22/11- Χ.Α: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Σε υψηλό τρέχοντος έτους το spread του Ελληνικού Κρατικού δεκαετούς ομολόγου, σε σύγκριση με το Γερμανικό bund, με την αύξηση της απόδοσης να ερμηνεύεται ως αύξηση του επιτοκιακού ρίσκου μεταξύ των δύο Χωρών. Στο Συνάλλαγμα, το Ευρώ καταγράφει χαμηλό ενάμιση περίπου έτους έναντι του Δολαρίου, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να προκρίνουν το σενάριο της γρηγορότερης ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ, λόγω πληθωρισμού.

 • Το αδύναμο Ευρώ μειώνει τις πραγματικές αποδόσεις των εκτός Ευρωζώνης χαρτοφυλακίων (funds) που επενδύουν, ή σκοπεύουν να επενδύσουν στη Λεωφόρο Αθηνών. Παράλληλα, η αρνητική απόκλιση του Χ.Α. με τα κύρια Ξένα Χρηματιστήρια, τα οποία βρίσκονται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, δεν περνά απαρατήρητη από τους ακολουθητές της τάσης, αλλά και τους contrarians.

Σε περίπτωση καθαρής υπέρβασης του επταετούς υψηλού στις 950 μονάδες του ΓΔ, μπορεί να κλείσει την ψαλίδα και να κάμψει τις αντιστάσεις κάποιων από αυτούς που συνεχίζουν να απέχουν από την Ελληνική Αγορά.

 • Καθώς έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην κρισιμότητα του εν λόγω επιπέδου, το οποίο μοιάζει… τόσο κοντά, μα και τόσο μακριά, παραμένουμε σε επιφυλακή, με τις διαγραμματικές στηρίξεις του ΓΔ να βρίσκονται στα τοπικά ημερήσια χαμηλά του Νοεμβρίου στις 909 και στις 899 μονάδες.

ΑΠΟ ΤΟΝ “ΛΟΓΙΚΟ”: Χρηματιστηριακά η εικόνα της Cenergy είναι για σεμινάριο με την μετοχή να κατακτά νέα υψηλά σημεία και να τα διατηρεί. Καθημερινή συμπεριφορά μετοχής με αρχή μέση και τέλος. Αίσθηση έκανε στη συνεδρίαση της Παρασκευής η ατελείωτη εντολή αγοράς, ξένου θεσμικού με όριο το 2,9000 σε κόντρα κλίμα που εξαφάνισε του “βιαστικούς” retail παίκτες κλείνοντας σε νέο ψηλό με συναλλαγές 657.000 τεμάχια και 695 πράξεις κάτι που υποδηλώνει το σκούπισμα της «μαρίδας». 

 • Εσχάτως έχει βελτιωθεί και η συμπεριφορά της Βιοχάλκο (συστηματικές αγορές μαζέματος) που δείχνει διάθεση να βγει από το κανάλι συσσώρευσης 4,40-4,66.

Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να προσεγγίσει την πραγματική χρηματιστηριακή της αξία αφού το 1,2 δις € κεφαλαιοποίηση που έχει είναι μικρότερο μέχρι και από το άθροισμα των δύο εισηγμένων ΕΛΧΑ+Cenergy που είναι στο 1,3 δις €, ενώ υπάρχουν και οι υπόλοιπες συμμετοχές της με κύριες αυτές στη Σιδενόρ και Noval .

 • Να σημειώσουμε γιατί προφανώς τελικά ο κόσμος δεν γνωρίζει (δεν εξηγείται αλλιώς η υποτιμημένη μετοχή της Βιοχάλκο ) ότι η Βιοχάλκο έχει το 85% της ΕΛΧΑ, το 82% της Cenergy, και το 100% των Σιδενόρ-Noval. 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ… ΤΣΙΜΠΑΤΕ, όσοι δεν το είδαν: 

ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ότι η Moody’s, δεν προέβη σε αξιολόγηση της Ελλάδας

 • Αποκλειστικά προς τους αναγνώστες φίλους μας, μικροεπενδυτές του Χ.Α

Και εμείς θα περάσουμε μαύρο σαββατοκύριακο… (γέλια)

Πάντα θα κοιτάμε μετοχές αρχικά και την τάση που τις αφορά αμέσως μετά…

 • Τι λένε οι Εκθέσεις,
 • τι λένε οι Οίκοι Αξιολόγησης,
 • τι μοστράρουν οι MSCI, FTSE etc με τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις των δεικτών τους
 • και τι μας γράφουν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης ουδόλως μας απασχολεί.

