23 ΔΕΚ 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα


ΠΡΕΠΕΙ να ξεχάσουμε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα μίας 2ετίας -τουλάχιστον- θα ξαναδούμε αποδόσεις, σαν κι αυτές που γνωρίσαμε στα τελευταία χρόνια από πλειάδα μετοχών. Ενας τρόπος να τις πλησιάσει κανείς του λοιπού -κατά το δυνατόν- είναι το transition game**.

** Ενδεικτική τακτική για την εναλλαγή της φάσης από αμυντική σε επιθετική λειτουργία. Εξασκούνται ταυτόχρονα τόσο το επιθετικό όσο και το αμυντικό transition κατά περίσταση. Αν μπορεί κανείς να το επιτύχει στο ταμπλό του Χ.Α, τότε μαγκιά του.

ΒΕΒΑΙΑ, τον συνειδητοποιημένο επενδυτή τον ενδιαφέρουν βασικά δύο πράγματα. Αφενός να έχει το χαρτοφυλάκιο του απόδοση ανώτερη αυτής της αγοράς (πάντα το επιτυγχάνει η συντριπτική πλειοψηφία τους και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση) και αφετέρου το ρίσκο που αναλαμβάνει να του αποφέρει μία απόδοση τέτοια που να του βελτιώνει διαρκώς το επίπεδο ζωής (το δικό του και κυρίως της οικογενείας του)

****


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Όσοι επενδυτές είχαν το… θράσος να συμμετάσχουν με αδιάθετα για να κερδοσκοπήσουν φαίνεται ότι πήραν το σύνολο της ζήτησης και το πιο πιθανό είναι να τους χαρίσουν αποδόσεις από την πρώτη μέρα εισαγωγής των νέων τίτλων που είναι σήμερα.

 • Μένει να δούμε αν το free float του 2% ή εκείνων που γράφτηκαν για κερδοσκοπία, θα βγουν πωλητές κοντά στα 24 λεπτά και θα υπάρξουν αγοραστές που θα τους χαρίσουν 20% κέρδη εύκολα. Το θέμα είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν μπορούν να βγουν πωλητές, οπότε τουλάχιστον για ένα διάστημα 6 μηνών οι μετοχή θα κινείται με το 2% του συνόλου των τίτλων και στο έλεος των «αγοραστών»!

COMMENT

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Αξίζει κάποιος να δει κάποιος το ημερήσιο γράφημα της τράπεζας Αττικής το 2021 μιας και εκεί φαίνεται καθαρά ότι το υψηλό έτους ήταν 17,16 ευρώ με την ΑΜΚ να γίνεται στο 0,20 ευρώ… Στο μηνιαίο ιστορικό γράφημα από την άλλη φαίνεται ότι αν κάποιος είχε επενδύσει στην τράπεζα Αττικής 250.000 ευρώ το 1999 σήμερα θα είχε 30 ολόκληρα λεπτά. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσα χρήματα έχει χάσει το ΤΣΜΕΔΕ και το Ελληνικό δημόσιο και οι επενδυτές όλα αυτά τα χρόνια.

****


 

Η μετοχή του Κέκροπα διατηρεί την ανοδικότητά της με τελικό αποδέκτη τα 3,0000 ευρώ. Προφανώς, οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα κάνει τα επίπεδα αυτά να μοιάζουν μακρινό παρελθόν (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ).


ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Καλησπερα… Μια αυμβουλη αν επιτρεπεται με την συγκεκριμένη μην ανοιγεστε θετικα. Οι χειραγωγοι μπορει να σας εκθεσουν ανα πασα στιγμη, βούτηξαν τα χαρτια του ταλαιπωρου λασρι στα 6 λεπτα και τα ξεφορτωσαν στα 25 λεπτα… Θυμαμαι οτι χρονια τωρα δεν ειχατε και την καλυτερη αποψη για την συγκεκριμενη και συμφωνω 100%. Δεν υπαρχει σωτηρια με δαυτους…. Παντως ολοκληρος κολοσσός… αν ηθελαν την ειχαν στρωσει την εταιρεια πεντε χρονια τωρα μετα την επανεκκίνηση η εστω την ειχαν απορροφήσει αφου την χρειαζονται… φιλικα…

