22.3.2021- Σχόλια, συμπεράσματα και παρατηρήσεις με τον φακό του μικρομέτοχου

ΣΧΟΛΙΟ – από τον ΟΑΚ: Θα πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί την διαφοροποίηση μεταξύ της πορείας της τράπεζας πειραιως και του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η τραπεζα πειραιως ήταν  γνωστό  χρόνια τώρα ότι θα οδηγηθεί σε ΑΜΚ και ότι οι επενδυτές τέτοιων αυξήσεων διψούν για φτηνές τοποθετήσεις.

 • Αυτό οδηγεί χρόνια τώρα νομοτελειακά την μετοχή της πειραιως προς τα κάτω αλλά καμία σχέση δεν έχει με την πορεία των αναπτυσσόμενων ελληνικών εταιριών του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και παρολο που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την πειραιως ως καυτό θέμα προς συζήτηση θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι σοβαροί επενδυτές δεν την έχουν ούτε καν στο monitor των υπολογιστών τους προς παρακολούθηση.

***

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Αναμένουμε θετική αντίδραση σήμερα στο ταμπλό, με τους πραγματικά ισχυρούς ηγέτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να μην ακολουθούν και κυρίως να μην επηρεάζονται από καταστάσεις που δεν πρέπει επ’ουδενί να τους επηρεάζουν, ούτε καν να τους αγγίζουν. Τι τους νοιάζει τι θα κάνει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ή αύριο μεθαύριο κάποια άλλη του κλάδου της;

 • Είναι λυπηρό να διαβάζεις σε όλα τα sites και Forums σχόλια, αναφορές, παρατηρήσεις, σενάρια και άρθρα που να ασχολούνται σε ποσοστό 90% με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Νισάφι πια, στο κάτω κάτω της γραφής όσοι ασχολούνται με καταστάσεις που έχουν διαλύσει χαρτοφυλάκια επανειλημμένως, ας μην επιρρίπτουν αλλού τις ευθύνες. Να ρίχνουν μια ματιά στον καθρέπτη και αμέσως θα αντικρύζουν τον υπαίτιο.

 • Αλλο να γίνει ένα κερδοσκοπικό παιχνιδάκι – αν δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς λόγω αθεράπευτης συνήθειας – με ένα 2,5% άντε 3,75% του κεφαλαίου σου κι άλλο το μαύρο κόκκινο με τα ρέστα σου.

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ διαμορφώνει μόλις το 1,1% του ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ και το 0,9% του Ftse25. Απορίας άξιον το πως μπορεί και επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό το γενικότερο κλίμα, αλλά ας όψονται οι αθεράπευτες παθογένειες μίας κυριολεκτικά ανύπαρκτης επενδυτικής παιδείας.

*****

FTSE/ASE Large Cap:  Εντοπίζουμε στο μηνιαίο διάγραμμά του ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο.  Η τιμή του δείκτη πάει για δεύτερη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2008 να διασπάσει ανοδικά τα παραμετροποιημένα Keltner Channels τάσης. Την πρώτη φορά ήταν το Δεκέμβριο του 2019, όπου όμως η χαρά της απόδρασης δε κράτησε και πολύ μιας που στην πορεία μας βρήκε αναπάντεχα  η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

 • Τώρα ίσως ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσει ο δείκτης την πολυπόθητη ανοδική τμήση, που εάν όντως επιτευχθεί στη λήξη του Μαρτίου θα δώσει ως επόμενο αρχικό στόχο  τις 2370 μονάδες, που είχε καταγράψει πέρυσι το Γενάρη, ενώ ο αμέσως επόμενος στόχος στο υπό ανάλυση χρονικό πλαίσιο εντοπίζεται στα υψηλά του 2014 στις 4400 μονάδες.

