24.8.2021- Χ.Α& Markets: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα… Νο.1

Μάνος Χατζηδάκης: Άλλοθι, η διάθεση περιορισμού των αγορών ομολόγων από την FED και η επιμονή των κρουσμάτων της πανδημίας σε υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, που διατήρησαν το κλίμα επιφυλακτικότητας, σε συνδυασμό με την έλλειψη σημαντικών εγχώριων καταλυτών.

 • Παρόλα αυτά, σε επιμέρους τίτλους εξακολουθούν να παρατηρούνται επιλεκτικές κινήσεις που συντηρούν το ενδιαφέρον σε ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του ταμπλό το οποίο περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων, ένδειξη μιας υποτονικής κινητικότητας που επικρατεί στην Εγχώρια Αγορά.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια η Alpha Bank ανακοινώνουν τα 6μηνα τους την Πέμπτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Στην Alpha Bank αναμένεται να εγγραφούν οι ζημιές (2,1 δισ. ευρώ) από την τιτλοποίηση “Galaxy” (22 Ιουνίου), ενώ στα ΕΛΠΕ αναμένεται ένα βελτιωμένο δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς, υποστηριζόμενο από την αύξηση της ζήτησης και την άνοδο των περιθωρίων Διύλισης. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων.

MOTOΔΥΝΑΜΙΚΗ: Χθες άλλαξε το 1,5% του ομίλου, η μετοχή του οποίου επανέρχεται στην επιφάνεια μετά από μία παρατεταμένη – θα λέγαμε – τερματική απουσία.

 • ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ πως ξεκίνησε το 2020, δηλ. πριν την πανδημία με τα μεγέθη της καν να προσεγγίζουν τα τωρινά, ούτε κατά διάνοια!


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ότι διατηρείται αυξημένος ο κίνδυνος εγκλωβισμού κυρίως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κλπ κλπ. Παιδιά, για να ξέρετε, κίνδυνο πάντα έχουμε όλοι μας και στα μεγάλα και στα μεσαία και στα μικρά χαρτιά του Χ.Α. Με μία μικρούλα,  τόση δα, επισήμανση…

ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Οι αναγνώστες του μ/μ που ασχολούνται με την Μικρή και Μικρούλα Κ/φση είναι πλήρως ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Δεν ανακάλυψαν την αμερική τελευταία. Τρέχουν δε όλες τις θέσεις τους (τουλάχιστον το 90% αυτών) με σημαντικά λογιστικά κέρδη, έχοντας εν τω μεταξύ μετατρέψει σε παντελονάτα το μεγαλύτερο ποσοστό τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα που τους τυραννούσαν μία ζωή, για να μην γράψουμε κάτι άλλο…

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (του Θανάση Σταυρόπουλου, μαζεύτηκε επί τέλους σπίτι του ο τουρίστας):

Νέα ιστορικά υψηλά για Performance (+4,20%, καθώς συνεχίζεται η επιβίβαση “διορατικών” χαρτοφυλακίων) και Entersoft (+6,22%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+3,11%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και υψηλά 2ετιας για την BriQ (+5,50%), σε υψηλά 7μηνου η MIG (+3,14%), ενώ θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΣΙΔΜΑ (+4,65%), Γενική Εμπορίου (+4,55%) και Fieratex (+3,68%).

 • Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, έδωσαν αντίδραση οι Unibios (+7,72%) και Lavipharm (+5,50%), μετά από τρεις πτωτικές αντέδρασαν οι ΑΝΕΚ (+9,29%), Κορδέλλου (+1,96%), Λύκος (+3,19%), Άβακας (+3,18%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,93%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε REALCONS (+5,88%, με αυξημένες συναλλαγές) και Επίλεκτο (+3,43%).

