23.1.2023 – Ηλίας Ζαχαράκης: Η αγορά μας έχει κάτι πολύ θετικό να περιμένει στο μέλλον

 • Greek Market Overview

Η αγορά έχει αρχίσει και τραβάει εβδομάδα με την εβδομάδα όλο και περισσότερους συμμετέχοντες. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε κέρδη κοντά στο 1% για ΓΔ και FTSE25 με τον τραπεζικό να κλείνει κοντά στο 3%.

 • Είμαστε και η μόνη αγορά που ουσιαστικά βρτίσκεται σε νέα πολυετή υψηλά και αυτό και μόνο δείχνει ότι προεξοφλούμε την επενδυτική βαθμίδα όποτε αυτή και αν έρθει. Η οικονομία μας και παράλληλα η αγορά μας έχει κάτι πολύ θετικό να περιμένει στο μέλλον. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι αγορές κινούνται.

Σίγουρα τα αποτελέσματα είναι αυτά που αποδεικνύουν παρόλα αυτά αν ήταν η αγορά να κινείται μόνο με βάση αυτά τότε θα παρέμενε ακίνητη όσο δεν υπήρχαν νέα. O μισός τραπεζικός κλάδος αμέσως και μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων αναμένεται μετά από 1 ½ δεκαετία να δώσει μέρισμα.

 • Χωρίς τα βαρίδια των κόκκινων αλλά και με διάθεση να ανοίξουν την κάνουλα του δανεισμού μπορεί να κάνει την διαφορά. Η έξοδος της χώρας στις αγορές παράλληλα με τραπεζικές εκδόσεις δείχνει ότι όλα βαδίζουν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
 • Να σημειωθεί ότι η χώρα κατάφερε να σηκώσει 3,5 δις ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο από το αναμενόμενο. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μία πραγματική καταιγίδα νέων προκηρύξεων για νέα κατασκευαστικά έργα.

Τα ενεργειακά projects έχουν πάρει φωτιά ενώ οι επιδοτήσεις μέσω του ταμείου ανάκαμψης με νέες προκηρύξεις σε ψηφιακά έργα και όχι μόνο ακολουθούν. Σίγουρα έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει επένδυση όλα τα προηγούμενα χρόνια και ουσιαστικά το νέο πακέτο είναι δυσανάλογα μεγάλο με την οικονομία.

 • Στο τεχνικό σκέλος και βραχυπρόθεσμα η αγορά έδωσε την πρώτη σοβαρή διόρθωση στην επιθετική τάση των τελευταίων εβδομάδων. Πρωτίστως κατάφερε να καταγράψει αλλά και να συντηρήσει ένα νέο 9ετες υψηλό. Σίγουρα βραχυπρόθεσμα και λόγω της υπέρ αγοράς προβλημάτισε οπότε οι πολύ βραχυπρόθεσμοι θα πρέπει να προσέξουν αν χαθεί το χαμηλό της Πέμπτης χωρίς αυτό να αλλάζει την ημερήσια εικόνα της αγοράς.

Όσο αυτό συντηρείται ο στόχος για τις 1038 μονάδες του ΓΔ είναι σε ισχύ στην παρούσα ενώ μια κατοχύρωση θα καθυστερήσει την τεχνική εικόνα. Το να προβλέψουμε το τι θα συμβεί στην αγορά δεν είναι εύκολο παρόλα αυτά και με την ακολουθία κανόνων μπορούμε να την κερδίσουμε. Στα στατιστικά μας τώρα οι επιλογές τρέχουν την χρονιά με 6,60% κέρδη υπέρ αποδίδοντας με1,30%.

