23.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

ΑΠΟΣΤ.ΜΑΝΘΟΣ – σχόλιο: Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των αμερικανικών τραπεζικών οίκων για το δ΄ τρίμηνο του 2020 είχαν ένα κοινό παρανομαστή στη κερδοφορία. Τα ευρύτατα κέρδη από τις δραστηριότητες trading μιας που οι όγκοι των συναλλαγών που προκάλεσε πρώτα η αστάθεια της υγειονομικής πανδημικής κρίσης και μετέπειτα  η ισχυρή άνοδος της Wall Street έφεραν ισχυρές προμήθειες και έσοδα.

 • Leader στο κλάδο του trading δε θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος από τη γιγάντια Goldman Sachs (GS) η οποία πέρα όμως από αυτό είχε σημαντικά κέρδη και από τα τέλη έκδοσης μιας σειράς IPO υψηλού προφίλ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκείνες των Airbnb, Doordash, Lufax και Root.

Συγκεκριμένα η GS είδε στο δ’ τρίμηνο τα κέρδη προς διανομή στους μετόχους της να ανέρχονται σε 4,36 δισ. δολ. από τα 1,72 δισ. δολ. που είχε εμφανίσει κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι παρουσιάζοντας ένα θηριώδες άλμα της τάξεως του 153%.  Επίσης τα κέρδη ανά μετοχή εκτοξεύτηκαν στα 12,08 δολ. από τα 4,69 δολ., ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών  ανέμεναν 7 με 8,20 δολ. ανά μετοχή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΡΟΗ ΜΑΣ 


ΜΗΝΥΜΑ(22/9) ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, θεσμικού παράγοντα της αγοράς: Όπως καταλάβαμε σήμερα το ΧΑΑ πέφτει λόγω bitcoin! Σήμερα έχουμε correlation με το bitcoin! Χαχαχαχα! Α ρε ξεφτίλες!!!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ: Δεν έχει γνωστοποιήσει- ακόμη- η Frigoglass εάν έχει ανανεωθεί η συνεργασία της με τον όμιλο Coca Cola. Εληξε 31/12/2020, και προφανώς θα ανανεωθεί πλην όμως, τυπικά, παραμένει σε εκκρεμότητα.

 • Η μετάβαση σε πιο “καθαρή ενέργεια” και η διεύρυνση σε έργα ΑΠΕ δίνουν premium σε Mytilineos και ΔΕΗ. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου είναι peanuts, εάν συγκριθούν- ακόμη- και με την πορτογαλική… ΔΕΗ. Στα 16,8 δισ. η ΕdP, ούτε στα 6 δισ. η χρηματιστηριακή αξία των ενεργειακών, συνολικά!
 • Οχι μία, ούτε δύο αλλά αρκετές περισσότερες εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης τους από το Χρηματιστήριο. Μία Interlife δεν σώζει την κατάσταση, και για πολλοστή φορά θα πω, πως όσο αργεί η θέσπιση ελκυστικών κριτηρίων οι νέες εισαγωγές θα προχωρούν με το…σταγονόμετρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Κ.Τ: Καλησπερα σας και καλή χρονιά, θα ήθελα παρακαλώ  να σας ρωτήσω την γνώμη σας για την  Α.Μ.Κ.  της Τράπεζας Πειραιώς, παρακολουθώ  της διάφορες ενημερώσεις  στον ηλεκτρονικό τύπο και κανένας δεν έχει μια τεκμηρίωση γύρω από αυτα που γράφει.

 • Θεωρώ επειδη σας παρακολουθώ πολλά χρόνια είσαστε το πλέον αξιόπιστο ηλεκτρονικό μέσο για να έχουμε μια απάντηση με τις πιθανές εκδοχές αυτής της περιβόητης αύξησης και κατά πόσο θα επηρεάσει και πως εμάς τους μικροεπενδυτές. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Αγαπητέ Κωνσταντίνε,