Σε υψηλά 16 μηνών η Τεχν. Ολυμπιακή (+4,12%), σε υψηλά 23 μηνών η Έλτον (+5%), αύξησε κάπως τον όγκο συναλλαγών η ΑΤΡΑΣΤ (+2,61%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ευρ. Πίστη (+3,09%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ιντρακόμ (-3,04%) και Ιντρακάτ (-3,81%), ενώ η Intralot (+2,51%) θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,52 ευρώ, για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις.

 • Τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2,71 ευρώ για τον Τζιρακιάν (+2,08%), πλαγιοκαθοδικά από τα 0,348 ευρώ (κλείσιμο 13/8) η ΞΥΛΚ (-1,96%) και από τα 8,96 ευρώ (κλείσιμο 28/7) η Κρι Κρι (-2,35%), σε μόνιμη συναλλακτική απαξίωση η Flexopack (0%), ενώ αυξομειώνει όγκους χωρίς να δείχνει διαθέσεις ανοδικής διαφυγής η Δομική Κρήτης (+0,53%).

Επέστρεψε σε διψήφιο όγκο συναλλαγών ο Καραμολέγκος (+0,59%), σε υψηλά 165 μηνών η Έλαστρον (+1,31%), θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 2,37 ευρώ η AS Company (+4,46%), ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές για τη Μοτοδυναμική (+0,35%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ σε υψηλά 224 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Space (+6,39%). • Υψηλό 52 εβδομάδων


EXEI KI AYTO THN ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ:

 • Aπό το κατωτέρω, καταλαβαίνει κανείς ότι οι μισοί και βάλε (πάνω από το 60%) παραμένουν στις παραλίες… ΙΔΟΥ από που μας διαβάζουν αυτή την στιγμή…


 • AΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΥΠΟΓΑ του ΕΚΗΒΟΛΟΥ

ΓΙΑΝ.ΧΡΥΣ. Για να μη ξεχαστώ χθες στο οικονομικό της Καθημερινής είχαμε δύο καταχωρήσεις για τους αγαπητικούς .. και τις αγαπημένες.. η πρώτη αφορούσε ενημέρωση της ΕΚΤ για τις αμοιβές- αποδοχές δυο αγαπητικών για το.. μακρινό(???!!) 2019 ο ένας 1,6 εκατ.ευρώ και ο άλλος ..κρατηθείτε.. 2,8 εκατ.ευρώ… Η άλλη αφορούσε τον αναβαλλόμενο που στις άλλες ευρωπαικές αφορά το 10% και στις ελληνικές το 65% πάντα σε μέσο όρο …φυσικά ο..λαγός που το έγραφε ..κάποιους λόγους έχει. (φίλε ΓΙΑΝΝΗ, ξέρεις πολλά, να προσέχεις, χαχαχα)

 • ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ νέος... ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΚΑ, συνέβη κάτι ή απλά κατοχύρωση κερδών;

ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ο Αρης Πετρίδης: Στις επενδύσεις (αλλά και στο τζόγο) φίλε, ούτε χαιρόμαστε υπέρμετρα, ούτε και πανικοβαλλόμαστε. Ούτε καν σύσπαση προσώπου.
Μπαίνουμε σταδιακά, σε καθορισμένες τιμές σε πτωτικές συνεδριάσεις, με προκαθορισμένο κεφάλαιο κάθε φορά, βγαίνουμε επίσης σταδιακά,σε καθορισμένες τιμές, τα κέρδη στην τσέπη, το κεφάλαιο στην ίδια μετοχή.

 • Τα απόλυτα peaks και bottoms μόνο στα έργα και στα όνειρα. Οι ντουφεκαλεύρηδες από μετοχή σε μετοχή έχουν βραχύ μέλλον. Αν εφαρμόσεις το παραπάνω, δε θα σε απασχολούν ερωτήματα σαν αυτό που έθεσες. Πολύ απλά γιατί είναι μάταιο. Στο ερώτημά σου δεν μπορεί να σου απαντήσει κανείς έγκυρα.