Ισχυρές ανοδικές μακροπρόθεσμες ενδείξεις ανάτασης  λαμβάνουμε και από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές οι οποίοι μάλιστα δείχνουν να ξεκινάνε από χαμηλά δίνοντας αρκετό περιθώριο έως ότου περάσουν σε overbought περιοχές.

 • Γενικά πάντως ο συγκεκριμένος δείκτης υπό τη βαρύτητα κυρίως των τραπεζικών τίτλων έχει τραβήξει τα πάνδεινα στη τελευταία 12ετία, ίσως περισσότερα και από το Γενικό Δείκτη, καθώς  την ημέρα που πέρασε κάτω από τα Keltner Channels τον Ιούνιο του 2008 έγραφε τιμές στις 21000 μονάδες ενώ έφτασε έως και τις 1075 μονάδες το Φλεβάρη του 2016.
 • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ

Μήπως τώρα που αντίκρυσε για τα καλά το πάτωμα ήρθε η κατάλληλη στιγμή να εγερθεί και να σταθεί στα πόδια του;


ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης


ΑΒΑΞ: Αφησε πίσω του την αντίσταση των 0,70 ευρώ. Τώρα κυνηγά την αντίστοιχη των 0,80 ευρώ ενώ βάση του Pitchfork σχηματισμού το επόμενο σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ αγοραστών και πωλητών θα είναι η περιοχή του 1 ευρώ.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Δημοσίευση Χρηματοοικονομικής Έκθεσης έτους 2020 πριν το άνοιγμα

 • 22.03.2021: Ενημέρωση αναλυτών σχετικά με τα αποτελέσματα της χρήσης 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης (3μμ)
 • Για να λάβετε μέρος στην τηλεδιάσκεψη επικοινωνήσετε με την κ.Καλλιμάνη στο τηλέφωνο 2262086430 ή στο mail [email protected]

Εθνική Τράπεζα: Ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα έτους 2020 την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στις 17:30. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 18:00, της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

****

AΠOΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Μπορεί δυστυχώς για την αγορά να πέρασε  επικοινωνιακά λίγο πάνω από το όριο της πλημμελής αδιαφορίας, αλλά κανονικά η περασμένη Τετάρτη θα πρέπει να οριστεί ως ημέρα γιορτής για την ελληνική οικονομία μετά και τη τεράστια επιτυχία που γνώρισε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου που δημοπράτησε ο ΟΔΔΗΧ.

Για πρώτη φορά μετά από το Γενάρη του 2007 η χώρα βγήκε στις διεθνείς αγορές με ένα τόσης μεγάλης διάρκειας ομόλογο και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με κουπόνι 1,875% (!). Το γιγάντιο αυτό επίτευγμα για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας έχει και συνέχεια, καθώς 250 επενδυτές ζήτησαν διακαώς να συμμετάσχουν στη δημοπρασία του 30ετούς προσφέροντας συνολικά 27,5 δισ. ευρώ για 2,5 δισ. ευρώ.

 • Δηλαδή 10 φορές (!) πάνω από το ποσό που ζήτησε το ελληνικό δημόσιο.

Βέβαια κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε «μόχλευε» τα ελληνικά ομόλογα και δε «σκούπιζε» τις αγορές μέσω του δραστικού προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημικής κρίσης (PEPP) για να εξασφαλιστεί έτσι η ροή πιστώσεων προς κάθε τομέα της οικονομίας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

 • Το θέμα είναι, όπως θυμάμαι να μας τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ο “Βούδας” του ελληνικού μπάσκετ ο Μάκης Δενδρινός στα μέσα περίπου του  1983, όταν και έπαιζα στο εφηβικό της ομάδας μπάσκετ του Σπόρτιγκ, το ποιος είναι αυτός που θα φύγει με το ροζ φύλλο του αγώνα. Αυτό είναι που μετράει πραγματικά  όλα τα υπόλοιπα είναι τρίχες.

