23/11- Χ.Α: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα

ΑΤΤΙΚΗΣ: Προφανώς και θεωρούμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να εξετάσει εξονυχιστικά τις αγοραπωλησίες της μετοχής.

 • ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Δεν έχει συμβεί κάτι που να μεταβάλει το 50/50. Σε επαγρύπνηση για περιπτώσεις υποτιμημένων μετοχών που αξίζουν προσοχής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Πέρυσι στο διάστημα 22 ΝΟΕ με παραμονή Χριστουγέννων 24 ΔΕΚ 2020 σε σύνολο (28) συνεδριάσεων ο ΓΔ έκλεισε θετικά στις (24) και από τις 700 μονάδες βρέθηκε στις 830 μονάδες. Μιλάμε για ένα +18% καθαρά. Για να δούμε, εάν εφέτος θα έχουμε το αποκαλούμενο YEAR END RALLY και την πιθανή έκταση του.Απ.Μ: Τι είμαστε πάντως… Η Αυστρία έκλεισε, η Γερμανία κλείνει, πάρτε σανίδα έρχεται το 4ο κύμα κορονοϊού και την ίδια ώρα ο Αμερικάνος γράφει νέα ιστορικά υψηλά, ο Γερμανός είναι στα ιστορικά υψηλά και εμάς μας έχει πιάσει φαγούρα στο δεξί μας και πρέπει ντε και καλά να το ξύσουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ@Β.Ν: Εικόνα στρέβλωσης εμφάνισαν σήμερα αρκετοί δείκτες του ΧΑ λόγω της αποκοπής του δικαιώματος της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank και την προσαρμογή της τιμής. Η μετοχή με τζίρο μόλις 57 χιλ. ευρώ κατάφερε να τη συζητάει όλη η αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης, ο γενικός δείκτης αλλά κυρίως ο FTSE της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνιζαν μία διαφορετική από την πραγματική εικόνα.

 • Ουσιαστικά η προσαρμογή της τιμής της Attica Βank και το γεγονός πως υπάρχουν λίγες μετοχές έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους με λίγα κεφάλαια να σπρώξουν τη μετοχή σημαντικά υψηλότερα. Αν και δεν έχει μεγάλη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη και στον τραπεζικό το τριψήφιο ποσοστό ανόδου, συνέβαλε ώστε να δούμε σημαντική στρέβλωση.
  Στον FTSE Mid Cap από την άλλη είδαμε μεγάλη άνοδο 10% παρά το γεγονός ότι οι καθοδικές μετοχές ήταν διπλάσιες από τις ανοδικές στο σύνολο της αγοράς.

Μάνος Χατζηδάκης – Χρηματιστήριο Αθηνών: Πόσο φτηνό είναι και πόσο μπορεί να ανέβει… Η σχέση του ΑΕΠ μιας χώρας με την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση του δυνητικού περιθωρίου που έχει μια αγορά. Πριν την εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν χρήσιμες κάποιες επισημάνσεις.

Το γεγονός ότι η αγορά της Αμερικής διαπραγματεύεται σήμερα στο 210% της αξίας του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας και άρα όλα τα χρηματιστήρια θα πρέπει να προσαρμοστούν στους αμερικανικούς δείκτες περιέχει ένα λογικό άλμα:

 • Οι εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Nasdaq ή στο NYSE δεν απευθύνονται μόνο στην αμερικανική οικονομία αλλά έχουν ένα παγκόσμιο αποτύπωμα δραστηριότητας. Επομένως, όσο πιο εξαγωγικές είναι οι εταιρείες που διαπραγματεύονται σε ένα χρηματιστήριο τόσο μεγαλώνει και η δυνητική αξία των κεφαλαιοποιήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.

Πάρτε για παράδειγμα τη «δική μας» Coca Cola Hellenic Bottling. Διαπραγματεύεται σταθερά σε ένα premium αποτίμησης σε σχέση με τις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις αφού απευθύνεται σε περισσότερες οικονομίες και ανήκει σε ένα κλάδο όπου οι σχετικές αποτιμήσεις είναι επίσης υψηλές. Αντίθετα, μια επιχείρηση με περιορισμένη εξαγωγική δραστηριότητα έχει θεωρητικά ένα πεπερασμένο σημείο ανάπτυξης. Σε δεύτερο χρόνο μπαίνουν στην εικόνα τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν προοπτική, κλάδους, περιθώρια και κερδοφορία.

