22.9.2020 – Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ στην ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


1 $=7,56 τουρκικές λίρες. 1€=9 τουρκικές λίρες. Τον ψάχνουν και για ξέπλυμα πολλών δις. Ακλόνητος και καθόλου απομονωμένος. Μόλις διευθετηθούν οι «εκκρεμότητες» κυρίως Γερμανικών και Αμερικανικών τραπεζών με την τουρκική οικονομία, είναι πολύ πιθανόν να «πάει σαν το σκυλί στ αμπέλι».


Σοκαριστική περιγραφή νοσηλεύτριας – «Όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν βγαίνουν»
Κορωνοϊός: Σοκαριστική περιγραφή νοσηλεύτριας – «Όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν βγαίνουν» Η νοσηλεύτρια τόνισε ότι «ο ιός έχει πλέον πιο επιθετική μορφή»protothema.gr


Οι μισές χώρες της ΕΕ δεν θέλουν κυρώσεις στην Λευκορωσία…Αλλες μισές δεν θέλουν κυρώσεις στην Τουρκία… Τελικά δεν κοπανάτε κυρώσεις στην Μπουρκίνα Φάσο να τελειώνουμε και να κλείσουμε τον φάκελο;…


Αντί να ενθαρρύνει τις καταλήψεις της μάσκας, ο δήμαρχος Πατρέων θα έπρεπε να αναλογιστεί ότι αυτούς τους μήνες δίνουμε όλοι μαζί μια μάχη που ξεπερνά κόμματα και ιδεολογίες. Δυστυχώς, όμως, κάποιες ιδεολογίες δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους υπερβάσεις. Ειλικρινά, κρίμα.


Ιταλική κραυγή: «Το Καστελόριζο είναι η Ευρώπη, το προασπιζόμαστε με…
Ιταλική κραυγή: «Το Καστελόριζο είναι η Ευρώπη, το προασπιζόμαστε με νύχια και με δόντια»


«Εκτόξευση» 45% στο δημόσιο χρέος της Τουρκίας, έφθασε τα 249 δισ. δολάρια


Θυμάστε τους Αφγανούς που όταν έβαζαν φωτιά στην Μόρια τραγουδούσαν “Bye bye Moria”; Προφυλακίστηκαν σήμερα… bye bye…. απέλαση!


Αντιλαμβάνομαι την αμηχανία του κ. Μουζάλα επειδή πλέον τα θαλάσσια σύνορα μας φυλάσσονται. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι και θεωρώ απαράδεκτο είναι η ευκολία με την οποία εκτοξεύει απειλές εναντίον των στελεχών του Λ.Σ. που λειτουργούν με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο Δ. Δίκαιο.
.

Εικόνα


Φυσικά και υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα αφού πληρώνουμε το φορομπήξιμο που μας έκανε ο Τσιπρας την ανελέητη φορολογία του 2019. Έχεις θράσος τεράστιο Φλαμπουράρη! Ναι έχουμε προβλήματα βεβαίως! Δεν ξεχνάμε όμως το χουνέρι που μας κάνατε στη φορολογία ούτε τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη..

Εικόνα


  • Για την Μυρτώ και τον Νίκο Μουστάκα πορεία δεν έχει…
Ζακ Κωστόπουλος : Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του- Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση που πραγματοποίηθηκε στο κέντρο της Αθήνας- protothema.gr


Δίνουν, λέει, 5000 ευρώ σε όποιον δεχτεί να υπογράψει ότι ο συγγενείς του πέθανε από #κορονοιος. Το θέμα δεν είναι ότι το λένε, το θέμα είναι ότι το πιστεύουν!!!


ΒΑΣ.ΒΙΛ: Για αυτούς που αναρωτώνται εάν υπάρχουν τα χρήματα που χρωστούν κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά – όπου μόνο τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών των ΗΠΑ (=μείον τα χρέη τους) είναι ύψους 119 τρις $.


Almost 90 percent of NYC bars and restaurants couldn’t pay August rent trib.al/Yc8sV34
  • Εικόνα
  • Διώξανε 500.000 Ελληνόπουλα που ψάχνανε δουλειά και φέρανε 1.500.000 επιδοτούμενους λαθροτεμπέληδες να καινε ότι εφτιαξες για να τους φιλοξενήσεις…. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ …

Άποψη: Τα δέκα δώρα του Ερντογάν στην Ελλάδα

Με τη σταδιακή επιστροφή του στόλου στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας μετά τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στη σύγχρονη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), μπορούμε ψύχραιμα να εκτιμήσουμε ότι η κρίση αυτή είχε τελικά θετικό πρόσημο για την Ελλάδα με πολλαπλά επιχειρησιακά, κοινωνικά και διπλωματικά οφέλη. Συγκεκριμένα, αυτό το ιστορικό καλοκαίρι, ο σουλτάνος μας έδωσε άθελά του τα παρακάτω δέκα δώρα.


1. Τα μαθήματα και η εμπειρία που αποκόμισε το Π.Ν. αυτούς τους δύο μήνες αντιστοιχούν σε δέκα ασκήσεις «Παρμενίωνα», είναι δηλαδή συμπυκνωμένη εμπειρία και γνώση δέκα ετών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά διότι η τωρινή ηγεσία του Π.Ν. έχει ως προτεραιότητα την ανάλυση όλων των δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη μελλοντική αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

  • Κάτι αντίστοιχο ελπίζω να ισχύει και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η ηγεσία της χώρας είχε την ευκαιρία να διαχειριστεί κανονικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν στην κλιμάκωση. Ουσιαστικά, η κρίση ήταν η πρόβα τζενεράλε για ό,τι επακολουθήσει, οπότε θα έπρεπε να ευχαριστούμε τον σουλτάνο που εξέθεσε τις αδυναμίες των ναυτικών δυνάμεών του πιο πολύ από ποτέ.

2. Η απόδοση των πληρωμάτων μας, η αίσθηση του καθήκοντος μπροστά στην ουσιαστική απειλή της Τουρκίας, αλλά και η αποκάλυψη των αδυναμιών του τουρκικού στόλου εκτόξευσαν το ηθικό του Π.Ν. και γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς τελικά ο καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις στο πεδίο είναι το ανθρώπινο δυναμικό και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα υπερτερεί αναμφίβολα.

3. Η καθολική υπεροχή του ελληνικού Π.Ν. ειδικά στον ανθυποβρυχιακό (Α/Υ) πόλεμο είχε σίγουρα πολύ μεγάλη αρνητική επίδραση στο ηθικό του τουρκικού Π.Ν. Αναρωτηθείτε πώς θα αισθάνονται οι κυβερνήτες των τουρκικών υποβρυχίων που ξέρουν ότι αν υπήρχε κλιμάκωση θα ήταν ξεγραμμένοι. Επίσης, οι Α/Υ νίκες μας δεν έμειναν κρυφές, αλλά σίγουρα συζητιούνται από όλο τον τουρκικό στόλο με ανησυχία. Ισως, η ένταση στη φωνή του Ερντογάν να είναι ουσιαστικά η αγωνία λόγω αυτής της παραδοχής – ότι πώς γίνεται ένα κράτος μετά δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης να με βάζει στη γωνία εμένα που τα έχω βάλει με ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Γαλλία και στο μυαλό μου έχω βγει κερδισμένος;

4. Τα πληρώματά μας και όλο το υποστηρικτικό σύστημα των Ε.Δ. προπονήθηκαν για δύο μήνες στις επιχειρήσεις χαμηλής έντασης αλλά παρατεταμένης διάρκειας. Οι Ε.Δ. μας είχαν την ευκαιρία να εκτεθούν σε αυτό το είδος επιχειρήσεων που εξαρτάται από την απόδοση όλου του μηχανισμού στο υλικοτεχνικό και το ψυχολογικό κομμάτι καθώς και στη διαχείριση του προσωπικού που εμπλέκεται στις παρατεταμένες επιχειρήσεις.

5. Το περιστατικό με την περιβόητη επακούμβηση ήταν μία αναγκαία υπενθύμιση της τεράστιας αξίας της ναυτοσύνης, κάτι που ίσως είχε υποτιμηθεί από πολλούς που εστίαζαν μόνο στο τεχνολογικό κομμάτι των εξοπλισμών. Πλέον, πιστεύω ότι αυτή η εμπειρία θα μας ωθήσει να επαναπροσδιορίσουμε προτεραιότητες για τη βασική ναυτική εκπαίδευση των στελεχών του Π.Ν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ειδικά διότι επιβεβαιώνει παλαιότερες εκτιμήσεις ατόμων που έτυχε να βρίσκονται τώρα σε ηγετικές θέσεις του Π.Ν., οι οποίοι πριν από πέντε χρόνια είχαν συγγράψει συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση και διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών.