Είμαστε ταπεινοί, αγαπάμε την Αγορά μας στην Ειδική της Εικόνα και με αυτό το πλάνο προχωρούμε.

 • Κι αφήνουμε τους παιχταράδες να κονταροχτυπιούνται καθημερινά στα τερματικά τους. Κακό πράγμα πάντοτε η Εξάρτηση.

ΟΥΤΕ ΜΑΡΤΖΙΝ χρειαζόμαστε, ούτε να μπαινοβγαίνουμε κάθε λίγο και λιγάκι.

 • Λίγες κινήσεις και καλές αρκούν άλλωστε, για να βελτιώνουμε την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου της οικογενείας μας.

Γιατί στο τέλος, όποιος κυνηγάει τα πολλά, χάνει και τα λίγα… (μ/μ)


ΓΙΑ ΤΟΥΣ νεοσσούς της Τ.Α:  Συνήθως οι καλύτερες συναλλαγές σας είναι αυτές που είναι κερδοφόρες από την πρώτη στιγμή. Αν πάει αμέσως εναντίον σας, ετοιμαστείτε να τη σταματήσετε. Μπορείτε άνετα να καταστρέψετε το κεφάλαιό σας όταν ξεκινήσετε να φωνάζετε στη μέση ενός σπιράλ μετοχικού θανάτου το “Θα επιστρέψει, απλώς πρέπει να περιμένω”.

Εγκαταλείψτε τους στόχους τιμών αφήστε τους μετοχικούς νικητές σας να τρέχουν όσο μπορούν. Σε μια τασική αγορά οι τιμές μπορεί να πάνε σε απίστευτα επίπεδα. Οι μεγάλες νίκες κατά τη διάρκεια αυτών των τάσεων μπορούν να χτίσουν ολόκληρες καριέρες. Εάν ορίσετε έναν προκαθορισμένο στόχο κέρδους, θα χάσετε την ευκαιρία αυτή όταν θα έρθει. Χρησιμοποιείστε το trailing stop.

 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ TRAILING STOP:

Ένα άλλο δημοφιλές εργαλείο που χρησιμοποιούν οι έμποροι είναι το Trailing Stop. Το Trailing Stop τοποθετείται σε ανοιχτή θέση, σε καθορισμένη απόσταση από την τρέχουσα τιμή του εν λόγω χρηματοοικονομικού μέσου. Η απόσταση μετριέται σε σημεία.

 • Ο κύριος σκοπός του Trailing Stop είναι να κλειδώσει τυχόν πιθανά κέρδη. Εάν η αγορά συνεχίσει να κινείται προς την κερδοφόρα κατεύθυνση, το ίδιο κάνει και το Trailing Stop, διατηρώντας πάντα το Stop Loss σε προεπιλεγμένη απόσταση σημείων από την τρέχουσα τιμή.

Εάν η αγορά σταματήσει να κινείται προς την κερδοφόρα κατεύθυνση, το Trailing Stop διατηρεί σταθερό το Stop Loss. Εάν η αγορά πάει αντίθετα με την κερδοφόρα κατεύθυνση, μπορεί τελικά να φτάσει στο επίπεδο Stop Loss που έχει προκαθοριστεί από το Trailing Stop. Μόλις η τιμή φτάσει σε αυτό το επίπεδο, η θέση κλείνει.


ΣΧΟΛΙΟ ΔIAΡΚΕΣ: Πρέπει πάντα να είμαστε συνετοί και προσεκτικοί στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας. ‘Αλλωστε, το μυστικό που χωρίζει το ΖΗΝ από το ΕΥ ΖΗΝ δεν είναι παρά μερικές λογικές κινήσεις στο ταμπλό σε χαρτιά στα οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τα δρομολόγια τους με μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς επιβίβασης και αποβίβασης. Και μάλιστα σε διάρκεια έτους. Αυτό το καθημερινό ή το κάθε λίγο και λιγάκι “μέσα έξω” δεν οδηγεί πουθενά.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Οι τοποθετήσεις πάντοτε πραγματοποιούνται σε καθοδικά γυρίσματα των μετοχών που παρακολουθούμε και οι οποίες δεν είναι και λίγες. Αφού καλύπτουν όλους τους κλάδους και απευθύνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την μορφή-ιδιότητα που οι κάτοχοι τους τα “χρωματίζουν”.

