22.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Μέχρι 15 εκατ. ευρώ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας. Το τι γίνεται ή θα γίνει στο ταμπλό δεν είναι δική μας δουλειά, η αγορά βλέπει και κρίνει πάντα βάσει της δικής της λογικής, που στις περισσότερες φορές δεν έχει καμμία λογική. Αλλωστε, αν είχε δεν θα μιλούσαμε για ΑΓΟΡΑ.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΔΡΟΜΕΑΣ: Την έχουμε εξαντλήσει την περίπτωση του με πρόσφατες αναφορές αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα φίλων αναγνωστών. Εγγύηση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών των 0,4000 – 0,4200 ευρώ.

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Δεν θα γράψουμε πολλά, τα γράψαμε όταν ήταν στην ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ σε επίπεδα κάτω των 20 σεντς! Οπου έπεφταν και ειρωνείες (έχουμε συνηθίσει από δαύτες, αλλά πάντα ρεζιλεύονται και μετά εξαφανίζονται…)

 • Παρά το γεγονός ότι η τιμή έφτασε στα 0,4300 – 0,4500 ευρώ εν τούτοις υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμη για να διανύσει στο ταμπλό η μετοχή της.

!ΠΑΙΡΗΣ: Η απόδοση της μετοχής στο 3μηνο είναι εντυπωσιακή, αλλά ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά των 1 εκατ. ευρώ(!), οπότε τι να λέμε. Απλούστατα, αν η εταιρεία διέθετε το management της Paperpack τώρα θα έγραφε απίστευτα νούμερα. Δεν το έχει όμως.

 • Είναι ντροπή πραγματικά για την δική του διοίκηση να εμφανίζει τέτοια εικόνα-αποτελέσματα, παρά την τελευταία βελτίωση τους. Αν εκμεταλλευτούν την εν δυνάμει δυναμική του τότε θα αλλάξει και η διάθεση των μικρο- επενδυτών απέναντι του.

Βέβαια στα 0,25 και 0,30 ήταν μεγάλη ξεφτύλα η κ/φση του, όταν και το σχολιάσαμε πολλάκις, με τις γνωστές ειρωνείες πάραυτα δημοσιευόμενες (πρέπει να τραβάνε μεγάλα ζόρια με τον μ/μ τα άτομα αυτά)… Αλλά και τώρα είναι, όταν σκέφτεται κανείς την πραγματική δυναμική του και την συγκρίνει με την τρέχουσα αποτίμηση των 4,5 εκατ. ευρώ.

 • ΣΕ περίπτωση διόρθωσης να την παρακολουθείτε… Κι αυτό γιατί κάοποιοι θα θέλουν να α;ποχωρήσουν… “εδώ πάνω”.

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Διανέμει μέρισμα** και καμμιά φορά κάνει και επιστροφή κεφαλαίου εδώ και 18 συναπτά έτη(!!). Το συνολικό ποσόν υπερβαίνει την τρέχουσα αποτίμηση της… Απλά, λόγω εμπορευσιμότητας δεν είναι δημοφιλής στην επενδυτική κοινότητα. **ΜΟΝΟΝ μία φορά δεν έδωσε! Βάσει αποτίμησης κατατάσσεται άνετα στις ελκυστικές μετοχές του Χ.Α.

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΒΙΟΤΕΡ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Ουσιαστικά, θα οφείλει τα λιγότερα σε τράπεζες από το σύνολον σχεδόν των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α, στο background της εταιρείας υπάρχει πολύ δυνατή (υπο)στήριξη, η εταιρεία είναι η ιστορικότερη και με εξαιρετικά δημιουργήματα στο είδος της και έχει πλέον την δυνατότητα να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο με μία και μόνον προυπόθεση.

 • Κι όλα αυτά από την κ/φση των… 6 εκατ. ευρώ όταν πραγματικά ζόμπι χωρίς κανένα μέλλον αποτιμώνται πολλαπλάσια!! Μην κοιτάτε, το ότι ξεκίνησε από τα 8 σεντς και την αποτίμηση των… 1,4 εκατ. ευρώ… Αυτά προεξοφλούσαν την Καταστροφή του κόσμου (αναλογικα και συγκριτικά πάντα). Το τεράστιο αγκάθι που θα την αποτελείωνε – δηλ. ο τραπεζικός δανεισμός – δεν υπάρχει πια.
 • ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ, ότι έχει απαιτήσεις από το ΔΗΜΟΣΙΟ περί τα 30 εκατ. ευρώ.
 • ΕΧΕΙ και μερικές συμμετοχές , ενώ δεν διευκρινίζουν το σύνολο της περιουσιακής αξίας της εταιρείας. Δηλ. όλα κι όλα 23 είναι τα Ακίνητα που δόθηκαν στις τράπεζες;;
 • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΛΥΣΗ της 30ης Ιουνίου 2020… 

 • ΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ, δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι δική σας…

