24 IAN 2022- Χ.Α+ Markets (Nο.18): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές

ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Σήμερα η μετοχή της Jumbo θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του προμερίσματος ύψους 0,3850 ευρώ. Μεθαύριο Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των ομολόγων της Premia Properties. Την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Μυτιληναίος θα ανοίξει την αυλαία δημοσίευσης αποτελεσμάτων χρήσης 2021, με την τηλεδιάσκεψη της Εταιρείας να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

 • ΣΧΟΛΙΟ: Είναι τέτοια η οργάνωση του ομίλου, η όλη δομή λειτουργίας του και εν ολίγοις η τρέλα του Ευάγγελου Μυτιληναίου με την τελειότητα, που του δίνει την δυνατότητα να ενημερώνει τους επενδυτές μετόχους του αλλά και όλη την επενδυτική κοινότητα σε dt χρόνο.

WALL STREET: Θετικό άνοιγμα δείχνουν τα futures…Όποιος μάθει πρώτος, ποιές είναι (αν είναι εισηγμένες, που το αποκλείω) πέτυχε τζακποτ. Μου κάνει εντύπωση που δεν το έχουν δει τα οικονομικά σαιτ… Εκτιμώ, ότι η μια πρέπει να είναι η Viva.


ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ...: Μεταφορικά κόστη, Τιμές πρώτων υλών και Ενεργειακό κόστος. Μετά, την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό της κάθε περίπτωσης και αφού διϋλίσουμε τον κώνωπα εκάστης, μετά προχωράμε με σύνεση και μέτρο.

 • Για να μην μου γράφετε μετά παράπονα τύπου… Μα, μας έγραφες αυτό και εκείνο. Τα πάντα ρει, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να το καταλάβουν όσοι δεν το καταλαβαίνουν. Διαφορετικά, το… σπορ δεν κάνει γι αυτούς.

ΜΟΗ – Αντίλογος: Η μετοχή διαπραγματευόταν τον Ιούλιο του 2019 δηλ. πριν ενάμισι χρόνο στα 24,00 ευρώ. Ολα τα υπόλοιπα τώρα, απλά είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Με τόσο σπρώξιμο από όλες τις πάντες και στα… 15 ευρώ. Λέει;

 • Και μην μας πείτε, ας αγόραζαν στα 9 και στα 10 ευρώ, γιατί τα κεφάλαια ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου δεν είναι απεριόριστα. Συγκινητικές οι προσπάθειες διάφορων κονδυλοφόρων ή για να ακριβολογούμε… πληκτρολόγων, αλλά σας βλέπουν βρε παιδιά…

ΑΥΤΑ μου έγραψε φίλος αναγνώστης και δεν ξέρω τι να του απαντήσω. Θέλω βοήθεια από το κοινό, παρακαλώ πολύ…


ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ, δεν κρατήθηκα: Να ήταν μόνον η ΜΟΗ, τι καλά που θα ήταν… ψαγμένε φίλε μου.

 • Πάνω που κόντευα να πιστέψω ότι ολόκληρο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν οι ΦΡΙΓΟ και ΙΝΛΟΤ (γέλια).

 • Ω, τι κόσμος αγγελικά πλασμένος πατέρα!

Ξαναδιαβάζουμε… “Οι εισηγμένες που πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής στον Athex ESG είναι οι: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, Ελβαλχαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος”.klp klp….

ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ εσύ, που έχεις δύο δράμια μυαλό να δέχεσαι αγόγγυστα να σε δουλεύουν.
Κι όμως κανένας ή μάλλον σχεδόν κανείς δεν θέλησε να εκφραστεί δημόσια και να τους πει…
 • Πάτε καλά άνθρωποι μου;
 • Για ποιο περιβάλλον μας μιλάτε και για ποια φροντίδα του κοινωνικού (αλλά και επενδυτικού) συνόλου επαίρεσθε;
 • Οι μισές από δαύτες είτε έχουν ρημάξει το περιβάλλον, είτε έχουν διαλύσει οικονομικά σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα.

ΝΕΤFLIX: Παρά την σημαντική υποχώρηση του τίτλου από τα ιστορικά υψηλά των 701 δολαρίων προ μόλις ενός τα τριμήνου στα τρέχοντα των 396 δολ., ο όμιλος αποτιμάται σε… 176 δισ. ευρώ (δύο και πλέον φορές όσες ολόκληρο το Χ.Α).