 • Με τις εισηγμένες ελληνικές μετοχές τα πράγματα είναι πιο απλά αφού το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας τους πραγματοποιείται εντός των συνόρων. Κάποια στιγμή στο ένδοξο 1999 η κεφαλαιοποίηση είχε ξεπεράσει το δείκτη του ΑΕΠ φθάνοντας στο 180% ενώ στα δύσκολα του PSI τον Δεκέμβριο του 2012 είχε πέσει ακόμα και κάτω από 10%.

Και οι δύο ακραίες τιμές συνιστούν μια υπερβολή που τότε ίσως να φαίνονταν μια απόλυτα φυσική εξέλιξη λόγω των συνθηκών ρευστότητας και νέων που επικρατούσαν στο προσκήνιο. Πέρα από τις δύο ακρότητες, η ελληνική αγορά ακολούθησε την πορεία της σχέσης του ΑΕΠ με τις ευρωπαϊκές αγορές από κοντά από το 2000 έως το 2008.

 • Έκτοτε η κατάσταση εκτροχιάστηκε και οι δύο δείκτες που μετρούν κεφαλαιοποιήσεις και ΑΕΠ από το 2009 ακολούθησαν διαφορετικές πορείες. Σήμερα η σχέση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με το ΑΕΠ των χωρών τους βρίσκεται πολύ κοντά στη μονάδα (98,5%) ενώ το ΧΑ ακόμα και μετά τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου του 2021 (4 δισ. ευρώ) βρίσκεται μόλις στο 38,5%.

Παρόλα αυτά υπάρχει και ο ιστορικός μέσος όρος των 22 ετών σύμφωνα με τον οποίο το ΧΑ με το ΑΕΠ κινούνται σε μια σχέση 48,7%. Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά ανεβάζουν το ΑΕΠ στα 180 δισ. ευρώ το δυνητικό περιθώριο του Γενικού Δείκτη για να πιάσει το μέσο όρο των 22 ετών είναι οι 1.240 μονάδες, περίπου 30% από τα τρέχοντα επίπεδα.

 • Η εκτίμηση αυτή είναι δυναμική και μεταβάλλεται ανάλογα με τις εταιρείες που μπαίνουν (και βγαίνουν) στο ΧΑ, τις αυξήσεις κεφαλαίου, την πορεία της οικονομίας κλπ. Και βέβαια αυτό το οποίο δεν μας λέει το σχετικό υπόδειγμα είναι ο χρόνος, να παραμείνει δηλαδή η κεφαλαιοποίηση κάτω από τους ιστορικούς μέσους για κάποια πολλά χρόνια όπως συμβαίνει από το 2009. Πώς κινείται η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τους ιστορικούς μέσους όρους.

@10:40

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Με τις εξελίξεις στην Αυστρία οι πωλητές υπερίσχυσαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό την Παρασκευή με εξαίρεση τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Οι αγορές παραμένουν ευερέθιστες στην επαναφορά των περιορισμών, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται και επιτάχυνση του tapering από την FED στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να απειλεί.

 • Η εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετά εταιρικά αποτελέσματα Γ΄τριμήνου μεταξύ των οποίων Μοτορ Οιλ, Φουρλης και Lamda αύριο το απόγευμα και Eurobank, ΕΤΕ την Πέμπτη και Παρασκευή αντίστοιχα.

Στο προσκήνιο παραμένουν πανδημία και πληθωρισμός και θα κρίνουν εν πολλοίς την πιθανότητα για ένα ράλι τιμών όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους. Αξίζει να αναφέρουμε την εκτίμησή μας ότι ο ΓΔΧΑ ενδεχομένως να μην επηρεαστεί αρνητικά από το γεγονός ότι η Moodys έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με το αξιόχρεο της χώρας στην παρούσα φάση.

 • Ωστόσο, αυτό είναι μία ένδειξη ότι η επενδυτική βαθμίδα ίσως να καθυστερήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Στα σημαντικότερα μάκρο της ημέρας έχουμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη (προχωρημένη εκτίμηση) Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη και  τις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών Οκτωβρίου στις  ΗΠΑ.

@11:20

ΣE MIA METOXH ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ στο ταμπλό ΟΜΙΛΟ που ανακοίνωσε εξαιρετικό τρίτο τρίμηνο αλλά και 9μηνο εξυπακούεται, δίνουν κομμάτια με την σέσουλα σήμερα… Ο ευρών αμοιφθήσεται. Δεν γράφουμε όνομα, για να μην μας λένε… ότι την… τρομπάρουμε (γέλια). Το βράδυ θα έχουμε πλήρη αναφορά και με το όνομα της (βοήθεια: Ξεκινάει με το Α)


@11:25

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης και η μετοχή της Coca Cola HBC έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές 28 τεμαχίων!! Στο -0,17% στα 29,4700 ευρώ. Η JP Morgan την συμπεριέλαβε στο πανευρωπαϊκό top pick των επιλογών της.


