23/3- Σε ρυθμιστές της Wall Str έχουν μετατραπεί οι τεχνολογικές μετοχές και ο NASDAQ 100 (από ρτον Απ.Μάνθο)

Σε ρυθμιστές της αμερικάνικης αγοράς έχουν μετατραπεί οι τεχνολογικές μετοχές και ο NASDAQ 100.

  • Μέχρι πριν από λίγες συνεδριάσεις ο NASDAQ 100 (USTEC) οδηγούσε με υψηλή ταχύτητα την άμαξα της Wall Street. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα δείχνει να χωλαίνει τραβώντας με την πρώτη ευκαιρία προς τα πίσω και τους υπόλοιπους αμερικανικούς δείκτες.

Η αιτιολογία για τους απανταχού αναλυτές είναι το πιο εύκολο πράγμα, από το υπερβολικό φούσκωμα των τιμών έως και τις επιτοκιακές πιέσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού. Βέβαια για το τελευταίο η Fed δεν ανησυχεί ιδιαίτερα χαρακτηρίζοντάς το ως παροδικό φαινόμενο  ενώ ανακοίνωσε ότι  θα διατηρήσει την εξαιρετικά ευνοϊκή πολιτική και τα επιτόκια κοντά στο μηδέν έως το 2023.

  • Διαγραμματικά ο δείκτης  μετά τη καθοδική διάλυση του μεσοπρόθεσμου ανοδικού στροφέα “W” στα τέλη του Φλεβάρη, στις 13250 μονάδες  δείχνει να έχει βρει σθεναρή στήριξη στην εκτεταμένη περιοχή των 12600 με 12170 μονάδων. Το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι κατά πρώτον η διατήρηση της εν λόγω περιοχής με προεξέχον το σημείο των 12600 μονάδων και κατά δεύτερον η ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 13330 με 13300 μονάδων. Να σημειωθεί ότι η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

****

Η Apple (AAPL), όπου έχει και τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο NASDAQ 100 παρουσιάζεται να έχει διορθώσει κατά ένα -19% από τα ιστορικά της υψηλά των 145 φτάνοντας έως και τα 116 δολάρια. Τώρα η μετοχή παρουσιάζεται να έχει βρει ως επίπεδο στήριξης τα 118,20 δολάρια δοκιμάζοντας από εκεί τις δυνάμεις για την ανακατάληψη του σημείου αντίστασης των 128,5 δολαρίων.

  • Ανοδικό πέρασμα πάνω από εκεί θα δώσει το πράσινο φως για τη έναρξη σκέψεων εισόδου μέσα στην περιοχή των ιστορικών υψηλών που εκτείνεται από τα 138 έως τα 145 δολάρια. Στην αντίθετη όμως περίπτωση που οι πωλητές καταστρατηγήσουν τη στήριξη των 118,20 δολαρίων τότε θα πρέπει να αναμένουμε έντονο κατέβασμα προς την επόμενη στήριξη των 105,5 δολαρίων.

****

Η Microsoft (MSFT) με τη δεύτερη μεγαλύτερη βαρύτητα δε προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς παραμένει πάνω από τον πρώην στροφέα αντίστασης του Σεπτεμβρίου. Το σημείο που χρήζει προσοχής από τους αγοραστές , καθώς εάν διαρραγεί πτωτικά θα ανοίξει το δρόμο για την αλλαγή της υπάρχουσας ανοδικής μεσοπρόθεσμης τάσης είναι αυτό των 223,5 δολαρίων. Όσο όμως η τιμή της μετοχής αναπνέει πάνω από εκεί τόσο οι δυνάμεις των αγοραστών θα συσπειρώνονται με άμεσο σκοπό την εκπόρθηση του επιπέδου αντίστασης των 240 δολαρίων.

****

Τρίτη σε βαρύτητα είναι η AMAZON (ΑΜΖΝ), η οποία τα πήγε πολύ καλά στην περίοδο της έξαρσης της πανδημίας αλλά τελευταία αρχίζει και δείχνει εμφανή σημάδια  κόπωσης. Εδώ αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο για το στρατόπεδο των αγοραστών είναι η ανοδική διάσπαση της βραχυχρόνιας γραμμής αντίστασης “R”, στα 3200 δολάρια. Επίτευξη της εν λόγω κίνησης θα σπρώξει τη τιμή της μετοχής πάνω στο άνω όριο της μεσοπρόθεσμης πλάγια κίνησης στα 3440 με 3552 δολάρια. Όσο όμως οι ανοδικές επιθέσεις αναχαιτίζονται πάνω στη “R” τόσο θα κερδίζει πόντους το σενάριο καθοδικής προσέγγισης της ισχυρής στήριξης των 2875 δολαρίων. Προς το παρόν η μετοχή «παλεύει» να κρατήσει το όριο των 3000 δολαρίων.

****

Κλείνουμε με την Alphabet τη γνωστή δηλαδή Google (GOOG), όπου έχει να μας παρουσιάσει μέχρι τώρα το καλύτερο διάγραμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις τεχνολογικές εταιρείες, καθώς στέκεται κοντά στα υψηλά της σχηματίζοντας ένα “Flag” πλάγιας σταθεροποιητικής κίνησης. Τα  όρια του σχηματισμού είναι τα 2130 και τα 1990 δολάρια. Οποιαδήποτε διάσπαση επιτευχθεί στις επόμενες μέρες θα δώσει και το τόνο της μετέπειτα βραχυχρόνιας τάσης. Έτσι ενώ η ανοδική διαφυγή από τα 2130 δολάρια θα απλώσει το χαλί για τα 2200 δολάρια, η πτωτική διάτρηση των 1990 δολαρίων θα οδηγήσει τη τιμή της μετοχής προς την πολύ σκληρή για να πεθάνει γραμμή στήριξης “Z” στα 1840 δολάρια περίπου.

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ

από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Σαββάτου 20/3/2021