Αν αναφέρεσαι στην πρόσφατη ΑΜΚ λόγο της μετατροπής των Cocos, αυτή λόγο τιμής μετατροπής ήταν θετική και για την Πειραιως και για τους μετόχους της. Ουσιαστικά, εκδόθηκαν 394 εκατομμύρια νέες μετοχές με τιμή 6€ ανα μετοχή όταν στο ταμπλό η τιμή ήταν στα 1,2000 ευρώ.
 • Προφανώς, υπέστησαν κάποιο dillution οι παλαιοί μέτοχοι αλλά τα θετικά οφέλη ήταν περισσότερα καθότι έχεις μικρότερο μεν ποσοστό ως μέτοχος, αλλά σε μια πολύ πιο ισχυρή κεφαλαιακά τραπεζα.
Αν αναφέρεσαι στην επικείμενη ΑΜΚ που φημολογείται μεταξύ 800 και 1.1 δις θα πρέπει να δούμε τους όρους της αύξησης. Αν ισχύει ότι σκοπός είναι να πέσει το ποσοστό του ΤΧΣ από 61,3% στο 30%, για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η αύξηση να γίνει με έκδοση περίπου 850 εκατ.νέων μετοχών και κατά συνέπεια η τιμή της αύξησης θα είναι από 1,00€ έως 1,30€ ανά μετοχή.
 • Για τους παλαιούς μετόχους αυτό θα είναι εξαιρετικά κακό, μιας και εξαιρετικά δύσκολα θα δουν τις παλαιές τιμές των μετοχών. Για τους νέους μετόχους (δηλαδή όσους αγόρασαν στις τρέχουσες τιμές ή μπουν στην ΑΜΚ) ίσως είναι απλά μέτριο, αν υποθέσουμε ότι είναι η τελευταία αύξηση που θα δούμε.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, την παρουσία της πανίσχυρης Al Dahra στο μετοχολόγιο, η οποία αγόρασε το μειοψηφικό ποσοστό του 20% στα €4, ενώ ενδιαφερόταν για ολόκληρο τον όμιλο. Τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτουν, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εξαγορές στον κλάδο των τροφίμων πανευρωπαϊκά, αφήνουν ανοιχτά πολλά σενάρια….

 • Με κεφαλαιοποίηση €42,8 εκ.(τιμή 2,5000), αγοράζουμε τον κορυφαίο μύλο στα Βαλκάνια, με καλές προοπτικές ανάπτυξης, υγιέστατη χρηματοοικονομική διάρθρωση, με σημαντικής αξίας πάγια και καθαρή θέση €90 εκ. (πραγματική καθαρή θέση €110-120 εκ., λόγω μη αποτίμησης σημάτων της εταιρείας, των 2 λιμανιών και του επικείμενου deal με Χατζηκρανιώτη).

Συνεπώς, θεωρούμε ότι η μετοχή είναι ελκυστικότατα αποτιμημένη, τόσο από πλευράς προσδοκώμενης κερδοφορίας (Ρ/Ε 21Ε: 11), όσο και σαν αξία (P/BV: 0,47). Να σημειωθεί ότι ο όμιλος δίνει μεγάλη βαρύτητα στην περιβαλλοντολογική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG), μέσω της σταθερής συνεισφοράς του στην κοινωνία, την σύναψη στενών δεσμών με το προσωπικό, την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και εξοικονόμησης της ενέργειας και την υιοθέτηση όλων των νέων διοικητικών πρακτικών.


ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί οι απώλειες τις εβδομάδες να ήταν μικρές παρόλα αυτά πήραμε έξοδο μετά από 2 ½ μήνες και μία άνοδο 33%. Είναι λογικό η αγορά να χρειάζεται και χρόνο να χωνέψει τις τιμές με τον τζίρο ωστόσο σε αισθητά χαμηλά επίπεδα.

 • Οι 767 μονάδες κοντινή στήριξη με την ζώνη των 744-752 κύρια. Το 800 έχει γίνει σημαντική αντίσταση με το stop μας να είναι σχετικά κοντά στις 809 μονάδες.

Ο ταλαντωτής είναι σε καλά επίπεδα έχοντας απορροφήσει σύντομα τις πιέσεις και πλέον χρειάζεται κάποιες θετικές συνεδριάσεις για να ξεκινήσει ανοδικά. Σε εβδομαδιαίο γράφημα είναι πολύ νωρίς για να χαλάσει η αγορά.

