22.9.2021 – To μεσημεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (της Καλλιόπης Βαρδάκα)

Όλα του γάμου δύσκολα – η προίκα, οι χωροφύλακες, το αγαρλίκι

Έχω γιο κι έχω χαρά
που θα γίνω πεθερά,
έχω κόρη κι έχω πίκρα
που θα γνέθω μέρα νύχτα.

Αυτό το νανούρισμα αποκοίμισε πολλά κοριτσάκια. Οι ελληνικές οικογένειες δεν δέχονταν τη γέννηση της κόρης με την ίδια χαρά που καλωσόριζαν το αρσενικό παιδί. Ένας λόγος ήταν η προίκα που έπρεπε να της δώσουν, όταν θα ερχόταν η ώρα της να παντρευτεί.

  • Πολλές οικογένειες άρχιζαν από νωρίς να ετοιμάζουν τα προικιά. Ασπρόρουχα, εσώρουχα, χαλιά, κιλίμια, χράμια, κουβέρτες, λινά, δαντέλες, κεντήματα, σερβίτσια, φαγιάντσες, πορσελάνες, ασημικά, κρύσταλλα, μαγειρικά σκεύη· όλα ανάλογα με την οικογένεια, τη σειρά της και τα ήθη του τόπου. Άλλες τα έφτιαχναν με τα ίδια τους τα χέρια και με πολλά κοπιαστικά νυχτέρια και άλλες τα παράγγελναν σε τεχνήτρες.

Πάντως αστικές ή αγροτικές οικογένειες, πλούσιες ή φτωχές έπρεπε να μεριμνήσουν για τα προικιά και για την προίκα. Και τα μεν προικιά ήταν ο εξοπλισμός του σπιτιού, η δε προίκα ήταν το ζωντανό χρήμα ή η ακίνητη περιουσία (ή και τα δύο) που έπαιρνε ο γαμπρός για να ανακουφιστεί από τα βάρη του γάμου.

  • Πόσοι άντρες δεν αποφάσισαν να παντρευτούν με μόνο κριτήριο την προίκα και πόσες κοπέλες δεν έκαναν έναν αταίριαστο γάμο μόνο και μόνο για να μη μείνουν γεροντοκόρες. Πόσες πλούσιες οικογένειες δεν αγόρασαν τον κατάλληλο σύζυγο για το κορίτσι τους και πόσες κοπέλες δεν έμειναν τελικά στο ράφι, γιατί δεν είχαν προίκα ή δεν είχαν όση προίκα γύρευε ο γαμπρός. Και πόσες οικογένειες δεν εξοντώθηκαν οικονομικά για να δώσουν προίκα. Κι ακόμα πόσα ποινικά αδικήματα δεν έγιναν με αφορμή την προίκα.

Η προίκα είχε μεταβάλλει τον γάμο σε χυδαία συναλλαγή. Όχι βέβαια πως όλοι οι γάμοι γίνονταν έτσι. Όμως ο θεσμός της προίκας καθόριζε το γενικό πλαίσιο. Η προίκα ήταν ένας νομικά κατοχυρωμένος θεσμός. Ο Αστικός Κώδικας περιλάμβανε μία σειρά διατάξεων περί προικός, που με την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου και την κατάργηση της προίκας το 1982, έχουν καταργηθεί κι αυτές.

  • Ο χωροφύλαξ και η προίξ –

Ο γαμπρός είναι υποχρεωμένος να πάρει προίκα. Ο νόμος πρόβλεπε ότι ο χωροφύλακας έπρεπε να πάρει προίκα 45 χιλιάρικα παγκουί (ή σπίτι ή χωράφι αυτής της αξίας), έτσι ώστε να έχει οικονομική άνεση και να μην «είναι ευάλωτος σε πιέσεις». Επίσης η νύφη δια νόμου έπρεπε να είναι ηθική, νομιμόφρων και ανεπίληπτων κοινωνικών φρονημάτων. Τα δε μελλοντικά πεθερικά του χωροφύλακα έπρεπε να είναι από την Ελλάδα ή από συμμαχικές χώρες.

