Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (21/04)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι άνθρωποι που θα έκαναν Κούγκι την Ευρώπη, που θα έβγαζαν τη χώρα από το ευρώ καθώς υπήρχαν άλλοι καλύτεροι δρόμοι, που περίμεναν τα ρώσικα C-130 με τα ρούβλια για να κάνουμε τη μεγάλη ρήξη συμφώνησαν την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με δυο γαλλικές φρεγάτες με χρονομίσθωση leasing.

 • Όπως γράφει η Καθημερινή: “πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.” – Μπράβο! Δεν ειναι σαν τα ρώσικα υπερόπλα αλλά κάτι κάνουν και αυτά!
Επειτα από συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό. Το Παρίσι παραχωρεί τις…
KATHIMERINI.GR
******

Περιττό ίσως να πούμε ότι το 2013 η ενοικίαση γαλλικών πολεμικών πλοίων (2 φρεγάτες) ήταν περίπου σκάνδαλο!

Αλέξης Τσίπρας, ΔΕΘ, 16/9/2013:

“Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη

Δείτε περισσότερα

Φωτογραφία του Yiannis Papadogiannis.
******

******

 

 • Φοροδιαφυγή

 

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Τα στοιχεία για την έκταση της παραοικονομίας στη χώρα είναι απογοητευτικά. Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι θα έπρεπε να συμβαίνει, η φοροδιαφυγή χρόνο με τον χρόνο στην Ελλάδα αυξάνεται.

 • Απόδειξη της αδυναμίας όλων των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και έναν αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου και είσπραξης των φόρων.
 • Η σημερινή κυβέρνηση ιδιαίτερα, που μία από τις πολλές «σημαίες» της ήταν η πάταξη του φαινομένου και η δίκαιη κατανομή των βαρών, έχει αποτύχει πλήρως.
 • Η υπέρμετρη φορολόγηση και η επιβολή εξωφρενικών εισφορών θεριεύουν το τέρας της φοροδιαφυγής.
 • Και την πληρώνουν, ως συνήθως, όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Έντυπη Κ

******

ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟ

Φωτογραφία της Litsa Katsoura.******

Κάποια στιγμή δίψασε.

 • Πρώτα, δοκίμασε να πιει με το ποτήρι να καλύπτει το κλειστό μπουκάλι·
 • έπειτα, δοκίμασε να πιει με το μπουκάλι κλειστό·
 • τέλος, με την τρίτη, που ήταν και η φαρμακερή, άνοιξε το πώμα και ξεδίψασε!

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΦAΛHPEYΣ

******

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: 

Φωτογραφία του Vaggelis Messinas.******

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από το 1960 ίσως και νωρίτερα οι ταυτότητες είναι ακριβώς, ή σχεδόν ακριβώς, οι ίδιες. Η ίδια μορφή με μικροαλλαγές. Ο κόσμος αλλάζει από χρόνο σε χρόνο, η τεχνολογία την τελευταία δεκαετία έχει κάνει ένα αδιανόητο άλμα και εδώ τα ίδια -μια γραφειοκρατία που ζει και αναπνέει για να κρατά τα πράγματα στάσιμα.

 • Η χώρα του δεν γίνεται και της ελάχιστης προσπάθειας.
 • Και έχουμε φτάσει στο 2018 και μετά από χίλιες πιέσεις ξένων –που γενικά φταίνε για όλα τα προβλήματά μας- μετά από απειλές, και χρόνια προεργασίας η ελληνική διοίκηση προχωρά στην αλλαγή των ταυτοτήτων.
 • Ταξίδευες σε χώρες –όχι τις κακές της δυτικής ευρώπης- κοιτούσαν τις ταυτότητες και γελούσαν απαξιωτικά στα αεροδρόμια με τον πρωτογονισμό.
 • Έπρεπε να μας απειλήσουν για να κάνουμε ένα βήμα προς την εποχή μας.

ΥΓ. Απορώ πως δεν έχουν βγει κάποιοι να βροντοφωνάξουν ένα γενναίο και περήφανο ΟΧΙ στις νέες ταυτότητες που μας απομακρύνουν από τις ρίζες μας.