@11:30

Η Intralot ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ Intralot Inc μαζί με τον συνεργάτη της Camelot Illinois κυκλοφόρησαν έναν ολοκαίνουργιο τύπο παιχνιδιού που ονομάζεται «Fast Play» στη Λοταρία του Ιλινόις. Υπενθυμίζουμε ότι η Intralot παρέχει τεχνολογία αιχμής στην Camelot Illinois, τον ιδιωτικό διαχειριστή του Illinois Lottery.


@16:15

ΑΛΜΥ: Παρά το δύσκολον της ημέρας η μετοχή όχι μόνον βαστάει γερά (2,2200 ευρώ και +2,8%) άλλα έχει απορροφήσει προσφορές 100000 τεμαχίων μέχρι στιγμής. Προφανώς έχει μπεί στο στόχαστρον ισχυρών επενδυτών. Με ev/ebitda στο 6 βάσει του 9μηνου.

 • Διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, με 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, ενώ απασχολεί 2.200 εργαζόμενους. Διαθέτει 12 εργοστάσια σε έξι χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και

Ιδιωτικά καταστήματα πωλήσεων και διανομής σε Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κροατία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κύπρος, Τουρκία, Αίγυπτος, Αυστραλία, Ρωσία, Ινδία. Επίσης πάνω από 10.000 συνεργάτες παγκοσμίως, έχοντας συνεργασίες με ισχυρές ομάδες μηχανικών (Ελλάδα, Η.Π.Α, Ρουμανία, Σερβία, Ντουμπάι, Ινδία).


ΑLUMYL: Παγκόσμιος παίκτης ο όμιλος, υψηλής διαβάθμισης και αποδοχής, με τεράστιες προοπτικές μπροστά του. Εμφατική – ξανά – βελτίωση στα χρηματοοικονομικά του, με την κ/φση στα εκατ. ευρώ. Οι ξένοι θα τον προσέξουν μόλις ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε κ/φση (αν και μπορούν ιδιωτικά να έχουν ήδη ξεκινήσει την συγκέντρωση τώρα που είναι σχετικά ενωρίς)…

ΖΗΤΗΜΑ χρόνου η καταγραφή νέου υψηλού (πολυετή υψηλά) στο ταμπλό…


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηφορίζοντας τα σκαλιά των κεφαλαιοποιήσεων, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Cenergy (+1,54%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,35%), ενώ ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Epsilon Net (+0,96%). Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΑΚΡΙΤ (+9,65%), ΚΥΡΙΟ (+4,02%), ΚΕΠΕΝ (+5,26%), ΕΠΙΛΚ (+2,76%), ΚΑΡΕΛ (+2,13%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,49%) και ΧΑΙΔΕ (+7,09%).

 • Προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Προοδευτική (+1,74%). Αύξησε συναλλαγές η AVE (+2,08%), ενώ κατέβασε τον όγκο συναλλαγών η MIG (0%). Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από 3 πτωτικές συνεδριάσεις, για την ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,36%).

Επιστροφή αγοραστών στην Κρι Κρι (+3,15%). Ξανά κάτω από τα 5,00 ευρώ η ΠΕΡΦ (-2,95%). Συνεχίστηκε το profit taking στην Μοτοδυναμική (-1,02%). Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Byte (-3,29%), Intralot (-5,03%), ΞΥΛΚ (-3,57%), Ιντεάλ (-3,85%) και Λούλη (-0,79%).

 • Παρουσία πωλητή σε Unibios (-5,28%), CPI (-3,85%), Flexopack (-4,32%), Ίλυδα (-2,15%) και Ιατρικό (-3,67%). Συνεχίζεται η “επιβίβαση διορατικών” χαρτοφυλακίων στην ΑΛΜΥ +1,85% (+1,85%).


Δεν κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι το τέλος τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλά 1,3% και τον S&P 500 να χάνει 0,3%, παρά τα νέα υψηλά που βρέθηκαν να καταγράφουν νωρίτερα. Ο Dow Jones κατάφερε να κρατήσει μέχρι το τέλος το θετικό πρόσημο κλείνοντας με μικρά κέρδη 0,1%.