ΣΧΟΛΙΟ μ/μ: Αυτό είναι επίπεδο, ουσία, προθυμία κι όλα τα συναφή για ένα forum. O ένας να βοηθάει τον άλλο, να υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος, σύμπνοια, ανταλλαγή απόψεων σε καλό κλίμα. Μακρυά από ίντριγκες, κακοήθειες, αμετροεπείς αντιπαλότητες, ανταλλαγή χαμερπών μηνυμάτων κλπ κλπ… Μακρυά από πικαρίσματα και εξυπναδούλες, που δείχνουν και το ποιόν του καθενός…


 • ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ*** και… Γνώστη (Scalper Fund)

H ΓΕΒΚΑ ευνοείται τα μάλα….και από τις μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα, εκτός όλων των άλλων που θα σας αναφέρω αργότερα


***Ο μ/μ παρέχει βήμα στον οποιονδήποτε αναγνώστη, φίλο και μη, να καταθέτει τις απόψεις, εκτιμήσεις, παρατηρήσεις, αναλύσεις του, τις οποίες και θα δημοσιεύει χωρίς την παραμικρή διόρθωση.


Στο παρακάτω γράφημα ( μακροχρόνιο – σε εβδομαδιαίο ) καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό και κομβικό είναι το 1,145……

 • ΚΑΙ Η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ του…

Γέβκα…….εταιρεία- απλά – θωρηκτό

Σύνολο περιουσιακών στοιχείων……………………34.229.177€

Σύνολο  ιδίων…………………………………………………23.762.178€

Μακροπρόθεσμα δάνεια………………………………3.130.765€

Βραχυπρόθεσμα ομολογιακά…………………….1.269.234€

Ταμείο………………………………………………………816.667€

Καθαρό χρέος………………………………………3.583.332€

Κύκλος  εργασιών…………………………………….30.765.000

Καθαρό  κέρδος…………………………………998.657€

Εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες…………..872.851€

Τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία….έχουν μπεί σε τροχιά δραστικής βελτίωσης μέσα στο Α΄εξάμηνο του 2021.

 • Εκτίναξη τιμών χάλυβα….η εταιρεία ωφελείται τα μάλα καθώς

Η διατήρηση μεγάλου ύψους αποθεμάτων από την εταιρεία και στη παρούσα χρήση, παρά την μικρή μείωση τους έναντι της προηγούμενης χρήσης, οφείλεται στη μονιμοποίηση της στρατηγικής της διοίκησης που αφορά στην αγορά επιπλέον ποσοτήτων αποθεμάτων μεγάλης κυκλοφοριακής ταχύτητας, με σκοπό την ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της.

 • Παρότι είναι γνωστές οι ευεργετικές συνέπειες του περιορισμού του ύψους των αποθεμάτων της εταιρείας σε συνάρτηση πάντα με την ετοιμότητα ικανοποίησης κάθε ενδεχόμενης ζήτησης, ιστορικά οι εκάστοτε στρατηγικές αποφάσεις της διοίκησης που σχετίζονται με αγορές παρόμοιων μεγάλων ποσοτήτων αποθεμάτων με μεγάλη κυκλοφοριακή ταχύτητα, στον σωστό και ιδανικό χρόνο, έχουν επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην εταιρεία, κάτι που προσδοκά η διοίκηση με την παγιοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής..

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια αξιόλογη εξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές, δεδομένου ότι διαχρονικά κανένας προμηθευτής της δεν την προμηθεύει με εμπορεύματα σε ποσοστό

 • Πέρα από την έναρξη πολλών και σημαντικών έργων υποδομής…π.χ Ελληνικό, Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής, πολύ σημαντικά , τα οποία δημιουργούν αυξημένο αντικείμενο έργων.

