22/10/2021- X.A: Περί ΑΔΜΗΕ, ΚΟΥΕΣ και ΙΛΥΔΑ- επισημάνσεις και τεχνική προσέγγιση (Απ.Μάνθος)

Tου Απόστολου Μάνθου

Στη “σκιά” της  ΔΕΗ και των μεγάλων ομίλων εισηγμένων και μη που μονοπωλούν την επόμενη ημέρα της ενεργειακής μετάβασης κάθεται στωικά ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (κατέχει το 51% του ομίλου ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) προσπαθώντας εδώ και πολλούς μήνες να πάρει ανοδικά κάτι από τη λάμψη τους. Κι όμως  όλος αυτός ο  τυφώνας των νέων ενεργειακών  έργων των ΑΠΕ που θα χρηματοδοτηθεί με πακτωλούς χρημάτων στην επόμενη δεκαετία θα περάσει θέλει δεν θέλει από την πόρτα του ΑΔΜΗΕ, καθώς μόνο αυτός διαχειρίζεται το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ένα δίκτυο που αποτελείται από γραμμές μεταφοράς μήκους 12.393 χιλιομέτρων, εναέριες, υποβρύχιες και υπόγειες, καθώς και διεθνείς διασυνδέσεις με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Όλοι πάνω εκεί θα συνδεθούνε.

Χαρακτηριστικό στοιχείο για το τι μέλλει γενέσθαι είναι τα 355 αιτήματα προσφορών σύνδεσης ισχύος 8,5 GW που έχουν υποβληθεί  από τον περσινό Οκτώβριο, ενώ στο βάθος στριμώχνονται και άλλα.

Μα είναι  δυνατόν μέσα από αυτή την  πραγματική θύελλα  προσφορών σύνδεσης να μη πάρει και ο ΑΔΜΗΕ το κατιτίς του. Να μην αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία στα χρόνια που έρχονται δίνοντας σημαντική υπεραξία στους μετόχους του. Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στο πρασίνισμα της ενέργειας είναι κάτι παραπάνω από τεράστιος για να περάσει απαρατήρητος από τα  παγκόσμια θεσμικά ενεργειακά χαρτοφυλάκια. Ίσως σε αυτά τα επίπεδα τιμών των 2,50 ευρώ ο εισηγμένος ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών  να αποτελεί μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία μακροπρόθεσμης τοποθέτησης. Η δε χρηματιστηριακή του κεφαλαιοποίηση βρίσκεται σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 2,54 ευρώ με ένα discount 22% σε σχέση με την καθαρή του θέση,  καθώς  εντοπίζεται στα 589 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που έχει συνολική καθαρή θέση 754,2 εκατ. ευρώ με… μηδενικό χρέος. Μόνο και μόνο η επένδυση του ομίλου ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και  προχωρά κανονικότατα. Στο εβδομαδιαίο δε διάγραμμα τιμών η μετοχή παρουσιάζεται συνειρμικά ως “καζάνι” που βράζει και έτοιμο να εκραγεί προς την περιοχή που απλώνεται από τα 3 έως τα 3,40 ευρώ. Κοινώς δηλαδή το ινκόγκνιτο χρηματιστηριακό “στυλάκι”  που έχει ο ΑΔΜΗΕ στο ταμπλό δε φαίνεται να βαστάει για πολύ ακόμα.

πιν

 

Δεν ήθελε και πολύ η Quest Συμμετοχών (ΚΟΥΕΣ) για να γράψει νέα ιστορικά υψηλά κλείνοντας τη χθεσινή συνεδρίαση στα 15,60 ευρώ. Αιτία… η πρόθεση για διάθεση προσωρινού μεικτού μερίσματος 1,25 ευρώ ανά μετοχή από την ολοκλήρωση της πώλησης της Cardlink  που ανέρχεται στο ποσό των 44,6 εκατ. ευρώ βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων 9μήνου του 2021. Ένα 9μηνο που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 24 Νοεμβρίου. Βέβαια εδώ και καιρό παράγοντες της αγοράς θεσμικοί και μη ψώνιζαν συνεχώς πάνω από τα 14 ευρώ καθώς έβλεπαν την Quest Holdings μετά από την ολοκλήρωση της πώλησης της Cardlink  στον όμιλο Worldline να έχει βρεθεί με ένα παχυλό θετικό καθαρό ταμείο, που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ μιας που στο εξάμηνο είχε ήδη καθαρή δανειακή θέση 20,6 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η Quest είχε παρουσιάσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αύξηση 111,9%  στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ) φτάνοντας τα 23,39 εκατ. ευρώ. Τεχνικά τώρα η μετοχή μετά και την ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 15 ευρώ δείχνει να ανοίγει ανοδικές παρτίδες με το επίπεδο των 17,80 ευρώ. Το διάγραμμά της είναι από τα πλέον στρωτά του ελληνικού χρηματιστηρίου δίνοντας υπό την επίβλεψη του ανοδικού στροφέα “S” συνεχόμενα νέα ιστορικά υψηλά.

πιν

 

Κλείνω με τη μετοχή της ΙΛΥΔΑ Α.Ε. (ΙΛΥΔΑ), όπου συλλαμβάνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πρώην περιοχή αντίστασης των 1,45 ευρώ ως περιοχή στήριξης πλέον δίνοντας έτσι το διαγραμματικό σήμα για μια νέα ανοδική εφόρμηση προς τα υψηλά των 1,75 ευρώ. Όμως βάσει του ύψους της προηγούμενης επιτευχθείσας  λογαριθμικής ανοδικής  κίνησης από τα 0,775 στα 1,45 ευρώ ο στόχος ορίζεται λίγο πάνω από ψυχολογικό κυρίως όριο των 2 ευρώ. Η ΙΛΥΔΑ που τρέχει ήδη από το πρώτο εξάμηνο με  διψήφιο ποσοστό κύκλου εργασιών (2,016 εκατ. ευρώ από 1,726 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020)  αναμένει  ισχυρές προοπτικές κερδοφορίας και λόγω του τρέχοντος ικανοποιητικού ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων, αλλά κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης όπου η εταιρεία επικεντρώνεται  σε έργα που σχετίζονται με την υγεία και την παιδεία. Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙΛΥΔΑ κ. Βασίλειος Ανυφαντάκης όχι μόνο δεν έχει πει τη τελευταία του λέξη αλλά κατά πολλούς γνώστες του χώρου δεν έχει καν ξεκινήσει να “μιλάει”.

πιν

ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής