(22/11)Eπιλογές και σχόλια για επενδυτές του Χ.Α (μέρος ΙΙ)

ΣΧΟΛΙΟ: Το τρίτο τρίμηνο είναι το ισχυρότερο της Ελληνικής Οικονομίας σε όρους ΑΕΠ λόγω τουρισμού και καθορίζει το οικονομικό αποτέλεσμα σε μια σειρά από κλάδους που ανεβάζουν στροφές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατασκευές, οικοδομικά υλικά, μεταφορές, ξενοδοχεία και ορισμένες κατηγορίες τροφίμων (πχ αναψυκτικά, παγωτό) κορυφώνουν την δραστηριότητα και τα κέρδη τους.

 • Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν το τρίτο τρίμηνο να κινείται ικανοποιητικότερα από τα δύο προηγούμενα σε επίπεδο πωλήσεων. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και σε επίπεδο κερδοφορίας.
 • Το απογοητευτικό είναι ότι για το τρίτο 3μηνο και την πορεία των εισηγμένων στο ΧΑ ομίλων και εταιρειών θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα από ελάχιστες και μία ιδέα από καμμιά 25αριά…
 • Και μετά θέλουν να έχουν πραγματικούς επενδυτές στο Μαγαζί ή μάλλον έτσι που το κατάντησαν στο Μαγαζάκι τους.

ΑΓΟΡΑ – ΣΧΟΛΙΟ (Μαν.Χατζηδάκης): Όπως και να έχει ως το τέλος του έτους η Αγορά ετοιμάζεται για τρία εγχειρήματα αντλήσεων κεφαλαίων και ένα placement που το καθένα έχει την δική του σημασία.

Η BRiQ Properties θα αντλήσει έως 50 εκατ. ευρώ δίνοντας την δυνατότητα στους μετόχους να αγοράσουν δύο νέες μετοχές με τιμή 2,10 ευρώ την κάθε μία. Η έκπτωση έναντι του NAV είναι περίπου 25% και δεδομένης της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης (πλέον ο φόρος επί του ενεργητικού επέστρεψε στο 0,10% από 0,75%) και της ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης το εγχείρημα παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Πολύ κοντά στην έναρξη της ΑΜΚ βρίσκεται και η Lamda Development με την εταιρία να προσδοκά κεφάλαια έως 650 εκατ. ευρώ. Αν η τιμή έκδοσης κινηθεί πέριξ των 7 ευρώ η σχέση θα πάει στην 1,2 μετοχές για κάθε μία παλαιά.

Το επόμενο εγχείρημα είναι η μετάταξη της Entersoft στην Κύρια Αγορά του ΧΑ επιδιώκοντας την άντληση 3,5 εκατ. ευρώ

Και τέλος η αύξηση του free float της ΕλβαλΧαλκόρ η οποία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στους βασικούς μετόχους (91%). Αν στα εγχειρήματα αυτά εισέλθει και «νέο» αίμα ενδεχομένως να δούμε περισσότερη δράση στο κουρασμένο ταμπλό της Αγοράς.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Ειλικρινά, μπορεί να βγάλει κανείς συμπέρασμα από την παράθεση δεκάδων χιλιάδων αριθμών στους δαιδαλώδεις ισολογισμούς τους; Ούτε αυτοί που τους βγάζουν, αν τους ρωτήσεις και σου απαντήσουν ειλικρινά… Χαμπάρι δεν έχουμε, θα σου πουν..

Σημασία έχει το πως θέλει η αγορά να δει το ποτήρι με τα αποτελέσματα… Μισοάδειο ή μισογεμάτο;

ΕΚΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΑΚΑ είναι με όλους εκείνους που τις σχολιάζουν και βγάζουν συνεχώς πομπώδη άρθρα με αναλύσεις, εκτιμήσεις και συμπεράσματα, ξέρετε τώρα τι…

 • Με την κ/φση των (4) στα 10,5 δισ. ευρώ, να γράφουν τα ιδια με αυτά που έγραφαν και όταν αυτές είχαν κ/φσεις 4 και 5 και 6 και 7 δισ. ευρώ συνολικά.
 • Αυτοί που μας έγραφαν ότι το 2019 θα είναι μία εξαιρετικά άσχημη χρονιά για τις τράπεζες και το ελληνικό χρηματιστήριο(!!!!). Και τα γραπτά υπάρχουν…

ΙΝΤΡΑΚΟΜ- 9μηνο: Για τις λοιπές λεπτομέρειες αναμείνατε… Κάπου εκεί γύρω στον Μάιο του 2020 θα τα μάθετε τα καθέκαστα…

 •  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,861 0,935 -3,50
30 ημερών 0,845 0,975 -4,95
3 μηνών 0,845 1,094 -8,31
6 μηνών 0,713 1,202 19,81
12 μηνών 0,520 1,202 30,04

Πιο κάτω η χθεσινή ανακοίνωση της για το 9μηνο… (Θα μας πείτε, εδώ καμμιά 140αριά εισηγμένες δεν θα μας πουν λέξη για το 9μηνο τους, αυτή τουλάχιστον κάτι έδωσε!)

 • Ενοποιηµένες πωλήσεις € 367,6 εκατ., αυξηµένες κατά 8,6%.
  • Νέες συµβάσεις τριµήνου ύψους € 296 εκατ.
  • Ανεκτέλεστο υπόλοιπο συµβάσεων την 30/9/2019: € 835 εκατ.
 • Κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) € 22,7 εκατ. από € 21,4 εκατ.
 • Περιθώριο EBITDA 6,1% 6,3%
 • ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, με τέτοια μεγέθη (έστω αυτά που μας δίνουν) και να βλέπουν την κ/φση της εταιρείας τους στα 67 εκατ., δεν αισθάνονται κάπως;
 • ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ… Πότε θα μας ανακοινώσουν ότι έβγαλαν καθαρά κέρδη σε μία χρήση;

Σχετικά µε την Intracom Holdings: Η INTRACOM ιδρύθηκε το 1977 και από το 1990 είναι εισηγµένη στο Χ.Α. Τον Δεκέµβριο 2005 µετασχηµατίστηκε σε εταιρία συµµετοχών µε την επωνυµία INTRACOM HOLDINGS, παραµένοντας ένας από τους µεγαλύτερους πολυεθνικούς οµίλους τεχνολογίας στη Ν.Α. Ευρώπη.

 • Οι σηµαντικότερες εταιρίες του χαρτοφυλακίου της είναι οι:

INTRASOFT INTERNATIONAL (ένας κορυφαίος  ευρωπαϊκός όµιλος παροχής υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής για δηµόσια διοίκηση,τράπεζες και µεγάλες επιχειρήσεις), ΙNTRAKAT (ένας από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστικούς οµίλους στην Ελλάδα σε έργα υποδοµών υψηλής τεχνολογίας, ενέργειας και περιβάλλοντος),

Η INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS- (η µεγαλύτερη εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής αµυντικών ηλεκτρονικών συστηµάτων στην Ελλάδα),

Η Κ-WIND (µε δραστηριότητα στην ενέργεια)

Και ο όµιλος της INTRADEVELOPMENT (ανάπτυξη οικιστικών, εµπορικών και τουριστικών ακινήτων στην Ελλάδα).

Ως όµιλος, η INTRACOM HOLDINGS απασχολεί περίπου 2.800 εργαζόµενους και διατηρεί θυγατρικές ή/και γραφεία αντιπροσώπευσης σε 16 χώρες. Περισσότερες πληροφορίες: www.intracom.com

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Print Friendly, PDF & Email