22/9: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ & Πρυτανικά χαρακώματα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Είναι περισσότερο από εμφανές ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο σε αυτά τα επίπεδα τιμών.. Θέλουν να τρέξουν σε υψηλότερα διαζώματα. Ίσως από βδομάδα να δούμε και το Γενικό Δείκτη σε alert επίπεδα κίνησης.
Εικόνα
 • Για αυτό άλλωστε έχω κάνει εκτενή ανάλυση στις τραπεζικές μετοχές στην εφημερίδα Κεφάλαιο φύλλο Σαββάτου 21/9
“Αγάπη… γύρισα”...το αρθράκι μου για τις τράπεζες στην εφημερίδα Κεφάλαιο αυτό το Σάββατο.

Εικόνα

ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:… Τώρα μετά και την πλήρη άρση των  των capital controls, τη τιτλοποίηση των προβληματικών δανείων, τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, την αλλαγή της «άτακτης» χρηματιστηριακής συμπεριφοράς στο ταμπλό με τις αλλοπρόσαλλες διακυμάνσεις και την αναμενόμενη αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους από τους οίκους αξιολόγησης έχει επαναφέρει αρκετούς από τους παλιούς ενεργούς επενδυτές στη πόρτα τους αναφωνώντας τη ρήση γνωστής διαφήμισης «Αγάπη…γύρισα».
 • Οι μετοχές των τραπεζών έχουν έρθει κοντά σε πολύ σημαντικά επίπεδα τιμών που εάν τμηθούν ανοδικά θα απελευθερώσουν ισχυρές δυνάμεις που μπορούν να επιφέρουν και την πολυπόθητη προώθηση του Γενικού Δείκτη πάνω από το ορόσημο των 900 μονάδων τονώνοντας έτσι το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Εικόνα
****
ΛΑΜΔΑ: ‘Ερχεται με φόρα για να χτυπήσει πάνω στη στήριξη της περιοχής των 7,50 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη διάτρηση θα ανοίξει διάλογο με την πολύ σημαντική περιοχή καθοδικής ανάσχεσης των 7,10 με 6,70 ευρώ.

Εικόνα

***
ΟΠΑΠ:‘Εχει φρακάρει σε ένα εύρος διακύμανσης 0,50 ευρώ μεταξύ των 10 και των 9,50 ευρώ.

Εικόνα

***
ΟΤΕ: Παρά τις όποιες εκροές έχει περάσει με άνεση πάνω από τη βραχυχρόνια αντίσταση των 12,60 και ετοιμάζεται διαγραμματικά για τα 13 ευρώ.

Εικόνα


****
Aπό το προσωπικό ιστολόγιο του φίλου μου Τακ.Μ. (http://mitarola.blogspot.com/ )
 • Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

Frigoglass … turn arround story; Το ζόμπι γίνεται κύκνος;

 • Σήμερα η Frigoglass διατηρεί μονάδες παραγωγής σε επτά χώρες: Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ρουμανία και Ρωσία …. με την μονάδα της Κάτω Αχαίας να βρίσκεται υπό καθεστώς διακοπής της λειτουργίας της και αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση του περιθωρίου μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους, καθώς και της καλύτερης αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας του Ομίλου.
Η Frigoglass δραστηριοποιείται στον τομέα της κατασκευής, εμπορίας και διανομής ψυκτικών
μονάδων επαγγελματικής χρήσης καθώς και υλικών συσκευασίας για τη βιομηχανία
αναψυκτικών. Είναι ο βασικός προμηθευτής στον τομέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής.

Καλό είναι, πριν συνεχίσουμε την ανάλυση, να ξαναμελετήσουμε την Ιστορική αναδρομή της Frigoglass … εδώ ….

Frigoglass 1 – Ιστορική Αναδρομή

Τα μεγάλα αρνητικά στοιχεία της Frigoglass
1) Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια που σε συνδυασμό με την τιμή penny stock που έχει η μετοχή την καθιστά αποτρεπτική για σοβαρά χαρτοφυλάκια και για ξένα funds.
Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 80,632 εκατ. ευρώ και αν δεν γίνει ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, ίσως γυρίσουν θετικά μετά από 4 χρόνια και αυτό βεβαίως μόνο εάν η εταιρία, εν τω μεταξύ, έχει καταστεί κερδοφόρος.
2) Το 2ο αρνητικό, είναι η διοίκηση των  Δαυίδ και Λεβέντη που έχουν το πλειοψηφικό πακέτο. Από αυτούς, τα τελευταία χρόνια, μικρομέτοχος δεν έχει δει προκοπή και μια σειρά εταιριών στα χέρια τους έγιναν προβληματικές.

***

ΚΟΥΑΛ – Απάντηση: με καλύπτει αυτό που έχει γράψει ο φίλος μου Τακ.Μ στο http://mitarola.blogspot.com/
Είναι πανάκριβη …. ΟΚ έχει 1 εκατ. στο ταμείο και σχετικά μικρές υποχρεώσεις, άρα θα επιβιώσει για μερικά χρόνια ακόμη … όμως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Γίνεται όλο και πιο σάπιο το μήλο. Τα τελευταία 12 χρόνια έχει συνολικές αθροιστικές ζημιές 7,3 εκατ. ευρώ … τα ίδια απο 11,1 εκατ. ευρώ είναι πλέον στα 4,133 εκατ. ευρώ … και ΠΡΟΣΕΞΤΕ αν αφαιρέσω τα ασώματα πάγια , τον αέρα τον κοπανιστό δηλαδή, τότε τα ίδια είναι μόλις 1,5 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Αν την έβρισκα αύριο στα 0,04 θα έριχνα μια ντουφεκιά, δεν θα έχανα …. Η εταιρία πάει κατά διαόλου … ταμειακές ροές ανύπαρκτες, πωλήσεις περίπτερου και ασταθέστατες …. αν συνεχίσει έτσι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.

