24.8.2021- X.A: Πάμε για άλλα νούμερα (του Απόστολου Μάνθου)

Πάμε για άλλα νούμερα

Πάμε για άλλα νούμεραΤου Απόστολου Μάνθου

Τα πράγματα τελικά στον τουρισμό πάνε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, μετά και τις απειλητικές εξελίξεις στον κορονοϊό και τη γνωστή πλέον μετάλλαξη Δέλτα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα για τον μήνα Ιούλιο, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ η επιβατική κίνηση παρουσίασε έκρηξη κατά 170% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, με τον συνολικό αριθμό των επιβατών να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. άτομα. Και αυτό μόνο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Όσον αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον αριθμό των πτήσεων, τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), για το διάστημα 1η έως 11 Αυγούστου, το εμφανίζουν να φιγουράρει μέσα στα δέκα πιο δραστήρια της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση, ενώ για το διάστημα 2 Αυγούστου με 12 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να προσεγγίσει τα προ COVID επίπεδα του 2019.

Κάτω από αυτό το πολύ θετικό πρίσμα η Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.Ε. (ΑΡΑΙΓ) παρουσιάζεται, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τις αρρυθμίες των μέτρων που επιβάλλονται παγκοσμίως στις μετακινήσεις, να έχει αποκαταστήσει κοντά 80% της δραστηριότητάς της συγκριτικά με το 2019. Στοιχείο το οποίο δίνει αισιοδοξία για τη συνέχεια, και ας βλέπουν οι περισσότεροι το ποτήρι του τουρισμού μισοάδειο. Το ταμείο, μετά και την αποπληρωμή των 90 εκατ. ευρώ που είχε δανειστεί εκτάκτως πέρυσι από τις τράπεζες, φτάνει πλέον τα 600 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να συνεχίζει απρόσκοπτα την επέκταση του στόλου της παραλαμβάνοντας ένα ακόμα νέο αεροσκάφος Airbus A321neo. Διαγραμματικά, τώρα, η μετοχή παραμένει πιστή στο πλάνο συσσώρευσης και “αρπαγής” των όποιων ρευστοποιήσεων λίγο πάνω από την εκτενή ζώνη στήριξης των 5,20 με 5,00 ευρώ. Όσο ο σχηματισμός αυτός δεν καταλύεται από τους πωλητές, θα ανοίγει όλο και περισσότερο δίαυλο επικοινωνίας με το επίπεδο αντίστασης των 6 με 5,90 ευρώ. Πάνω από εκεί είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο δρόμος θα ανοίξει για τα 7,50 ευρώ, αν και θα χρειαστεί μεγαλύτερη διάρκεια κυοφορίας θετικών νέων για να εκδηλωθεί. Πάντως, υπό την ανακοίνωση των προαναφερόμενων στοιχείων για την επιβατική κίνηση, η μετοχή “οφείλει” έναν ανοδικό χαιρετισμό προς τη ζώνη των 5,90 με 5,75 ευρώ.

pin

Το παράκαναν οι πωλητές στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. (ΕΛΧΑ), καθώς μέσα σε διάστημα λίγων μηνών έχει χάσει πάνω από 320 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, πέφτοντας μάλιστα και κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή αυτή υποχώρηση στην τιμή της μετοχής διόλου δεν δικαιολογείται από τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία, καθώς από τις αρχές του έτους η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ οδηγείται από ρεκόρ σε ρεκόρ τόσο σε όγκο πωλήσεων όσο και σε αξία, με την παγκόσμια ζήτηση στην αγορά του αλουμινίου και του χαλκού να παρουσιάζει ισχυρή άνοδο διαρκείας. Να υπενθυμίσω ότι ο όμιλος τρέχει από το πρώτο τρίμηνο του 2021 με μικτά κέρδη 68,7 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν πλέον στο 10% της τωρινής κεφαλαιοποίησης των 682 εκατ. ευρώ. Και αυτό το ποσοστό είναι μόλις από το πρώτο τρίμηνο. Τώρα, αν τα μεγέθη αυτά είναι διατηρήσιμα και στο δεύτερο τρίμηνο, κάτι που εκτιμάται και από τη διοίκηση, τότε η παρούσα κεφαλαιοποίηση ή απλώς η παρούσα τιμή στο ταμπλό είναι κάτι παραπάνω από “πιεσμένη”. Την ίδια ώρα, ο όμιλος έχει αρχίσει και δρέπει τα αποτελέσματα των μεγάλων επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία έτη, δίνοντας, έτσι, ακόμα πιο ταχύ ρυθμό στην ανοδική πορεία των μεγεθών του. Διαγραμματικά, η μετοχή βρίσκεται μια ανάσα από την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 1,80 με 1,75 ευρώ, με τον τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI), όμως, να έχει μπει σε πολύ ενδιαφέρουσα μακροπρόθεσμη oversold ζώνη που είχε να δει για πάνω από 14 μήνες και αποτελεί σημαντικό σημείο έγερσης των αγοραστών. Επίσης η αποτύπωση ενός διπλού πυθμένα θα δώσει τα διαγραμματικά καύσιμα για μια ανοδική ανάταση προς τα 2,10 με 2,05 ευρώ. Τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, δεν θα αφήσουν και πολύ χώρο στους… Bears.

pin

Η μετοχή του ΟΤΕ φαίνεται να έχει μπει από τα μέσα Ιουλίου σε ένα νέο ανοδικό κανάλι “C” πανομοιότυπο με εκείνο του Μαρτίου, όπου ξεκίνησε από τα 12 και παρέδωσε στα 15,50 ευρώ. Το νέο αυτό κανάλι έχει ως αφετηρία τα 14 ευρώ, με την ανοδική κλίση να δίνει τιμή-στόχο έως το τέλος του 2021 τα 17 με 17,60 ευρώ. Για να καταστρατηγηθεί το εν λόγω ανοδικό σενάριο, θα πρέπει η μετοχή να περάσει κάτω από τα 15 ευρώ και να αποτυπώσει στο Heikin-Ashi διάγραμμα επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση του Exponential κινητού μέσου των 21 ημερών. Η ανοδική δραπέτευση της μετοχής πάνω από τα 16 ευρώ θα προκαλέσει έντονη ώθηση.

pin

Παρά τον ασθμαίνοντα τζίρο της αγοράς, η ΔΕΗ παρουσιάζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει πραγματοποιήσει 2,3 εκατ. μετοχές πάνω από το επίπεδο των 9,20 ευρώ. Η κίνηση αυτή, αν δεν οδηγηθεί σε πτωτική κατάλυση της βάσης των αγοραστών στα 9,20 ευρώ, μπορεί τεχνικά να αφυπνίσει ένα βίαιο σπρώξιμο πάνω από τα 9,50 ευρώ, ενεργοποιώντας έτσι το αγοραστικό ενδιαφέρον. Διαγραμματικά, τώρα, τα αμέσως επόμενα σκαλοπάτια μετά τα 9,50 είναι τα 9,80 και τα 10 ευρώ. Πάνω από εκεί η ΔΕΗ θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια θεσμικών και μη, καθώς μετά ο δρόμος θα ανοίξει για… άλλα νούμερα. Τεχνικά έχει αρχίσει και το δείχνει μέσα από την ενδυνάμωση του ανοδικού στροφέα “R”, πρακτικά όμως θα το τολμήσει;

pin

 

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

ΠΗΓΗ: capital.gr