Αναβάθμιση  και εκσυχρονισμό του δικτύου της ΕΥΔΑΠ…..προυπολογισμού άνω των 500.000.000. Εδώ να προσθέσουμε πως αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και οι Δήμοι της επαρχίας π.χ Δήμος Λάρισας… προυπολογισμός 50.000.000€

 • Επίσης έναρξη ενός πολύ μεγάλου έργου…στους Δήμους Ραφήνας και Αρτέμιδος  – Σπάτων.

Αποχετευτικό δίκτυο και  μονάδα επεξεργασίας λυμμάτων….ίσως η πιο σύγχρονη στην Ευρώπη. Ανασύσταση του κλάδου των Ναυπηγείων στη χώρα. Καθόλου τυχαία η αναφορά του Διευθύνοντα συμβούλου Γ.Κ. Κρεμύδα, πως η εταιρεία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε τριπλασιασμό του όγκου εργασιών.

 • Διοίκηση – απίστευτα- αποτελεσματική….Απο το 2007 δίνει… μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα….μέρισμα κάθε χρόνο……και έχει καταφέρει να μειώσει δραστικότατα τις τραπεζικές υποχρεώσεις……Φέτος εικάζω πως με τις καθαρές λειτουργικές ροές ….θα μειώσει τα υπόλοιπα των δανείων της …θεαματικά.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Αφετηρία για τη θέσπιση στόχων και τον σχεδιασμό των σχετικών ενεργειών για το 2021 είναι τα αποτελέσματα της εταιρείας στην προηγούμενη χρήση αλλά και οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται πλέον σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Αναλύοντας τα αποτελέσματα του 2020 διαπιστώνουμε ότι η εταιρεία βγαίνει ισχυρότερη από την πρωτόγνωρη κρίση λόγω Covid-19, ενισχύοντας την πελατειακή της βάση, χτίζοντας στενότερες σχέσεις με τους προμηθευτές της και θωρακίζοντας περαιτέρω την οικονομική της θέση.

 • Ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 παρατηρείται σημαντικότατη μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας πρωτίστως σε κλάδους που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιείται η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας. Πληθώρα κατασκευαστικών έργων που αναβλήθηκαν λόγων Covid-19 ξεκίνησαν ή πρόκειται να ξεκινήσουν στο προσεχές διάστημα, η ζήτηση υλικών ανέκαμψε σημαντικά συμπαρασύροντας τις τιμές των πρώτων υλών και εν συνεχεία οι ανατιμήσεις αυτές επεκτάθηκαν και συνεχίζουν να επεκτείνονται σε ευρύ φάσμα υλικών και προϊόντων.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η άνοδος των τιμών των προϊόντων που εμπορευόμαστε θα επηρεάσει θετικά και σε σημαντικό βαθμό τα αποτελέσματα της εταιρείας. Επιπρόσθετα, για την υποβοήθηση της οικονομίας οι κυβερνήσεις ανά των κόσμο έχουν στραφεί σε τόνωση δαπανών με ισχυρό οικονομικό πολλαπλασιαστή. Τα προϊόντα μας απευθύνονται σε τέτοια έργα και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος αισιοδοξίας για την χρήση του 2021.

 • Σημαντική παράμετρος της πορείας του 2021 είναι και η στήριξη περιβαλλοντικών πρακτικών και απομάκρυνση από καύσιμες ύλες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Στην προσπάθεια αυτή εκτιμούμε ότι θα δαπανηθούν σημαντικά κεφάλαια παγκοσμίως για την αλλαγή αυτή και θα απαιτηθούν σημαντικές υποδομές και δίκτυα διανομής. Προσδοκούμε σε σχετική αύξηση της ζήτησης σχετικών προϊόντων με θετική προφανώς επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με προσήλωση στις αρχές που διέπουν την εταιρεία παραδοσιακά και σχετίζονται με την διαρκή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι η χρήση του 2021 θα φέρει σημαντικότατη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδών.

 • Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α.Ε αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή βιομηχανικού και υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι, συνολικής έκτασης 21.000τμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ανταγωνιστικές τιμές και ευελιξία  στους τρόπους παράδοσης

Αποκλειστικές μακροχρόνιες συνεργασίες με τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού

Μεγάλη γκάμα προιόντων

Ολοκληρωμένα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών

4.000 πελάτες μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες εταιρίες του κατασκευαστικού, βιομηχανικού, ναυτιλιακού και πετρελαϊκού κλάδου

Ομάδα άρτια καταρτισμένων και εξειδικευμένων συνεργατών.

 • Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν εγκατασταθεί σε πλήθος σημαντικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα έργα:

Ενέργεια

 • ΑΗΣ  ΛΑΥΡΙΟΥΜονάδα συνδιασμένου κύκλου 378 MW
 • ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ   ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ: Σταθμός συμπαραγωγής 334 MW
 • IPP PROTERGIA, ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣMονάδα συνδιασμένου κύκλου 430MW
 • ΠΛΟΕΣΤΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Μονάδα συνδιασμένου κύκλου 860MW
 • ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Μονάδα συνδιασμένου κύκλου 437 MW
 • ΑΗΣ  ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ Μονάδα συνδιασμένου κύκλου 420 MW
 • “ΗΡΩΝ”Σταθμός παραγωγής συνδιασμένου κύκλου
 • ΥΗΣ  ΙΛΑΡΙΩΝΑ Υδροηλεκτρικό

Βιομηχανία 

 • STOMANA: Νέα μονάδα παραγωγής Βουλγαρία
 • VITEX:  Βιομηχανία χρωμάτων νέες εγκαταστάσεις Ασπροπύργου
 • ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ:  Υδραυλικά δίκτυα νέας μονάδας
 • GF ENERGY: Μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων Κορίνθου
 • SPECIFAR:  Νέα βιομηχανική μονάδα Σχηματαρίου 

Ύδρευση – Αποχέτευση

 • ΕΛΠΕ: Βελτίωση αποχέτευσης διυλιστηρίου Ασπροπύργου
 • ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ: Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμματων
 • BLAGOEVRAD/ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμμάτων
 • ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ – ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ : Εξοπλισμός αντλιοστασίων αγωγού τροφοδοσίας

Πυρόσβεση

 • ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ: Εξοπλισμός πυρόσβεσης
 • ΜΕΓΑΡΟ ΧΩΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ :  Εξοπλισμός πυρόσβεσης
 • IPP PROTERGIA:  Σύστημα πυρόσβεσης μονάδας συνδιασμένου κύκλου 430 MW
 • VITEX: Δίκτυο πυρόσβεσης εγκαταστάσεων Ασπροπύργου
 • FAMAR:  Δίκτυο πυρόσβεσης εργοστασίου – Οινόφυτα
 • ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ: Νέες αποθήκες Ασπροπύργου
 • ΓΕΡΜΑΝΟΣ :  Αποθήκες Αυλώνα
 • ΓΗΠΕΔΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ:  Σύστημα πυρόσβεσης
 • ΕΛΤΑ : Κεντρικές εγκαταστάσεις Κρυονερίου
 • LSH:  Αποθήκες Ασπροπύργου
 • ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ : Νέος επιβατικός σταθμός
 • PRAKTIKER ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ:  Δίκτυο πυρόσβεσης 

Κτηριακά

 • ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΥπόγειος σταθμός αυτοκινήτων
 • “ΕΚΤΑΣΙΣ”:Κτήριο γραφείων στη  Λ. Βουλιαγμένης
 • ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥΝέος επιβατικός σταθμός
 • “PUBLIC” Κατάστημα Βόλου
 • “KEEP-PIC” Κτήριο στη ΒΙΠΑ Μαρκοπούλου
 • “FOCAS” Κτήριο Σταδίου 41
 • ΕΠΑ :Κεντρικά γραφεία Σπύρου Πάτση

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει σήμερα το 28ο ρεκόρ του για το 2021 στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσε η πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer με την οποία ανοίγει ο δρόμος για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας στις ΗΠΑ.

