24/11- Χ.Α: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα

 • MOTOR OIL
 • CENER
 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

 • ALUMYL
 • PERFORMANCE TECHNOLOGY

 • INTRALOT
 • LAVIPHARM
 • ΕΣΥΜΒ
 • FRIGOGLASS

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 

ΕΣΥΜΒ: Οι πράκτορες μας λένε ότι κάτι το πολύ καλό… ψήνεται. Το δείχνει και η συμπεριφορά της μετοχής. Πράξατε κατά βούληση οι ερωτώντες.

 • ΛΑΒΙ: Ο ιδρυτής της σκόπευε να την βγάλει από το ταμπλό και μάλιστα σε τιμή…Black Friday. Οι διαθέσεις όμως κάλλιστα μπορούν να αλλάξουν, άλλωστε χθες είχαμε τον διορισμό νέου οικονομικού διευθυντή (ex Lamda Development transfer).

ΛΑΒΙ (Ι): Η κ/φση… προκαλεί, η εταιρεία είναι πεντακάθαρη με την Holding να έχει αρνητικά κεφάλαια περί τα 10 εκατ. ευρώ. Η οποία Holding με 2 απλές κινήσεις μπορεί να την βγάλει από την Επιτήρηση όποια στιγμή το θελήσει. Ιντριγκαδόρικη μετοχή, υπό στενή παρακολούθηση.

 • PERFORMANCE: Αντε πάλι τα ίδια,λοιπόν… Η εταιρεία θα αντλήσει μέσω της Eurobank Equities με την μέθοδο του book building το ποσόν των 5 εκατ. ευρώ maximum. Ανάλογα με το τι θα της προσφερθεί, θα καθορισθεί και η τιμή των νέων μετοχών της (θα διαφέρει ελάχιστα από την τρέχουσα πάντως)…

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Πάντως μόνον … πόπολο δεν είναι οι νέοι αγοραστές…

Ζ.Κ – Ο παρατηρητικός: Σκοτείνιασε η μέρα και θύμισε κάτι από τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου η χθεσινή συνεδρίαση με το ταμπλό κατακόκκινο. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είχαμε να δούμε τέτοια πτώση και όπως και να το κάνεις μας κακοφάνηκε. Μοναχικές εξαιρέσεις οι λίγες μετοχές που έκλεισαν με κέρδη. Στον 25άρη αρνητικές πρωταγωνίστριες οι μετοχές της ΕΤΕ και της ΒΙΟ με απώλειες κοντά στο 4%, ενώ διασώθηκαν μόλις τρεις: Ο ΟΤΕ με άνοδο 1%, τα ΕΛΠΕ και η ΤΕΝΕΡΓ.

 • Από τους χαμηλότερους ορόφους ξεχώρισαν ο ΝΑΚΑΣ(6,42%) με συναλλαγές που δεν μας συνηθίζει, η ΛΑΒΙ (0,4780) που έρχεται από τα 0,3200 στις αρχές του μήνα και οι ΕΣΥΜΒ(0,6400) με πέντε συνεχόμενες ανοδικές που μας προϊδεάζουν για εξελίξεις, ενώ η ΙΝΛΟΤ από τα χαμηλά των 0,7150 στις πρώτες δημοπρασίες έκλεισε με κέρδη 1,32% στα 0,7650.

Κατά τα άλλα με αρνητικό πρόσημο και το 5 μπροστά είδαμε τη ΜΟΤΟ και τον ΕΠΙΛΚ, ενώ από κοντά ακολούθησαν ΦΡΙΓΟ και BYTE. Στην ΑΤΤΙΚΗΣ δεν αναφέρομαι καν, αποτελεί μια κατηγορία μόνη της, ενώ κάποιοι υποτιθέμενοι υπεύθυνοι θα έπρεπε να είναι εκείνοι που θα κατέβουν κατηγορία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ (Β.Ν)- ΑΓΟΡΑ: Τόσους μήνες βλέπαμε τις ξένες αγορές να σκαρφαλώνουν σε ιστορικά υψηλά, τις αποτιμήσεις να φουσκώνουν και εμείς παλεύαμε να πιάσουμε τις 900-930 μονάδες. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά αυτό που εύκολα παρατηρεί πάλι κάποιος είναι, πως στην πτωτική κίνηση των ξένων αγορών, την… τέχνη δεν την ξεχάσαμε. Στις ανόδους αδιαφορούμε, στις πτώσεις υπερβάλλουμε.