 • Ο τραπεζικός είναι και αυτός που φαίνεται ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο του…

 


FTSE25@1855,60 και -2,53% ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Έξοδο και για τον 25αρη με το stop στις 1935 μονάδες και κοντινή αντίσταση στις 1898. Οι 1840 προσφέρουν σημαντική κοντινή στήριξη στην παρούσα ενώ διάσπαση και μόνο θα μπορούσε να δοκιμάσει κίνηση στην ζώνη των 1800. Μικρό χάσμα και για αυτόν στην συνεδρίασης της Παρασκευής


ΚΕΚΡΟΠΑΣ@ και -3,73% ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Τo στοπ στα 2,9800 ευρώ. Κοντινή επιθετική στήριξη τα 3,0600, με τα 3,4000 κοντινή αντίσταση και με τα 3,5500 πάνω μέρος του ανοδικού καναλιού


ΔΤΡ@478,09 και -3,73% ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Ο τραπεζικός έχει στοπ στις 466 μονάδες. Είναι και ο πλέον διαφορετικός στην αγορά. Δείχνει ότι στην επόμενη ανοδική φάση της αγοράς θα είναι και πιο επιθετικός. Ο ταλαντωτής στο ημερήσιο είναι σε τέλεια θέση και χρειάζεται μία καλή ανοδική συνεδρίαση. Στην περίπτωση του Γενικού δείκτη και του ftse και μόνο αν δώσει κλείσιμο τα στοπ στο σορτ θα πάνε στο 808 και 1936 αντίστοιχα

****

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – Θανάσης Σταυρόπουλος: Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε χθες ο τίτλος της Viohalco (-0,71%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή αφού έχασε την πρώτη στήριξη στα 3,57 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), τώρα δείχνει να απειλεί και την αποφασιστική ζώνη στήριξης 3,33 – 3,30 ευρώ, παραβίαση της οποίας θα επιφέρει δραματική επιδείνωση της τεχνικής εικόνας. Παραμένει σαν πρώτη αντίσταση η ζώνη 3,79 (ημερήσιο “stop short”) – 3,84 ευρώ.

 • Απέφυγε τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,28%), αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,01 ευρώ (-2,64%). Αποτελεί παρελθόν η πρώτη στήριξη στα 7,32 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στα 6,76 (ημερήσιο “stop long”) και 6,32 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η αντίσταση στα 8,04 ευρώ (gap).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για την ΕΕΕ (-0,58%). Ο μόνιμος “μπαλαντέρ” της Αγοράς κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαίωσαν το δυσκολοκατάβλητο της αντίστασης στα 26,92 ευρώ. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 25,72 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στα 25,27 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 24,36 ευρώ.

 • “Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, παρά τις χαμηλές συναλλαγές, για τον τίτλο του ΟΛΠ (-1,48%). Αν χαθούν οι πρώτες στηρίξεις στα 18,38 και 18,10 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 19,58 ευρώ.

OTE@12,6200 και -2% ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Συνήθως είναι ρυθμιστής στα δύσκολα. Σε ημερήσιο short με το στοπ στο 13,35. Η ζώνη 12,46-12,66 είναι σημαντική και δεν θα πέσει εύκολα.


 • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

 ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Η νύφη του πιο επιτυχημένου επενδυτή του κόσμου αποκαλύπτει τα «κόλπα» και τη «φιλοσοφία» του

 • Τα μυστικά του Μπάφετ

Η νύφη του πιο επιτυχημένου επενδυτή του κόσμου αποκαλύπτει τα «κόλπα» και τη «φιλοσοφία» του

Τα μυστικά του Μπάφετ – Υπομονή, ψυχραιμία, μακροπρόθεσμες επενδύσεις και μυστικότητα –

Στο διάστημα των 12 ετών που διετέλεσα νύφη του Γουόρεν Μπάφετ, δηλαδή του πρώτου επενδυτή στον κόσμο, έμαθα πολλά από τα κόλπα του που του επιτρέπουν να πιάνει τον σφυγμό των χρηματιστηρίων με άριστα αποτελέσματα: ήδη έχει σχηματίσει περιουσία 30 δισ. δολαρίων. Συζητούσε πολύ συχνά μαζί μου τη «φιλοσοφία» του, με αποτέλεσμα να μάθω πολλά από τα μυστικά του, που πλέον μπορώ να αποκαλύψω.
 • Ο Σκοτ Φιτζέραλντ έλεγε ότι οι πλούσιοι είναι διαφορετικοί. Είχε δίκιο. Διαφορετικός όμως από διαφορετικό διαφέρει. Ενα κοινό πάντως χαρακτηριστικό τους ­ το χειρότερο απ’ όλα ­ είναι αυτός ο νόμος σιωπής που επιβάλλουν σε συγγενείς και φίλους.

