23.4.2021- Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (και όχι μόνον) στα σαλόνια του Buckingham

Αγαπητέ Βασίλη,

Συνημμένα σου στέλνω σκέψεις ενός φίλου κοντοχωριανού για την ΑΜΚ της Πειραιώς. Επειδή εγώ δεν γνωρίζω από αυτά τα θέματα και ούτε και σπουδαία Αγγλικά γνωρίζω, σκέφτηκα να τον παραπέμψω σε σένα που έχεις εμπειρία από χρηματοοικονομικά και από Εγγλέζικα κατέχεις ώστε να του απαντήσεις. Μου γράφει:

(1) Φαίνεται ότι οι γιάπηδες που έχουν καταλάβει το χρηματοπιστωτικό χώρο πιστεύουν ότι οι Έλληνες μικροεπενδυτές είναι αμελητέα ποσότητα και πρέπει συστηματικά να αποθαρρύνονται και να καταδιώκονται και μάλιστα να προσβάλλονται. Έτσι πριν κάνα εξάμηνο η ΕΚ αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται η έκδοση ενημερωτικού δελτίου στα Ελληνικά για να γίνει Δημόσια Πρόταση στην Ελλάδα. Όλοι τότε υποθέσαμε ότι αυτό αφορούσε προτάσεις που γίνονται σε πολλές χώρες μαζί όπου δεν ήταν πρόσφορο να μεταφράζονται τα Ενημερωτικά Δελτία στις γλώσσες όλων των χωρών ιδίως αν σε κάποια χώρα δεν αναμενόταν σημαντικό ενδιαφέρον.

 • Με τεράστια έκπληξη διαπιστώσαμε ότι πρωτοεφαρμόστηκε στην περίπτωση της Τραπέζης Πειραιώς. Η Δημόσια Πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς όμως για την οποία εκδόθηκε το Ενημερωτικό Δελτίο αφορούσε μόνο επενδυτές στην Ελλάδα (οι ξένοι ειδικοί επενδυτές συμμετέχουν σε ιδιωτική τοποθέτηση που δεν χρειάζεται ενημερωτικό δελτίο). Απευθύνθηκαν λοιπόν στους Έλληνες επενδυτές στα Αγγλικά (έτσι απευθύνονταν και στους ιθαγενείς των αποικιών) και η ΕΚ θεώρησε ότι αυτό το έγγραφο καλύπτει τις ανάγκες πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού.

Αισθάνομαι βαθιά ντροπή για αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά προς τους ιθαγενείς επενδυτές. Μάλιστα αδυνατώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν για μια αύξηση κεφαλαίου που θα κοστίσει 83 εκατομμύρια ευρώ σε έξοδα και προμήθειες να μην μπορεί να διατεθούν 1000 ευρώ για να μεταφρασθεί το Ενημερωτικό Δελτίο από κάποιο μεταφραστικό γραφείο, αν υποτεθεί ότι στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ομιλούν Ελληνικά.

 • (2) Νομίζω ότι είναι περίεργο που ο κύριος ανάδοχος(Τράπεζα Πειραιώς) είναι εταιρία 100% θυγατρική της Εκδότριας (Πειραιώς Holdings). Μάλιστα με τα λίγα εγγλέζικα που ξέρω και με ένα φίλο τσιτσερόνε προσπάθησα πολύ να καταλάβω τι σημαίνει  ότι η Τράπεζα Πειραιώς does not have any interests … that are material to the Public Offering, other than the … interest that depends on the success of the public offering… Αυτό γίνεται όταν τα γράφουν όλα στα Εγγλέζικα δεν καταλαβαίνουμε. Ίσως ο Μπάμπης, ξέρει τι εννοούν…

(3) Από την εποχή του 17ου αιώνα γράφονται ενημερωτικά δελτία και αρχικά ο κύριος λόγος ήταν για να περιγράψει ο αντλών κεφάλαια τι σκοπεύει να τα κάνει. Και όμως το Ενημερωτικό Δελτίο της Πειραιώς  δεν λέει τι πρόκειται να γίνει με το 1.380.000.000. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι είναι ικανοποιητική εξήγηση ότι θα δοθεί όλο στην Τράπεζα Πειραιώς.

 • Και τι θα κάνει η Πειραιώς με αυτά τα λεφτά;

Απάντηση: It will facilitate the timely execution of the NPE reduction plan by allowing the bank to better sustain anticipated losses… Για σκεφτείτε το όμως, αυτό σημαίνει ότι θα καλύψει μελλοντικές και αναμενόμενες ζημίες. Αυτή όμως η πράξη αναφέρεται στη λογιστική τακτοποίηση των λογαριασμών του Παθητικού της τράπεζας ΔΕΝ είναι η χρήση των κεφαλαίων. Δεν δικαιολογείς την χρήση των κεφαλαίων αναφερόμενος σε λογαριασμούς της καθαρής θέσης διότι αυτό είναι ταυτολογία:  σαν να λες ότι η χρήση του ποσού της αύξησης κεφαλαίου είναι η αύξηση κεφαλαίου.