 • Καμία διάθεση για βελτίωση της εικόνας σήμερα, ακόμα και όταν οι ξένες αγορές μείωσαν κάπως τις απώλειες. Εμείς στο -1,81% τελικά και κοντά στο χαμηλό ημέρας. Κάτω από τις 900 μονάδες και συγκεκριμένα στις 894,94 μονάδες με σχετικά καλές συναλλαγές. Πίεσε σχεδόν σε όλα τα βαριά χαρτιά, αλλά και αξιόλογες απώλειες σε μετοχές της περιφέρειας. Μία ανοδική για κάθε 4 πτωτικές η συνολική εικόνα.

Δεν χάνουμε ακόμα τις ελπίδες μας αν και η χθεσινή πτώση χαλάει τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών είναι στις 867 μονάδες.


ΜΟΤΟR OIL

 • BOOK VALUE: 10,7200 ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: 13,8600
 • P/E: 7,4 (!) με κέρδη 9μηνου
 • EV/EBITDA: ΟΣΟ και να ψάξαμε δεν βρήκαμε τα EBITDA!! Αν είναι να χανουμε δυο ωρες για να τα βρούμε, τότε βράσε όρυζα. Κάποτε οι εταιρείες δημοσίευαν μία ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, τώρα ελάχιστες το κάνουν. Λυπηρό φαινόμενο, 100% σκόπιμο.
 • EV/EBITDA: Εκτιμώμενο (9μηνο) περί το 9
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 1,45 δισ. ευρώ
 • NOTICE: Despite the good results refining environment remains fragile.
 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αύριο το πρωί…Βγήκε μικρό “bid” σε Νάκα (+6,42%), ΒΙΟΚΑ (+1,96% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων) και Sato (+1,37%). Ανοδικά, χωρίς πειστικούς αγοραστές, κινήθηκαν οι ΕΒΡΟΦ (+4,95%), ΜΑΣΟΠ (+4,71%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+6,31%), ΠΡΔ (+4,57%), ΠΑΠ (+0,45%), ΟΛΘ (+0,40%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,97%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,47%), ΙΝΤΕΤ (+0,71%) και ΜΕΡΚΟ (+3,42%).

 • Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδωσε ανοδική αντίδραση η Lavipharm (+6,22%). Αύξησε συναλλαγές το Πλαίσιο (-0,25%). Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Fourli (-1,64%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-2,31%), τέσσερις για Byte (-4,42%), Logismo (-7,02%), Frigoglass (-4,85%), Q&R (-1,64%), ΕΚΤΕΡ (-2,87%), Έλαστρον (-1,13%) και Τζιρακιάν (-2,83%), πέντε για τον Πετρόπουλο (-1,53%), ενώ οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αθροίζει ο Κέκροπας (-0,87%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τους Ευρωσυμβούλους (+2,40%). Πλαγιοκαθοδικά από τα 0,197 ευρώ (κλείσιμο 16/11) η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-2,09%) και από τα 5,74 ευρώ (κλείσιμο 9/11) η Performance (-2,84%). Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Τρ. Αττικής (-30%), Σπύρου (-5,56%), Μοτοδυναμική (-5,93%), Medicon (-1,86%), Epsilon Net (-3,04%) και ΦΒΜΕΖΖ (-1,39%). Παρουσία πωλητή σε ΚΥΡΙΟ (-1,93%), ΠΑΙΡ (-3,53%), ΛΥΚ (-1,88%), ΦΙΕΡ (-1,08%), ΕΠΙΛΚ (-5,37%), ΔΟΜΙΚ (-1,39%), ΜΟΥΖΚ (-5,23%) και ΙΛΥΔΑ (-1,10%).


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ

 • Τώρα θα φανεί τι κολύμπι ξέρουμε…

Το νέο πέλαγος που σχηματοποίησε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας η πανδημία, είναι ήδη στα πόδια μας. Θα βουτήξουμε αλλάζοντας νοοτροπία;

Εξέδρα πάντως φτιάξαμε. Και θα αδικούσαμε την κυβέρνηση αν δεν αναγνωρίζαμε την εξαιρετική ποιότητα υλικών για το στερέωμά της.