Επανερχόμενος η επισφράγιση της κίνησης αυτής σύμφωνα με επιφανείς οικονομικούς αναλυτές δηλώνει με κεφαλαία γράμματα την επιστροφή της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές. Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα πάρει σημαντική ώθηση ξεπερνώντας το 5% για το 2021 και 2022 έχοντας ως άσσο στο μανίκι τους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται ένας ενάρετος κύκλος αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

****

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Η χρηματιστηριακή κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, δεν ήταν ούτε η πρώτη κρίση που βίωσαν οι αγορές, ούτε η τελευταία, ούτε η μικρότερη ή η μεγαλύτερη. Ήταν απλά μία κρίση -λίγο “περίεργη” βέβαια, αλλά τίποτα περισσότερο.
Και βέβαια, ούτε αυτή τη φορά η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Οι αγορές δεν καταστράφηκαν, αλλά αντίθετα, αντέδρασαν ταχύτατα, “είδαν” τις μεταβολές που επέρχονταν και όχι απλά επανήλθαν, αλλά βοηθήθηκαν από την κρίση, ώστε να κινηθούν σε νέα υψηλότερα επίπεδα!

 • Ο επενδυτής θα πρέπει να μελετά και να διδάσκεται από τις κρίσεις. Άλλωστε, η εμπειρία είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσει “ανοσία” απέναντι σ’ αυτές. Η τελευταία κρίση, η οποία για τις αγορές τελείωσε εδώ και καιρό, προσέφερε, στους προσεκτικούς και επιμελείς επενδυτές, πολλά διδάγματα. Ας δούμε πέντε απ’ αυτά.

Το απρόβλεπτο, κάποια στιγμή θα συμβεί!

Δεν γνωρίζουμε τί μορφή θα έχει, πώς θα προκληθεί και ποιά θα είναι η έντασή του, όμως γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή, το απρόβλεπτο θα συμβεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντα να έχουμε ένα σχέδιο δράσης, για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

 • Και “αντιμετώπιση” σημαίνει: Αντίδραση στο απρόβλεπτο, παρακολούθηση της εξέλιξης φαινομένου και αναγνώριση του επερχόμενου τερματισμού των επιδράσεών του. Στις απρόβλεπτες καταστάσεις, θα πρέπει να προσέχουμε την ψυχολογία μας.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουμε προσχεδιάσει αντικειμενικούς κανόνες που θα προσδιορίζουν το τί θα κάνουμε, μέσα από τη λογική του συντηρητισμού. Αν περισώσουμε τα κεφάλαιά μας, η αγορά θα μας δώσει και άλλες ευκαιρίες.

Ποιά είναι η φύση και τα χαρακτηριστικά της κρίσης

Όταν ξεσπάει μια κρίση, θα πρέπει να γνωρίζουμε τί και γιατί συνέβη και ποιές είναι οι προεκτάσεις της. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις επιδράσεις της στη χρηματιστηριακή αγορά και να εκτιμήσουμε τη χρονική της εξέλιξη. Η ενημέρωσή μας θα πρέπει να γίνεται από έγκυρες πηγές και να είναι συνεχής, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να ακούμε πολλές απόψεις, συμβουλές και προτροπές, αφού αυτές μόνον σύγχυση μπορούν να μας επιφέρουν.

Ούτε αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Η ιστορία των αγορών είναι η ιστορία των κρίσεών τους που ξέσπασαν ξαφνικά και γκρέμισαν τα πάντα. Αλλά, πάντα, κάποια στιγμή οι αγορές ισορροπούν, αντιδρούν και, στο τέλος, ξεπερνούν τις κρίσεις τους. Συνεχίζουν να υπάρχουν και -διαχρονικά- να ανεβαίνουν.

