23.12.2020 – Τα κρίσιμα όρια των τραπεζών (του Απόστολου Μάνθου)

Τα κρίσιμα όρια των τραπεζών

  • Του Απόστολου Μάνθου

Για άλλη μια φορά οι συστημικές τράπεζες κράτησαν τα πρωτεία στην κλίμακα της “ευαισθησίας” των ώτων, καθώς με την πρώτη αρνητική ειδησεογραφική “μπαταριά” έτρεξαν πρώτες ως κύμβαλον αλαλάζον στο κλιμακοστάσιο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατεβαίνοντας δυο – δυο τα σκαλιά της ποσοστιαίας πτώσης.

  • Βέβαια θα μου πείτε έχουμε δει και χειρότερα από τους διαγραμματικούς τραπεζικούς ταραξίες αλλά αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει. Διαγραμματικά πάντως η βίαιη καθοδική κίνηση της περασμένης Δευτέρας τράβηξε πίσω χρονικά την εξελισσόμενη προεργασία για τον επόμενο ανοδικό κυματισμό, τραβώντας συγχρόνως και τα γκέμια στην αχαλίνωτη  σκέψη του αβίαστου κέρδους στους  βραχυχρόνιους επενδυτές “υψηλού” ρίσκου.

Ξεκινώντας με το ημερήσιο chart της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) παρατηρούμε την τιμή της μετοχής να αντιδρά άμεσα στην αίσθηση της καθοδικής επαφής τόσο με το Fibo απλό κινητό μέσο των 21 ημερών (ΚΜΟ 21), στα 1,87 ευρώ όσο και με την πλευρική στήριξη των 1,85 με 1,82 ευρώ.

  • Ο δε σχηματισμός μιας ευμεγέθους κάτω σκιάς στο ημερήσιο candlestick με κλείσιμο πάνω από το όριο των 2 ευρώ δημιουργεί παροδικό εφησυχασμό στο στρατόπεδο των αγοραστών, όπου το κύριο διαγραμματικό εμπόδιό τους προς την κατάκτηση της  περιοχής των 2,50 ευρώ είναι η τοξοειδής αντίσταση γύρω από το περιβάλλον των 2,25 ευρώ.

Η εκδήλωση περαιτέρω αδυναμίας διαπερατότητας του εν λόγω σχηματισμού θα ωθήσει την τιμή της μετοχής σε άλλη μια αναγνωριστική χαμηλή πτήση προς το επίπεδο των 1,85 ευρώ. Περιοχή, όμως που δεν πρέπει να διερραγεί καθοδικά, διότι μπορεί να επιφέρει κενά αέρος και απότομη επέκταση της πτώσης προς το σημείο στήριξης των 1,50 ευρώ.

πιν

Στο διάγραμμα της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) προβληματίζει η καθοδική τμήση του βραχυχρόνιου σχηματισμού “pennant” της προκληθείσας πλάγιας κίνησης μετά  την αποτύπωση τοπικής κορυφής στα 0,61 ευρώ.  Πλάγια κίνηση όμως, που θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην  πορεία της μετοχής μιας που μέσα σε αυτές τις 8 συνεδριάσεις εμπεριέχεται ένας ισχυρός όγκος συναλλαγών άνω των 110 εκατ. τεμαχίων.

  • Ζητούμενο λοιπόν για τους Bulls είναι η άμεση αρπαγή του επιπέδου των 0,60 με 0,61 ευρώ, ώστε να χαρακτηριστεί ως κίβδηλη η καθοδική διάλυση του προαναφερόμενου σχηματισμού. Μόνο τότε η μετοχή θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 0,65 ευρώ. Ειδάλλως η εκτεταμένη κωλυσιεργία ανεύρεσης ανοδικών καυσίμων θα οδηγήσει τη μετοχή της Eurobank, στις δύστροπες αγκάλες της ζώνης στήριξης των 0,535 με 0,5150 και του Fibo κινητού μέσου  τάσης 21 ημερών.

Eurobank

Δυσκολίες αντιμετωπίζει και η μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ), καθώς φαίνεται να παλεύει να υπερβεί το βραχυχρόνιο προπύργιο των πωλητών στα 0,94 ευρώ, αφήνοντας να αποτυπωθεί ένα μικρό “island” πέντε συνεδριάσεων με υψηλό τα 1,028 ευρώ. Εδώ όσο η μετοχή δε περνάει με ευχέρεια όγκου τα 0,94 ευρώ δημιουργείται η υποψία λήξης της υπάρχουσας  ανοδικής κίνησης δίνοντας στους πωλητές το πλεονέκτημα να σπρώξουν την τιμή της Alpha Bank προς την περιοχή των 0,83 με 0,80 ευρώ, καταστρατηγώντας έτσι καθοδικά και το τασικό ΚΜΟ 21, όπου κράταγε επίκαιρο το ανοδικό momentum από την ώρα της ανοδικής διάσπασής του στα 0,477 ευρώ.

πινΣτην πιο δύσκολη διαγραμματική θέση βρίσκεται η μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ), καθώς είναι η μόνη από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, που έχει τμήσει καθοδικά τον ΚΜΟ 21, στα 1,16 ευρώ. Εάν τώρα στις επόμενες συνεδριάσεις η τιμή της μετοχής δεν μπορέσει να διέλθει με ημερήσια κλεισίματα άνω των 1,16 ευρώ τότε είναι πολύ πιθανό να δοθεί καθοδικό πεδίο δράσης για μια διολίσθηση της τιμής μέσα στο εύρος των 1 με 0,95 ευρώ, στέλνοντας προς το παρόν στις καλένδες τις όποιες σκέψεις ανοδικής απόδρασης πρός την περιοχή των 1,37 με 1,40 ευρώ.  Αρνητικός παρουσιάζεται και ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος  (RSI 14), καθώς πέρασε πτωτικά για πρώτη φορά μετά από 25 συνεδριάσεις κάτω από το μέσο επίπεδο των 50 μονάδων.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΠΗΓΗ: capital.gr