 • Η χρήση των κεφαλαίων αφορά ή την αύξηση λογαριασμών του Ενεργητικού ή την μείωση υποχρεώσεων. Πχ Χρήσεις Κεφαλαίων είναι:
 1. Θα αγοράσουμε 100 καταστήματα για να μην πληρώνουμε νοίκι
 2. Θα τα βάλουμε σε ένα χρηματοκιβώτιο και θα τα βλέπουμε
 3. Θα δώσουμε δάνεια
 4. Θα βελτιώσουμε την winBank
 5. Θα δώσουμε μπόνους και προμήθειες στα στελέχη μας
 6. Θα δώσουμε πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης 500.000 ευρώ σε 2.000 υπαλλήλους
 7. Θα πληρώσουμε καταθέτες που θα αποσύρουν τα λεφτά τους.
 8. Θα δώσουμε αμοιβές (5%) σε ενδιάμεσους για να ξεφορτωθούμε τα Non Performing στην τιμή του 3%
 9. Θα δώσουμε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ώστε οι νέοι μέτοχοι να έχουν κόστος λιγότερο από 0,05€
 10. ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙ..

Βεβαίως αυτή είναι μόνο η ταπεινή μου γνώμη, είμαι βέβαιος ότι στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης που αναπτύσσεται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια αυτές οι παλιές ιδέες του 17ου αιώνα έχουν ξεπερασθεί.

 • (4) Στο κεφάλαιο ESSENTIAL INFORMATION περιλαμβάνονται και οι πίνακες Capitalisation (Ιγγλέζικα όχι Αμερικάνικα) and Indebtedness  (Ελληνικά Κεφαλαιακή Διάρθρωση και Συνολικό Χρηματοοικονομικό χρέος). Διαβάζουμε λοιπόν ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει:

Κεφαλαιακή Διάρθρωση: (εκατομμύρια €)

Βραχυπρόθεσμα Δάνεια 11.267

Μακροπρόθεσμα              1.64

Ίδια Κεφάλαια                7.153

Σύνολο                         20.061

Συνολικό Χρηματοοικονομικό Πλεόνασμα 3.667 (εκατομμύρια €)

 • Κατά την γνώμη μου οι πίνακες αυτοί θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τις καταθέσεις και τα δάνεια των πελατών. Βέβαια είμαι σίγουρος ότι η κατάταξη των πινάκων που βλέπουμε θα εδράζεται σε κάποια νόμιμη ερμηνεία (τα τελευταία χρόνια συνέχεια βελτιώνουμε τις ερμηνείες και τους νόμους προς «όφελος» των επενδυτών).

Θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς τι γίνεται αν προστεθούν 50 δις υποχρεώσεις σε καταθέτες και 40 δις απαιτήσεις από δάνεια (που καταλαβαίνω ότι θα μειωθούν με αναγνώριση και άλλων ζημιών). Τότε το συνολικό Χρηματοοικονομικό Έλλειμμα θα ήταν περίπου 6.333 εκατομμύρια €. (Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες γιατί απαιτεί την εξέταση περισσοτέρων στοιχείων πριν την έγκριση του Δελτίου).

 • Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μου από τις σελίδες 216-218 του Ενημερωτικού Δελτίου… Μετά δεν διάβασα παρακάτω γιατί φαίνεται ότι οι γνώσεις μου έχουν μείνει πολύ πίσω σε μια εποχή απλούστερη με πιο λίγους γιάπηδες…

Α, και ένα χαριτωμένο: Υπάρχει δήλωση ότι τα κεφάλαια της τράπεζας ΧΩΡΙΣ την ΑΜΚ επαρκούν για την λειτουργία της τους επόμενους 12 μήνες, τότε όμως γιατί γίνεται μια τόσο βεβιασμένη αύξηση με μηδενισμό των παλιών μετόχων και καταβαράθρωση της τιμής λες και η εταιρία είχε πτωχεύσει;

Αυτά γράφει ο φίλος μου και κοντοχωριανός μου, ελπίζω να τον αποστομώσεις.

Ο φίλος σου

Σωτ.Α.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητέ Σωτήρη,

Χαίρομαι ιδιαίτερα, όταν λαμβάνω επιστολές μεστού περιεχομένου και καυστικών εμπεριστατωμένων σχολίων. Ανεξάρτητα από το που μας έχουν γραμμένους οι χαρτογιακάδες, καλό είναι και ωφέλιμο που τις διαβάζουν δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες (μακράν πρώτος σε επισκεψιμότητα ο μ/μ στα αμιγώς χρηματιστηριακά) και είτε εκφράζουν τον προβληματισμό τους, είτε νοιώθουν ευτυχείς που υπάρχουν κι άλλοι που σκέφτονται σαν κι αυτούς…

Με ιδιαίτερη εκτίμηση στον κοντοχωριανό φίλο σου και φυσικά σε σένα για την μετριοπάθεια σου…