 • Ο τραπεζικός κλάδος πρωτοστατεί με κέρδη 13,19%, ο ftse25 με 5,55%, ο ΓΔ με 5,30% και ο ftsem με 5,07% Ο ΕΛλάκτωρ τρέχει με 31%, η ΑΛΦΑ με 15,60%, η ΣΠΕΙΣ και η CENERGY με 13%.
 • Το 2023 φαίνεται να είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες χρηματιστηριακές και όχι μόνο χρονιές. Η ανοδική κίνηση δεν μπορεί να είναι μονοτασική και θα πρέπει να δώσει και διορθώσεις για να μπορέσει να προσελκύσει και νέους επενδυτές.

Τα ξαφνικά πακέτα μετά το κλείσιμο της προηγούμενης Τετάρτης ανεξάρτητα για τον λόγο τον οποίο έγιναν δείχνουν ότι μπροστά μας έχουμε να δούμε καταστάσεις που έχουμε ξεχάσει πολλά χρόνια.

 • Η τάση αλλά και ο τρόπος που ανεβαίνει η αγορά θυμίζει στην χειρότερη το 2014 που ήταν και το έτος εκείνο που προσέλκυσε νέα κεφάλαια και επενδυτές με εξαίρεση τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών τα επόμενα χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι η αγορά κάνει προσπάθεια να αλλάξει επίπεδο που την προβληματίζει τα τελευταία 8 χρόνια. Αν τα καταφέρει θα ανοίξει ο δρόμος για πολύ υψηλότερα επίπεδα.

 • Η αλήθεια είναι ότι πλέον η οικονομία αποδεικνύει ότι έχει μπει σε μία μεσοπρόθεσμη ανοδική ρότα έχοντας πετάξει από πάνω της τα τραπεζικά κόκκινα βαρίδια έχοντας παράλληλα αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί με σημαντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα σε ένα παγκόσμιο δύσκολο περιβάλλον.

***

FTSE 25 | Large Cap

To επίπεδο του 2400 έδωσε διόρθωση που σταμάτησε στην πολύ σημαντική στήριξη του 2342. Το επίπεδο είναι σε Intraday γράφημα το stop μας ενώ όσο συντηρείται σε κλείσιμο εβδομάδας η τάση είναι επιθετική και μας δίνει συνέχιση της κίνησης.
 • Μόνο μία κατοχύρωση στην εβδομάδα θα μπορούσε να ανακόψει την επιθετική κίνηση και να δώσει μία καλύτερη διόρθωση. Το 2423 είναι η κοντινή μας αντίσταση με επόμενο επίπεδο το 2450.

Ο τραπεζικός αντίστοιχα έχει ακόμα καλύτερη εικόνα μιας και κλείσιμο πάνω από το 725 θα μπορούσε να δώσει το 752 ή το 771. Το 710 κοντινή στήριξη που είναι και intraday stop και μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει κίνηση στο 670General Index | ASE

Tο 966 έχει γίνει κοντινή στήριξη και επιθετική τάση. Παράλληλα είναι και το stop σε Intraday και μόνο μιας και κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει μία καλύτερη διόρθωση προς την ζώνη του 930-940.

 • Το 996 επόμενη αντίσταση ενώ ο στόχος μας είναι οι 1038 μονάδες. Ακόμα και σε εβδομαδιαίο όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από τις 964 η τάση συνεχίζει να είναι επιθετική. DAILY POSITION LONG STOP 902

EUR.USD | spot

To 10765 και 10873 είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα. Μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο θα μπορούσε να δώσει το 10605 ή το 11020 επίπεδο. DAILY POSITION LONG STOP 10509


S&P 500 | spot

H επαφή με το πολύ σημαντικό επίπεδο λίγο πάνω από τις 4000 συντηρήθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής να δίνει την λύση.

 • Ουσιαστικά η σημαντικότητα της ζώνης 4047-4100 έχει ιδιαίτερη σημασία για την συνέχεια και θέλει την απαραίτητη προσοχή. Το 3860-3886 είναι σημαντική στήριξη και κατοχύρωση θα έρθει αντιμέτωπο με το στοπ του 3764