Φωτογραφία του Yiannis Papadogiannis.******

******

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Από το σπρώξιμο που μας ρίχνουν οι ευρωπαίοι να βγούμε στις αγορές, μέχρι και τα παρτάλια τις τράπεζες θα περάσει δόξη και τιμή η ΕΚΤ στα stress test, για να πάρουμε το δαχτυλίδι & όλοι στο κόλπο, πλην ντόπιων νεκροθαφτών.
Οι ΑΜΚ από του χρόνου….διότι λέμε ότι περνάνε, αλλά δεν θα το εννοούμε κι’όλας.
Γνωστή ιστορία και έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες…σόρρυ , κράτη.
Μέχρι και το χρέος κάπως θα το μαγειρέψουν, μετά θα κάνουν πάρτι, όλοι θα κάνουν πως τους πιστεύουν & πολύ θα χαίρονται & θα ζήσουν αυτοί καλά κι’εμείς χειρότερα.
Διότι για ένα όνομα ζούμε, οι ευρωπαίοι αδυνατούν να περάσουν άλλα μνημόνια & τα Αμερικανά μας χρειάζονται…

******

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ- Θα έχουμε εκπλήξεις…: Ο Παναμάς σταματά να είναι φορολογικός παράδεισος & αποφάσισε να συνεργαστεί με την ΕΕ στέλνοντας όλα τα στοιχεία λογαριασμών πολιτών της ΕΕ, προκειμένου να βγει απο την black list. Στις χώρες που θα παραδώσει τα στοιχεία εντος του 2018 συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα & αφορά τις τοποθετήσεις Ελλήνων σε τραπεζικά και γενικά σε όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας, επιπλέον των 400 που αποκαλύφθηκαν το 2016. Θα έχουμε εκπλήξεις…

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ από τον ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ στη ΚΑΘΗ

1makris******

Νέος γύρος …πυγμαχίας

Τι περίεργη εμμονή έχουν ορισμένοι κυβερνητικοί με την εκκλησία και το θρήσκευμα; Δεν περνάει χρόνος που να μην υπάρχει κόντρα. Αυτή τη φορά ο Γαβρόγλου άνοιξε ξανά μέτωπο με τις αλλαγές που πρότεινε στο νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας και προκάλεσε την προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδας στο ΣτΕ.

Νέος γύρος ...πυγμαχίας

Διότι, στις διατάξεις του νέου Οργανισμού, διατηρείται μεν το σκέλος της «ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης» των Ελλήνων, αφαιρείται όμως πλήρως το επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο σκέλος «της ανάπτυξης της θρησκευτικής τους συνείδησης”!

Για να καταλάβουμε, στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Λοιπόν, για ποιο λόγο, να καταργηθεί η συνταγματική επιταγή; Ποιο μέγα θέμα θα λύσουμε;

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
******

Midnight Highway | Fantasy Road Trip | Road Trip | Road | Road photo | on the road | drive | travel | wanderlust | bucket list | landscape photography | photographer | Schomp MINI******

ΜΗΝΥΜΑ: Προσέξτε τώρα τι γίνεται.

Ανακοινώνει ουσιαστικά τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Ν Αιγαίου από 1η Ιουλίου ο Τσιπρας μέσω άμεσης πίστωσης στο λογαριασμό του μεταφορικού ισοδύναμου, βγάζει επίσημη έκθεση το Δ.Ν.Τ ότι η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών και δεν χρειάζεται νεα μέτρα για να βγει από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, δηλώνει ο Μοσκοβισί και η Κομισιόν ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης καθ οιοσδήποτε τρόπο ή μορφή του προγράμματος και … μούγκα στα κανάλια!

 • Αντίθετα σαν απόλυτα έτοιμα από καιρό … βγάζει ο ΣΚΑΙ στημένη δημοσκόπηση που φέρνει τον κόσμο να εμπιστεύεται τον … Κυριακο ως ικανότερο για την οικονομία, τον Κυριακο που τον διόρισε ο μπαμπάκας του και ο Σημιτης , που το μόνο που επέδειξε την προηγούμενη περίοδο ως υπουργός,,, ήταν οι απολύσεις υπαλλήλων και τα ρουσφέτια διορισμών!

