Θυμίζουμε ότι
η αγορά είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι και πάντα δίνει την ευκαιρία ακόμα και όταν είναι bull market κάποιος να τοποθετηθεί με συγκεκριμένη λογική σε αυτή. Η τελευταία εβδομάδα το απέδειξε περίτρανα μιας και όλοι το περίμεναν και δεν ερχόταν.

 • Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι η εταιρία μας σε συνεργασία με την OPTIMA BANK και διαχείριση της FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ συνέστησε ένα νέο μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο με ονομασία FAST FINANCE GROWTH AND INCOME που επενδύει στην Ελληνική αγορά, με 70% σε μετοχές και 30% σε ομόλογα. Η διάθεση μεριδίων μπορεί να γίνει από τα νέα γραφεία της εταιρίας επί της Λεωφόρο Αμφιθέας στο Παλαιό Φάληρο ή σε όποιο
  κατάστημα της OPTIMA BANK

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ:

 1. EUROBANK… λογικά αντιδράει από την στιγμή που έχει εισροές τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή λόγω msci. Μετά θέλει προσοχή. Ο μεγαλομέτοχος της προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τους υπόλοιπους.
 2. ΠΕΙΡΑΙΩΣ.. πλέον η αποτίμηση πολύ κοντά στο 1,3 δις που μπήκε φαντάζει με το μικρότερο ρίσκο το επόμενο διάστημα και προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης με βάση το γράφημα.
 3. ΕΘΝΙΚΗ.. μπορεί να μας είπε ότι ΑΜΚ δεν κάνει, παρόλα αυτά αν βρει την ευκαιρία με ένα καλό κλίμα σε δεύτερη φάση μπορεί να το επιχειρήσει.
 4. ΑΛΦΑ… Είναι λογικό μέχρι και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ τον Ιούλιο να κυμαίνεται σε ένα εύρος τιμών για ένα διάστημα με τους όγκους να έχουν γίνει στην ζώνη κάτω από το 1.
 5. Ο κλάδος συνολικά ψάχνει να βρει νέες ισορροπίες με τις ΑΜΚ να μην γίνονται με το πιστόλι στον κρόταφο.
 6. Η περίπτωση της Πειραιώς δεν είναι και πανάκεια για το τι θα ακολουθήσει στις άλλες. Ήταν στην χειρότερη θέση από όλους και με μετόχους που είχαν σημαντικές απώλειες ακόμα και στο 1 ευρώ και έψαχναν λύση για να φτιάξουν την θέση τους σε χαμηλά επίπεδα.
 7. Να θυμηθούμε ότι από τις τιμές ΑΜΚ του 2016 μεγάλη απόσταση είχε μόνο η τράπεζα Πειραιώς που ουσιαστικά η ΑΜΚ είχε γίνει στα 99 ευρώ. Eurobank στο 1, ΑΛΦΑ στο 2 και Εθνική στο 3,20

Ο δείκτης έχει επηρεαστεί ως απόλυτο νούμερο από την τιμή της Πειραιώς. Αρκεί να θυμίσουμε ότι οι ΑΜΚ είχαν γίνει στις 1000 μονάδες του ΔΤΡ και σήμερα βρίσκεται στις 535.

@10:20

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Η επερχόμενη αύξηση της ΑΛΦΑ οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση τον ΓΔΧΑ. Σίγουρα η ενίσχυση των κεφαλαίων στις τράπεζες είναι ένα θετικό νέο καθώς ενδέχεται να φέρει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα γρηγορότερα. Επιπλέον, συγκεκριμένα για την ΑΛΦΑ αν η τιμή διάθεσης κινηθεί μεταξύ 0,8 και 1 ευρώ εκτιμούμε ότι είναι ένα καλό σενάριο για τους παλαιούς μετόχους. Σήμερα έχουμε την αποκοπή δικαιώματος  της Αεροπορίας Αιγαίου, εκτάκτως ανακοίνωση αποτελεσμάτων QAlpha Bank και ενημέρωση για την επικείμενη α.μ.κ ενώ μετά  την συνεδρίαση ανακοινώνει αποτελέσματα Α΄ Τριμήνου η ΕΧΑΕ.

@10:30

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Όταν η εβδομάδα μοιράζει απώλειες της τάξεως του 5% στον FTSE25 και 13% στον τραπεζικό την λες στην καλύτερη περίπτωση ενδιαφέρουσα. Η διαρροή για ΑΜΚ της ΑΛΦΑ κάτι που είχαμε σημειώσει σαν πιθανότητα ήταν αρκετή και μάλιστα μετά από αρκετές εβδομάδες κερδών να δούμε την βιαστική πτωτική παράσταση.