6. Το καλοκαίρι αυτό ήταν επίσης εξαιρετικά σημαντικό για τις οικογένειες των στελεχών των Ε.Δ. Ο παράγοντας οικογένεια είναι καθοριστικός για την απόδοση του προσωπικού μας και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι όσο καιρό ο στόλος μας ήταν στο πεδίο, οι οικογένειες των πληρωμάτων μας έδιναν τον δικό τους αγώνα και θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Η εμπειρία αυτού του καλοκαιριού ήταν μεν δύσκολη για αυτές τις οικογένειες, αλλά επίσης τις προετοίμασε για ό,τι μπορεί να επακολουθήσει.

7. Η κρίση αυτή ήταν επίσης καθοριστική για την κοινωνία μας, καθώς μας υπενθύμισε την ουσιαστική, υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουμε από τα ανατολικά. Αυτό ίσως είχε ξεχαστεί για χρόνια καθώς είχαμε αποδεχθεί σχεδόν παθητικά τη διατήρηση της έντασης στο Αιγαίο από τις τουρκικές Ε.Δ. Η υποστήριξη της κοινωνίας στις Ε.Δ. και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ανεξαρτήτως κομματικών ταυτοτήτων, είναι εθνικό κεφάλαιο.

8. Επίσης, έπεσαν οι μάσκες στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τις προθέσεις του Ερντογάν και μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει. Οσοι προσπαθούσαν να λειάνουν τις γωνιές των τουρκικών θέσεων είτε από λανθασμένη πεποίθηση, λάθος εκτίμηση, αφέλεια ή δόλο, πλέον δεν έχουν δικαιολογία.

9. Πλέον, έχει καταστεί σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας αλλά θα υπερασπιστεί αποφασιστικά τα εθνικά της συμφέροντα και έχει εκτεθεί ο Ερντογάν ως απειλή για την ισορροπία της περιοχής. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να επενδύσουμε εμπράκτως σε παραδοσιακές και νέες συμμαχίες, κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και δεκαετίες.

10. Τέλος, η πρωτοφανής επιθετικότητα του Ερντογάν έδωσε στην κυβέρνηση το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο για να πάρει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά ώστε να αντιμετωπιστούν επιτέλους χρόνια υλικοτεχνικά προβλήματα.

  • Προσωπικά, είμαι ευγνώμων στον σουλτάνο που μας ώθησε να ανακτήσουμε την πληγωμένη μας υπερηφάνεια, μας υπενθύμισε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε και μας προετοίμασε για το μέλλον.

Πέραν των μαθημάτων που πήραμε συλλογικά αυτό το καλοκαίρι, τώρα είναι η ώρα να δείξουμε την έμπρακτη εκτίμησή μας στα στελέχη των Ε.Δ. και στις οικογένειές τους.

  • Τελικά, η νίκη δεν έρχεται από έναν προβεβλημένο ήρωα, αλλά από χιλιάδες αφανείς. Από τη νεαρή ναύκληρο στη φρεγάτα, τους εξουθενωμένους μηχανικούς των ελικοπτέρων και των Zubr, τα αόρατα πληρώματα των υποβρυχίων, αλλά κι από τις άυπνες οικογένειές τους που αγωνιούσαν για δύο μήνες ενώ οι δικοί τους ήταν στην πρώτη γραμμή.

Ισως, θα ήταν ωφέλιμο η πολιτική ηγεσία να κάνει ένα διάγγελμα εκφράζοντας την εκτίμηση όλων μας προς αυτούς τους άγνωστους ήρωες καθώς και να ευχαριστήσει τις τοπικές κοινωνίες που στήριξαν τις Ε.Δ. μας έμπρακτα από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο. Ενα και μόνο δημόσιο ευχαριστώ είναι το ελάχιστο που τους χρωστάμε για όλα όσα πέρασαν.

* Ο κ. Νικόλας Κατσίμπρας διδάσκει στο Πρόγραμμα Επίλυσης Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και είναι πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.


Το παρασκήνιο του Καστελλορίζου

ΒΗΜΑτοδότης

Το παρασκήνιο του Καστελλορίζου | tovima.gr

Και όλα αυτά, παρότι ο Χουλουσί Ακάρ είχε εγκατασταθεί απέναντι στο Κας και έδειχνε διατεθειμένος να αρχίσει επιθετικό «διάλογο» μαζί της. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι κάτι πήγε να οργανωθεί από την πλευρά του τούρκου υπουργού Αμυνας, αλλά απετράπη εν τη γενέσει του από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία περιπολούσε και δεν άφησε να εξελιχθεί οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης του στρατιωτικού ελικοπτέρου που μετέφερε την Πρόεδρο στην ιστορική Μεγίστη.