Οταν παντρεύτηκα τον (νεότερο γιο του) Πίτερ το πρώτο πράγμα που μου ζήτησαν ήταν να μη μιλάω ποτέ και σε κανέναν εκτός οικογενείας για τις επιχειρήσεις τους.

 • Το 1993 πήρα διαζύγιο από τον Πίτερ. Σχεδόν αμέσως με πλησίασαν διάφοροι εκδότες και μου ζήτησαν να γράψω ένα βιβλίο για την οικογένεια Μπάφετ. Τελικά απέρριψα όλες τις προτάσεις. Ξέρω ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να μάθει πώς κατάφερε ο Μπάφετ να φτιάξει την τεράστια περιουσία του ξεκινώντας με 150.000 δολάρια.

Κατά τα πρώτα χρόνια του γάμου μου, άρεσε στον Μπάφετ να παριστάνει τον Αϊ-Βασίλη και έτσι κάθε Χριστούγεννα έδινε στα παιδιά του και στις συζύγους τους από ένα φακελάκι με 10.000 δολάρια. Αργότερα έδινε μετοχές εταιρειών στις οποίες είχε πρόσφατα επενδύσει. Δώρα που με το πέρασμα των χρόνων πήραν τεράστια αξία.

* Αδιαφορούσε για το χρηματιστήριο

Δεν άργησα να καταλάβω ότι ο Μπάφετ δεν έδινε μεγάλη σημασία στις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου. Δεκάρα τσακιστή δεν έδινε για τα πάνω ή τα κάτω του Dow Jones ούτε νοιαζόταν για τις «προβλέψεις» των χρηματιστών. Δεν συμβουλευόταν τους χρηματιστηριακούς πίνακες και αν κανείς επιχειρούσε να του δώσει κάποια συμβουλή ή να του αποκαλύψει κάποιο μυστικό, τον απόπαιρνε. Ενεργούσε σαν να μην υπάρχει το χρηματιστήριο.

 • Ενιωθε μεγάλη χαρά κάθε φορά που ισοπέδωνε τη Θεωρία της Αποτελεσματικής Αγοράς, την οποία θεωρούσε άχρηστη. Ενδιαφέρον έδειχνε μόνο για τις εταιρείες που σκόπευε να αγοράσει, και αγόραζε μόνον όταν έκρινε ότι η τιμή είναι συμφέρουσα. Τις μετοχές δεν τις αγόραζε για να τις ξαναπουλήσει. Το κόλπο του είναι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις. «Σαν καθολικός γάμος» έλεγε αστειευόμενος, «τον κάνεις μια φορά για πάντα».

Θυμάμαι μια μέρα που οι δίδυμες κόρες μας κάθονταν στον καναπέ του σαλονιού ξεφυλλίζοντας τη «Wall Street Journal». Μόλις είχαν επιστρέψει από μια επίσκεψη στον παππού τους. «Τι επενδύσεις αποφασίσατε να κάνετε;» τις ρώτησα γελώντας. «Θ’ αγοράσουμε Πίλσμπουρι» μου απάντησαν.

 • Ο παππούς τούς είχε πει να ψάξουν για εταιρείες τροφίμων που ανήκουν στην Πίλσμπουρι. «Να αγοράζετε μετοχές εταιρειών που παράγουν προϊόντα που τα καταλαβαίνετε» τους είχε πει ο παππούς. Και οι δίδυμες γνώριζαν βέβαια πολύ καλά τα χάμπουργκερ και τα παγωτά.

Αρχισα να βλέπω τον Μπάφετ σαν ένα είδος συλλέκτη. Αντί να μαζεύει ακριβούς πίνακες και έργα τέχνης, επαύλεις και κότερα, όπως κάνουν συνήθως οι πλούσιοι για να συμπληρώσουν το κενό της ζωής τους, εκείνος μαζεύει βιώσιμες επιχειρήσεις, που τον κάνουν πλουσιότερο. Την περισσότερη φαιά ουσία του την αναλίσκει αναζητώντας ένα συγκεκριμένο είδος επένδυσης.