 • Να θυμόμαστε ότι στην Bull Market οι διορθώσεις είναι δυνατές και σε υποπολλαπλάσιο χρόνο από τις ανόδους μιας και σκοπό τους είναι να ανακατευτεί η τράπουλα και να βρεθούν ευκολότερα πωλητές. Ο τραπεζικός φαίνεται πως θέλει να ολοκληρώσει στο καλό περιβάλλον τον κύκλο των ΑΜΚ που χρειάζεται με την ΑΛΦΑ να ήταν και η πιο πιθανή επόμενη μιας και Eurobank και Εθνική είναι σε καλύτερη μοίρα μετά την συγχώνευση της Grivalia και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το ότι έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ΑΜΚ έχει την σημασία του αν και νομίζουμε ότι αν σε δεύτερη φάση τους δοθεί η ευκαιρία με καλές συνθήκες θα το κάνουν. Το πολύ θετικό είναι ότι ο τραπεζικός συνεχίζει να ενισχύεται με νέα κεφάλαια με σκοπό να επιστρέψει στα επίπεδα εκείνα που θα μπορεί να δανείζει σε μεγαλύτερο εύρος. Αν κάποιος σκεφτεί πιο λογικά η τράπεζα Πειραιώς είναι αυτή που δεν φοβάται την όποια εξέλιξη οπότε είναι μία επιλογή πλέον αμυντική στον κλάδο.

@10:40

 • SELL IN MAY AND GO AWAY?
 • ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ!

@12:40

ΙΝΤΕΚ, ΣΠΕΙΣ δεν σταματάνε και δεν γίνεται κι αλλιώς, εδώ που τα λέμε. Η ΒΥΤΕ στα 40 εκατ. κ/φσης δεν έχει και μεγάλα πλέον περιθώρια. Αλλο στα 0,6000 με 1,0000, άλλο στα 1,5000 με 2,0000 ευρώ και εντελώς διαφορετικό πράγμα η αγορά στα 2,5000…
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ: Σε αυτά τα επίπεδα τιμών μόνον παρανοϊκοί πουλάνε. Και βλέπουμε να έχουν δοθεί σήμερα στο 30% της αξίας κατεδάφισης του πάνω από 35 χιλ. τεμάχια(!!). Μπορεί να είναι αυτό που είναι το management (σκέτη απογοήτευση) αλλά κανείς εχέφρων δεν πουλάει με τέτοια τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε αυτά που έρχονται τηνν περιουσία του, κυριολεκτικά κοψοχρονιάς… Θα σας κάνουμε μία ενημέρωση μόλις έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο σήμερα – αύριο.

@14:55

ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ** μέχρι στιγμής 50 χιλ. και βάλε τμχ στον ΧΑΙΔΕ… Αλλος ο ΧΑΙΔΕ με τα κουσούρια του τα διαρκή πριν ένα και δυο χρόνια, κι εντελώς διαφορετικός ο τωρινός πάλι μαζί με τα αιώνια κουσούρια του, με τον οργασμό της οικοδομικής δραστηριότητας στο λεκανοπέδιο Αττικής και με την παρούσα τάση της αγοράς που θα συνεχίσει… Αλλά και να χαλάσει το κλίμα, στον ΧΑΙΔΕ ο κάτοχος – μέτοχος μπορεί να κοιμάται ήσυχος γιατί θα κατέχει χειροπιαστή περιουσία.
** Η ΣΩΣΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ… ΔΩΡΙΣΕΙ και οχι ΔΩΣΕΙ…

Alpha Bank (Results Q1:21 and SCI): Alpha Bank will announce its Q1:21 results today at 09:30 GR-Time instead of Thursday, May 27, as previously announced, and will also present its Strategy Update presentation at 11:00 GR-Time. Alpha Bank seems to accelerates the SCI scheduling after Friday’s announcement for a €800m capital raise to fund growth plans. For what is known so far we point out the following:

According to press the strategy update will set target for NPE reduction plan of €7.8bn – 8bn (€ 5.5bn in Greece and €2.2bn in Cyprus) more than double of the €3bn plan announced in March. The capital hit will be in the tune of €1,2bn.  After the disposal of NPEs, Alpha Bank NPEs will be shaped at 3bn posting an NPE ratio of 7%. Note that the already announced Galaxy perimeter consists of €9.5bn NPEs with a capital hit of €1.997bn. On top of this Alpha is said to conclude the sale of majority stake of POS business to Nexi adding €300m to capital, while the phased in IFRS 9 should lower CET-1 by 70bps (c€530m) while some additional impairments related to Moratoria loans and restructuring could not be excluded. Assuming that the bank will raise 800 at 1 eur/share the proforma P/TBV of the transaction stands at 0.38x – 0.40x.

Still, we think that the share capital increase price is open and will be determined after AGM decision, a few days before the ex-day.

Alpha’s total capital adequacy ratio was reported at 18.4% at the end of December while its core equity Tier 1 ratio stood at 17.3%.

The following table summarise our estimates: 

Alpha Bank

Act.

Act.

Est.

Latest read

Overview

(In Million Euro)

1Q20

4Q20

1Q21

QoQ

YoY

NII

381.2

388.0

400.0

3.1%

4.9%

Fee income

89.2

83.8

84.0

0.2%

-5.8%

Trading

85.7

429.7

55.0

-87.2%

-35.9%

Other Income

9.9

5.0

10.0

Total income

566.0

906.5

549.0

-39.4%

-3.0%

Operating costs

-259.0

-369.4

-260.0

29.6%

-0.4%

Pre-provision-profits

307.0

537.1

289.0

-46.2%

-5.9%

Provisions

-307.4

-569.5

-70.0

87.7%

77.2%

Other results

-9

1.3

-10.0

-889.3%

-10.7%

PBT

-9.4

-31.1

209.0

772.2%

2317.3%

Corporate taxes

1.5

-1.5

60.6

4198.0%

3940.7%

Net profit (continued)

-11

-30

148

601.1%

1458.1%

 

Conference call Details (11:00 GR-Time)

§   Greece:                                + 30 211 180 2000

§   UK (local & International)       + 44 (0) 203 059 5872

§   UK (TF)                                + 44 (0) 800 368 1063

§   US:                                      + 1 516 447 5632 

HELLENIC EXCHANGES (Q1:21 preview): The company is expected to report Q1:21 results today after market close. We expect a flat quarter in terms of sales but lower both on the EBITDA and the net profit line amid increased costs y-o-y driven by personnel costs and higher depreciation charges.

 • On the sales front, lower ADTV in Q1:21 (€74.9mn vs €84.8mn in Q1:20) coupled with lower listed companies avg market capitalization (€53.79bn vs €54.87bn in Q1:20) are expected to be offset by higher derivative revenues (3.3mn avd daily contracts accompanied  at €0.22/price per contract).

Increased personnel costs (+2.2% to €2.81mn vs €2.75mn in Q1:20) as a result of last year’s salary and personnel number increases will hurt EBITDA profitability which is expected to land at €2.35mn, 22.8% lower on also elevated other operating costs (+20.63% to €2.4mn). Finally net income is expected to settle at €0.94mn, 39.7% lower y-o-y despite lower effective tax rate (22%) amid higher depreciation charges (+11.54% to €1.2mn).

We see Hellenic Exchanges as a means to play Greek economic recovery post covid. YTD ADTV of €82mn, close to our FY assumption of €85mn justify, in our view, a price above the €5/share.

The following table summarizes our Q1:21 estimates for Hellenic Exchanges performance: 

HELLENIC EXCHANGES

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Q1

Q1 Est

(%)

Sales

7,790

7,885

1.2%

EBITDA

3,050

2,350

-23.0%

EBITDA Mrg

39.2%

29.8%

-935 bps

Net Income

1,560

940

-39.7%

Net Mrg

20.0%

11.9%

-810 bps

 

Conference Call Details: Tuesday May 25 4pm local Greek Time

§   Greek participants: +30 213 009 6000 or +30 211 180 2000

§   UK participants: +44 (0) 800 368 1063

§   USA participants: +1 516 447 5632

§   Other International participants +44 (0) 203 059 5872

Symbol Last Price Change % Change
BTC-USD

Bitcoin USD

37,938.92 +5,122.88 +15.61%
ETH-USD

Ethereum USD

2,395.69 +503.20 +26.59%
USDT-USD

Tether USD

1.00 +0.00 +0.05%
BNB-USD

BinanceCoin USD

312.00 +79.20 +34.02%
ADA-USD

Cardano USD

1.49 +0.37 +32.61%

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.