Λέτε τελικά να προτιμάει την έξοδο; Ίσως πάλι, απλά να μην τον νοιάζει… (από τον ΟΑΚ)- 25/10

ΑΡΑΙΓ –  Μετα τις τυμπανοκρουσίες περί τουρισμού, λίαν προσεχώς θα δούμε και τα οικονομικά αποτελέσματα. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η επαναφορά στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι η εναπομένουσα εταιρία θα είναι η ίδια. Η διοίκηση δυστυχώς μας λέει πολλές λεπτομέρειες, αλλά με τρόπο που το 99,9% του κόσμου δεν καταλαβαίνει. 

Μερικά θεματάκια που εγώ προσωπικά βλέπω:-

 • Ποια είναι τελικά η συνολική ζημιά από τον covid μέχρι τώρα;
 • Οι χρηματοροές τις εταιρίας με πληρότητες στο 75% ποιες είναι; Γιατί κάποτε λέγαμε ότι τα κέρδη βγαίνουν από την πληρότητα μιας και το 75% απλά καλύπτει τα έξοδα.
 • Τα αεροσκάφη που παρελήφθησαν σε καθεστώς μειωμένης αγοράς τι ακριβώς σημαίνουν; Καλώς ή κακώς η εταιρία παρέλαβε ήδη πάνω από 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε νέα αεροσκάφη.
 • Βλέπω προσπάθειες να βγει εξωτερικό η εταιρία (Ρουμανία) αλλά είναι αναπτυξιακές προσπάθειες ή δεν ξέρει τι να κάνει τα αεροπλάνα που παραλαμβάνει;
 • Και τελευταίο θέμα που το έχω απορία… Με το πετρέλαιο στα 82 δολάρια, η εταιρία βγάζει κέρδη;

****

 • Θυμάμαι παλαιότερα το πετρέλαιο να σπάει τα 70 και ανατριχιάζαμε για τις εταιρίες που έχουν υψηλές καταναλώσεις (ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ κλπ ). Τώρα, σαν να μην τρέχει τίποτα. Ούτε αναφορά στον τύπο δεν βλέπω.

Από εκεί και πέρα η εταιρία έχει ήδη 1.5 ΔΙΣ χρέος ( από 1.45 ) αλλά από την άλλη η εταιρία βγάζει 100 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο από λειτουργικές χρηματοροές. Δηλαδή με το πτητικό έργο της αισθητά χαμηλότερο από το 2019 και ολά πάνε καλά; Δεν το βλέπω ακόμα.

 • Να θυμίσω ότι στο pick του 2019 η εταιρία αποτιμόταν στα 700 εκατομμύρια και σήμερα στα 480. Χάθηκαν δηλαδή μόλις 220 με όλη αυτή την καταστροφή.

Μου θυμίζει κάποιους επενδυτές του ΧΑΑ που το 2012 με τον ΓΔ στις 450 μονάδες σχεδόν μηδενισμένο και τον ΟΤΕ στα 2 ευρώ, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είχαν χάσει μόλις ένα 5% του κεφαλαίου τους. Ειδικός επι αεροπορικών δεν είμαι, αλλά έτσι όπως πάει η εταιρία μας θα έχει τιμή, πετάει δεν πετάει…

***** 

ΔΕΗ– Και εδώ πάρτι. Τα θέματα τα είχα θίξει πριν ανακοινώσει την αύξηση. Δεν βλέπω φυσικά καμία βελτίωση. Αντιθέτως ξαναεπεστρεψε στα 9,2500 Ευρώ.  Η δε διοίκηση απλά παραδέχτηκε τελικά, αυτά που ανέφερα… Ο,τι κάνει την αύξηση γιατί είναι δύσκολες οι εποχές και είναι ευκαιρία. Συμφωνώ. Με αυτό που διαφωνώ είναι ότι η εταιρία με τις παρούσες συνθήκες αξίζει 9,2500 ευρώ ανά μετοχή. Αλλά περί ορέξεως… 

****

Μικρομέτοχος – Πάει ο οικοδεσπότης μας και βάζει το ΤΟΠ25. Αγαπητέ μου οικοδεσπότη αν το κάνεις ΤΟΠ30 δεν θα έχει μείνει ούτε χήρα ούτε ορφανό από το ταμπλό. 20 εταιρίες όλες και όλες που κάνουν καθημερινά τεμάχια.

**** 

Μεγαλομέτοχος – Αν αναλύσω τα γραφόμενα στα φόρουμ από κάποιους λονγκ, θα έλεγα ότι η πλειοψηφία των μεγαλομετόχων γράφει καθημερινά σε αυτά! Ρε παιδιά με την ρέγουλα.  

