21 (ΠΑΡΑΣΚEYH) ΣΕΠΤ. 2018 – Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του Χ.Α

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Άδοξα έληξε η προσπάθεια ανοδικής διαφυγής από το επίπεδο αντίστασης των 1830 μονάδων για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 αποτυπώνοντας στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ένα αποκαρδιωτικό Grave Stone Doji. Σχηματισμός ο οποίος αναδύει την αδυναμία των αγοραστών να σπρώξουν το δείκτη σε επίπεδα βραχυχρόνιας φυγής από το καθοδικό σπιράλ. Πιθανή επαναφορά του δείκτη στην περιοχή των 1775 μονάδων θα βάλει στη μέγγενη το επίπεδο στήριξης των 1755 μονάδων.

logo-trading2day

Την ισχνή χαραμάδα φωτός, που προκλήθηκε από την ανοδική τμήση των 604 μονάδων έκλεισε πολύ γρήγορα ο Τραπεζικός Δείκτης επαναφέροντας βίαια στο σκηνικό τους “Bears” σπρώχνοντας  με τη πλάτη τους αγοραστές πάνω στο τοίχο των 563 με 550 μονάδων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τόσο το σημερινό κλείσιμο όσο και το αυριανό, καθώς μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του δείκτη την επόμενη εβδομάδα. Θετική ένδειξη η αποτύπωση ενός ισχυρού διπλού πυθμένα πέριξ των 550 μονάδων.

logo-trading2day

ΔΕΗ: Για πολλοστή φορά η μετοχή (-4,88% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) έδειξε να ακολουθεί με απίστευτη ευκολία τον “κατηφορικό δρόμο” των Τραπεζικών μετοχών.

  • Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 1,6110 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 1,6880 ευρώ. Όσο ο τίτλος παραμένει χαμηλότερα των 1,5000 – 1,5500 ευρώ, οι μειώσεις θέσεων θα συνεχίσουν να έχουν επιθετικό χαρακτήρα.

ΜΠΕΛΑ: Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τηνJumbo (-2,40%), που δείχνει να επιβαρύνει σημαντικά την τεχνική της εικόνα. Όσο ο τίτλος παραμένει χαμηλότερα των 12,5000 ευρώ, οι αγοραστές ελπίζουν στην τελευταία και ασθενή στήριξη των 12,0200 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 12,7400 ευρώ.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή (+0,42%), αλλά είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ιδιαίτερα ισχυροποιημένη η στήριξη στα 4,6000 ευρώ, αλλά και η ζώνη αντίστασης στα 5,1000 – 5,1500 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 5,1300 ευρώ.

ΔΤΡ@567,46: Δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο, όσο αδυνατεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 614 – 624. Αν το καταφέρει, τα “stop short” θα μπορέσουν να δώσουν “καύσιμα” κίνησης προς τις 671 και 698 μονάδες, όπου εξαντλείται και το πλέον αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξει κάποια είδηση – καταλύτης. Αντίθετα, η παραμονή του  χαμηλότερα των 604 μονάδων, θα διατηρήσει την “όρεξη” των “short” για πίεση προς τις 560 – 550 και 510 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – Fast Finance ΑΕΠΕΥ: Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για την ΑΛΦΑ (-7,73% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας@1,2050) στα 1,1700 και 1,0500 ευρώ, για την ΕΤΕ (-4,49%@1,7030) στα 1,7000 και 1,5000 ευρώ, για την EΥΡΩΒ (-4,23%@0,6345) στα 0,60΅00 και 0,5350 ευρώ και για την ΠΕΙΡ (-6,05%@1,9580) στα 1,8630 και 1,8000 ευρώ.


ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ- ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: 

Σε τεχνικό επίπεδοο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διατηρηθεί για τρεις μέρες τουλάχιστον (φίλτρο τρία) πάνω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, υποχωρώντας σήμερα κάτω κι από αυτόν των πέντε, διατηρώντας το σήμα πώλησης, κι αυξάνοντας τις πιθανότητες για κίνηση προς την στήριξη του 50% του Fibonacci, στις 647 μονάδες. Η τελευταία συνεδρίαση κρίνεται καθοριστική από τεχνικής πλευράς, καθώς θα κριθεί το πρόσημο του γενικού δείκτη για την εβδομάδα, η οποία εάν ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο τότε θα διακοπεί το πτωτικό σερί των δύο εβδομάδων.