Ώθηση στην αγορά έδωσε και το ράλι των τιμών του πετρελαίου σε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση μετά από επτά διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για το κεντρικό γεγονός της εβδομάδας, το συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, με την ελπίδα η κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές στην ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της πολιτική της.

Η ετήσια εκδήλωση της Kansas City Fed στο Jackson Hole ξεκινά την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ να κάνει την ομιλία του – διαδικτυακά λόγω των μέτρων για την ανάσχεση του κορονοϊού – την Παρασκευή.

Οι αναλυτές περιμένουν ο πρόεδρος της Fed να αναφερθεί στην επίτευξη του στόχου για “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στην αγορά εργασίας, κάτι που αναμένεται να καθορίσει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία του προγράμματος των αγορών ομολόγων.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν πως το κριτήριο για “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” στην απασχόληση είναι κοντά στο να εκπληρωθεί, ενώ ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει ήδη επιτευχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να ξεκινήσει σύντομα να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων που φτάνουν σήμερα τα 120 δισ. δολ. το μήνα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 215,63 μονάδες ή 0,61% και έκλεισε στις 35.335,71 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 37,86 μονάδες ή 0,85% και σκαρφάλωσε στις 4.479,53 μονάδες πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής το προηγούμενο ρεκόρ του στις 4.479,71 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 227,99 μονάδες ή 1,55% σημειώνοντας νέο υψηλό στις 14.942,65 μονάδες.

 • Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και εννέα με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Boeing με κέρδη 6,73 δολ. ή σε ποσοστό 3,16% στα 219,40 δολ. και ακολούθησαν Chevron στα 96,73 δολ. με άνοδο 2,58% και Intel στα 53,23 δολ. με κέρδη 2,35%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι UnitedHealth Group (-1,01%), Walmart (-0,66%) και Travelers (-0,58%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές των Pfizer-BioNTech κατέγραψαν ισχυρά κέρδη μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ότι έδωσε πλήρη έγκριση στο εμβόλιο τους κατά της Covid-19. Ο τίτλος της Pfizer ενισχύθηκε 2,5%, ενώ η BioNTech σημείωσε άλμα άνω του 9,5%.

Στον αντίποδα, οι τίτλοι των Uber Technologies και Lyft υποχωρούν μετά την απόφαση ενός δικαστηρίου στην Καλιφόρνια που έκρινε ότι πρόσφατη νομοθεσία που εξαιρούσε ορισμένους εργαζόμενους από την εργατική νομοθεσία της πολιτείας ήταν αντισυνταγματική.

Στα μάκρο της ημέρας, αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές υποχώρησαν μετά το ρεκόρ του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,0% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,99 εκατ. όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 5.83 εκατ. τον Ιούλιο.

Σε ετήσια βάση οι μεταπωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Παράλληλα, η μέση τιμή υποχώρησε στα 359.900 δολ. από το επίπεδο ρεκόρ του Ιουνίου, αν και σε ετήσια βάση καταγράφουν άλμα 17,8%. 

 • Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του αργού, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Μάρτιο σε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση μετά το επταήμερο αρνητικό σερί που προηγήθηκε εν μέσω των κλυδωνισμών που προκάλεσαν οι ανησυχίες ότι η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα του κορονοϊού θα πλήξει την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 3,50 δολ. ή 5,6% και έκλεισε στα 65,64 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό υποχώρησε 8,9% συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα, διολισθαίνοντας σε χαμηλό τριών μηνών.

Το Brent σκαρφάλωσε 3,57 δολ. ή 5,5% στα 68,75 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, έχοντας κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Το ράλι των δύο συμβολαίων ακολούθησε επτά διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που αποτελεί το μεγαλύτερο αρνητικό σερί για το αργό από τον Οκτώβριο του 2019.