 • Ο ίδιος την ονομάζει «μονοπώλιο καταναλωτή», είναι μια στέρεη εταιρεία με προοπτικές μελλοντικού κέρδους. Τέτοιου είδους είναι, ας πούμε, αυτός που εισπράττει διόδια σε γέφυρα. Για να περάσεις τη γέφυρα πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσεις και αυτό σημαίνει ότι ο εισπράκτωρ των διοδίων έχει δεδομένη πελατεία, πράγμα που του επιτρέπει να καθορίζει αυτός το αντίτιμο, εξασφαλίζοντας σίγουρα κέρδη για τους μετόχους της εταιρείας του.

Για τον εντοπισμό του «μονοπωλίου καταναλωτή» χρησιμοποιεί συγκεκριμένη μέθοδο. Διερωτάται λοιπόν: αν διέθετε δισεκατομμύρια (που διαθέτει) και αν μπορούσε να πάρει τα ικανότερα στελέχη που κυκλοφορούν στην πιάτσα (που μπορεί), θα κατάφερνε να φτιάξει εταιρεία ανταγωνιστική εκείνης που σκοπεύει να αγοράσει;

 • Αν η απάντηση είναι «όχι», τότε η εν λόγω εταιρεία έχει το προνόμιο του «μονοπωλίου καταναλωτή». Οπως η «Wall Street Journal» για παράδειγμα: όσα λεφτά κι αν διαθέσεις, όποιο επιτελείο κι αν οργανώσεις, το σίγουρο είναι ότι δεν θα καταφέρεις να της κλέψεις ούτε έναν αναγνώστη.

Οπως κάθε μερακλής συλλέκτης, ο Μπάφετ προσέχει πολύ το αντίτιμο που καταβάλλει για την αγορά κάθε επιχείρησης που επιλέγει. Του αρέσει να λέει ότι το ποσόν που διαθέτεις για κάθε επένδυση προσδιορίζει και το κέρδος σου.

 • Οταν δίνεις πολλά εισπράττεις λίγα, ενώ όταν πληρώνεις λίγα το κέρδος είναι μεγαλύτερο. Το δίλημμα μιας επένδυσης το έχει διαχωρίσει σε δύο μέρη. Το πρώτο ερώτημα είναι σε τι είδους επιχείρηση θέλεις να επενδύσεις. Και το δεύτερο είναι σε τι τιμή θέλεις να αγοράσεις τις μετοχές της εν λόγω εταιρείας.

Αρα λοιπόν ο χρυσός κανόνας του Μπάφετ είναι να αγοράζεις μια εταιρεία με «μονοπώλιο καταναλωτή» σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή. Αν η εταιρεία δεν προσφέρεται στην τιμή που αυτός θεωρεί λογική, μπορεί να περιμένει χρόνια ολόκληρα. Είναι πολύ υπομονετικός επενδυτής.

 • Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες με «μονοπώλιο καταναλωτή» είναι γνωστές και τις κυνηγούν πολλοί επενδυτές, γεγονός που ανεβάζει στα ύψη τις τιμές των μετοχών τους. Αρα το κόλπο είναι να βρεις τέτοιου είδους εταιρείες που δεν τις έχουν ακόμη ανακαλύψει οι άλλοι ή να περιμένεις δύσκολους καιρούς που αναγκάζουν γνωστές εταιρείες να πωλούν όσο όσο τις μετοχές τους, όπως συνέβη στη Βρετανία και στις ΗΠΑ με την πρόσφατη πτώση των αγορών τους.

Να, γιατί χαίρεται ο Μπάφετ σε περιόδους κρίσεων: Την ώρα που οι άλλοι τρέμουν μη πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους, εκείνος βγαίνει με την τσάντα του να ψωνίσει. Τις περισσότερες φορές βγάζει τεφαρίκι. Πριν από μερικά χρόνια, όταν κατέρρεαν λόγω ατυχούς διαφημιστικής εκστρατείας οι μετοχές κάποιας εταιρείας που είχε αγοράσει, τον ρώτησα τι σκοπεύει να κάνει. Και εκείνος μου απάντησε με πονηρό χαμόγελο: «Θ’ αγοράσω περισσότερες μετοχές».

 • Με αυτή τη φιλοσοφία κατάφερε ο Γουόρεν Μπάφετ να σχηματίσει την τεράστια περιουσία του. Μέθοδος αλάνθαστη που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν κι άλλοι.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.