 • Το ράλι των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προτείνει τον πρόεδρο της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, έπληξε το κλίμα στη Wall Street. Η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του Δ.Σ. της Fed η οποία ήταν η έτερη διεκδικήτρια του ύπατου θώκου της κεντρικής τράπεζας, προτάθηκε από τον Αμερικανόπρόεδρο για αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου για την Fed έθεσαν τέλος στην αβεβαιότητα για το πρόσωπο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει την κεντρική τράπεζας στην ιστορική στροφή που θα πρέπει να κάνει, εγκαταλείποντας οριστικά τις διευκολυντικές πολιτικές της, για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

 • Στις πρώτες τους δηλώσεις εξάλλου μετά τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, Πάουελ και Μπρέιναρντ ξεκαθάρισαν ποια θα είναι από εδώ και πέρα η προτεραιότητα τους, επισημαίνονταςτον διαβρωτικό αντίκτυπο που έχει ο υψηλός πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία και τα νοικοκυριά.

Στις δηλώσεις τους μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Μπάιντεν για τις δύο κορυφαίες θέσεις στην κεντρική τράπεζα, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι γνωρίζουν πόσο επιζήμιος έχει γίνει ο πληθωρισμός.

 • “Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, ιδίως σε αυτά που είναι λιγότερο ικανά να καταβάλουν το υψηλότερο κόστος για αναγκαία αγαθά, όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές”, δήλωσε ο Πάουελ, ενώ στεκόταν δίπλα στον πρόεδρο Μπάιντεν και την Μπρέιναρντ σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. “Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία – με μια ισχυρή αγορά εργασίας – και για να αποτρέψουμε να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός”.

Οι αγορές περιμένουν πλέον η Fed να εγκαταλείψει το 2022 την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, πραγματοποιώντας τουλάχιστον δύο αυξήσεις. Σε αυτό το κλίμα η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ βρέθηκε σήμερα να σκαρφαλώνει 8 μονάδες βάσης στο 1,63%.

 • Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 17,27 μονάδες ή 0,05% στις 35.619,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 15,02 μονάδες ή -0,32% στις 4.682,94 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 202,68 μονάδες ή -1,26% στις 15.854,76 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Travelers με κέρδη 4,34 δολ. ή σε ποσοστό 2,85% στα 156,87 δολ. και ακολουθούν Cisco Systems στα 54,60 δολ. με άνοδο 2,54% και Dow στα 58,79 δολ. με κέρδη 2,53%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Visa (-2,63%), Boeing (-1,98%) και Amgen (-1,63%).

 • Η αγορά ξεκινά την εβδομάδα σε εορταστικό κλίμα ενόψει της αργίας την Πέμπτη για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα είναι μικρότερη, λόγω της Black Friday. Οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του τζίρου μέσα στις εορτές, με την Εθνική Ένωση Εμπορίου να προβλέπει αύξηση των πωλήσεων το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κατά 8,5% και 10% φέτος στα 850 δισ. δολ. περίπου.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία ανέκτησε τη δυναμική της τον Οκτώβριο, μετά την υποτονική ανάπτυξη των τελευταίων μηνών, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Federal Reserve Bank του Σικάγο.

Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης δραστηριότητας της Fed του Σικάγο αυξήθηκε στις 0,76 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις -0,18 μονάδες που κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της FactSet που ανέμεναν άνοδο στις 0,17 μονάδες.

 • Ο δείκτης της κεντρικής τράπεζας του Σικάγο αποτελείται από 85 οικονομικούς υποδείκτες από όλες σχεδόν τις κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίοι χωρίζονται σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες: παραγωγή και εισόδημα, απασχόληση, ανεργία και ώρες απασχόλησης, προσωπική κατανάλωση και στέγαση, και πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα. Θετική ένδειξη του δείκτη δείχνει ανάπτυξη πάνω από την ιστορική τάση, ενώ αρνητική μέτρηση αντιστοιχεί σε ανάπτυξη κατώτερη της τάση.

Παράλληλα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μία νέα ένδειξη ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,34 εκατ. όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 6,2 εκατ.

Η μέση τιμή για μια μεταχειρισμένη κατοικία τον Οκτώβριο ήταν στα $353.900, αυξημένη πάνω από 13% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περισσότερο από 2% τη Δευτέρα, καθώς το δολάριο “πήρε τα πάνω του” μετά τον διορισμό του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ για δεύτερη θητεία, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να διατηρήσει την πορεία της μειώνοντας την οικονομική στήριξη.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης υποχώρησε 2% στα 1.807,60 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Νοεμβρίου στα 1.804,30 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 2,3% στα 1.809,30 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πάνω από τρεις μήνες, και κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τις 4 Νοεμβρίου.

