21 Μαίου 2021- Χ.Α: Η άρνηση των τραπεζών (του Απόστολου Μάνθου)

Η άρνηση των τραπεζών

  • Του Απόστολου Μάνθου

Για άλλη μια φορά οι μετοχές των συστημικών τραπεζών που πραγματοποιούν καθημερινά το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου του ελληνικού χρηματιστηρίου  όταν χρειάστηκε να βάλουν το λιθαράκι της ανόδου, σπρώχνοντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από το όριο αντίστασης των 920 μονάδων, σηκώθηκαν από το τραπέζι αρνούμενες να βοηθήσουν.

  • Το στοιχείο αυτό έχει επιφέρει μερική κόπωση στο ταμπλό με τις πρώτες διαγραμματικές ενδείξεις να εμφανίζουν τις μετοχές των τραπεζών να μην μπορούν να ξεμπλοκάρουν πάνω από κάποια σημαντικά επίπεδα τιμών, καλλιεργώντας έτσι συνθήκες διάχυσης ρευστοποιήσεων και στις υπόλοιπες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

πιν

  • Η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση με 2,23 δισ. ευρώ Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) έχει απωλέσει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ένα -10%, πραγματοποιώντας  συνολικό όγκο 28,8 εκατ. τεμαχίων. Διαγραμματικά η μετοχή συλλαμβάνεται να  έχει εκτελέσει καθοδικό ριφιφί στο Keltner Channel, στα 2,46 ευρώ χτυπώντας στη συνέχεια πάνω στην κρίσιμη στήριξη των 2,35 ευρώ.

Επίσης δείχνει να έχει τμήσει καθοδικά και τον 3μηνιαίο σχηματισμό Head and Shoulders παραβιάζοντας τη neckline στην περιοχή των 2,48 ευρώ. Η άμεση επανείσοδος της μετοχής πάνω από τα 2,50 ευρώ θα αλλάξει τα μέχρι τώρα αρνητικά βραχυχρόνια στοιχεία.

  • Περιστασιακά θετική η χθεσινή αποτύπωση ενός  Dragonfly candlestick στο ημερήσιο chart τιμών της Εθνικής Τράπεζας. Εδώ η ανακοίνωση του α’ τριμήνου θα γίνει την επόμενη Παρασκευή στις 28 Μαΐου.

πιν

  • Η Alpha Bank (ΑΛΦΑ), η οποία έχει πέσει τέταρτη από πλευράς κεφαλαιοποίησης στα 1,917 δισ. ευρώ έχει χάσει από τις 7 Μαΐου ένα -8% με συναλλαγές 122,9 εκατ. μετοχών, ενώ έχει να αντιμετωπίσει διαγραμματικά την καθοδική διάσπαση ή μη του ανάποδου σχηματισμού Cup and handle στην περιοχή των 1,225 ευρώ περίπου. Η πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση του εν λόγω σχηματισμού θα ανοίξει το έδαφος για μια διολίσθηση προς το επίπεδο των 1,15 με 1,115 ευρώ, δοκιμάζοντας και τις ανοχές του τασικού Keltner Channel.

Στην αντίθετη περίπτωση που η μετοχή δεν θελήσει να κατηφορίσει θα πρέπει να παλέψει να πάρει ανοδικά το επίπεδο των 1,30 ευρώ για να εξοστρακίσει τους εν δυνάμει πωλητές. Πάντως η διαγραμματική εικόνα της μετοχής είναι η καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες τρείς. Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου την ίδια μέρα με τη Eurobank την ερχόμενη Πέμπτη.

πιν

  • Τελευταία αφήσαμε τη μετοχή της Πειραιώς η οποία μπορεί να έχει περάσει τρίτη σε κεφαλαιοποίηση με 1,975 δισ. ευρώ αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να μπορέσουμε να την αναλύσουμε διαγραμματικά με βάση το ημερήσιο chart. Έτσι υπό το φως των ωριαίων candlesticks η μετοχή δείχνει να κεντάει το σημείο των 1,60 ευρώ έχοντας ως όρια διακύμανσης τα 1,67 και τα 1,51 ευρώ.

Ανοδική διαφυγή πάνω από τα 1,67 ευρώ θα δώσει ως επόμενο στόχο τα 1,75 ευρώ ενώ καθοδική τμήση των 1,51 θα ανοίξει το κατηφορικό δρόμο για τα 1,45 ευρώ. Η μέρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βραχυχρόνια πορεία της μετοχής είναι η Τρίτη, όπου και θα βγούν τα πρώτα οικονομικά στοιχεία για το 2021.

  • Εδώ η μετοχή της Πειραιώς έχει χάσει στο αντίστοιχο υπό εξέταση διάστημα ένα -28,18% καθώς είχε ως τιμή εκκίνησης στις 7 Μαΐου τα 2,20 ευρώ. Την ίδια περίοδο ο όγκος συναλλαγών έχει ξεπεράσει πλέον τα 151 εκατ. τεμάχια φτάνοντας έτσι το  12%  επι του συνολικού αριθμού των μετοχών.

πιν

ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.