  • Οπως και να έχει, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε. Η επίσκεψη υπήρξε επιτυχής, όπως φανερώνουν και οι ακατανόητες αναφορές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «πρόκληση» την επίσκεψη της ελληνίδας Προέδρου στο Καστελλόριζο! Από πότε άραγε αποτελεί πρόκληση η παρουσία ανώτατου πολιτειακού παράγοντα σε τόπο της χώρας του;

 

Δεν σας κρύβω ωστόσο ότι η επίσκεψη δεν ήταν εξ αρχής ανέφελη. Υπήρξαν ταλαντεύσεις και ερωτηματικά. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε αρχικώς εκφράσει επιφυλάξεις, αργότερα αντιμετώπισε την επίσκεψη ως ευκαιρία έκθεσης της γείτονος και στο τέλος την αποδέχθηκε ως είχε προετοιμασθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλες πηγές επίσης, που δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν, αναφέρουν ότι χρειάστηκαν διαμεσολαβήσεις ισχυρών ξένων δυνάμεων για να μη συμβεί κάτι, που ενδεχομένως να τίναζε τον προπαρασκευαζόμενο διάλογο στον αέρα. Αλλά είπαμε, στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα ήταν, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικό και εν τέλει ανέφελο.

Παυλόπουλος επί θύραις

Με αγωνία τώρα αναμένουμε το αποτέλεσμα της επίσκεψης του προκατόχου της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο, ο οποίος κατά τα φαινόμενα την ακολουθεί κατά πόδας. Το τρέχον Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στο Καστελλόριζο ο Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση περίπου 180 δικηγόρων από όλη την επικράτεια, όπου θα αναπτυχθούν νομικά επιχειρήματα με σκοπό να αναιρέσουν την όποια τουρκική διεκδίκηση.

Οφείλουμε πάντως να παρατηρήσουμε ότι ο άλλοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν είχε την τύχη μιας δεύτερης θητείας στο Προεδρικό Μέγαρο και έκτοτε επιμένει να κινείται κατά τα προεδρικά του ήθη, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, οι οποίοι μετά το πέρας της θητείας τους απεσύρθησαν ήσυχα και απλά.

Βαλκανικές επαφές

Το πολιτικό μείγμα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, με συστατικά τον κορωνοϊό, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά, είναι εκρηκτικό, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφιερώσει σημαντικό μέρος του χρόνου του την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί, για αρκετή ώρα, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Και αν ο πρώτος έχει δείξει ότι τα Σκόπια αποτελούν για την Αθήνα έναν άριστο εταίρο στη Βαλκανική – παρά τη σαφή αντίθεση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση -, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ισχύει το ίδιο με τα Τίρανα.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ράμα συνέφαγαν για αρκετή ώρα με σκοπό να καταλάβει ο αλβανός πολιτικός, που αναμφίβολα αποτελεί ιδιάζουσα προσωπικότητα, ότι δεν μπορεί να παίζει διπλό παιχνίδι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Δεν σημαίνει φυσικά αυτό ότι θα μεταβάλει άμεσα τη συμπεριφορά του. Η Αθήνα και τα Τίρανα έχουν αρκετά θέματα προς επίλυση και η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από την καλή γειτονία με την Ελλάδα. Σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η Αθήνα έχει πλέον λύσει μεγάλο μέρος του προβλήματος με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Για την εναπομείνασα θαλάσσια περιοχή, ο δρόμος είναι ανοικτός για μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν αποκλείεται δε η συζήτηση να ξεκινήσει όταν, προσεχώς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκεφθεί τα Τίρανα.

 ***

Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ένιωθε αδιαθεσία, αλλά την Τετάρτη τα συμπτώματα – ενοχλήσεις στο στομάχι και υπέρταση – έγιναν πολύ έντονα. Ο κ. Θεοδωρικάκος μεταφέρθηκε άρον-άρον στο σπίτι του, έκανε τεστ για κορωνοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό, αλλά ο γιατρός τού συνέστησε να μείνει μακριά από τη δουλειά και το κινητό τηλέφωνο – προφανώς για να ηρεμήσει και να μη συγχύζεται. Ποιος ξέρει; Μπορεί η γκάφα της κυβέρνησης με τις υπερμεγέθεις μάσκες στα σχολεία να του στοίχισε περισσότερο από όσο σε άλλους συναδέλφους του, γιατί εκείνος είχε εγγυηθεί δημοσίως ότι όλα ήταν υπό έλεγχο. Από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μαθαίνω, θα βρίσκεται στο γραφείο του, οπότε να του ευχηθώ ταχεία ανάρρωση.