(Δηλαδή ότι τι; Ότι ο κόσμος στην Ελλάδα δεν θέλει να βγει από το Μνημόνιο δεν θέλει την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, δεν θέλει η χώρα να δανείζεται ελεύθερα στις αγορές, αλλά ,,, θέλει να απολυθούν εργαζόμενοι, να διορίζονται με ρουσφέτια και να παρατείνονται διαρκώς τα προγράμματα επιτήρηση!!!)! Την ίδια ώρα η περίφημη Pulse βγάζει ότι ο κόσμος νιώθει ανασφαλης στο κοινό έγκλημα. Ότι δηλαδή θέλει το Law & Order του Κυριακου που ζει σε βίλα με 40 καμπινέδες …

 • Και την ίδια ώρα όπως τυχαίως βγαίνει και γίγαντας της δημοσιογραφίας στον Alpha που μέχρι τώρα έκανε εκπομπές advertorials να κάνει δήθεν ρεπορτάζ με γιαγιούλες που τις σιδερωνουν ανενόχλητα κακοποιοί.
 • Ξεχνώντας ότι η ΧΑ έγινε τριτη δύναμη τα προηγούμενα χρόνια επειδή στο κέντρο της Αθήνας δεν τολμούσε κανείς να πάει στο ΑΤΜ να πάρει λεφτά!
 • Σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα ο Ριαλ παίζει ότι εισβάλουν ανενόχλητοι οι κακοί μετανάστες στον Έβρο! Όλα αυτά ενώ ξεκινάει η τουριστική περίοδος στη χώρα!

Ποιος Ερντογαν τώρα και ποιος ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο… Ο στρατηγος Θεοδωρικακος και τα λεφουσια των ΚΕΕΛΠΝΟ – διαιτων δημοσιογράφων της Πειραιώς! Χαιρετίσματα! Εντός των πυλων βρίσκεται ο “εχθρός” ( του λαού) …

ΥΓ: Το γεγονός βέβαια ότι ενώ ο Κυριάκος φέρεται να θριαμβεύει και η ΝΔ να σαρώνει , από το πολύ φτύσιμο στο εσωτερικό του, κοντεύει να γίνει γραμματόσημο… δεν παίζει κανένα ρόλο στους δημοσκόπους και τα ΜΜΕ της πλάκας!

 • Το γεγονός ότι μόνο σήμερα, έφαγε του κόσμου τις σφαλιάρες, από τους καραμανλικούς, τη Ντορα, τον Χατζηδάκι αλλά και το σαμαρικό antinews … δεν απασχόλησε καμία αντικειμενική δημοσιογραφαρα!
 • Τον Φίλη και τους 53 κοιτούσαν να βρουν αν είπαν κάτι, όλοι… Τόσο αντικειμενικοί στη δουλειά τους…

******

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ- Η τιμή της ντροπής

​Τετάρτη μεσημέρι, οδός Πατησίων. Λεωφορείο, προϊστορικό μαστόδοντο με φυσούνα προσπαθεί να στρίψει από την οδό Μάρνη. Πλην όμως, το εμποδίζει ακινητοποιημένο τρόλεϊ. Ακινητοποιημένο στην κυριολεξία, διότι οι δύο κεραίες του έχουν δεθεί κόμπος μαζί με το ηλεκτροφόρο σύρμα. Ο οδηγός δεν μπορεί να τις κατεβάσει.

 • Το ρεύμα προς Ομόνοια είναι ακινητοποιημένο και όσο περνούν τα λεπτά δημιουργείται ο γνωστός συνωστισμός.
 • Τίποτε το σπουδαίο, κατάσταση συνηθισμένη, υπομονή με δόντια που τρίζουν. Στο αντίθετο ρεύμα η κίνηση διεξάγεται κανονικά.
 • Εκεί, μπροστά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι σταθμευμένο λεωφορείο της αστυνομίας. Υπομονή.
 • Κάποιος θα βγει από εκεί μέσα να διακόψει την κίνηση στο ρεύμα προς Πατήσια, ώστε η φυσούνα να βγει ώς εκεί και να στρίψει.
 • Ανακούφιση όταν ένα περιπολικό καβαλάει το διάζωμα και σταματάει μπροστά μας. Επιτέλους, αυτοί θα διακόψουν τη ροή στο αντίθετο ρεύμα ώσπου να απελευθερωθεί το τέρας.
 • Ο συνοδηγός με το χέρι στο παράθυρο, προφανώς για να αερίσει τη μασχάλη του, διότι το καλοκαίρι ήρθε νωρίς, κάτι λέει στον οδηγό. Μάλλον κάτι του τύπου: «Μα πού είναι το κράτος».
 • Μετά θυμάται ότι αυτός είναι ό,τι κοντινότερο κυκλοφορεί στο κράτος στην περιοχή και υποθέτω τον παροτρύνει να κάνουν επί τόπου στροφή και να φύγουν από εκεί που ήρθαν για να μην μπλέξουν.