Σε καίρια τεχνικά επίπεδα παρέμεινε η ΕΕΕ, με την μετοχή να ολοκληρώνει τελικά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €29,3316. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 0,73%, κι έκλεισε στα €28,9200.

Τέλος στο ανοδικό σερί των πέντε συνεδριάσεων για την Motor Oilμε την μετοχή να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από την υπεραγορασμένη ζώνη, καθώς και από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την στήριξη να βρίσκεται στα €20,0758. Η μετοχή πραγματοποίησε απώλειες 0,46%, κι έκλεισε στα €21,7500.

Διατήρησαν τα κέρδη τους έως το τέλος τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την μετοχή να κλείνει τελικά πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €7,6771. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 0,53%, κι έκλεισε στα €7,5400.

Δεύτερη μέρα απωλειών για την Grivalia Propertiesμε την μετοχή να ολοκληρώνει και πάλι κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την στήριξη να βρίσκεται στα €8,0382. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 0,25%, κι έκλεισε στα €8,0400.

Πιέσεις δέχθηκε και η Βιοχάλκο, με την μετοχή να κλείνει τελικά κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €2,8041. Η μετοχή υποχώρησε 1,52%, κι έκλεισε στα €2,9100.


 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.


Ανάλυση Γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns)

  • Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ανάλυση γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns). Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να επαναλάβουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Τεχνική Ανάλυση.
  1. Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα

Οι επικριτές της Τεχνικής Ανάλυσης ισχυρίζονται ότι είναι ασαφής και ανυπόστατη επειδή αγνοεί εντελώς τα θεμελιώδη μεγέθη. Η απάντηση των τεχνικών αναλυτών είναι ότι η τιμή και η πορεία ενός τίτλου ( ή ενός προϊόντος, νομίσματος κτλ) ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να αποκτηθεί μια πλήρης εικόνα. «Η τιμή αντανακλά τα πάντα» λένε, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχολογία των επενδυτών, τα θεμελιώδη μεγέθη μέχρι και οποιοδήποτε εξωτερικό ή πρόσθετο παράγοντα, εξαλείφοντας έτσι παντελώς την ανάγκη για θεμελιώδη ανάλυση.

  1. Η τιμή κινείται με τάσεις

Οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι μόλις μια τάση αναγνωριστεί και εδραιωθεί, έκτοτε θεωρείται πολύ πιο πιθανό η τιμή να συνεχίσει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

  1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ο ισχυρισμός αυτός έχει αρκετά στέρεα βάση, στηριζόμενος στην ανθρώπινη ψυχολογία και την παραδοχή ότι οι επενδυτές αντιδρούν πάντα με παρόμοιο τρόπο όταν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, οι τεχνικοί αναλυτές ψάχνουν για επαναλαμβανόμενα μοτίβα (patterns) και τα μελετάνε ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές αντιδράσεις των παιχτών της αγοράς όταν αυτά ξαναεμφανιστούν.

Τί είναι ένα γράφημα (chart);

Γράφημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γραφική απεικόνιση μια σειράς τιμών σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει πολλές φορές γραφήματα παντός τύπου, από γραφήματα που περιγράφουν την τιμή ενός προϊόντος μέχρι γραφήματα για τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου.

  • Υπάρχουν βέβαια πολλοί καλοί και βάσιμοι λόγοι που η χρήση γραφημάτων είναι τόσο διαδεδομένη.

Τα γραφήματα είναι ευανάγνωστα, εύχρηστα και μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κοιτάζοντας το γράφημα της τιμής μιας εταιρείας την περασμένη δεκαετία ακόμα και ένας που δεν έχει καμία σχέση με το χρηματιστήριο θα καταλάβει αν αυτή η εταιρεία τα πήγε καλά ή άσχημα τα περασμένα χρόνια. Συνάμα ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει αν η μετοχή της εταιρείας είχε έντονες διακυμάνσεις απότομες αυξομειώσεις και να ξεκινήσει αμέσως τις πρώτες προβλέψεις/εικασίες για το μέλλον. Φυσικά, η παραπάνω ανάλυση είναι εντελώς επιδερμική και σκοπό είχε να αναφερθεί στα προφανή οφέλη της μελέτης των γραφημάτων.

