22 ΔΕΚ 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα

Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών Τρίτη 2 Μαΐου 2017. Ανοδική είναι σήμερα η πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
 • Πήραμε ελαφρώς την ανηφόρα.


ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΩ ΡΑΦΙ (μ/μ)

 1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 2. ΛΑΜΔΑ
 3. ΓΕΚΤΕΡΝΑ
 4. ΕΥΔΑΠ

METOXEΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ (μ/μ)

 1. KEKΡΟΠΑΣ
 2. FRIGOGLASS
 3. ΙΝΤΡΑΛΟΤ
 4. LAVIPHARM

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν έχει περιθώρια πτώσης που να προβληματίζουν, ενώ προς τα πάνω τα περιθώρια είναι αν μη τι άλλο αξιόλογα. Τα περιθώρια μεταξύ τιμής και λογιστικής αξίας μετοχής αγγίζουν το 100%(!). Κάποια στιγμή και προς το συμφέρον τους θα τα βρουν μεταξύ τους.

 • Εχει απογοητεύσει, αλλά συνήθως μετά το απόλυτο σκοτάδι βγαίνει η πρώτη ηλιακτίδα και μετά ο ήλιος. Οι μικροεπενδυτές φίλοι αναγνώστες μας, ας τον έχουν υπόψη τους τώρα που διαπραγματεύεται σε τιμές ούτε καν κατεδάφισης(!)…
 • ΕΔΩ πλέον υπάρχει μεγάλο story όπως μας ενημέρωσε ο κατάσκοπος μας στο CITY…
 • ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΚΟΥΑΛ με ΙΛΥΔΑ: Με λίγα λόγια η μεταξύ τους διαφορά και η κάθε σύγκριση είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή υπέρ της δεύτερης. Το τι κάνει η κάθε μετοχή στο ταμπλό είναι δική της υπόθεση και κυρίως των μεγαλομετόχων της. Μερικά χαρακτηριστικά μεγέθη:

 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (ΙΛΥΔΑ προς ΚΟΥΑΛ): 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ
 • EBITDA 1,48 εκατ. ευρώ έναντι 0,18 εκατ. ευρώ
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ (καθαρός) 1,5 εκατ. έναντι 2,6 εκατ. ευρώ.
 • Χαμός από εμπορευσιμότητα η ΚΟΥΑΛ, στα αζήτητα συγκριτικά η ΙΛΥΔΑ.
 • Αντε τώρα να τους καταλάβεις και να βγάλεις νόημα… Χαμένη ώρα, τζάμπα κόπος…

**

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: H Διοίκηση της Attica Bank ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της,ύψους 240 εκατ. ευρώ και παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή της, για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών της. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας των μετόχων, κατέστη εφικτή η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Τράπεζα». Μετά την διαδικασία το ΤΧΣ έχει 62,93% του μετοχικού κεφαλαίου, η Ellington το 9,9%, το ΤΜΕΔΕ το 14,7%, ο ΕΦΚΑ το 10,3% και η διασπορά φτάνει το 2%.

**

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ότι κανείς θεσμικός επενδυτής έχει την πρόθεση να ρευστοποιήσει σημαντικό μέρος της θέσης του, όπως και να αυξήσει την θέση του στο Χ.Α. Εξυπακούεται, ότι όταν πρόκειται περί θεσμικών επενδυτών εμείς φτύνουμε – το ολιγότερον  – τον κόρφο μας. 

**

ΣΧΟΛΙΟ: ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει κανείς τι του γίνεται στον κόσμο των εισηγμένων και να το εκμεταλλεύεται κατάλληλα.