 • Οι 41 αναλυτές που τον καλύπτουν δίνουν μέσο όσο τιμής στόχου τα 663 δολάρια στο εύρος των… 300 δολ. με 800 δολ. και με εννέα εξ αυτών να έχουν δώσει έγκαιρα ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με αποτίμηση 460 εκατ. ευρώ, να τα γράψουμε…

 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 298 εκατ. ευρώ και λογιστική αξία μετοχής 0,8600 ευρώ.
 • ΜΑΛΩΜΕΝΟΣ με τα κέρδη εδώ και πολλά, πολλά χρόνια.
 • Η ρευστότητα του Ομίλου ανήλθε στις 30.09.2021 σε €455 εκατ. έναντι €406 εκατ. στις 31.12.2020. Ο καθαρός δανεισμός, εξαιρουμένου του Μορέα (δάνειο χωρίς αναγωγή €438 εκατ. και καταθέσεις €36 εκατ.), διαμορφώθηκε σε €637 εκατ. στις 30.09.2021 έναντι €707 εκατ. στις 31.12.2020.
 • Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου κατά το 9Μ 2021 ανήλθε σε €638 εκατ., οριακά μειωμένος κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (€667 εκατ.). Στο Γ΄ τρίμηνο του 2021, ο Κύκλος Εργασιών σημείωσε αύξηση 7%, στα €244 εκατ. από €229 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
 • Τα αποτελέσματα προ φόρων στο Γ’ τρίμηνο 2021 ήταν κέρδη €8 εκατ., μετά από 6 τρίμηνα αρνητικών αποτελεσμάτων, έναντι ζημιών €3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν σε €98,5 εκατ. έναντι €111 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος.
Ο Μεθοδικός Σερίφης:

 • Το Υδρογόνο θα δημιουργήσει νέες οικονομίες, τεράστια ανάπτυξη με πράσινη καινοτομία και πολλές θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 180 δις δολάρια και απέχουν κατά πολύ από τό μέσο όρο 400 δις δολλάρια για να επιτευχθεί ο στόχος (ξεκινώντας απο χθές! δηλαδή καθυστερημένα) στη κλιματική αλλαγή μέχρι το 2030 – 2035 και 2050.

ΟΙ Εταιρείες Υδρογόνου δεν ξεπερνούν τις (7) εκ των οποίων μόνο (4) είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια του κόσμου όπως Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία και Αμερική έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, όμως ελάχιστες σ’έναν χορό τρισεκατομμυρίων οπότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι οι τιμές τους σύντομα δεν θα έχουν ταβάνι.

 • Νορβηγική  NEL ASA
 • Γαλλική  MCPHY ENERGY
 • Αμερική BLOOM ENERGY —  PLUG POWER
 • Αγγλική ITM POWER

ΟΑΚ:

 • Είμαστε αναδυόμενη οικονομία αλλά με σκληρό νόμισμα, έχουμε πολλά φτηνά χαρτιά αλλά ο Μέσος όρος μας κατατάσσει ακριβούς σε σχέση με την Ευρώπη (Γιατί με όρους P/4 οι μετοχές δηλ. οι τιμές τους βρίσκονται στην στρατόσφαιρα).

Το 2022 μπήκε πολύ δυνατά αλλά πρέπει να παραμένουμε σοβαροί και επιφυλακτικοί γιατί το ίδιο δυνατά μπορεί και να προσγειωθούμε και μάλιστα χωρίς καν να έχουμε απογειωθεί.

 • Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά πονηρές, γιατί στο εξωτερικό εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα πολλά χρήματα. Προσοχή λοιπόν. Μπορεί να το γυρίσουν πιο άγρια από όσο έπεσε ή μπορεί να μας τραβήξουν χωρίς να πάρουμε ανάσα! 

