22/10- Πέτρος Στεριώτης: Ηταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Ελληνική Αγορά

Πέτρος Στεριώτης
Η καταγραφή τετράμηνου υψηλού από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό δείκτη, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Ελληνική Αγορά προκειμένου να ξεπεράσει και πάλι το ορόσημο των 900 μονάδων.
  • Είναι νωρίς για να αξιολογήσουμε την πειστικότητα της κίνησης των Τραπεζικών μετοχών, με δεδομένο το “αμαρτωλό” παρελθόν τους, το οποίο δημιουργεί δυσπιστία ακόμη και όταν τα πράγματα για τον κλάδο βαίνουν προς το καλύτερο.

Φυσικά, το Χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός που πρέπει να κοιτά αρκετούς μήνες μπροστά.

  • Στο Χ.Α. έχουμε δει πολλά στο παρελθόν. Μετοχές με δυνατά θεμελιώδη να μη δίνουν την άνοδο που θα “έπρεπε”. Άλλες φορές, μετοχές Εταιρειών που βαδίζουν προς το “γκρεμό” να υπεραποδίδουν.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα συγκυρία, εκτιμούμε ότι αξιόλογοι τίτλοι που “έμειναν πίσω” θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος από το χαμένο έδαφος, αν και το να αγοράζει κάποιος τους “νικητές”, χωρίς να προτρέχει για την αντιστροφή των πραγμάτων, δεν αποτελεί απαραίτητα κακή στρατηγική.

  • Φεύγοντας από το μικροοικονομικό επίπεδο της κλαδικής ανάλυσης και πόσο μάλλον από τα καθ’ ημάς και κοιτάζοντας την πολύ μεγάλη εικόνα (Παγκόσμια Οικονομία), οι Ξένες Μετοχικές Αγορές δεν εμφανίζουν σοβαρούς κραδασμούς.

Οι μικροδιορθώσεις που κάνουν οι Δείκτες είναι σε φυσιολογικότατα πλαίσια. Το ότι οι βυθίσεις τιμών υπερμεγεθύνονται από κάποιους αναλυτές, εκτιμούμε ότι αποτελεί contrarian δείκτη, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση συνηγορεί υπέρ της ανοδικότητας της τάσης και της συνέχισης της ιστορικά χαμηλής μεταβλητότητας.

  • Ας μην κοιτάμε τα απόλυτα νούμερα της κίνησης του Dow (π.χ. 350 μονάδες ενδοημερήσιας κίνησης) αλλά το ποσοστό, τη σχετική κίνηση στην οποία αυτή αντιστοιχεί (π.χ. +/-1%). Έτσι βάζουμε τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση.

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο Dow είναι πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά που σημείωσε πρόσφατα, με λίγα λόγια φαίνεται σε καλή κατάσταση. Το τι θα γίνει αύριο βέβαια είναι άγνωστο και για αυτό το λόγο υπάρχουν εργαλεία διαχείρισης ρίσκου.

  • Επιστρέφοντας στο ΓΔΧΑ, η “διακεκαυμένη” περιοχή των 930 – 950 μονάδων, αν και εφόσον διασπαστεί, κρατά τα “κλειδιά” προς την αναζωπύρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, ενεργούς και αποστασιοποιημένους επενδυτές.

Σε επίπεδο διαγραμματικής στήριξης, εκτιμούμε ότι το χαμηλό της εν εξελίξει εβδομάδας (890 μονάδες) αποτελεί επίπεδο το οποίο δεν πρέπει να χαθεί για τους αγοραστικούς.