24.1.2022- Σερφάροντας στις αγορές- Πάμε να δούμε μερικές βασικές αρχές

 • Σερφάροντας στις αγορές…

Διαβάζουμε τους τίτλους στις διάφορες εφημερίδες, στα sites και σε ιδιωτικά μπλοκ και ειλικρινά αναρωτιόμαστε αν γενικά ο κόσμος διαθέτει οικονομική παιδεία. Και τι εννοώ, οικονομική παιδεία;

Εννοούμε να αντιλαμβανόμαστε βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης. Όχι αυτά που μας μάθανε στο πανεπιστήμιο. Ούτε τις απίθανες μαθηματικές εξισώσεις που τεκμηριώνουν την μια ή την άλλη θεωρία αλλά το πως λειτουργεί η οικονομία του πλανήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, σε επίπεδο κρατών, σε επίπεδο κοινωνιών και στο τέλος ακόμα και σε επίπεδο οικογένειας.  

 • Με ρωτάτε… Θα ανέβει ή μία ή η άλλη μετοχή, τι θα γίνει με το μέρισμα της τρίτης, θα πάμε σε κραχ;

Το βασικότερο που πρέπει να καταλάβετε είναι την ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ. Από εκεί θα ξεκινήσετε και αφού αντιληφθείτε το πως κινούνται τα νήματα παγκοσμίως θα αρχίσετε τις τοπικές εστιάσεις για να φτάσετε στο τέλος. Να το γράψω πιο απλά…

 • Φανταστείτε να ψάχνετε ένα χωριό στον χάρτη και αντί να ξεκινήσετε από ένα zoom στην Ελλάδα και να πάτε σταδιακά στην Πελοπόννησο, στην Αρκαδία και μετά στο Βαλτέτσι, εσείς έχετε ζουμάρει από την Κόρινθο και παλεύετε με μετακίνηση του χάρτη να βρείτε το Βαλτέτσι. Είναι δυνατόν;

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές βασικές αρχές:- 

Πρώτον όταν ο πλανήτης εκτυπώνει χρήμα, τα αγαθά ακριβαίνουν. Το ψωμί από 1 ευρώ θα πάει στα 2. Η ταχύτητα που θα γίνει δεν είναι άμεση. Πρώτα θα ακριβύνουν οι μετοχές, ακολουθούν ακίνητα, μετά μη καταναλωτικά αγαθά, εμπορεύματα και στο τέλος καταναλωτικά αγαθά. 

 • Πότε θα αντιληφθεί ο πολύς ο κόσμος την κίνηση;

Όταν σκάσει στην τσέπη του. Εσείς όμως ασχολούμενοι με το Χρηματιστήριο δεν δικαιολογείστε να  μην ξέρετε την βασική αυτή αρχή και να ανακαλύψατε φέτος την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Αν μη τι άλλο, πριν 2 χρόνια εδώ μέσα γράψαμε 2-3 άρθρα για το θέμα. 

Δεύτερον όταν ο πλανήτης αυξάνει τα επιτόκια το χρήμα φεύγει από τις ρισκοβόρες επενδύσεις (τεχνολογία κατά βάση και αναδυόμενες αγορές ).

 • Ανακοίνωσε η FED  4 αυξήσεις και έπεσε ο Nasdaq. Οκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Nasdaq θα μηδενίσει. Συνήθως θα λέγαμε ότι μια διόρθωση 15-25% είναι υπεραρκετή για να απορροφήσει την έλλειψη διάθεσης για ρίσκο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα κρυπτονομίσματα που λόγω παντελούς απουσίας θεμελιώδους αποτίμησης και αξίας αν θέλετε διορθώνουν άγρια. Αναμενόμενο; Ως έναν βαθμό ναι. Αλλά και αυτό που βλέπουμε είναι λίγο τραγικό. 

Τρίτον κινδυνεύουν οι παραγωγικές επενδύσεις;

 • Κάποιες με P/στο 100, ναι. Κάποιες με P/στο 5, όχι. Τι ακριβώς δηλαδή να χάσετε; Οταν κάτι παράγει με P/E 5 σημαίνει ότι σε 5-7 χρόνια θα έχεις πάρει πίσω την αξία από την ίδια την παραγωγή και θα σου μείνουν και οι μετοχές. Συνεπώς πριν ακολουθήσετε τον Nasdaq σκεφτείτε τι πουλάτε ακριβώς…

Τέταρτον μια σειρά από εταιρίες επηρεάζονται υπέρμετρα από τις δομικές αλλαγές της οικονομίας. Πολλά άρθρα και επενδυτικές εταιρίες ήδη μιλάνε για πετρέλαιο στα 100 USD και μερικοί εκτιμούν και 130.

Πέρυσι τέτοια εποχή σας μίλησα για την RDSA ( SHELL ) και σας είπα ότι το πετρέλαιο δεν θα μείνει στα 30 και όταν πάει στα 80 η RDSA θα επιστρέψει από τα 10 στα 20 τουλάχιστον (στα 21 προχτές )

 • Δεν είναι αυτονόητο μια εκ των 5 μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου να ευνοείται από τα 80 USD που έχει φτάσει το πετρέλαιο και να πλουτίσει αν πάει στα 100;

Δηλαδή χρειάζεστε τον… καρβουνιάρη να σας πει το αυτονόητο.. Ο,τι μια τέτοια εταιρία πάει για 30 Euro με τέτοιο ράλι πετρελαίου; Η μήπως δεν είναι αυτονόητο ότι η AEGEAN πλήττεται από το ακριβό πετρέλαιο; Και πόσο; ΠΟΛΥ. 

 • Πέμπτον μπορεί ο πλανήτης να περάσει σε κραχ;

Προφανώς και μπορεί. Σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα ή σε 10 χρόνια. Ποιος ξέρει; Εσείς όμως οφείλετε να είσαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό το ενδεχόμενο.

 • Πως προετοιμαζόμαστε;

Πολύ απλά. Λίγη ρευστότητα, λίγες αμυντικές μετοχές και το δάχτυλο στην σκανδάλη. Θα προλάβετε; Όχι αναίμακτα. Αλλά αν δεν σας πάρει ο ύπνος, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε να ξεφορτωθείτε τις μετοχές σας.

 • Από εκεί και πέρα η Ελλάδα και το ΧΑΑ ζούνε σε δικούς τους ρυθμούς.  

Είμαστε αναδυόμενη οικονομία αλλά με σκληρό νόμισμα, έχουμε πολλά φτηνά χαρτιά αλλά ο Μέσος όρος μας κατατάσσει ακριβούς σε σχέση με την Ευρώπη (Γιατί με όρους P/4 οι μετοχές δηλ. οι τιμές τους βρίσκονται στην στρατόσφαιρα).

 • Το 2022 μπήκε πολύ δυνατά αλλά πρέπει να παραμένουμε σοβαροί και επιφυλακτικοί γιατί το ίδιο δυνατά μπορεί και να προσγειωθούμε και μάλιστα χωρίς καν να έχουμε απογειωθεί.

Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά πονηρές, γιατί στο εξωτερικό εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα πολλά χρήματα. Προσοχή λοιπόν. Μπορεί να το γυρίσουν πιο άγρια από όσο έπεσε ή μπορεί να μας τραβήξουν χωρίς να πάρουμε ανάσα! 

Φιλικά

ΟΑΚ