Το τρόλεϊ επιτέλους καταφέρνει να μετακινηθεί κάνα δυο μέτρα. Πλην όμως, ο κόμπος κεραιών και ηλεκτροφόρου σύρματος δυστροπεί. Αυτά έχουν οι κόμποι από την εποχή του Γορδίου τοιούτου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το ηλεκτροφόρο σύρμα σπάει και εκτινάσσεται ώς το απέναντι ρεύμα του δρόμου, χτυπώντας σα ριπή μαστιγίου διερχόμενο μοτοσικλετιστή. Ευτυχώς, αυτός κρατά την ισορροπία του.

Κάποιοι βγαίνουν από τα αυτοκίνητα να δουν αν χρειάζεται βοήθεια. Δεν είναι η περίπτωση των δύο αστυνομικών που διατηρούν την ψυχραιμία τους, όπως ο επιθεωρητής Κάλαχαν ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές της καριέρας του, και δεν κουνιούνται από τη θέση τους.

Κάποια στιγμή, οι αστυνομικοί βαριούνται να περιμένουν κι ενώ το μαστόδοντο συνεχίζει να ξεφυσάει, κάνουν επιτόπου στροφή και εξαφανίζονται όπως ακριβώς εμφανίστηκαν. Ωσάν να μη συμβαίνει τίποτε.

Ποία η διαφορά ανάμεσα στον σμηναγό Μπαλταδώρο και τους δύο αστυνομικούς; Αν κι αυτός συμπεριφερόταν όπως τα δύο ξεδιάντροπα παιδιά στο περιπολικό, αυτή τη στιγμή θα ζούσε. Ομως, αυτός αισθανόταν υποχρεωμένος να ανταποκριθεί στο καθήκον του.

Ο Πλάτων στους «Νόμους» αποκαλεί το αίσθημα αυτό «αιδώ». Και γι’ αυτό ο Μπαλταδώρος δικαιούται τον σεβασμό μας,

 • σε αντίθεση με τους δύο, τους προϊσταμένους τους και όλο τους το σόι μετά συγχωρήσεως. Εχει και η ντροπή την τιμή της.

Έντυπη Κ

******

Η όμορφη υπουργός

Μια περίεργη αναφορά έκανε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψή της στις ΗΠΑ και τις εκεί συναντήσεις της. Κατ´ αρχήν, να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας, ζήτησε από τους Αμερικανούς να δημιουργήσουν και βάση στην Αλβανία, δίνοντας όποιον χώρο θέλουν.

Η όμορφη υπουργός

 • Έχει ξεπεράσει και την αλήστου μνήμης έκφραση ενός Έλληνα που έλεγε στον Αμερικανό “στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σου”. Τι είπε μεταξύ άλλων η όμορφη Αλβανίδα υπουργός, αναφερόμενη για δημιουργία ΝΤΑΟϊκών βάσεων στην Αλβανία; “…
 • Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια παρουσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ σε μια χώρα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να είναι άξιος σύμμαχος, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την εκσυγχρονισμό των δυνάμεων μας.
 • Βέβαια, σχετίζεται με τη ρωσική επιρροή, αλλά, επίσης, από το Νότο (δηλ. Ελλάδα), τον θρησκευτικό εξτρεμισμό….”.

Δηλαδή η κ. Τζάσκα, φοβάται την Ρωσία και την Ελλάδα; Για πιο λόγο; Φοβάται τη χώρα που για πάρα πολλά χρόνια τώρα, δίνει ψωμί στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες της; Μιλάει σοβαρά η κυρία;

 • Όλ’ αυτά πάντως δεν είναι άσχετα με τις αποστάσεις που κρατούν οι Αμερικανοί από τον Ράμα – δηλαδή από την κυβέρνηση στην οποία μετέχει και η κυρία Τζάσκα- με την κατηγορία ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός κατηγορείται για εμπλοκή σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ – Η ΣΚΑΡΛΕΤ στέλνει μήνυμα στον ΥΠΟΙΚ

Print Friendly, PDF & Email