***

ΤΑΚ.Μ: Χωρίς φόβο και πάθος γράφω και αναλύω ότι ακριβώς βλέπω στους Ισολογισμούς, το τι θα κάνει η μετοχή είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Ο καθείς μπορεί να αγοράζει και να πουλάει ότι γουστάρει, αρκεί να έχει γνώση του κινδύνου που παίρνει …. ένα πράμα δεν μπορώ.

 • Δεν μπορώ την κλάψα, τη γκρίνια και τα κλισέ του στυλ ότι φταίνε τα λόμπι, οι Ελδεάρχες, η χειραγώγιση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
 • Όταν κερδίζουν οι γκουρούδες είναι μάγκες και έξυπνοι …. όταν χάνουν τους φταίει κάτι άλλο, ποτέ ο εαυτός τους.
 • Γιαυτό λέω … μελετάμε τα πάντα, αποκτούμε όσο μεγαλύτερη γνώση μπορούμε και μετά είμαστε εμείς και η αγορά. Τίποτα άλλο.

***

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – μεταξύ άλλων:

Από πλευράς μου πούλησα όλη μου την θέση στον Ικτίνο και δεν πρόκειται να ασχοληθώ εκ νεου με την εταιρεία, όσο καλά και να τα πάει εφεξής (κάτι που εύχομαι). Για εμένα η εταιρεία κατεστη πλέον μη επενδυσιμη, καθώς χάθηκε η εμπιστοσύνη. Συγκεκριμένα το γεγονός ότι η διοίκηση σε συνεντεύξεις και στην ΓΣ (ενώ δηλαδή γνωριζε τα αποτελέσματα εξαμήνου) δήλωνε αισιόδοξη και ότι η υστερηση του πρώτου τριμήνου καλύφθηκε στο εξάμηνο κλπ κλπ για εμένα αποτελεί τον ορισμό της απάτης.

 • Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Στην χρηματιστηριακη μου συμπεριφορά έχω επηρεαστεί πάρα πολύ από τον Warren Buffett οπότε αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην εντιμότητα της διοίκησης μιας εταιρείας. Εν προκειμένω ούτε guidance περιμενα ουτε η μείωση των κερδών με πείραξε (και η ΓΕΒΚΑ και η ΦΛΕΞΟ είχαν μείωση κερδών και δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό / όπως λέει και ο Buffett τα κερδη δεν μπορεί να είναι πάντα ανοδικά).

Με ενόχλησε σε απίστευτο βαθμό το ότι η διοίκηση της εταιρείας έλεγε εν γνώσει της ψέματα στην γενική συνέλευση. Αντί να πει ότι στο εξάμηνο ο τζίρος ήταν 30% κάτω και τα κερδη 80% κάτω, μιλούσε για υπερκάλυψη της υστέρησης του πρώτου τριμήνου.

 • Και αν μια διοίκηση ψεύδεται στα μικρά, πιθανόν ψεύδεται και στα μεγάλα (πάλι Buffett).
 • Προσωπικά (οφείλω να αναγνωρίσω και με τη δική σας βοηθεια) μπήκα πολύ νωρίς στην μετοχή και αποχώρησα με μεγάλα κέρδη (όπως πολύ μεγάλα κέρδη αποκόμισα και συνολικά από τον χώρο των μαρμάρων, ΚΥΡΜ και ΜΕΡΚΟ).
 • Για αυτό εύχομαι η εταιρεία να πάει καλά και καλά κέρδη σε όσους παραμείνουν μέτοχοι της.
 • ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ του mitarola.blogspot.com/
****
S&P Sector returns over the last 5 years…
 • Tech $XLK: +115%
 • Energy $XLE: -25%
Εικόνα
****
Greece and Russia leading all country ETFs in 2019…

Εικόνα

****
Asset Class Returns since 2008…

Εικόνα

****
2019 Returns…
 • Bitcoin: +170%
 • REITs $VNQ: +27%
 • Oil $USO: +26%
 • Nasdaq 100 $QQQ: +24%
 • S&P 500 $SPY: +21%
 • Gold $GLD: +18%
 • Small Caps $IWM: +17%
 • Investment Grade $LQD: +15%
 • EAFE $EFA: +14%
 • High Yield $HYG: +12%
 • US Bonds $AGG: +8%
 • EM $EEM: +7%
 • US Dollar $UUP: +5%
 • Cash $BIL: +1.6%
****
In early May, Netflix was up 43% on the year.
After a 30% decline, it has given back nearly all of those gains, lowest level since Jan 3. $NFLX

Εικόνα

****
ECB has ruined business model of German banks, which borrow money short term & lend long term. Banks can no longer earn money w/flat yield curve: maturity transformation business is dead. Commerzbank shares dive in tandem w/2s10s yield spread. welt.de/wirtschaft/art via

Εικόνα

***
Euro sentiment deteriorates sharply.
Hedge Funds increased their bearish Euro bets as response to uber-dovish ECB meeting w/ QE infinity.
Net short positions rose by 18,717 or $2.6bn to 68,559 net positions equal to $9.5bn.

Εικόνα

Print Friendly, PDF & Email