 • Όμως, κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, νομίζουμε ότι ο κόσμος γύρω μας θα καταστραφεί, το μυαλό μας θολώνει, χάνουμε την ψυχραιμία μας και είτε “παγώνουμε” και δεν αντιδρούμε, είτε αντιδρούμε σπασμωδικά.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, οι ξαφνικές κρίσεις, είναι κομμάτι της επενδυτικής ζωής και εξέλιξης. Ούτε αυτή τη φορά η κρίση θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα, από το αποτέλεσμα που είχαν οι προηγούμενες κρίσεις. Κάποια στιγμή θα τελειώσει, το “σύστημα” θα ηρεμήσει και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, μέχρι την επόμενη -ξαφνική και απρόβλεπτη- κρίση.

Πρέπει να ακολουθούμε το επενδυτικό μας σχέδιο

Η ύπαρξη ενός επενδυτικού πλάνου που σχεδιάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν είναι από μόνη της αρκετή. Οι μεγάλες απώλειες που προκαλεί μία ξαφνική κρίση, καταστρέφουν την ψυχολογία μας και -συχνά- οδηγούμαστε σε απρόβλεπτη συμπεριφορά.

 • Πρέπει να συνηθίσουμε τον εαυτό μας να λειτουργεί με πειθαρχία. Η πειθαρχία είναι μία από τις κυριότερες αρετές του επενδυτή. Η ύπαρξη και η πειθαρχημένη εφαρμογή ενός “κακού” επενδυτικού πλάνου, είναι καλύτερη από τη μη ύπαρξη πλάνου ή τη μη εφαρμογή του υφιστάμενου.

Δεν πρέπει να αναλαμβάνουμε μεγάλο ρίσκο

Το πιο σημαντικό στη συμμετοχή μας στις χρηματιστηριακές αγορές, δεν είναι να αυξήσουμε τα κεφάλαιά μας, αλλά να τα διατηρούμε. Για να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην αγορά, θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε κεφάλαια. Οι μεγαλύτερες απώλειες κεφαλαίου συμβαίνουν κατά τη φάση απρόοπτων κρίσεων.

 • Και ο λόγοι είναι πάντα οι ίδιοι: Λάθος αντίδραση στο απρόοπτο και ανάληψη μεγάλου ρίσκου, που στόχευε στην εκμετάλλευση της “ευκαιρίας και στην επίτευξη υψηλού κέρδους. Όμως, τα κέρδη συνήθως επιτυγχάνονται στις ανοδικές φάσεις, όταν οι τιμές ανεβαίνουν σταθερά και χωρίς κινδύνους.

****

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Μετά από 6 ανοδικές εβδομάδες και κέρδη 13% η αγορά έδωσε διόρθωση της τάξεως του 2% περιμένοντας την λήξη των παραγώγων που πάντα είναι οδηγός στις κινήσεις μας. Ο τραπεζικός, η αφορμή όπως μας έχεισυνηθίσει και οι αλλοπρόσαλλές δημοσιεύσεις για την αύξηση της τράπεζας Πειραιώς που ουσιαστικά ήταν η
αφορμή.

 • Οι πετυχημένες ομολογιακές εκδόσεις σε ΔΕΗ και ΜΟΗ αλλά και στο 30ετές Ελληνικό ομόλογο (ποιος να το πίστευε πριν 2 χρόνια) προστίθενται στα θετικά τόσο για την οικονομία όσο και για το χρηματιστήριο. Μπροστά μας έχουμε μία σημαντική ΑΜΚ αυτή της τράπεζας Πειραιώς με τον τίτλο να είναι έρμαιο από τους ίδιους τους βασικούς μετόχους που θέλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή για να μπορέσουν να ανακάμψουν στα αρχικά  τους  ποσοστά πριν την κρατικοποίηση της.

Ο όγκος της Παρασκευής ήταν πολύ μεγάλος για να μην του δώσουμε σημασία δοκιμάζοντας παράλληλα και τα ιστορικά της χαμηλά (βλέπε γράφημα). Είναι λίγο έως πολύ δεδομένο πως σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο και η υπερ κάλυψη λίγο έως πολύ δεδομένη.