 • μ/μ: Έχετε δίκηο 1000%, σκέτη καταστροφή και ντροπής πράγματα για το πως την κατάντησαν. Πρέπει να είσαι πολύ ανίκανος για να επιτελέσεις τέτοιο…  κατόρθωμα. Απλά, εμείς όταν την είδαμε κάτω και από τα 6 σεντς, απευθυνόμενοι σε αμιγώς ακραία κερδοσκοπικά επενδυτικά εδάφη σχολιάσαμε ότι εδώ που έφτασε πόσο πιο κάτω να πάει;;
 • Και στο στυλ … Λίγα βάζετε, λίγα χάνετε αλλά μπορεί και να βγάλετε πολλά. Το ότι εξακολουθούμε να την περιλαμβάνουμε στα ακραία χαρτιά υψηλού ρίσκου οφείλεται απλά στο γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει κανένα… θαύμα!
 • Παράλληλα έχουμε επιστήσει στους ακραίους παίκτες να μην ασχολούνται με το μέσα – έξω στο ταμπλό, γιατί έχουν να κάνουν με ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ. Με την παρατήρηση να τζογάρουν χωρίς να κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα το χαρτοφυλάκιο τους και φυσικά να κλειδώνουν κέρδη σε κάθε περίπτωση όταν αυτά είναι – αν μη τι άλλο – κάτι παραπάνω από σημαντικά.

COMMENT

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ@ΒΝ- ΔΕΗ: Για πρώτη φορά έχει έρθει η τιμή κοντά στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Στα 9,06 ευρώ και στο -1,74% με το χαμηλό ημέρας να είναι στα 9,02 ευρώ. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος την επηρεάζει και αναμένεται να το δούμε στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά μάλλον και στο πρώτο της επόμενης χρήσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ@ΒΝ- ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Περίπου το 5% του συνόλου των μετοχών άλλαξε χέρια σήμερα ή αλλιώς 542 χιλ. τεμάχια. Μεγάλοι όγκοι στα 0,60 ευρώ αφού είχε μπει και εντολή αγοράς 300 χιλ. τεμαχίων. Στα 0,6250 ευρώ το κλείσιμο και στο +8,70%.

 • Υπάρχουν πληροφορίες για πώληση του ακινήτου, αλλά για τη στήλη δεν είναι λόγος πανηγυρισμών. Τα έργα που έρχονται στη χώρα αναμένεται να την ευνοήσουν πάντως και με κεφαλαιοποίηση 7 εκατ. ευρώ, λίγο να βελτιώσει τα κέρδη της μπορεί να αυξήσει σημαντικά το περιθώριο ανόδου.

COMMENT

μ/μ- Επειδή μας προκαλούν: Συνεχώς διαφημίζουν τα χαρτιά του FTSE25 σε επαγγελματικό επίπεδο (αναλυτές, “εγκυροι” δημοσιογράφοι κλπ) αλλά και σε ερασιτεχνικό (μέλη των διάφορων forums),τα περισσότερα των οποίων είναι υπερτιμημένα και σας το γράφουμε εδώ και μήνες πολλούς.

 • KAΘΗΜΕΡΙΝΑ σου πετάνε και μία έκθεση με τιμή στόχου στο Διάστημα, λες και εμείς που δεν τις διαφημίζουμε είμαστε από χωριά και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Ασχολούνται με μόλις 10 άντε 15 το μάξιμουμ ομίλους και εταιρείες κι αυτό γιατί βαριούνται να ασχοληθούν με τις υπόλοιπες που δεν ταϊζουν με προμήθειες κι άλλα τυχερά τα σπίτια στα οποία εργάζονται.

COMMENT

μ/μ- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Ταυτοτήτων:  Αν παρέλθει και ο Φεβρουάριος του 2022 χωρίς αποτέλεσμα, τότε θα χαθούν τα χρήματα από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Άρα, ή ανοίγουν οι προσφορές ή ακυρώνεται ο διαγωνισμός. Οπότε λογικά, πρέπει να έχουμε νεότερα λίαν προσεχώς.
 • ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ : Δέκα φορές υψηλότερα από πέρυσι κοστίζουν πλέον οι τιμές χονδρικής σε ρεύμα και φυσικό αέριο, έκρηξη που καμία κρατική επιδότηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Τυπικός καταναλωτής πληρώνει πλέον 170% ακριβότερους λογαριασμούς και είμαστε ακόμη στην αρχή. Νέες αυξήσεις άνω του 15% στα τιμολόγια ρεύματος έρχονται από Ιανουάριο.

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θανάσης Σταυρόπουλος)

Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 7.233.100 νέες (ΚO) μετοχές της AVE (-2,81%)  που προέκυψαν από την μετατροπή ισάριθμων μη εισηγμένων προνομιούχων μετοχών της. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 148.651.087.