Τα κάπου 70 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και σχεδόν άτοκα δανεικά, ετοιμοπαράδοτα…, πριν το καλοκαίρι του 2022, μαζί με το υπόστρωμα αναπτυξιακών διατάξεων και παρεμβάσεων για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων είναι υπαρκτή κυβερνητική πολιτική.

Δεν είναι απλή πολιτική βούληση, διατυπωμένη σε νομοθετήματα ανενεργά και καταχωνιασμένα σε συρτάρια υπουργείων… όπως έχουμε συνηθίσει.

Γιατί στεκόμαστε στο σημείο αυτό και για ποιο λόγο αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στο νομοθετικό έργο και στα προγράμματα ενίσχυσης της ανάκαμψης και των επενδύσεων.

Γιατί άλλα λεφτά από τα συνδυαστικά των 70 δισ. δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν. Ας το καταλάβουμε μια κι έξω.

Δεν είμαστε, ως χώρα και ως οικονομία, σε κανένα της γούνας του μανίκι…, για να βρίσκουν τρόπο να μας σώζουν όταν δεν εμείς δεν θέλουμε να σωθούμε.

Όταν εμείς αποφύγουμε να μεταβάλλουμε πολιτικά κόμπλεξ και νοοτροπία μετεμφυλιακού χαρακτήρα και κλίματος.

Και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση όταν επιμένει να ανακατεύει την πολιτική στα πόδια της οικονομίας με σαχλά συνθήματα και ατάκες όπως τα συμφέροντα, η ολιγαρχία, τα κυκλώματα, ή οι σκοτεινές δυνάμεις της ντόπιας και ξένης ύποπτης πολυεθνικής κυριαρχίας…

Αν δεν ξεπεράσουμε τη νοοτροπία της μπουρδολογίας και τον μικροκομματισμό πολιτικών και τοπικών κομματικών συμφερόντων σε βάρος σχεδίων που αναπλάθουν και αναμορφώνουν προς το πολύ καλύτερο μεγάλες και μικρές περιφέρειες της χώρας τα σημερινά στερεώματα της εξέδρας προς την ανταγωνιστικότητα, (νομοθετικά και χρηματοδοτικά από πόρους της Ε.Ε.) δεν θα παραμείνουν στη διάθεσή μας ως έτοιμα…, περιμένοντας να έρθει ο επόμενος πολιτικός σωτήρας να μας τα διαθέσει.

Πολιτική συναίνεση τύπου Πορτογαλίας ή Κύπρου όπως και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με σκοπό τα πραγματικά επενδυτικά συμφέροντα που θα βελτιώσουν τις προϋποθέσεις κατάταξης και της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδα συζητήσιμης ανταγωνιστικότητας, σαφώς και δεν είναι ορατή στην Ελλάδα.

Δεν είναι και δεν θα γίνει, μέχρι να βρεθούν πολιτικοί δρόμοι και διάδρομοι να εξυπηρετούν τα κόμματα εξουσίας και τα δεκανίκια που τα συνοδεύουν, αναζητώντας κυβερνητικές καρέκλες…

Συνεννόηση όμως για μεταβολή της νοοτροπίας εκείνης που θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την τελευταία δυνατότητα να πέσουμε και να κρατηθούμε στο πέλαγος της ανταγωνιστικότητας που μας οδηγεί και η πανδημία με τις συνέπειές της, θα μπορούσε να υπάρξει.

Από την κυβέρνηση, δείχνοντας αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση της ανυπολόγιστης κρατικής περιουσίας με πωλήσεις από μικρές δασικές εκτάσεις μέχρι τις υποδομές εκείνες που έχουν ενδιαφέρον επενδυτικά στην προσπάθειά μας να οργανώσουμε καλύτερα τη σύνδεση μεσογειακών χωρών με το κέντρο της Ευρώπης.

Το σημειώνουμε αυτό (ακόμη μια φορά) επειδή η κυβέρνηση ετοίμασε και πολύ ορθά έκανε, τη νομοθεσία ρύθμισης του 60-70% από την καταπατημένη κρατική περιουσίας αλλά ταυτόχρονα με την προώθηση του σχεδίου νόμου δεν λείπουν, στο παρασκήνιο, οι παράλληλοι κομματικοί ψιθυρισμοί για ρουσφετολογικές παρεμβάσεις φροντίδας… των ψηφοφόρων.

Μένοντας στην κυβέρνηση θα επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις με πρώτες τις ιδιωτικοποιήσεις επίσης με αποφασιστικότητα και όχι με συμβιβασμούς με την αντιπολίτευση, αφήνοντας στην άκρη να περιμένουν αποκρατικοποιήσεις και άλλα πολλά..