ΧΘΕΣΙΝΗ ΡΟΗ ΜΑΣ 

FOODLINK – απάντηση: Kινείται σήμερα ύστερα από αρκετό καιρό. υπάρχει όμως επίμων πωλητής που δεν γνωρίζουμε πόσα έχει να βγάλει προς πώληση. Κλασική turnaround situation λόγω κλάδου (logistics) και αναδιάρθρωσης ομίλου. Με ετήσιες πωλήσεις περί τα 65 εκατ. ευρώ και με οικονομίες κλίμακος…
 • ΧΑΜΗΛΟ – ΥΨΗΛΟ 12Μ: 0,3300 με 0,7000 ευρώ
Foodlink (ΦΟΥΝΤΛ)… ενδιαφέρον διάγραμμα με πατήματα για μια κίνηση πρός τη γραμμή αντίστασης των 0,4750 ευρώ. Μετά θα ανοίξει για τα 0,5800 ευρώ.
,…

 • ENTONH ANOΔΙΚΗ ΔΙΑΦΥΓΗ παρατηρούμε στη μετοχή της Ελινόιλ, η οποία μετά από μεγάλο χρονικό διιάστημα τερματικής απαξίας τώρα τελευταία πήρε τον ανήφορο. Και η αποτίμηση στα… 48 εκατ. ευρώ, ούτε καν στην λογιστική της, ενώ η πραγματική της λόγω δυναμικής και προοπτικών δεν είναι προσδιορίσιμη. Εξαιρετικό το management, αλλά η μετοχή έχει αφεθεί στην τύχη της. Κάτι όμως αλλάζει τώρα…
ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΦΟΝΑΡΙΣΜΑ σήμερα στην INTERWOOD και μπράβο τους. Εστω με λίγα τεμάχια, αλλά είναι +58% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ελάχιστοι βέβαια ασχολούνται με την μτχ της, αφού η εμπορευσμότητα της είναι εντελώς απαγορευτική.
AΓΥΡΙΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ – μία 10ετία τώρα… Αλλά που να το καταλάβουν… Τους μαδάνε κι αυτοί εκεί. Μόνον κάτι τσακάλια κερδίζουν από τύχη, αν πέσουν πάνω σε γύρισμα και δεν βγουν αμέσως.
ΙΑΤΡΙΚΟ – απάντηση: Γράφαμε χθες σχετικά, θέλει παρακολούθηση αλλά το γενικότερο κλίμα δεν βοηθά. Χρωστά πάντως κίνηση, απρόβλεπτοι πάντα οι μεγαλομέτοχοι

Optima Bank – ΕΚΘΕΣΗ: Η θετική εικόνα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αναμένεται να επικρατήσει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 2021, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Optima Bank σε έκθεσους της για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, με τίτλο “Κοιτώντας μπροστά στο 2021 με συγκρατημένη αισιοδοξία”.

 • Όπως σημειώνουν, οι ελληνικές μετοχές έκαναν ράλι στο τελευταίο δίμηνο του 2020 λόγω των προσδοκιών ότι η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά τη νόσου Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ADT) αυξήθηκε στα 83 εκατ. ευρώ τον Νοε-Δεκ από 61 εκατ. το διάστημα Ιαν-Οκτ, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α ενισχύθηκε στα 53,5 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου από 40 δισ. ευρώ στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Optima, το ισχυρό ράλι που είδαμε στους δύο προηγούμνεους μήνες θα επαναληφθεί για τους εξής λόγους: 

α) η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει δυνατή ανάκαμψη μετά την απομάκρυνση των ανησυχιών για το Covid-19, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της από τον τουρισμό που επηρεάστηκε σημαντικά από την υγειονομική κρίση πέρυσι,

β) οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέτοντας τα θεμέλια για μια υγιή απόδοση κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, και

Υποθέτοντας δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας 37% και μέση κεφαλαιοποίηση αγοράς 57 δισ. ευρώ προβλέπει μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 85 εκατ. ευρώ για το 2021, που οδηγεί σε έσοδα 36 εκατ.. ευρώ (+17% ετησίως), EBITDA 14 εκατ. ευρώ (+40% ετησίως) και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ (+72% ετησίως) φέτος.


ΟPΤΙΜΑ – ΕΧΑΕ: Για την ΕΧΑΕ ειδικότερα, μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Optima για τα κέρδη και τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου λόγω της υποχώρησης των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 4,60 ευρώ/μετοχή (από 3,75 ευρώ προηγουμένως). Η νέα τιμή στόχος συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 20% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, επομένως επιβεβαιώνεται εκ νέου η σύσταση ‘Αγοράς’ για τη μετοχή.

 • Η ΕΧΑΕ, όπως επισημαίνεται, παραμένει μια ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη δυναμική της αγοράς, συνδυάζοντας και μία ικανοποιητική μερισματική απόδοση (>4% από εδώ και στο εξής), με την υποστήριξη της υψηλού ρυθμού μετατροπής μετρητών και του ισολογισμού με μηδενικά δάνεια.