“Ο χρυσός εκτοξεύτηκε με την ιδέα ότι ίσως η Fed θα συνέχιζε στην τρέχουσα πορεία της νομισματικής πολιτικής σε αντίθεση με την υποψηφιότητα Λάελ Μπρέιναρντ”, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι άνοιγε το δρόμο για μια διαφορετική πολιτική, δήλωσε ο Τζιμ Γουίκοφ, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τον χρυσό ακριβό για τους ξένους αγοραστές, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια μεταφράζονται σε αυξημένο κόστος ευκαιρίας για την κατοχή χρυσού χωρίς απόδοση. Οι αγορές χρήματος αναμένουν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης έως τον επόμενο Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο Ιούλιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed συζητούν εάν θα αποσύρουν την υποστήριξη πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αφού ένας από τους πιο σημαντικούς αξιωματούχους της έδειξε ότι η ιδέα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε 1,3% στα 24,26 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 1,7% στα 1.013,45 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 5,4% στα 1.950,31 δολάρια.

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας το πετρέλαιο μετά από δημοσιεύματα ότι ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) θα μπορούσαν να επαναξιολογήσουν τα σχέδια τους για τις σταδιακές αυξήσεις της παραγωγής εάν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προχωρήσουν στην απελευθέρωση ποσοτήτων από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 81 cents ή 1,1% και έκλεισε στα 76,75 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Ιανουαρίου ενισχύθηκε επίσης 81 cents ή 1% στα 79,70 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

 • Και τα δύο συμβόλαιο κατέγραψαν μεγάλες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών για να τερματίσουν σε χαμηλά επτά εβδομάδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδεχομένως να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα την απελευθέρωση ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει το ράλι των τιμών.

Στο μεταξύ, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες εν μέσω της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην Ευρώπη που υποχρέωσε την Αυστρία να προχωρήσει σε νέο lockdown και σε αυστηροποίηση των περιορισμών σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, μεταξύ άλλων.

Οι ανησυχίες αυτές ήρθαν στο προσκήνιο σήμερα μετά την προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ ότι η κατάσταση στη χώρα είναι “δραματική” και “χειρότερη από κάθε άλλη φορά”.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών ότι η γερμανική κυβέρνηση θα υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας μετά το τελευταίο άλμα των κρουσμάτων στη χώρα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 485,46 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3% στις 16.115,69 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 7.105,00 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 7.255,46 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,8%.

Το κλίμα σήμερα στις αγορές επιβάρυναν οι προειδοποιήσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο πιο αυστηρών περιορισμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκειμένου να ελεγχθεί το τελευταίο κύμα της πανδημίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε αξιωματούχους του CDU ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία “δεν είναι επαρκή” απέναντι στην “δραματική κατάσταση” που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με πηγές του κόμματός της, ενώ πρόσθεσε ότι εάν δεν ανακοπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Με την σημερινή εξέλιξη και τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων, η υγειονομική κατάσταση “θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει” μέχρι σήμερα, προειδοποίησε η Μέρκελ.

Το σχόλιο της Γερμανίδας καγκελαρίου ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών, που ούτως ή άλλως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, αφού και η Αυστρία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ολικό, εθνικό lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας που επελαύνει εκ νέου στη χώρα, ούσα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε τόσο αυστηρά μέτρα για μια ακόμη φορά μετά τα περσινά lockdown. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι καθίσταται επίσης υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου.

Κι αυτό γιατί οι τελευταίες αυτές εξελίξεις ξυπνούν δυσάρεστες μνήμες από το ντόμινο lockdowns που έλαβε χώρα πέρυσι, όταν η Ευρώπη είχε εξελιχθεί στο επίκεντρο της πανδημίας, και το οποίο οδήγησε σε ύφεση της οικονομίες, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι ένας νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να υπονομεύσει εκ νέου την ανάκαμψη των οικονομιών.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Telecom Italia (TIM) σημείωσε άλμα 30,3% μετά την πρόταση εξαγοράς ύψους 10,8 δισ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία από τον αμερικανικό επενδυτικό ταμείο KKR.

Σε άλλη μια συμφωνία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η νορβηγική Telenor σκαρφάλωσε 1,5% στον απόηχο της συμφωνίας με την Charoen Pokphand Group για τη συγχώνευση μονάδων τους στο εξωτερικό, με την αξία της συμφωνίας να υπολογίζεται στα 8,6 δισ. δολ.

Στον αντίποδα, βουτιά 5,6% σημείωσε ο τίτλος της Ericsson, η οποία ανακοίνωσε συμφωνία για την αγορά της εταιρείας cloud επικοινωνιών Vonage έναντι 6,2 δισ. δολαρίων.

Το κλίμα επιβαρύνει και η εκτίμηση της Bundesbank ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και το 6%, εξέλιξη που εγείρει ανησυχίες για τυχόν νωρίτερη του αναμενόμενου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, που επίσης θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.