 • Ποτέ δεν κυνηγάμε τιμές, πόσο μάλλον εξυπηρετούμε τερματικά παίγνια που στηρίζονται (και) σε αναφορές του μικρομέτοχου και τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν…
 • Ο μ/μ δεν “παίζει” με τα λεφτά των φίλων αναγνωστών του και η μοναδική ανταμοιβή του είναι η ευχαρίστηση που παίρνει όταν αυτοί τα “κονομάνε” και δεν τους μαδάνε στο ταμπλό…

ΣΧΟΛΙΟ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Από τα λ.χ άλφα, βήτα, γάμα, δέλτα επίπεδα τιμών οι αποδόσεις που βλέπουμε να χαρίζει μία μετοχή σε μικρό χρονικό διάστημα είναι της τάξης των 100%, 80%, 60%, 50%!! Μιλάμε για απίστευτες αποδόσεις, πραγματικά φανταστικές που δεν μπορεί να τις εξηγήσει κανείς λογικός νους.

 • Δεν αλλάζουν τόσον… δραματικά τα χρηματοοικονομικά δεδομένα βραχυπρόθεσμα, που να δικαιολογούν τέτοιες εκτοξεύσεις στις τιμές σε χρόνο dt. Δεν είπαμε, δεν γράψαμε ότι δεν μπορεί να δώσει αυτά τα νούμερα, αλλά όχι βρε αδερφέ σε διάστημα ολίγων εβδομάδων ή μερικών μηνών. Κάπου έχει χαθεί το μέτρον. Αλλά έτσι είναι οι αγορές…

Και καλά, ας πούμε ότι είναι αγγελικά φτιαγμένα όλα αυτά… Αλλά, τι θα γίνει αν αλλάξουν τα κόζα; Πάλι θα κλαίμε; Χρειάζεται πάνω από όλα σοβαρότης και όχι… παλαβομάρες.

ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ αρκετών πλέον εταιρειών είναι να διερωτάσαι για την νοητική κατάσταση εκείνων που ασχολούνται μαζί τους στα σοβαρά. Γι αυτούς που τις ανεβάζουν τι να πούμε; Την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και μάλιστα εξαιρετικά καλά. Για την τσέπη τους φυσικά…

OI παρατηρήσεις μας (πάντα σύμφωνα με την ταπεινή μας εκτίμηση), αφορούν τους βραχυπρόθεσμα κινούμενους στο ελληνικό χρηματιστήριο.

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ: Οι τέσσερεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι εισηγμένες στο ΧΑ, η Έλαστρον, η ΣΙΔΜΑ, η Μπήτρος (μέχρι πέρυσι, καθώς η μεταλλουργική της δραστηριότητα εισφέρθηκε στη ΣΙΔΜΑ και η Αφοί Κορδέλλου. Από αυτές:
 • Μόνον δύο (Έλαστρον και Αφοί Κορδέλλου) δεν υποχρεώθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία σε αρνητικά ίδια κεφάλαια.
 • Μόνον μία (η Έλαστρον) δεν αντιμετώπισε  οποιοδήποτε πρόβλημα στη χρηματοδότησή της από τις τράπεζες.
 • Η συγκεκριμένη μάλιστα εταιρεία ακολούθησε προσεκτική επιλογή πελατών και περιορισμένες περιόδους πίστωσης προκειμένου να αποφύγει εκτίναξη των επισφαλειών.

Έπιπλέον, η Έλαστρον δεν αποτελεί απλά μια εταιρεία «σιδηρεμπορίου» αλλά επειδή παράγει προϊόντα προστιθέμενης αξίας καταφέρνει να υλοποιεί και εξαγωγές, οι οποίες υπερβαίνουν το 30% των συνολικών της πωλήσεων σε ένα προϊόν υψηλού μεταφορικού κόστους (στοιχεία πρώτου φετινού εξαμήνου).