 • Η τράπεζα μετά την ΑΜΚ θα μπορέσει να έρθει κεφαλαιακά κοντά στα ίδια επίπεδα με τις
  υπόλοιπες. Σίγουρα η πτώση τιμής και η ΑΜΚ θα επηρεάσει σημαντικά και τις άλλες μιας και πολλοί μέτοχοι θα κοιτάξουν να μετακινηθούν προς την Πειραιώς. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία με στρατηγική να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας στον κλάδο.

Η τελευταίες δύο συνεδριάσεις μας έδειξαν ότι η αγορά προβληματίζεται στα επίπεδα κάτι που μας κάνει να μπούμε την διαδικασία να κάνουμε διαχείριση των θέσεων μας και να κινηθούμε αμυντικά μέχρι να δούμε τα νέα δεδομένα και πάλι.

 • Σίγουρα το volatility ελκύει για κινήσεις, παρόλα αυτά πάντα ο χρόνος είναι αυτός που
  δείχνει σε τι φάση βρισκόμαστε. Τεχνικά δεν έχουμε κάποια έξοδο στους δείκτες ακόμα παρόλα αυτά οι ταλαντωτές μας αναγκάζουν να κινηθούμε αμυντικά. Συνήθως οι ανοδικές εξάρσεις σε μία τέτοια κατάσταση μας πείθουν και πάλι να πάρουμε θέσεις κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Πλέον βλέπουμε αρκετές εισηγμένες να κάνουν παρουσιάσεις των εταιριών τους με τηλεδιασκέψεις με το ενδιαφέρον να είναι αυξημένο από τους θεσμικούς. Το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και ομολογιακές εκδόσεις και μένει να δούμε αν έχουμε εύκολη απορρόφηση της προσφοράς.

 • Οι επιλογές μας για το 2021 έχουν κέρδη της τάξεως του 6,71% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ 3,73% τον ίδιο να κερδίζει το 2,98% της αξίας του. Ο τραπεζικός με κέρδη μόλις 0,39% με τον ftse25 στο 3,61%. Η ΔΕΗ πρώτη σε απόδοση με 25% ενώ ακολουθεί η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 22%, η ΕΛΧΑ και η ΕΥΡΩΒ με 20%, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ με 16% και το ΚΡΙ ΚΡΙ με 13%. Στον αντίποδα ΑΛΦΑ και ΣΑΡΑΝΤΗΣ με -7%.

Στατιστικά μετά την λήξη των συμβολαίων η αγορά συσσωρεύει η διορθώνει σε σχέση με την τάση της μέχρι να μας δώσει και πάλι την επόμενη κίνηση στην προ υπάρχουσα τάση. Οι καλές εταιρίες έχουν ήδη ξεχωρίσει οπότε και συνεχίζουμε να τις έχουμε στο στόχαστρο επενδυτικά.

 • Όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με τον τραπεζικό κλάδο και τα προβλήματα του θα δούμε μία τελείως διαφορετική εικόνα και στον Γενικό Δείκτη. Ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να έχει αυξημένο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο με
  την βιομηχανία να ακολουθεί.
 • Η πληροφορική δείχνει να χωνεύει μετά τα μεγάλα κέρδη του προηγούμενου, διαστήματος ενώ η ενέργεια συνεχίζει να είναι στο στόχαστρό των επενδυτών έχοντας ξεκινήσει και πρώτη τον χορό της ανόδου.

Ουσιαστικά επικεντρωνόμαστε σε εταιρίες που δείχνουν ότι θα αυξήσουν πιο γρήγορα τα
μεγέθη τους το επόμενο διάστημα.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2021- Από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών


19/3- Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά…

Από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών – Σαββατοκύριακο 20/21 Μαρτίου 2021

20.3.2021- Χ.Α: Ο Λογικός, ο Κατάσκοπος και ο Μυστήριος!

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.