22 ΝΟΕ 2021- Markets: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (νο.1)

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν, ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Greek Market Overview
Mία εβδομάδα που ουσιαστικά ο τραπεζικός έσωσε την παρτίδα με κέρδη της τάξεως του
3,5% συντηρώντας στα ίδια επίπεδα ΓΔ και ftse25. Στην διάρκεια της εβδομάδας η αγορά
δοκίμασε να κατοχυρώσει το 930 και 2234 επίπεδο χωρίς παρόλα αυτά να τα καταφέρει.
Ο φόβος για ένα νέο Lockdown στην Ευρώπη προβληματίζει μετά τις εξελίξεις σε Αυστρία και Γερμανία με τον κλάδο τουρισμού να πιέζεται περισσότερο.

 • Από την άλλη η Moody’s μας άφησε στα “κρύα του λουτρού” μιας και είναι η μοναδική που μας έχει 3 σκαλιά πίσω κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η απόφαση δεν αλλάζει τον στόχο για επενδυτική βαθμίδα το 2023 και έχει να κάνει περισσότερο με το νέο στην αγορά βραχυπρόθεσμα. Από την άλλη ο πληθωρισμός δείχνει να αντιμετωπίζεται χωρίς πανικό από τις αγορές.
 • Μένουν 7 συνεδριάσεις για το κλείσιμο βιβλίων του έτους και δύσκολα οι αγορές που
  σαφώς μοιάζουν «λαχανιασμένες” και με κοντινά στοπ, να αφεθούν στην τύχη τους μιας
  και από το κλείσιμο εξαρτώνται και τα bonus.
 • Ακόμα μία τραπεζική ΑΜΚ εξ ανάγκης, αυτή την φορά πολύ μικρότερη θα ολοκληρωθεί
  στα μέσα Δεκεμβρίου. Η Αττικής φαίνεται ότι θα δώσει απαντήσεις για πως ακριβώς θα
  καλύψει τις ανάγκες της με το μόνο δεδομένο να είναι ότι από αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην ΑΜΚ. Μπορεί η ΑΜΚ να είναι 240 εκ. ευρώ παρόλα αυτά
  θυμίζουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της είναι κοντά στα 30 εκ. ευρώ. Οπότε το πιθανό
  dilution είναι μεγάλο μιας και ο παλαιός μέτοχος θα λάβει 49,52 νέες μετοχές ανά 1
  παλαιά.

Στο τεχνικό σκέλος ο ΓΔ έκλεισε ακόμα μία εβδομάδα πάνω από το 913 με τον τραπεζικό
κλάδο να συντηρεί τα επίπεδα χωρίς παρόλα αυτά να απειλήσει το υψηλό του 931. Ουσιαστικά λείπει μία δυνατή ανοδική εβδομάδα για να αυξηθεί το volatility στην αγορά.
Βραχυπρόθεσμα το 911 συντηρεί την τάση θυμίζοντας ότι το ημερήσιο stop είναι στο
899 σε κλείσιμο μέρας. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 931 μπορεί να δώσει συνέχιση
της κίνησης στην ζώνη του 960.

 • Στα εβδομαδιαία γραφήματα φαίνεται πολύ καλά το στήσιμο και στον ταλαντωτή μας που περιμένει ένα ανοδική έναυσμα. Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 13,11% για το 2021, με τον ftse25 στο +14,03%, τον τραπεζικό στο +16,90% και τον ftsem στο 36,27%.

Οι επιλογές μας στο +28,04% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 14,94. Από τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 103% και 81% αντίστοιχα , η ΕUROBANK με 68%, η ΚΟΥΕΣ με 67%, και ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 54%.

 • Η αγορά συνεχίζει να περιμένει την αφορμή για να δώσει κάποια μεγαλύτερη τάση με την
  καθυστέρηση για διαφόρους λόγους να συνεχίζεται.
 • Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπροστά μας έχουμε θετικά νέα για την Ελληνική οικονομία κάτι που ουσιαστικά βγάζει δύσκολα σημαντικούς πωλητές στην αγορά. Εν αντιθέσει, οι ξένοι θεσμικοί ψάχνουν τρόπους να πάρουν θέσεις μέσω ΑΜΚ σε εισηγμένες μιας και βλέπουν πόσο ρηχή είναι η Ελληνική αγορά.

ΚΟΥΙΖ: ΣE MIA METOXH ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ στο ταμπλό ΟΜΙΛΟ που ανακοίνωσε εξαιρετικό τρίτο τρίμηνο (αλλά και 9μηνο εξυπακούεται) δίνουν κομμάτια με την σέσουλα σήμερα… Ο ευρών αμοιφθήσεται. Δεν γράφουμε όνομα, για να μην μας λένε… ότι την… τρομπάρουμε (γέλια). Το βράδυ θα έχουμε πλήρη αναφορά και με το όνομα της (βοήθεια: Ξεκινάει με το Α).


Η Intralot ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ Intralot Inc μαζί με τον συνεργάτη της Camelot Illinois κυκλοφόρησαν έναν ολοκαίνουργιο τύπο παιχνιδιού που ονομάζεται «Fast Play» στη Λοταρία του Ιλινόις. Υπενθυμίζουμε ότι η Intralot παρέχει τεχνολογία αιχμής στην Camelot Illinois, τον ιδιωτικό διαχειριστή του Illinois Lottery.

 • ΜΠΡΙΚ@30.9.2021: Η Εσωτερική Λογιστική Αξία Μετοχής (N.A.V / μετοχή ) που αντιστοιχεί στους μετόχους της Εταιρείας ανήλθε σε € 2,42 έναντι € 2,37 την 31.12.2020 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,1%. (αυτό κοιτάμε στις μετοχές του κλάδου). Me discount η μτχ και με τις περισσότερες (αν όχι όλες) του κλάδου σε premium.

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Με τις εξελίξεις στην Αυστρία οι πωλητές υπερίσχυσαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό την Παρασκευή με εξαίρεση τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Οι αγορές παραμένουν ευερέθιστες στην επαναφορά των περιορισμών, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται και επιτάχυνση του tapering από την FED στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να απειλεί.

 • Η εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετά εταιρικά αποτελέσματα Γ΄τριμήνου μεταξύ των οποίων Μοτορ οιλ, Φουρλης και Lamda αύριο το απόγευμα και Eurobank, ΕΤΕ την Πέμπτη και Παρασκευή αντίστοιχα. Στο προσκήνιο παραμένουν πανδημία και πληθωρισμός και θα κρίνουν εν πολλοίς την πιθανότητα για ένα ράλι τιμών όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους.

Αξίζει να αναφέρουμε την εκτίμησή μας ότι ο ΓΔΧΑ ενδεχομένως να μην επηρεαστεί αρνητικά από το γεγονός ότι η Moodys έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με το αξιόχρεο της χώρας στην παρούσα φάση. Ωστόσο, αυτό είναι μία ένδειξη ότι η επενδυτική βαθμίδα ίσως να καθυστερήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Στα σημαντικότερα μάκρο της ημέρας έχουμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη (προχωρημένη εκτίμηση) Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη και  τις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών Οκτωβρίου στις  ΗΠΑ.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Αν και η ΤΕΧΝΙΚΗ ανάλυση δεν μπορεί να δώσει εμπεριστατωμένα νούμερα για μετοχές της κατηγορίας τους δεν σας χαλάμε το χατήρι. Προκειμένου περί μετοχών άλλωστε, η τεχνική προσέγγιση είναι πάντα χρήσιμη. ΙΔΟΥ λοιπόν γι αυτές που ζητήσατε:-

 • FRIGOGLASS


LAVIPHARM


EUROCONSULTANS


BIOTEΡ


PERFORMANCE TECHNOLOGIES


Weekly calendar

22-Nov-21: Balance of Travel Services (Sep)

23-Nov-21: OPAP results (3Q21)

23-Nov-21: Car sales (Oct)

23-Nov-21: Fourlis results (9M21)

23-Nov-21: Motor Oil results (9M21)

24-Nov-21: Motor Oil cc (9M21)

24-Nov-21: Aegean Airlines Trading update (9M21)

24-Nov-21: OPAP cc (3Q21)

25-Nov-21: Eurobank results & cc (3Q21)

25-Nov-21: State Budget Execution (Oct)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.