 • Η Έλαστρον όχι μόνο διαθέτει φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 5,05 Mw, αλλά επιπλέον μαζί με τα Πλαστικά Θράκης κατέχουν τα Θερμοκήπια Θράκης, διαφοροποιώντας τον κίνδυνο και αποκτώντας πρόσθετες πηγές εσόδων.

Τέλος να σημειώσουμε και την χαοτική απόσταση των Ιδίων Κεφαλαίων της από τις υπόλοιπες τρείς

 • ΕΛΑΣΤΡΟΝ: 76 εκατ. ευρώ και κ/φση 49 εκατ.,με καθαρό δανεισμό 41 εκατ.
 • ΣΙΔΜΑ: 13 εκατ. και 38 εκατ. ευρώ, με καθαρό δανεισμό 85 εκατ.
 • ΚΟΡΔΕ: 20 εκατ. και 11,5 εκατ. με καθαρό δανεισμό 23,5 εκατ.
 • ΜΠΤΚ: Δεν βγαίνει νόημα, αν δεν συμφωνήσουν με τις τράπεζες. Κρατάει χρόνια, αυτή η κολώνια. (καλύτερα να μην δημοσιεύσουμε τα πολύ άσχημα νούμερα του, λόγω της προσεχούς βελτίωσης τους).

Ο μ/μ έχει εκφραστεί ευμενώς και για τις (3) και διατηρεί τις θετικές εκτιμήσεις του αφού δεν γίνεται και διαφορετικά λόγω των προοπτικών τους… Ο κλάδος υπέφερε επι δεκαετία και πλέον, πέρασε πολύ δύσκολες καταστάσεις, με τις τρεις προαναφερθείσες να τα καταφέρνουν επανερχόμενες με αξιώσεις στο προσκήνιο. Το τι θα κάνουν στο ταμπλό, δεν είναι δικιά μας δουλειά.

ΟΥΤΕ είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε απαντήσεις σε…περίεργους, σχολιάζοντας αυτά που διαβάζετε σε άλλα sites.

Αν τώρα βρείτε κάτι λάθος σε αυτά που γράφουμε, να μας το λέτε. Μόνον γι αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε, για δεοντολικούς λόγους πάνω από όλα…

Από την άλλη πλευρά ο καθένας μπορεί να γράφει ελεύθερα ότι του κατέβει στο κεφάλι. Μήπως θα πληρώσει φόρο, ή θα του ζητήσει κανείς τα ρέστα αφού κρύβεται πίσω από το πέπλος της ανωνυμίας και της ασυλίας που του προσφέρεται εξ αυτής;


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

 • ΠΡΕΜΙΑ: Στο 9μηνο,… Ιδια κεφάλαια / NAV στα 114 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση στα 130 εκατ. ευρώ. Κανένα παράπονο επομένως.

ΟΠΑΠ: Ανακοινώνει στις 23 Νοεμβρίου (αύριον), με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο περί το 15% στον κύκλο εργασιών και τα ebitda να ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Τρέχουσα Κ/φση:… 4,6 δισ. ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Εχει μεγάλο μέλλον, βοηθούν πολύ και οι θυγατρικές σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

 • ΕΣΥΜΒ: Δηλαδή τι θέλετε, να γίνουμε οι σπόνσορες της μετοχής τους; Λίγη σοβαρότητα δεν θα πείραζε. Είπαμε, οι εξελίξεις τρέχουν και δεν αφορούν ένα ή δύο μέτωπα. Κάντε λίγη υπομονή.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν περιμένει ο μικροεπενδυτής να βγάλει αποδόσεις στο μικρό χ/φκιο του από μετοχές τύπου ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ κλπ ζήτω που σώθηκε. Οι χαρές πάντα θα του έρχονται από τις υγιείς και ποιοτικές μικρομεσαίες και μικρές εταιρείες…

 • Ποντάροντας κατά καιρούς ένα μικρό ποσοστό του χ/φ και σε… σκανδαλιάρες, για την γλύκα της υπόθεσης, εφόσον όμως έχει ανεβάσει αρκετά την αξία του κεφαλαίου με το οποίο ξεκίνησε στο χαρτοφυλάκιο του. Σε αυτή την βάση, μπορεί τώρα να τοποθετηθεί και στις ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ που έχουν ολοκληρώσει και τις ΑΜΚ τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.