 • Από εκεί και πέρα άλλαξε χέρια το 5% των Ευρωσυμβούλων (+8,70%). Κινήσεις “profit taking” σε ΣΙΔΜΑ (-1,38%) και Cenergy (-2,54%). Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ΑΛΜΥ (-1,92%) και Fieratex (-2,84%) και έξι οι πτωτικές για Κορδέλλου (-1,48%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Realcons (+1,42%), αλλά θα ήθελε καλύτερα στοιχισμένους τους αγοραστές. Παρουσία πωλητή σε ΙΝΛΟΤ (-5,19%), ΜΕΡΚΟ (-5,49%), ΙΝΤΚΑ (-1,10%), ΕΒΡΟΦ (-4,43%), ΚΑΜΠ (-2,54%), ΚΤΗΛΑ (-2,54%), ΦΡΛΚ (-0,26%) και ΠΑΙΡ (-2,02%).

 • Αύξησαν συναλλαγές οι Ευρ. Πίστη (+4,09%), Επίλεκτος (+0,75%), Παπουτσάνης (+2,24%), Άβαξ (+3,47%) και Sato (-6,41%). Αδυναμία αντίδρασης από τα χαμηλά 33 μηνών για τον Λούλη (0%). Ανοδικά, αλλά χωρίς αγοραστές που να έπεισαν, οι ΞΥΛΠ  (+6%), ΡΕΒΟΙΛ (+5,49%), ΜΟΤΟ (+2,86%), ΣΠΕΙΣ (+1,52%), ΛΥΚ (+0,68%) και ΛΟΓΟΣ (+0,95%).

Επιστροφή αγοραστών, στον απόηχο της είδησης για πλήρη κάλυψη της Α.Μ.Κ. για την Τρ. Αττικής (+3,65%). Αδυναμία αντίδρασης από τα χαμηλά 16ΜΗΝ για την ΦΛΕΞΟ  (+0,82%). Συνεχίστηκε η “διανομή χαρτιών” πέριξ των 5,20 ευρώ, για την Performance (-0,38%).

***

ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΩ ΡΑΦΙ (μ/μ)

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 2. ΛΑΜΔΑ
 3. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 4. ΕΥΔΑΠ

TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • Μήπως πήραμε πολύ φόρα;

Του Γιώργου Κράλογλου

 • Άποψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη είναι ότι μπήκαμε στον παγκόσμιο χάρτη επενδύσεων, γιατί στα πλεονεκτήματά μας είναι και το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Να και τα λόγια του, στη συζήτησή του με την πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) στο digital economy forum 2021. “…τώρα, πλέον, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων, καθώς εγχώρια και ξένα κεφάλαια αντελήφθησαν πως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της”.

 • Καταγράφουμε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού και τη μεταφέρουμε στο σημερινό μας σημείωμα για δύο λόγους.

Πρώτον γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να την αμφισβητήσουμε. Και δεύτερον για να έχουμε το δικαίωμα της απορίας μας σχετικά με τη σημασία της προσθήκης που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ευθύς αμέσως, στην παραπάνω αισιόδοξη πρόβλεψή του.

Πρόσθεσε λοιπόν: “…θα δουλέψουμε πολύ και στην κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων γιατί ψηφιακές δεξιότητες θα πρέπει να έχει πάνω από όλα το ίδιο το κράτος για να ρυθμίζει τα του οίκου του. Οφείλουμε να δείξουμε ισχυρά σημάδια εξωστρέφειας. Όσο ενισχύεται το brand ‘Ελλάδα’, τόσο πιο εύκολη θα είναι η δική σας δουλειά (σ.σ. των μελών του ΣΕΠΕ) να διεκδικήσετε δουλειές και στο εξωτερικό. Η δυνατότητα των νεοφυών επιχειρήσεων να προσελκύουν Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, δημιουργεί γέφυρες με τις ξένες αγορές κεφαλαίων…”.

Τι είναι το χειροπιαστό και τι θα προσέξουν τελικά τα εγχώρια και τα ξένα κεφάλαια από την αισιοδοξία, από τις προβλέψεις και την ιδιαίτερα ειλικρινή, να το δεχθούμε, ομολογία του κ. Μητσοτάκη;

Ότι η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη επενδύσεων και ας τρέξουμε μη χάσουμε τη σειρά μας σαν επενδύτες ή ότι στην Ελλάδα πρέπει να δουλέψουμε πολύ και στην κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων γιατί ψηφιακές δεξιότητες θα πρέπει να έχει πάνω από όλα το ίδιο το κράτος για να ρυθμίζει τα του οίκου του…, πράγμα που, με άλλα λόγια, σαφώς και σημαίνει επίσημη παραδοχή μιας κατάστασης για την οποία και ο κ. Μητσοτάκης, ως παλαιός πλέον πολιτικός, έχει κάποιο μερίδιο στις γενικές ευθύνες της Πολιτείας.

 • Υπάρχει λοιπόν ή όχι αντίφαση στα παραπάνω πρωθυπουργικά λεγόμενα; Κατά τη δική μας άποψη υπάρχει και είναι μεγάλη.