**** 

ΛΟΝΓΚ– Και μιας και σχολιάζουμε τα γραφόμενα άλλων να θυμίσω ότι ΛΟΝΓΚ και ΣΟΡΤ είναι αντίθετες απόψεις και ποτέ δεν έχουν δίκιο και οι δύο. Όταν ωστόσο βλέπετε μια αντίθετη από εσάς άποψη, ασχοληθείτε να την αναλύσετε. Ίσως έχετε άδικο και σας σώσει.

**** 

Πληθωρισμός– Γέμισε το διαδίκτυο με άρθρα για τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις. Τώρα ρε παιδιά; Προ διετίας ή τριετίας κρούσαμε τον κώδωνα. Προ εξαμήνου βάλαμε και άρθρο με τίτλο ο εχθρός προ των πυλών. Τώρα είναι λίγο αργά ρε παιδιά. Τώρα καθίστε να το απολαύσετε. 

****

ΜΠΕΛΑ– Αν είναι να βγει από τον δείκτη θα αποφασιστεί μεταξύ 20-30 Οκτωβρίου βάση των τιμών στο ταμπλό. Θα έλεγα ότι ο Βακάκης θα μπορούσε να βελτιώσει λίγο το κλίμα στην μετοχή του αλλά αυτός ρίχνει λάδι στην φωτιά. Λέτε τελικά να προτιμάει την έξοδο; Ίσως πάλι, απλά να μην τον νοιάζει.

**** 

ΟΤΟΕΛ– Πέρυσι, στα 4,00 ευρώ νομίζω, σας έγραφα ότι η εταιρία δεν έχει να φοβηθεί καθότι απλά μειώνει παραγγελίες και μειώνει τις ζημιές. Προφανώς ότι δεν αγόρασε πέρυσι, θα το αγοράσει του χρόνου. Συνεπώς, να αναμένουμε μειωμένες θετικές χρηματοροές κα αύξηση επενδύσεων. Απλά μαθηματικά είναι. 

**** 

ΡΕΒΟΙΛ– Αποτελέσματα μέτρια στο εξάμηνο, αλλά αν κρίνω από την ΕΛΙΝΟΙΛ θα δούμε καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Αν μη τι άλλο τα περιθώρια βελτιώνονται για όλους…

**** 

ΟΠΑΠ– Και εκεί που γράφαμε για μειωμένες πληρωμές σε φόρους και αυξημένα μερίσματα βγήκε και η εταιρία και μας τάζει 1 Ευρώ τουλάχιστον ανα μετοχή για πολλά χρόνια ακόμα. Τι άλλο θέλετε; Χρυσή αγελάδα! Ο λαός να είναι καλά να παίζει.

**** 

ΜΟΗ– ΣΤΑ 8-9-10-12 γράφαμε ότι τα περιθώρια επανέρχονται σε πρότερα επίπεδα, τότε που η εταιρία έδινε και 2 ευρώ μέρισμα, αποκοπές κλπ. Λέτε να μείνει στάσιμο; Αφού το αφεντικό μας έχει καλομάθει τόσα χρόνια. Ο τύπος είναι LARGE για όλους. Μικρούς και μεγάλους. Δεν είσαι Παναθηναϊκός; Δεν πειράζει. Πάρε το ρευστό και αγόρασε κόκκινα φανελάκια.  

**** 

ΕΛΠΕ– Καλημέρα παιδιά. Ξημέρωσε…

**** 

ΙΝΤΡΑ (ΛΟΤ, ΚΟΜ και ΛΟΙΠΕΣ): Παίζει η αγορά στοιχήματα ότι θα τρέξει η ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Οκ. Συμφωνώ και όποιος είχε γερό πορτοφόλι και με είχε ακούσει προ έτους θα είχε εισπράξει ήδη ένα 85% από το ομόλογο της.

 • Αλλά μέγας κερδισμένος σε κάθε περίπτωση θα είναι η ΙΝΤΚΑ που παίζει παντού και σε όλα. Εκτός και αν νομίζετε ότι πήρε 200 εκατομμύρια από την μια, θα πάρει αλλά τόσα από την άλλη και ο άρχοντας θα την αφήσει εκεί που είναι. Δεν το βλέπω. Μάλλον παίζει το 2-2-1 και θα τις περάσει όλες. 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ (ΙΝΛΙΦ ΕΥΠΙΚ ) Με το ΑΕΠ να τρέχει στο διψήφιο εσείς νομίζετε ότι θα μείνουν έτσι ? και με μερισματικές αποδόσεις πάνω από 5%…  Με σημαδεμένες τράπουλες παίζουμε στην Ελλάδα άραγε ? 

Φιλικά

ΟΑΚ


Σ.Σ μ/μ:
 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.