 ***

Παρά τη φημολογία ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους ως προς την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, ένα πρόσωπο που δεν λείπει ποτέ από τις συσκέψεις για τον κορωνοϊό που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω της τεχνολογίας, είναι εκείνος που παρουσιάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη των κρουσμάτων και αναλόγως καθορίζεται η εξέλιξη της συζήτησης και τα μέτρα που λαμβάνονται στη συνέχεια. Οσον αφορά την απουσία του από την απογευματινή ενημέρωση των έξι, ειπώθηκε στη σύσκεψη ότι ο ίδιος ζήτησε να βγαίνει στην τηλεόραση μόνον όποτε υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερέκθεσή του, την οποία ουδόλως επιθυμεί. Τις επόμενες ημέρες, όπως πληροφορούμαι, θα εμφανιστεί ξανά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

Την Ελλάδα μετά (;) την πανδημία θα ιχνηλατήσει το ετήσιο συνέδριο, που εφέτος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, και ξεκινά αύριο.  Οικοδεσπότης και τελικός σχολιαστής των εργασιών του συνεδρίου θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ των ομιλητών βρίσκονται οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ιωάννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Ζαννιάς, Απόστολος Ταμβακάκης, Νίκος Βέττας, Κώστας Μενουδάκος, Ιωάννης Σαρμάς, Μαίρη Ειρήνη Σαρπ, Βασίλης Σκουρής, Γιάννης Βούλγαρης, Χρήστος Χωμενίδης, Λευτέρης Κουσούλης, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Παυλάκης, Θεόδωρος Τρύφων, Φωκίων Καραβίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Τάσος Γιαννίτσης, Πάνος Τσακλόγκλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Μαργαρίτης Σχοινάς. Και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πρόσωπα, τα οποία δεν φτάνει ο χώρος να παραθέσω. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλο το πρόγραμμα στη διεύθυνση https://ekyklos.gr/images/PDFs/KyklosIdeon_ElladaMetaIV_2020_PROGRAMME.pdf

Η οργή Μητσοτάκη

  • Εξαλλος, μου λένε οι πηγές μου από το Μαξίμου, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Οταν η φωτογραφία με την οποία τροφοδότησε την επικαιρότητα μέσω του εκκλησιαστικού site Romfea έφτασε στο γραφείο του, ο Πρωθυπουργός την κοίταξε πολλή ώρα χωρίς να μιλά. Σε αυτήν ο κ. Κουμουτσάκος απεικονίζεται να λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία στον ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και τους ιερείς χωρίς μάσκα.

Παριστάμενοι στο πρωθυπουργικό γραφείο λένε ότι η οργή του κ. Μητσοτάκη είναι χειρότερη όταν δεν ξεσπάει, και όλοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν την αγωνία του να σταλούν τα σωστά μηνύματα προφύλαξης από την πανδημία στην κοινωνία. Ο χειρισμός της Εκκλησίας είναι μια λεπτή υπόθεση την οποία έχει αναλάβει αποκλειστικά το Μέγαρο Μαξίμου και η Θεία Κοινωνία είναι το πιο «καυτό» ζήτημα της μεταξύ τους «διαπραγμάτευσης». Αγνωστο γιατί χώθηκε στη μέση ο κ. Κουμουτσάκος, το σίγουρο είναι ότι πρόσθεσε άλλο ένα ατόπημα στη μακρά λίστα που έχουν για εκείνον στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ελληνίδα πολίτης Βικτόρια Χίσλοπ (φωτογραφία) που «υπήρξε Ελληνίδα πριν γίνει Ελληνίδα», όπως χαρακτηριστικά της είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όταν την υποδέχθηκε για να τη συγχαρεί στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, δεν είναι μια συνηθισμένη ξένη συγγραφέας που έγραψε μια νουβέλα προβάλλοντας την Ελλάδα.

  • Η γνωστή για την ιστορική νουβέλα της «Το νησί», αλλά και πολλά άλλα μυθιστορήματα, στήριξε μέσα από τα γραπτά της και τα λόγια της τη χώρα μας, τη στήριξε μέσα από την κινητοποίηση ανθρώπων της τέχνης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Ολα αυτά τα χρόνια διάλεξε την Κρήτη ως τόπο δεύτερης κατοικίας της, μαθαίνοντας τη γλώσσα μας, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον τόπο και τους ανθρώπους της.
  • Οπως είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έπαψε να επαναλαμβάνει πόσο ελεύθερα ανασαίνει στον τόπο μας, πόσο «σπίτι» της το νιώθει, πόσο ενεργητική ήταν για εκείνη η εμβάπτισή της στη γλώσσα, τη μουσική, τη νοοτροπία και τον ελληνικό τρόπο ζωής.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