Η εταιρεία εμφανίζει επίσης υψηλή λειτουργική μόχλευση (>75% των λειτουργικών εξόδων είναι σταθερά), που σημαίνει ότι η κάθε ανοδική κίνηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών μετατρέπεται άμεσα σε επιπλέον κέρδη (κάθε 10 εκατ. ευρώ επιπλέον ADT προσθέτει 1,2 εκατ. στα καθαρά κέρδη).

 • Συγκριτικά με τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ΧΑ έχει σημαντικά χαμηλότερο δείκτη Κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ (29% έναντι 84% των άλλων χρηματιστηρίων το 2020) και δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας (34% έναντι 60% το 2020), που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου για το ADT και την κεφαλαιοποίηση τα επόμενα χρόνια.

***

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
ΑΠΟ Γ.Ν.
Subject: Περίπτωση ΑΔΜΗΕ

Καλημέρα, συγχαρητήρια για τον ιστότοπο σας και την εμπεριστατωμένη πληροφόρηση που δίνεται σε εμάς τους μικρομετόχους. Μου κάνει αρνητική εντύπωση η ταλαιπωρία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ. Πολύ καλά θεμελιώδη, κλάδος με πολύ υψηλές προοπτικές, μέρισμα. Εν τούτοις τρομερή υστέρηση στο ταμπλό…. Θα ήθελα την ανάλυση σας προσεχώς.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα την έχετε αύριο…
****

ΑΠΟ Δ.Β
Πέρασε το 82 χτύπησε και 83.
Θέμα: US Cotton #2 Futures Price – Investing.com
https://www.investing.com/ commodities/us-cotton-no.2
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το έχουμε υπόψη μας…Το παρακολουθούμε
****

ΑΠΟ Κ.Ο
ΜΑ ΟΥΤΕ site ΠΙΑ Η ΛΕΒΚ;(!!!)

Καλησπέρα- Τι να απέγινε η ψυχή; Λέω για  λεβπ και λεβκ; Μετά την εις ουρανούς αποδημία του ιδρυτή τι κάνει το μαγαζί; Ανύπαρκτο όπως και το σάιτ. Γνωρίζεις τίποτε; Σταμάτησε να δίνει το υποχρ., Βάσει καταστατικού μέρισμα στις προνομ.; Ο ευρων αμοιφθησεται..

AΠΑΝΤΗΣΗ: Παιά είναι η αμοιβή μας;;; χαχαχα – ΘΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΟΜΩΣ

****

ΑΠΟ Ι.Φ.

Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά

Ονομάζομαι @@ σας παρακολουθώ καθημερινά με ενδιαφέρον από τον Μάρτιο του 2019, και είναι η δεύτερη φορά που σας αποστέλλω mail. Θα ήθελα παρακαλώ την γνώμη σας για την μετοχή του ΙΚΤΙΝΟΥ.
Θεωρώ πως τα δύσκολα πέρασαν, και αφού κατάφερε να βγάλει κέρδη φέτος (με μειωμένο κύκλο εργασιών) υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου. Τι θεωρείτε καλύτερη επιλογή, διακράτηση ή ενίσχυση θέσης (χωρίς βέβαια η πρόταση σας να είναι δεσμευτική). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας – Ι.Φ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ- ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΤΕ αλλά υπάρχει στη μέση και το λεγόμενο ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ- Εξαρτάται από την διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου σας και αν έχετε το χάρισμα της υπομονής.
****

ΑΠΟ Φ.Δ

 

Φίλε Βασίλη καλημέρα. Πρώτα απ’όλα σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία! Δεν έχω λόγια να σ’ευχαριστήσω γιατί μας εξασφαλίζεις μερτικό σε πολύ δύσκολους καιρούς. Ήθελα να σε ρωτήσω, ποια τιμή θεωρείς δίκαιη για τη ΣΠΙ? Τοποθετήθηκα στα 0,44, έφτασε 0.685 αλλά αν θυμάμαι καλά το έκανε με λίγα κομμάτια και την ίδια στιγμή οι αγοραστές ζητούσαν στο 0.49!! Σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΦΡΑΣΘΕΙ και θετικά και αρνητικά (οταν ήταν στα χαμηλά των 0,3000 – 0,3500 και βολόδερνε). Εβγαζες 50% και δεν έδωσες τα μισά;; Θα σε μαλώσω!! Η συγκεκριμένη μτχ πέφτει ενίοτε σε χειμερία νάρκη. Αν ξαναφτιάξει το κλίμα (ποτέ δεν κινείται αυτόνομα η συγκεκριμένη) θα επανέλθει. Η αγορά πάντως δεν την αδικεί. Οι δικοί τους την αδικούν.

 

 

 

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.