 • Να μην παίζει με τις γραμμούλες και τα χαρακάκια, ούτε να ακούει δεξιά και αριστερά τι λέγεται ή τι γράφεται. Δόξα τω ταμπλώ, υπάρχουν μερικές δεκάδες εταιρειών που θα χαρίσουν προσεχώς αξιοζήλευτα έως τρελά κέρδη.
 • Στην τράπεζα τι παίρνει κανείς;
 • Στην χώρα των… Τούβλων, τι αποδόσεις του χάρισαν τα τούβλα; Θα τους τα πάρουν όλα πίσω, θα βγουν και καταχρεωμένοι στο τέλος.
 • Στο ταμπλό του Χ.Α γιατί σώνει ντε και καλά πρέπει να πλουτίζει κανείς σε χρόνο dt, αλλιώς δεν αξίζει να ασχολείται μαζί του;
 • Στην ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται, πόσο μάλλον δύο δράμια μυαλό…

***

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ): Αύξησαν συναλλαγές οι Realcons (+0,84%), Q&R (+4,44%), Intralot (+7,69%), ΞΥΛΚ (-0,80%), ΑΝΕΚ (+5,88%), ΚΛΜ (+2,48%) και Ναύπακτος (-0,90%). Ανοδικά, αλλά χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΒΟΣΥΣ (+5,64%), ΜΕΡΚΟ (+3,95%), ΠΛΑΙΣ (+2,09%), ΜΕΝΤΙ (+0,20%), ΝΑΚΑΣ (+1,74%), ΚΑΡΕΛ (+1,46%), ΔΡΟΜΕ (+1,13%) και ΚΑΜΠ (+3,96%).

 • Κατέβασαν συναλλαγές Ικτίνος (+1,59%) και Autohellas (+0,78%). Αποφάσισε να αυξήσει κινητικότητα η Έλτον (+2,80%). Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+1,75%),  Frigoglass (+2,25%), MIG (+3,14%), ΣΙΔΜΑ (+5,84%), Πλ. Θράκης (+2,12%) και Ελλάδος (+1,68%). Παρουσία πωλητή σε ΛΕΒΚ (-3,89%), ΠΑΠ (-0,45%), ΚΜΟΛ (-1,90%), ΙΝΤΕΤ (-1,40%), ΑΑΑΚ (-19,40%), ΦΙΕΡ (-2,08%) και ΙΝΚΑΤ (-1,33%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Τζιρακιάν (-1,67%) και Αλουμύλ (-1,42%), τέσσερις για Revoil (-2,07%) και πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για Κορδέλλου (-0,84%). Σταθερός πωλητής, “ταλαιπωρεί” την Byte (+0,70%). Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Epsilon Net (-0,38%). Πυκνές συναλλαγές πέριξ των 5,20 ευρώ για την Performance (+3,56%), όμως για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 5,82 ευρώ.

 • BlackRock: Αγοράστε μετοχές, πουλήστε ομόλογα το 2022 – Γιατί ζούμε ιστορικές στιγμές στις αγορές

Εισερχόμαστε σε ένα νέο καθεστώς στις αγορές που δεν μοιάζει με κανένα άλλο κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, όπως επισημαίνει η BlackRock στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2022. Ο επενδυτικός “γίγαντας” της αγοράς ομολόγων τονίζει ότι αναμένει άλλο ένα έτος θετικών αποδόσεων στις παγκόσμιες μετοχές σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών των ομολόγων. Παράλληλα αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεκινούν να αυξάνουν τα επιτόκια, ωστόσο παραμένουν πιο “ανεκτικές” στον πληθωρισμό, καθώς συνεχίζεται η επανεκκίνηση της οικονομίας.

 • Πάντως, ο πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί πάνω από τις τάσεις που επικρατούσαν πριν από τον Covid. Με λίγα λόγια, όπως τονίζει η BlackRock, το 2022 θα ζήσουμε με τον πληθωρισμό. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές θα ευνοηθούν έναντι των ομολόγων, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους στο ρίσκο λόγω του ευρέος φάσματος των πιθανών αποτελεσμάτων το 2022.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, το 2022 θα προσφέρει κέρδη στις μετοχές και απώλειες στα ομόλογα για δεύτερο έτος στη σειρά, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία, τουλάχιστον από τότε υπάρχει καταγραφή δεδομένων (1977). Αυτό το ασυνήθιστο αποτέλεσμα είναι η επόμενη φάση της νέας εποχής στις αγορές (new nominal) που εξακολουθεί να διαδραματίζεται: κεντρικές τράπεζες και αποδόσεις ομολόγων ανταποκρίνονται πιο αργά στον υψηλότερο πληθωρισμό απ’ ό,τι στο παρελθόν.

 • Αυτό θα πρέπει να διατηρήσει τις πραγματικές ή προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των ομολόγων ιστορικά χαμηλές και να στηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών. Είναι σπάνιο για τις παγκόσμιες αποδόσεις των μετοχών να είναι θετικές και τα ομόλογα αρνητικά σε οποιοδήποτε ημερολογιακό έτος, πόσο μάλλον για δύο συνεχόμενα χρόνια, επισημαίνει η BlackRock.
*
Γ.ΚΑΤΙΚΑΣ@Β.Ν: Απουσιάζει η διάθεση, αλλά κρατάμε ως πιο σημαντικό το γεγονός ότι πάλι η στήριξη επιβεβαιώθηκε και δεν υπάρχει διάθεση για την ώρα για πιο χαμηλά. Με το βλέμμα στραμμένο στις ξένες αγορές παραμένουμε και περιμένουμε από εκεί κάποια κατεύθυνση. Η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί και την παρατηρούμε και στα σχόλια των στελεχών της αγοράς. Πάντως, υπάρχει μία αισιοδοξία για το ΧΑ το 2022, έστω και αν στις αρχές έχουμε αναταράξεις. Θα έχουμε αναλυτικά στις επόμενες μέρες θέμα με τις απόψεις αρκετών χρηματιστών.
 • LAMDA: Άκρως απογοητευτική εικόνα της μετοχής. Με τόσες αγορές από insiders και από την ίδια την εταιρεία, με τόσες παρουσιάσεις για το Ελληνικό, με αναλυτές να δίνουν περιθώριο ανόδου έως και 100% και να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Στα 6,80 ευρώ και στο -3,49% με όγκο σχεδόν 300 χιλ. τεμάχια.
 • Fitch Ratings: Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι μπορεί να αγοράζει Ελληνικά Κρατικά ομόλογα μέχρι το τέλος του 2024, μειώνει τον κίνδυνο απότομα υψηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς το πανδημικό πρόγραμμα έκτακτης αγοράς (PEPP) τελειώνει.
**
ΜΗΝΥΜΑ φίλου αναγνώστη: κ. Παπαθεοδωρου καλησπερα! Πριν λιγες μερες επεσα πανω σε ενα σχολιο σε φορουμ πανω σε αρθρο που ελεγε για την αποψη του κ. Charlie Munger για τα κρυπτο (πιστευει οτι δε θα πρεπε να υπαρχουν) . Και ενας “Ελληναρας”  εγραψε…”ελα μωρε τωρα με τον γερο τι να μας πει αυτος!!” Δε σας κρυβω πως ξεκαρδιστηκα στα γελια!!   διαβαζοντας το δικο σας αρθρο σημερα  το θυμηθηκα !  Δυστυχως το επιπεδο ειναι πολυ χαμηλο… Και ολοι μετα Χριστον προφητες… ειδικά στην πτωση!! Καλο ξημερωμα και καλες γιορτές με υγεια!
 • μ/μ: Μην δίνετε σημασία, ευθυμείτε…

TO ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • Η ελληνική σοβιετία θα κρίνει τους κρατικούς υπαλλήλους. Εδώ γελάνε;

Του Γιώργου Κράλογλου

Το 1833 ορίσθηκε η πρώτη αξιολόγηση των κρατικών υπαλλήλων (Διάταγμα της 22 Νοεμβρίου 1833 ΦEK 37/4-12-1833). Μετά από 200 χρόνια το θέμα συζητείται!!

 • 1833: Το τότε διάταγμα όριζε βιβλίο ποιότητας των δημοσίων υπηρετών (έτσι τους προσκυνούσαν πολιτικά τότε…) με πλήρη ανάλυση στοιχείων ικανότητας. Ο θεσμός κάλυπτε όλους τους κρατικούς υπηρέτες και παρείχε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα, με βάση το “βιβλίο ποιότητας” να έχει γνώση για την προσωπική κατάσταση όλων των υπαλλήλων, για να μπορεί να τους κρίνει τόσο για τις γνώσεις και την ικανότητα, όσο και για τη δραστηριότητά τους. Περιττό να πούμε πως τίποτε απολύτως δεν εφαρμόσθηκε στην πράξη τον επόμενο αιώνα!!

1951: Μετά από 118 χρόνια, το 1951 οι πολιτικοί της θυμήθηκαν ότι κάτι πρέπει να γίνει στην κρίση κρατικών υπαλλήλων. Ξεκινούν συζητήσεις επί συζητήσεων και καταλήγουν στην ψήφιση του νόμου 1811/1951. Τον πρώτο κώδικα δημοσιοϋπαλληλικής αξιολόγησης που θέσπισε σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης (έτσι χαρακτηρίστηκε τότε) με 18 κριτήρια, διασφαλίζοντας, με ιδιαίτερη νομική βαρύτητα, τυχόν πλημμελή εφαρμογή του στη σύνταξη εκθέσεων, ώστε να αποφεύγονται δικαστικές ακυρότητες. Επίσης περιττά γιατί στην πράξη (μετά από 3ετία λήξης του εμφυλίου, με όπλα…) επικράτησε η αρχική φάση πολιτικής πελατειακών σχέσεων…

 • 1983: Μετά από 32 χρόνια. Η σοβιετία έχει μπει για καλά στη ζωή μας. Με αγώνα δρόμου των δύο κομμάτων εξουσίας που έφεραν την 10ετή σοσιαλμανία και τον ψευτοσοσιαλισμό. Ο Ν.400/1983 καθιερώνει το δεύτερο στη σειρά σύστημα αξιολόγησης οργάνων του Κράτους. Παράλληλο δεκανίκι του συστήματος το Διάταγμα 581/1984. Η εφαρμογή όλων αυτών των ιδεών μπαλκονιού και καφενείου μένει για μετά τις εκλογές του 1985 και βλέπουμε…

1986: Μετά από 12 χρόνια σοσιαλμανίας, ψευτοσοσιαλισμού και ψευτοκοινωνικοποιήσεων προβληματικών ιδιωτικών βιομηχανιών στις οποίες τακτοποιήθηκαν με σημειώματα 150.000 κομματικός στρατός (από τις τσέπες των φορολογούμενων) με σκοπό δήθεν να τις ανασυγκροτήσουν… μαζί με άλλους 60.000 διορισμούς στην κεντρική κυβέρνηση έρχεται ο νόμος 1586/1986, υποτίθεται ως συμπληρωματικός νόμων και Διαταγμάτων του 1983-84 με μια απίθανη (στα λόγια) φιλοσοφία. “…να εφαρμοστεί αξιολόγηση με ορθή εκτίμηση όλων των παραγόντων και ειδικά των προσόντων (τυπικών και ουσιαστικών) του υπαλλήλου, για τον σχηματισμό άποψης δίκαιης και αμερόληπτης.

 • Άποψης η οποία να εδράζεται στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου στη χώρα μας, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της νομιμότητας, έτσι ώστε για τον κάθε υπάλληλο να υφίσταται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση…”. Στην πράξη βεβαίως τίποτε δεν εφαρμόζεται. Γιατί τότε οι πελατειακές σχέσεις με τους κρατικούς υπαλλήλους ήταν στο φουλ…

1992: Μετά από άλλα 6 χρόνια. Η κυβέρνηση υπολογίζοντας προφανώς σε πολιτικά κέρδη προτάσσοντας στόχους μέσα από μεταρρυθμίσεις επανέρχεται. Για τα δεδομένα όμως της σοβιετίας του Ελλαδιστάν κάνει τραγικό λάθος. Ορίζει, με το ΠΔ 318/1992, ότι κριτής-αξιολογητής του κρατικού υπαλλήλου θα είναι ο άμεσος προϊστάμενός του. Άντε να εφαρμόσεις στη σοβιετία αξιολόγηση με τέτοιους όρους.

 • 2010: Μετά από αλλά 8 χρόνια στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Ποιος τολμάει να πειράξει κρατική καρέκλα ή κρατικό υπάλληλο. Και ας έφθασε το εξωτερικό μας χρέος κοντά στα 400 δισ. και ας προκάλεσαν τη δημοσιονομική κρίση τα δανεικά για το κράτος Λερναία Ύδρα της σοβιετίας. Το τόλμησαν όμως οι δανειστές με την οδηγία για την αξιολόγηση κράτους και κρατικών υπαλλήλων. Εφεραν τον νόμο 3839/2010 για την, επίμαχη, επιλογή των προϊσταμένων. Ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2010 και ουδέποτε εφαρμόστηκε. Μέχρι και το 2014, καμία πολιτική ηγεσία, δεν ξεκίνησε το παραμικρό για την πλήρη εφαρμογή του.

2016: Μετά από άλλα 6 χρόνια. Η κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου… μιλώντας στη Βουλή για δικό της νόμο, τον 4440 (Νοέμβριος του 2016), που έφερε με τον ίδιο σκοπό, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί υπάλληλοι που κανείς δεν μπορεί να δει πού βρίσκονται πραγματικά και πού υπηρετούν…

 • 2021: Με δεδομένα όσα περιγράψαμε στα 200 χρόνια διαδρομής της δήθεν πολιτικής βούλησης που εκδηλώθηκε πρώτη φορά το 1833!! βαδίζουμε ξανά στην αξιολόγηση τού κατά 80% (σημερινού) κομματικού στρατού που αξιοποιεί τη μονιμότητα (πρόκειται για το γνωστό ορκισμένο καθήκον από όλα τα κόμματα εξουσίας και δεκανίκια τους) πιστεύει κανείς ότι η νομοθεσία που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση, το 2022, για τον ίδιο σκοπό (Πώς θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι), θα εφαρμοστεί το 2023 των εκλογών;

Προς τούτο και η ερώτηση στον τίτλο, αν εδώ γελάνε…

george.kraloglou@capital.gr


 • Με ένα εντυπωσιακό ράλι απάντησαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τον βιομηχανικό Dow Jones να προσθέτει 560 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 2,4% στον απόηχο των ανακοινώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το τελευταίο κύμα της πανδημίας που δεν περιείχαν καμία αναφορά ή πρόβλεψη για νέα lockdown.

“Όχι, δεν ζούμε πάλι τον Μάρτιο του 2020”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. “Συνολικά, 200 εκατ. άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είμαστε προετοιμασμένοι και γνωρίζουμε περισσότερα σήμερα”, τόνισε αν και προειδοποίησε τους ανεμβολίαστους Αμερικανούς ότι βάζουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε κίνδυνο εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης όμικρον του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

 • Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα δημιουργήσει νέα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για τη διενέργεια ελέγχων και θα αγοράσει 500 εκατ. rapid tests τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στα αμερικανικά νοικοκυριά. Θα δημιουργηθεί επίσης μια ειδική ιστοσελίδα όπου οι Αμερικανοί θα μπορούν να ζητούν την παράδοση των τεστ στις κατοικίες τους.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι πολιτείες και τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της όμικρον. Το ιατρικό προσωπικό ενισχύεται με 1.000 άτομα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ ενισχύεται επίσης η χωρητικότητα των νοσοκομείων καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

 • Δρομολογούνται ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία τις επόμενες εβδομάδες – αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων κλινικών, την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού και την αύξηση της χωρητικότητας στα φαρμακεία.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 560,54 μονάδες ή 1,60% και σκαρφάλωσε στις 35.492,70 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 81,21 μονάδες ή 1,78% στις 4.649,23 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq με άλμα 360,14 μονάδων ή 2,40% έκλεισε στις 15.341,09 μονάδες.

 • Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις τέσσερις με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Nike με κέρδη 9,65 δολ. ή σε ποσοστό 6,15% στα 166,63 δολ. και ακολούθησαν Boeing στα 199,52 δολ. με κέρδη 5,86% και American Express στα 160,97 δολ. με άνοδο 3,26%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Merck & Co. (-1,14%), Verizon Communications (-0,58%) και Johnson & Johnson (-0,32%).

 • Η ανοδική αντίδραση των δεικτών σήμερα ακολουθεί ένα μπαράζ πιέσεων τις προηγούμενες ημέρες, με τον S&P 500 να υποχωρεί για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τη Δευτέρα εν μέσω των φόβων που έχει δημιουργήσει η ραγδαία εξάπλωση της όμικρον σε δεκάδες χώρες.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση ότι η Γερουσία θα πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο ψηφοφορία στο σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν για ένα πακέτο επενδύσεων συνολικού ύψους των $2 τρισ. με στόχο την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας, παρά τις αντιρρήσεις του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζο Μάντσιν που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

 • Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε σήμερα ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Τζο Μάντσιν, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι θα “καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα” στο νομοθετικό πακέτο για τις κοινωνικές δαπάνες. • Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας ένα μέρος από το χαμένο έδαφος μετά το απογοητευτικό ξεκίνημα στην εβδομάδα, με τις ανησυχίες πάντως για την αλματώδη εξάπλωση του νέου στελέχους όμικρον του κορονοϊού να παραμένουν στο προσκήνιο.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,4% στις 473,99 μονάδες, με τον εξορυκτικό και πετρελαϊκό κλάδο να πρωταγωνιστούν στην άνοδο ακολουθώντας τα κέρδη σε χαλκό και αργό.

 • Ο δείκτης ανέκαμψε μετά από δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, καθώς κυριαρχούν και πάλι οι ανησυχίες για την επιστροφή των σκληρών περιορισμών ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Η Ολλανδία μπήκε σε σκληρό lockdown για να προλάβει το πέμπτο κύμα της πανδημίας, ενώ η επέλαση της όμικρον έχει ωθήσει τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών, ενός “light lockdown”, με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ να αναβαθμίζει το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε “πολύ υψηλό” – ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

 • Μετά από μακρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να μην επιβάλει αυστηρότερους κοινωνικούς περιορισμούς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων στο εγγύς μέλλον.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Novavax σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, το πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο που είναι διαθέσιμο για χρήση στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

 • Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,36% στις 15.447,44 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 1,38% στις 6.964,99 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε επίσης 1,38% στις 7.297,41 μονάδες.

Με ισχυρά κέρδη 1,8% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35.

 • Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι τιμές του αργού, ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος των απωλειών από τη διήμερη πτώση που προκάλεσαν οι ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο στη ζήτηση από το πλήγμα της όμικρον στην παγκόσμια οικονομία.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου πρόσθεσε 2,51 δολ. ή 3,7% και έκλεισε στα 71,12 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο κατέγραψε συνολικές απώλειες 5,7% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

 • ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ

Απώλειες κατέγραψαν την Τρίτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού καθώς το δολάριο αντέστρεψε ορισμένες από τις απώλειές του, ενώ η όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία επανήλθε καθώς οι επενδυτές κοίταζαν πέρα ​​από τους οικονομικούς κινδύνους που παρουσιάζει η παραλλαγή Όμικρον.

 • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησαν 0,3% στα 1.788,70 δολάρια η ουγγιά. Το δολάριο ανέκτησε ορισμένες απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το κλίμα ανάληψης ρίσκων ανέκαμψε εν μέρει μετά από ένα selloff στις παγκόσμιες αγορές.

“Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να προσελκύσει νέες προσφορές το 2022 εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν επίμονα υψηλές”, δήλωσε ο Han Tan, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity. Το χρυσό θεωρείται συχνά αντιστάθμισμα έναντι των μεγάλων αλλαγών στις τιμές καταναλωτή, αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ παράλληλα μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού.

 • Ωστόσο, “οι επενδυτές χρυσού εξακολουθούν να στερούνται του απαραίτητου θάρρους απέναντι σε κάθε είδους απώλειες, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες ραγδαίες υποχωρήσεις σε ράλι άνω των 1.800 δολαρίων”, δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, προσθέτοντας ότι ο χρυσός δεν έχει τη δυναμική να ξεφύγει από τα τρέχοντα όρια.

Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,1% στα 22,52 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 2,7% στα 1.793,10 δολάρια ενώ η πλατίνα κέρδισε 0,2% στα 927,80 δολάρια. Το παλλάδιο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις προσδοκίες της περιορισμένης ζήτησης αυτοκινήτων, δήλωσε ο Bob Haberkorn, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην RJO Futures.

****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.