Τα περισσότερα διαγράμματα που απεικονίζουν πορεία μετοχών ή ισοτιμιών (κτλ) χρησιμοποιούν τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου για τον σχηματισμό του γραφήματος. Ο κάθετος άξονας το γραφήματος (YY’) αναπαριστά τις τιμές του υποκείμενου τίτλου ενώ ο οριζόντιος (ΧΧ’) την χρονική ανέλιξη. Το χρονικό διάστημα που αναπαρίσταται ποικίλει, μπορούμε να επιλέξουμε να μελετήσουμε την πορεία της τιμής από δεκαετίες πριν, μέχρι δευτερόλεπτα. Ο χρονικός ορίζοντας της ανάλυσής μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις μας και την στρατηγική που εφαρμόζουμε (π.χ. Trend Trading vs Day Trading).

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Ημερήσια, Ωριαία, Ετήσια διαγράμματα κοκ. Όσο πιο μικρής συχνότητας είναι τα γραφήματα τόσο πιο αναλυτικά. Κάθε σημείο του γραφήματος μπορεί να αντιπροσωπεύει τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, Υψηλότερης περιόδου, ή Χαμηλότερης περιόδου, ανάλογα με το είδος του γραφήματος που θα επιλέξουμε (Candle Chart vs Bar Charts κτλ).

Τα είδη των γραφημάτων:

Το είδος του γραφήματος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που επιθυμείτε να λαμβάνετε και το επίπεδο της εξοικείωσης σας με την τεχνική ανάλυση. Τα πιο συνηθισμένα και εύχρηστα είδη γραφημάτων που θα συναντήσετε είναι τα εξής:

Απλό Γραμικό (Line Chart): Αποτελεί το πιο απλοϊκό και βασικό τύπο γραφήματος, καθώς σχηματίζεται συνδέοντας τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου. Παρουσιάζει τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματιστεί η εικόνα του τίτλου με απλό και ευδιάκριτο τρόπο. Η τιμή κλεισίματος θεωρείται πιο σημαντική από αυτές του ανοίγματος ή των μέγιστων/ελάχιστων μιας περιόδου.

Γράφημα με Μπάρες (Bar Chart): Αποτελεί επέκταση του απλού γραμμικού γραφήματος προσθέτοντας περισσότερα χαρακτηριστικά σημεία, όπως αυτά του ανοίγματος και του μέγιστου/ελάχιστου. Το ύψος της γραμμής αντιπροσωπεύει το εύρος μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου της περιόδου, η αριστερή εξοχή την τιμή ανοίγματος, ενώ η δεξιά την τιμή κλεισίματος. Αν η αριστερή εξοχή είναι χαμηλότερα από την δεξιά τότε η μπάρα θα παρουσιάζεται «γεμισμένη» (μαυρισμένη) χαρακτηρίζοντας το χρονικό διάστημα ώς θετικό/ανοδικό δηλαδή ο τίτλος ανατιμήθηκε.

Ιαπωνικές Ράβδοι (Candlesticks Chart): Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν Τεχνική Ανάλυση για την διαπραγμάτευση ρυζιού το 17ο αιώνα. Μεγάλη θεωρείται η προσφορά του μεγαλέμπορα ρυζιού Χόμα (Homma) από την πόλη Σακάτα, του οποίου οι ιδέες και οι πρακτικές θεωρείται ότι αναδιατυπώθηκαν και ανασκευάστηκαν αρκετές φορές οδηγώντας στην σημερινή μορφή των ράβδων.

Ύστερα από την ήσσονος σημασίας ιστορική αναδρομή, σημειώνουμε ότι οι Ιαπωνικές Ράβδοι δε διαφέρουν σημαντικά από το Bar Chart παρά μόνο στο τρόπο απεικόνισης των πληροφοριών. Λαμβάνουμε λοιπόν, τις ίδιες πληροφορίες, τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, υψηλό/χαμηλό περιόδου, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Αναλυτικότερα για τις Ιαπωνικές ράβδους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αλλά και στρατηγικές διαβάστε: Technical Analysis

Υπάρχει ακόμα ένα είδος γραφήματος το οποίο όμως θεωρείται απαρχαιωμένο και δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αναλυτές. Ο λόγος για το επονομαζόμενο «Point and Figure Chart» στο οποίο όμως δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω καθώς δεν περιέχει παραπάνω πληροφορίες αλλά είναι και πιο δυσανάγνωστο από τα παραπάνω.

Αλέξιος Μπαλής

Print Friendly, PDF & Email