  • Το αγαρλίκι – Ο γαμπρός είναι υποχρεωμένος να δώσει προίκα

Το baba hakki ή πατρικό δικαίωμα ή αγαρλίκι, ήταν ένας εθιμικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο ο μελλόνυμφος ή ο πατέρας του έδινε στον πατέρα της νύφης ένα ποσό για να τον αποζημιώσει για τα έξοδα στα οποία είχε υποβληθεί για την ανατροφή της κόρης του και που του στερούσε τη θυγατέρα του (για την ακρίβεια τα εργατικά της χέρια). Ουσιαστικά με το αγαρλίκι ο γαμπρός αγόραζε τη νύφη ή την καπάρωνε, αν ήταν ανήλικη. Όσο πιο γεροδεμένη ήταν η νύφη, άρα ικανή να κάνει βαριές δουλειές, τόσο μεγαλύτερο το αγαρλίκι.

  • Τέλος υπήρχε και ο θεσμός του mehr, σύμφωνα με τον οποίο ο μέλλων γαμπρός πρόσφερε στη μέλλουσα νύφη διάφορα δώρα πριν από τον γάμο. Η νύφη αποκτούσε την κυριότητα μόλις γινόταν ο γάμος. Το mehr είχε σκοπό να εξασφαλίσει ή να αποζημιώσει τη γυναίκα σε περίπτωση που λυνόταν ο γάμος με υπαιτιότητα του άντρα.

Πρετεντέρης
@ta_nea

αν ο Τσιπρας είναι πρώτος και με διαφορά (όπως λέει) τι χρειάζεται τη Σάρα και τη Μάρα για να μην γυρίσει ο Μητσοτάκης; Θα κάνει εκλογές και θα πάρει αυτοδυναμία. Αν είσαι πρώτος και με διαφορά δεν φοβάσαι ούτε τις εκλογές, ούτε τον Μητσοτακη #εμπιστευτικά


Λ.Ν: Σήμερα έχω νοσταλγική διάθεση. Πάρτε λοιπόν ένα ποτ πουρί από τα πιο επηρμένα τουιτ των ζαιοτρολ, τότε που νόμιζαν πως ο Συριζα θα κυβερνούσε για 30 χρόνια και η ΕΕ θα υποκλινόταν μπροστά στον Τσίπρα!


6 χρόνια πριν


Infognomon Politics Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ακύρωσαν τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο – Αιτία το «Σπίτι της Τουρκίας»


Στέλιο Κούλογλου σε συμβουλεύω για το καλό σου να ομολογήσεις τις σχέσεις σου με το περιβάλλον της Μαρέβας όσο είναι καιρός, προτού κάνει αποκαλύψεις ο Κώστας ο Βαξεβάνης


Κ.Β – Άδωνις: «Το διαθέσιμο μας εισόδημα αυξήθηκε, γιατί αυξήθηκε και η κατανάλωση. Δεν μπορεί να αυξάνεται το εισόδημα και να μειώνεται η κατανάλωση, για να καταναλώνεις, έχεις και ξοδεύεις».  

  • Άσχετοι Υπουργοί σε άσχετες θέσεις. Βάλανε ιστορικό που δεν ξέρει γρι από οικονομικά, στο Ανάπτυξης. Δεν αυξήθηκε η κατανάλωση, τα καύσιμα και το ηλεκτρικό έφτασε στο σύμπαν.

Αφού δεν αντέχετε ο ένας τον άλλο εκεί στην Συριζαρα καλύτερα να χωρίσετε παρά να ζείτε μαζί για χάρη των παιδιών. Ιδέες ρίχνουμε να βοηθήσουμε,καταλαβαίνετε.


Κάποιος να πει στη

ότι από ευγένεια και μόνο ο παρουσιαστής δεν ειρωνεύεται, δεν κάνει γκριμάτσες και δεν διακόπτει ΣΥΝΕΧΕΙΑ τον καλεσμένο του. Αλλά που..


Τα καλύτερα οπλικά συστήματα στον κόσμο να έχεις, αν δεν είσαι διατεθειμένος να ρίξεις ούτε προειδοποιητικές βολές ο αντίπαλος θα κερδίζει ό,τι θέλει και μάλιστα άκοπα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Καλλιόπη Βαρδάκα