22.12.2020 – Κρυπτονίτες ενωθείτε (από τον Απόστολο Μάνθο)

Το  πρώην περιθωριακό και «επικίνδυνο»  νόμισμα έχει αρχίσει όλο περισσότερο και προφέρεται σε κάθε οίκο αναλυτών.

  • Μιλάμε για το βασιλιά των κρυπτονομισμάτων το Bitcoin όπου μόλις πρόσφατα πήρε κάτω από τις ερπύστριές του το επίπεδο των 20000 δολ.  Έκπληξη για πολλούς αλλά το εκρηκτικό μίγμα των εξελίξεων που προδιαγράφεται στο σύμπαν των ψηφιακών νομισμάτων δεν αφήνει και πολύ χώρο για φοβικές σκέψεις.

Αρκετοί διαχειριστές δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν για πρώτη φορά σκύψει πάνω από το Bitcoin και το «θαυμάσιο» κόσμο του μέλλοντος και των κρυπτονομισμάτων ανοίγοντας σταδιακά θέσεις υπέρ του.

  • Οι εξειδικευμένοι και συνάμα φανατικοί του παγκόσμιου αυτού νέου είδους διατείνονται ότι η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin θα μπορούσε άνετα να πλησιάσει το 10% της αξίας του χρυσού ακουμπώντας το  ένα τρισεκατομμύριο δολάρια που αποκρυπτογραφεί τιμή πλησίον των 50000 δολ.

Αυτή τη στιγμή η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων χτυπάει νέα ιστορικά υψηλά στα 647,2 δισ. δολ με το Bitcoin να έχει κεφαλαιοποίηση 484 δισ. δολ.

Στο ημερήσιο chart τιμών η αναλογία Bitcoin με το αμερικανικό δολάριο (BTCUSD) παρουσιάζεται να έχει τμήσει ανοδικά το ανοδικό κανάλι “W” στα 22000 δολ περίπου ανοίγοντας το δρόμο, βάση της διαγραμματικής ανάλυσης, για τη κατάκτηση του ύψους του διασπασμένου καναλιού στα 26500 δολ με μια ενδιάμεση στάση στη σαθρή αντίσταση των 24000 δολ.


  • Προχωράμε στο δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα το Ethereum (ETHUSD) με 74,61 δισ. δολ. όπου μόλις στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει καταβροχθίσει την αντίσταση των 615 δολ κατευθυνόμενο πλέον προς την επόμενη σημαντική αντίσταση των 820 δολ.

Η ανοδική συνταγή για να μη χαλάσει θα πρέπει η ισοτιμία να μη καταστρατηγήσει την περιοχή των 525 δολ. Η αντίστοιχη αναλογία με το ευρώ ETHEUR βρίσκεται στα 530 ευρώ ενώ για αυτούς που “κυνηγάνε” το βασιλιά η αναλογία με το Bitcoin (ETHBTC) είναι στα  0,0284 BTC.


  • Τρίτο σε κεφαλαιοποίηση ψηφιακό νόμισμα με 58,4 δισ. δολ το  Ripple (XRPUSD), όπου εντοπίζεται στα 0,582 δολ. Διαγραμματικά συλλαμβάνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει διασπάσει ανοδικά το καθοδικό στροφέα του Νοεμβρίου στα 0,55 δολ και να δείχνει διαθέσεις να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την αντίσταση στα 0,676 δολ.

Από εκεί και πάνω εντοπίζεται το υψηλό των 0,79 δολ. Η κίνησή του από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη θυμίζει λίγο ελληνική τραπεζική  μετοχή, καθώς από τα 0,25 έκανε μια εκρηκτική κούρσα +215% προς τα 0,79 δολ.


  • Τέταρτο πιο διάσημο ψηφιακό νόμισμα με κεφαλαιοποίηση 20,52 δισ. δολ. είναι το Tether (USDTUSD), όπου  λαμβάνει τιμές στα 0,9992 δολ. μια ανάσα δηλαδή από το 1 δολ.  Το Tether ή τριχιά στα ελληνικά είναι ένα stablecoin που έχει να καθρεφτίζει το αμερικανικό δολάριο.

Το διάγραμμά δημιουργεί την εντύπωση ότι με το εν  λόγω νόμισμα παίζουν μόνο τα ρομποτικά προγράμματα εκτέλεσης εντολών μιας που λαμβάνει τιμές σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 1,0135 με 0,9890 δολ στοιχείο που φυσιολογικά δημιουργεί αμφιβολίες στο κατά πόσο μπορεί ένας επενδυτής να ασχοληθεί με αυτό αν και ο αυξανόμενος όγκος συναλλαγών δείχνει το αντίθετο.


  • Τέλος στη πέμπτη θέση με κεφαλαιοποίηση 9.18 δισ. δολ  βρίσκεται το Litecoin (LTCUSD) τον μικρό αδελφό του Bitcoin. Το Litecoin δημιουργήθηκε από τον μηχανικό της Google Τσάρλι Λι, που είχε το όραμα να δημιουργήσει μια ελαφρύτερη και πιο γρήγορη έκδοση του Bitcoin.

Ήταν ένα από τα πρώτα Fork του Bitcoin. Η αναλογία του σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο εντοπίζεται στα 108,57 δολ. και διαγραμματικά παρουσιάζεται να έχει μόλις πραγματοποιήσει ανοδική διαφυγή προς τα 120 δολ ενώ το αμέσως επόμενο επίπεδο αντίστασης απαντάτε στα 140 δολ.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ 

στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ του Σαββάτου 19/20 Δεκεμβρίου 2020