Στο μεταξύ, η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να πουλήσει έως 20 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

Το πετρέλαιο θα παραδοθεί κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου, όταν η ζήτηση στις ΗΠΑ για βενζίνη και άλλα καύσιμα υποχωρεί και τα διυλιστήρια επιβραδύνουν τις αγορές πετρελαίου για επιδιορθώσεις στις εγκαταστάσεις τους και συντήρηση.


Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο χρυσός τη Δευτέρα, αντλώντας ώθηση και από την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου, με το πολύτιμο μέταλλο να επιστρέφει πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.800 δολ. για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο εβδομάδων.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 22,30 δολ. ή σχεδόν 1,3% και έκλεισε στα 1.806,30 δολ. ανά ουγγιά. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου.

Η υποχώρηση του δολαρίου σήμερα βοήθησε τις τιμές του χρυσού. Ο δείκτης δολαρίου ICE U.S. Dollar, ο οποίος αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,4% σήμερα. Ένα πιο αδύναμο δολάριο καθιστά περιουσιακά στοιχεία που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα, όπως ο χρυσός, πιο ελκυστικά σε αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να προσθέτει 54 cents ή σχεδόν 2,4% στα 23,66 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Σεπτεμβρίου σημείωσε άλμα επίσης 2,4% και έκλεισε στα 4,24 δολ. η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Οκτωβρίου κέρδισε 2% στα 1.014,10 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου σκαρφάλωσε 4,8% στα 2.385,10 δολ. ανά ουγγιά, σε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση μετά από πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.


 • Χρηματιστηριακό dumping (Dumping)

Dumping είναι η τακτική πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων στην εγχώρια ή στην ξένη αγορά σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η κατάκτηση της αγοράς στην οποία διοχετεύονται τα προϊόντα και η εκτόπιση όλων των ανταγωνιστών, ώστε κατόπιν να αυξηθούν οι τιμές για να γίνει απόσβεση της αρχικής επένδυσης.

Το dumping είναι μία μέθοδος επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής (predatory pricing) κι όπως όλες οι μονοπωλιακές τακτικές, θεωρείται παράνομο.

Παράδειγμα:
Έστω δύο εταιρείες που πωλούν πανομοιότυπα προϊόντα, όπου η εταιρία Y είναι εγχώρια και η εταιρεία Χ είναι ξένη. Η εταιρεία X επιθυμεί να οδηγήσει την εταιρεία Υ εκτός αγοράς, γι’ αυτό τιμολογεί τα προϊόντα της πολύ χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής τους.

Η εταιρεία Υ προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική μειώνει τις τιμές της, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους της και τελικά αποσύρεται από την αγορά.

Οι άνθρωποι που απασχολούνται σε μια εγχώρια βιομηχανία και αισθάνονται ότι απειλούνται από το dumping προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση να τους προστατεύσει υιοθετώντας προστατευτικά μέτρα όπως η επιβολή δασμών και ποσοστώσεων.

Δασμοί antidumping
Δασμοί antidumping είναι οι δασμοί που επιβάλλονται σε εισαγόμενα προϊόντα με ασυνήθιστα χαμηλές τιμές ώστε να προστατευτεί η εγχώρια βιομηχανία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι δασμοί antidumping ισούνται γενικά με την διαφορά μεταξύ της εγχώριας τιμής του αγαθού και της αγοραίας τιμής του ίδιου προϊόντος σε αγορές του εξωτερικού.

Dumping στο Χρηματιστήριο
Στα χρηματιστήρια ο όρος dumping αφορά μια απαγορευμένη τακτική όπου διοχετεύεται ξαφνικά στην αγορά ένας μεγάλος αριθμός εντολών αγοράς άμεσης εκτέλεσης καθώς και συμβάσεων αγοραπωλησίας χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως τα δικαιώματα προαίρεσης (options)


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.