TIΣ μετοχές δεν τις κυνηγάμε στο +30%, +40% και +50%, γιατί κάποια στιγμή θα τις διορθώσουν. Οταν είναι στα αζήτητα ή είναι πολύ υποτιμημένες, τότε είναι η καλύτερη περίοδος για τοποθετήσεις. Στο Χ.Α όμως έχουμε το εξής παράδοξο εδώ και πάρα πολλά χρόνια… Να αγοράζουμε ακριβά και να πουλάμε φτηνά…

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

 • Απαιτητική η τρέχουσα επενδυτική συγκυρία για το Χ.Α., το οποίο αποπειράται να διασπάσει πειστικά την αντίσταση – κλειδί των 950 μονάδων και ενώ οι Ξένες Αγορές (Μετοχές, Ομόλογα, Πετρέλαιο) κάθε άλλο παρά ‘χείρα βοηθείας’ τείνουν προς τη Λεωφόρο Αθηνών

Συγκεκριμένα, οι μετοχικές Αγορές φαίνονται…αποκαμωμένες (δεν είναι και λίγο πράγμα οι κεφαλαιοποιήσεις τους να έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια), τα Ομόλογα… κλαίνε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ισχυρού πληθωρισμού και των… γερακιών της νομισματικής πολιτικής, ενώ ο Μαύρος Χρυσός έχει πάρει φόρα, όντας σε υψηλά 8 ετών.

 • Εκτιμούμε ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν να τοποθετηθούν σε τίτλους με λίαν υποσχόμενα θεμελιώδη, αγνοώντας την ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα.

“Καλή τύχη” στο Χρηματιστήριο μας!


ΣTAΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Είναι το οικονομικό φαινόμενο κατά το οποίο, για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για ένδειξη μη αποτελεσματικής αγοράς, καθώς παραδοσιακά τα ποσοστά της ανεργίας κινούνται αντίστροφα με τις πληθωριστικές πιέσεις όπως προτείνει η καμπύλη Phillips. (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%B7_%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%82).

 • Συνήθως πληθωριστικές πιέσεις παρατηρούνται σε οικονομίες που τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα, συνεπώς και τις τιμές για δεδομένη προσφορά. Λόγω δε των ρυθμών ανάπτυξης, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, συνεπώς θα έπρεπε τα ποσοστά της ανεργίας να συμπιέζονται προς τα κάτω.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΒΡΗΣ: Είναι μια υπόθεση της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής η οποία αναφέρει ότι τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων ξεκινούν εξαγορές και συγχωνεύσεις γιατί έχουν μία υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους ότι θα δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους της επιχείρησης.

 • Έχουν δηλαδή την ψευδαίσθηση του ελέγχου και την εντύπωση ότι είναι καλύτεροι από τον μέσο όρο των διευθυντικών στελεχών, γεγονός που τους οδηγεί να διαπραγματεύονται μη αποτελεσματικά και να επιχειρούν πολλαπλές εξαγορές και συγχωνεύσεις..
 • Είναι γεγονός ότι τα διευθυντικά στελέχη που παρουσιάζουν υπεραυτοπεποίθηση δεν πετυχαίνουν υψηλότερες αποδόσεις για τις μετοχές τους σε σχέση με ορθολογικούς διευθυντές, αντιθέτως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις.

ΑΝ ΕΡΘΕΙ η πτώση στα ξένα χρηματιστήρια και μάλιστα σε έντονους ρυθμούς, τότε υπάρχει πιθανότητα ορισμένα μικρής εμβέλειας Funds να στραφούν προς το ελληνικό χρηματιστήριο και να το ζωντανέψουν. Για το δικό τους όφελος πάνω από όλα…

 • Και μπορεί με τα ξένα στάνταρντ να είναι μικρής εμβέλειας, αλλά προκειμένου περί Χ.Α είναι σε θέση να το… καταπιούν ολόκληρο αποκομίζοντας μυθικά, και σε τέτοιες εποχές μάλιστα, κέρδη. Να το δούμε κι αυτό και τι στο κόσμο…

ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Με περισσή αγωνία αναμένουμε την απόφαση του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ που συνεδρίασε χθες 23 Ιανουαρίου. Θα ενθυμείσθε και μερικούς ηλίθιους ή μάλλον εγκάθετους που βρήκαν την ευκαιρία να μου επιτεθούν οι αχρείοι. Ανδρείκελα! Μια ζωή στη φάπα θα είστε.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.