Γιατί όπως η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη επενδύσεων και στην προσοχή των εγχώριων και ξένων κεφαλαίων έτσι και θα βγει όταν διαπιστωθεί και η άλλη όψη, της δυναμικής μας εικόνας, ως δήθεν χώρα ευκαιριών…

Η άλλη όψη της πραγματικότητας (την οποία αποδέχθηκε και ο κ. Μητσοτάκης) ότι το δυναμικό των κρατικών υπαλλήλων και της κεντρικής κυβέρνησης που διαθέτουμε θέλει εκπαίδευση, πολλή εκπαίδευση, για να αξιοποιήσει την πληροφορική και την ψηφιακή επικοινωνία ώστε να μη γίνει ηλεκτρονική η γραφειοκρατία μας…

Η άλλη όψη της πραγματικότητας, (την οποία απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης), ότι στην Ελλάδα μεταξύ όχι πολλών αλλά μόνο 2-3 κυβερνήσεων, ο επιχειρηματίας και ο επενδυτής θα συναντήσει μέχρι και 10 φορολογικά νομοθετήματα τροπολογίες, εγκυκλίους και κοινές αποφάσεις που αναστατώνουν τον επιχειρηματικό και επενδυτικό προγραμματισμό.

Η άλλη όψη της πραγματικότητας, (που επίσης απέκρυψε ο κ πρωθυπουργός) ότι στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο, το πολεοδομικό σε όλες τις περιφέρειες, το κτηματολογικό, το δασολογικό, αλλά και το οδικό (που χαράχθηκε 10ετίες πριν και έχει μείνει στα χαρτιά) πράγμα που σημαίνει ότι καμιά επένδυση δεν είναι σίγουρη στην περιοχή (στα Κέντρα ή στην περιφέρεια) που θα επιλέξει ο επενδυτής της, γιατί τα πάντα είναι ρευστά και τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει η κυβέρνηση για λογαριασμό της Πολιτείας αλλά οι Δήμαρχοι, οι Κοινοτάρχες και κάποιες κομματικές ομάδες που παριστάνουν τους οικολόγους αλλά, έχουν στόχο την ανατροπή επενδύσεων.

Η άλλη όψη της πραγματικότητας (που απαντά και στις απορίες γιατί δεν κάνουν επενδύσεις οι ντόπιοι επενδυτές και κεφαλαιούχοι) ότι μόνο στα τελευταία 10 χρόνια είχαμε 8 αναπτυξιακούς νόμους ή μορφές νόμων που στόχευαν σε ανάπτυξη αλλά (σύμφωνα με αποκάλυψη του υπουργού Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη) βρίσκονται σε εκκρεμότητα 3.500 φάκελοι επενδύσεων!! Από αυτές οι 2000 για έλεγχο και οι 1500 για έγκριση. Η δε κυβέρνηση φέρνει το 2022 νέο νομοθετικό αναπτυξιακό πλέγμα, με σκοπό να ξεμπλοκάρει και αυτές τις επενδύσεις!!

george.kraloglou@capital.gr • Cryptocurrencies
Symbol Last Price Change % Change
BTC-USD

Bitcoin USD

48,553.50 -722.02 -1.47%
ETH-USD

Ethereum USD

3,964.53 -83.65 -2.07%
BNB-USD

Binance Coin USD

532.44 -2.11 -0.40%
USDT-USD

Tether USD

1.0004 +0.0004 +0.0362%
SOL-USD

Solana USD

180.75 +1.22 +0.68%
 • Stocks: Most Actives
Symbol Last Price Change % Change
AAPL

Apple Inc.

175.64 +2.65 +1.53%
F

Ford Motor Company

20.14 +0.53 +2.70%
CCL

Carnival Corporation & plc

21.25 +0.71 +3.46%
PFE

Pfizer Inc.

59.55 +0.60 +1.02%
T

AT&T Inc.

24.78 +0.31 +1.27
****
 • Recently Viewed
Symbol

Name Last Price Market Time Change % Change Volume Market Cap
CL=F

Crude Oil 72.95 11:15PM EST +0.19 +0.26% 20,416 N/A
AMC

AMC Entertainment Holdings, Inc. 28.68 4:00PM EST -1.62 -5.35% 36.715M 14.722B
GREK

Global X MSCI Greece ETF 26.99 3:23PM EST +0.23 +0.86% 8,333 N/A
AAPL

Apple Inc. 175.64 4:00PM EST +2.65 +1.53% 82.236M 2.882T
SOL1-USD

Solana USD 177.74 9:59PM UTC -4.97 -2.72% 2.754B 54.739B
BTC-USD

Bitcoin USD 48,579.78 4:25AM UTC -717.66 -1.46% 24.55B 918.566B

****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.