Περνώντας στην αντιπολίτευση, τόσο την αξιωματική όσο και εκείνη που θα αναδυθεί από τις ανακατατάξεις της μετά τις εκλογές, ζητούμενο είναι η περιφρούρηση και ο σεβασμός στο νομοθετικό πλέγμα ενεργοποίησης ιδιωτικών προγραμμάτων με επενδύσεις και όχι το μοίρασμα κομματικής σημαίας ως σύμβολο άρνησης επενδύσεων και σχεδίων ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας (τόσο στα Κέντρα όσο και στην περιφέρεια), με τη συμμαχική συμπαράσταση και βοήθεια από δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου… που μονίμως μάχονται κυβερνήσεις και πολιτικές αδιαφορώντας, στην πράξη, για την οικονομία.

Μπορούμε αν θέλουμε να φύγουμε από τον πάτο των μετρήσεων της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας αν μεταβάλουμε την πολιτική νοοτροπία. Και για να τη μεταβάλουμε πρέπει να αποσύρουμε την ξεπερασμένη αριστερή πολιτική της άρνησης για την άρνηση και του διωγμού κάθε μορφής ιδιωτική οικονομία και πρωτοβουλία επειδή αυτό μετράει στον λαϊκισμό μας ως κόμματα εξουσίας ή ως δεκανίκια στις συγκυβερνήσεις των κομμάτων εξουσίας.

george.kraloglou@capital.gr

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο Dow Jones, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ και ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε έδαφος, μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου. Απώλειες κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq καθώς το τελευταίο ράλι των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα αμβλύνει την ελκυστικότητα των των μετοχών “ανάπτυξης” (growth stocks).

Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ έχει σκαρφαλώσει κοντά σε υψηλό ενός μήνα καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα κινηθεί ταχύτερα τους επόμενους μήνες για τη σύσφιξη της πολιτικής της, μετά την επανατοποθέτηση του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας και τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για τον διαβρωτικό αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός στην οικονομία και τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Ο Πάουελ δεσμεύτηκε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να στηρίξει την οικονομία, αλλά και να εμποδίσει να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός. Οι δηλώσεις αυτές, αλλά και οι τελευταίες δράσεις του Λευκού Οίκου για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας – τον βασικό παράγοντας για το ράλι του πληθωρισμού – με την αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα μπορούσε το 2022 να κινηθεί επιθετικότερα για την αύξηση των επιτοκίων της. Προς το παρόν, οι επενδυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της δύο φορές το 2022 από τα ιστορικά τους χαμηλά που βρίσκονται σήμερα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν στο μεταξύ να σκαρφαλώνουν, με την απόδοση στο 10ετές να κερδίζει 6 μονάδες βάσης στο 1,68%.

 • Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 194,55 μονάδες ή 0,55% στις 35.813,80 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 7,76 μονάδες ή 0,17% στις 4.690,70 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 79,62 μονάδες ή -0,50% στις 15.775,14 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό το Νοέμβριο παρά την μικρή επιβράδυνση από τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 56,5 μονάδες το Νοέμβριο από 57,6 μονάδες τον Οκτώβριο, καθώς η άνοδος των τιμών, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η αδυναμία κάλυψης των κενών στις θέσεις εργασίας συνεχίζουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών ήταν στις 57,0 μονάδες από 58,7 μονάδες τον Οκτώβριο, χαμηλό δύο μηνών, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 59.1 μονάδες από 58,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλό δύο μηνών.

“Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει υψηλόυς ρυθμούς ανάπτυξης”, αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. “Παρά τον βραδύτερο ρυθμό της επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας το Νοέμβριο, η ανάπτυξη παραμένει πάνω το μακροπρόθεσμο μέσο όρο της έρευνας, προ της πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να εστιάζουν στην ενίσχυση της παραγωγικής τους ικανότητας προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση”.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι σχεδιάζει να απελευθερώσει 50 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε συντονισμό και με άλλες χώρες. Το WTI σημείωσε άλμα 2,3% σήμερα στον απόηχο των ανακοινώσεων, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+). Ο OPEC+ δεν αποκλείεται να προσαρμόσει την παραγωγή του ως απάντηση στην απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.