21 IAN 2022- Χ.Α+ Markets (Nο.17): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές

 1. Ο ΛΟΓΟΣ που σας γράφω τα περί ρευστότητας και ΗΙΤ&RUN δεν είναι άλλος παρά η Wall Street, η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών…
 2. ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ αντί να τα ανεβάσουν. Αντιληπτόν;
 3. Οπως πολλάκις έχουμε αναφέρει, αν αυτά που γίνονται εκεί γινόντουσαν εδώ (αναλογικά πάντα και συγκριτικά), τότε εδώ δεν θα είχε μείνει όρθιο ούτε κολυμπηθρόξυλο**.

**“Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο”. Που σημαίνει ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, θα γίνει χαμός, θα διαλυθούν τα πάντα… Τι είναι το κολυμπηθρόξυλο που πρωταγωνιστεί στη γνωστή φράση της απόλυτης καταστροφής;

 • Το κολυμπηθρόξυλο είναι ξύλο που απομένει από το ναυάγιο πλοίου και μπορεί να γίνει η σανίδα σωτηρίας κάποιου ναυαγού. Είναι, δηλαδή, το ξύλο πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί ο ναυαγός για να κολυμπήσει προς την ακτή.

Όταν λοιπόν λέμε ότι “δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο”, εννοούμε ότι θα γίνει κοσμοχαλασιά, δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα σωτηρίας.

Ξύλο μεταφοράς της κολυμπήθρας: Κολυμπηθρόξυλο όμως αποκαλούσαν παλιότερα και το ξύλο με το οποίο μετέφεραν την κολυμπήθρα για τα βαφτίσια.

 • Πριν από τον πόλεμο πολλά βαφτίσια γίνονταν στα σπίτια (κυρίως πλουσίων). Έτσι έπρεπε η κολυμπήθρα να μεταφερθεί από την εκκλησία στο σπίτι της βάφτισης. Την  μεταφορά αναλάμβαναν δύο χαμάληδες, που περνούσαν ένα ξύλο από τις πιάστρες της κολυμπήθρας για να την κουβαλήσουν.

Όταν τέλειωνε η βάφτιση, έπαιρναν πάλι την κολυμπήθρα, την πήγαιναν στην εκκλησία και άδειαζαν το νερό με το άγιο λάδι και τα μαλλιά του παιδιού που βαφτίστηκε στην καταβόθρα που ήταν χτισμένη έξω από την εκκλησία, δίπλα στο Ιερό.

 • Κάποιες φορές όμως από το βάρος το ξύλο έσπαγε και η κολυμπήθρα έπεφτε στον δρόμο. Και βέβαια χυνόταν το νερό από τη βάφτιση, οπότε και αυτό αποτελούσε ένα είδος καταστροφής.

“Ξύλο” μετά μουσικής: Όσοι πηγαίνουν σε συναυλίες μέταλ, πάνκ κλπ. ξέρουν ότι μπροστά από την σκηνή ανοίγεται ένας χώρος, όπου μαζεύονται οι πιο… θερμόαιμοι θεατές. Εκεί χοροπηδάνε, σπρώχνονται και, τελικά, παίζουν ξύλο – με αγκωνιές, κυρίως.

 • Αυτό το “χαρούμενο” ξυλοφόρτωμα μετά μουσικής στο εξωτερικό το ονομάζουν mosh pit. Οι Έλληνες οπαδοί των συγκεκριμένων μουσικών το λένε κολυμπηθρόξυλο. Και σε αυτή την περίπτωση δεν… μένει κολυμπηθρόξυλο, αφού γίνεται χαμός!

Χ.Α: Η σημερινή συνεδρίαση σε αριθμούς (Πέμπτη 20 ΙΑΝ. 2022)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Αρκεί να δείτε την τελευταία κίνηση της από την αρχή της χρονιάς… Και να σκεφτείτε ότι πέρυσι τέτοια εποχή διαπραγματευόταν πέριξ του ενός ευρώ.


ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Να σας απαντήσω με μία ερώτηση…

 • Δηλαδή, επειδή θα της φορτώσουν την ΑΝΕΚ (της οποίας θα κουρέψουν μεν τα δάνεια, αλλά…) τα πιάσαμε τα λεφτά μας;;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Στο χρηματιστήριο, δεν πάμε ποτέ κόντρα στην τάση! Πάμε πάντα με τους πολλούς. Οι πολλοί είναι που δημιουργούν το θετικό ή το αρνητικό κλίμα και οι κινήσεις των πολλών προκαλούν τις μεταβολές στις τιμές. Στο χρηματιστήριο ακολουθούμε πάντα την τάση. Η οποία, στο χρηματιστηριακό χώρο, είναι η καλύτερη φίλη μας!

 • Θα πρέπει να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε. Και αφού την αναγνωρίσουμε, θα πρέπει να την ακολουθούμε έως τον τερματισμό και την αντιστροφή της. (Προσοχή! Ποτέ δεν πουλάμε στον τερματισμό μίας τάσης, επειδή ποτέ δεν ξέρουμε πότε σημειώνεται ο τερματισμός. Πουλάμε όταν βεβαιωθούμε ότι ξεκίνησε η αντιστροφή της). Δεν είναι απλά ένας τρόπος για να κερδίσουμε στο Χρηματιστήριο. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για σταθερά μεγάλα κέρδη και την αποφυγή ζημιών.

TEXNIKH OΛYMΠIAKH – ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, Ε ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. (νο.2)

 • Μερικές σημαντικές πρόσθετες λεπτομέρειες….

ΟΛΥΜΠ: Είναι η μοναδική εισηγμένη στον ναυτιλιακό κλάδο, καθώς και στα κόκκινα δάνεια.

ΟΛΥΜΠ: Στα αποτελέσματα 6μηνου, ανατιμήθηκαν σημαντικά, οι συμμετοχές του 15% στα πλοία (απέχουν ακόμα από την τρέχουσα αξία), η συμμετοχή όμως του 85% στο μεγάλο πλοίο, απεικονίζεται στο κόστος κτήσης των €34 εκ., ενώ η τρέχουσα αξία είναι περίπου διπλάσια!!!! Καθόλου άσχημα όταν η κεφαλαιοποίηση μόλις σήμερα υπερέβη τα €70 εκ.

ΟΛΥΜΠ: Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα η πολύ σημαντική υπολειμματική αξία που έχουν τα πλοία ακόμα και εάν πουληθούν ως παλιοσίδερα (scrap $550-600/τόν., https://www.go-shipping.net/demolition-market). Ρίχνοντας μία ματιά στο δημοσιευμένο πληροφοριακό σημείωμα (αξίζει τον κόπο ένα γρήγορο διάβασμα https://www.athexgroup.gr/documents/10180/6150498/165_773_2021_Greek_1.pdf/3eae1507-899e-4a65-a6e9-97d28d62b10b) και κάνοντας μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση στις τιμές scrap και στα χαρακτηριστικά των πλοίων, καταλήγουμε σε ένα κονδύλι ύψους €22 εκ., με βάση τις επιμέρους συμμετοχές.

ΟΛΥΜΠ: Και για να κλείσουμε υπάρχει και ο άσσος στο μανίκι, των απαιτήσεων του δημοσίου. Ειδικότερα οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις έχουν απομειωθεί υποχρεωτικά, λόγω Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) στα €9,9 εκ., ήτοι €0,24/μετ. και αφορούν αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς σχετίζονται με δημόσια έργα, που έχουν ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί από το 2015 και θα έπρεπε να είχαν ήδη εισπραχθεί.

 • Όμως, οι αρχικές απαιτήσεις ανέρχονταν στα €28,8 εκ., ήτοι €0,68/μετ. (έχουν απομειωθεί δηλαδή κατά €18,9 εκ.) και για αυτό τον λόγο είναι στα δικαστήρια, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί καθόλου τόκοι υπερημερίας. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι μπορεί να έχουμε ένα πολύ καλό μποναμά. Το λόγο τον έχει πλέον το ταμπλό.


13:35

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ και η υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ απώλειες καταγράφηκαν στις ΗΠΑ με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaqνα έχει ήδη απώλειες περί του 10%. Η συνολική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί και καλούμαστε να είμαστε προσεκτικοί καθώς η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη.

 • Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί το θετικό σενάριο στην παρούσα φάση, ενώ δυσκολεύει η άμεση ανοδική συνέχεια για τον ΓΔΧΑ. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται μεταξύ των 970-920 μονάδων.  

Μεταξύ των σημαντικότερων μακροοικονομικών στοιχείων σήμερα συγκαταλέγεται ο ΔΤΚ Δεκεμβρίου (τελευταία μέτρηση) της Ευρωζώνης και τα επικαιροποιημένα εβδομαδιαία στοιχεία της αγοράς εργασίας και κατοικίας (Δεκεμβρίου) στις ΗΠΑ. Παραμένουν στο επίκεντρο της  επενδυτικής κοινότητας τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα Δ’ τριμήνου στο εξωτερικό.

13:45

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Τα τελευταία 2 χρόνια είχε έκτακτες ζημιές από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, λόγω της θυγατρικής. Και η πτώση της λίρας έχει περάσει στην… στρατόσφαιρα.

 • ΚΑΜΠ (REDS): Διαπραγματεύεται με πολύ υψηλό premium – κάθε άλλο παρά αδικείται από την αγορά. Τα έργα και τα projects απαιτούν και κεφάλαια, δεν θα γίνουν με παρθενογέννηση. Απλά, αυτά που διαβάσατε και ζητάτε να σας τα εξηγήσουμε ομιλούν την… κινεζική.

13:45

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εδώ και καιρό έπρεπε να μην ασχολείστε στα σοβαρά μαζί του… Γιατί να ταλαιπωρείσθε και να χαλάτε την διάθεση σας; Χάθηκαν άλλωστε οι μετοχές που αξίζουν; Προς τι όλη αυτή η ταπαιπωρία; Αφήστε τους να φαγωθούν, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και μετά βλέποντας και κάνοντας. Ο δε κλάδος – γενικότερα – δεν διάγει και τις καλύτερες των περιόδων του… Με υπογλώσσια είναι όλοι τους.

13:50

EPSIL: Ελπίζω να το εκμεταλλευτήκατε το θεσμικό mini sell off…
 • VIOHALCO: Ιδανικό το timing, καλύτερα δεν γινόταν…
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οταν σας στεναχωρεί, σας αγχώνει μία μετοχή, μην διστάζετε… Σουτάρισμα. Δεν αξίζει η ψυχική φθορά, ό,τι και να γίνει αργότερα
 • CENER: Τι είναι ετούτο βρε παιδιά; Ημαρτον!!!

13:55

100% EΓΚΥΡΟΝ: Με το 4,5% στην EUROCONSULTANS τοποθετήθηκε θεσμικό χαρτοφυλάκιο, που ό,τι κι αν πιάνει γίνεται διαμαντάκι έως διαμάντι.
 • Και δεν γράφουμε … χρυσάφι. Οι φίλοι αναγνώστες μας – οι πιο παλιοί εξ αυτών – γνωρίζουν την άποψη μας γι αυτό το σαπάκι των αγορών.
ΚΙ ΑΥΤΟ από τον μ/μ: Τα μεγέθη των ΕΣΥΜΒ θα είναι πολύ καλύτερα στη περίοδο 2022/2025 απ’ότι εμφανίζονται αυτή την στιγμή… Απλά, ακολουθούν πλέον μετριοπαθή τακτική για να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος…

14:25

 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Την πετύχαμε την… άτιμη, στα χαμηλά της. Για να μην λένε ότι έχουμε… κόλλημα με τις κεχαριτωμένες (γέλια)
ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, αυτοί το πάνε χωρίς ανάσα το… Υπογλώσσιον. Κάντε κράτει βρεεεε! Να το ευχαριστηθούμε, να το απολαύσουμε… Ποιοί τώρα μας ειρωνεύονταν;; Οι απόλυτοι Πουθενάδες. Είπαμε, ούτε μία τρίχα…
 • ANEBAINEI όμορφα και στρωτά η… πατάτα μας, ο ΚΥΡΙΟ… Αυτοί πάντως που μας κλαίγονται ότι ψώνισαν και χαρά δεν είδαν, ας μάθουν να αγοράζουν κι όταν πρωτογράφουμε μία μετοχή και όχι μόνον όταν διπλασιάζεται η τιμή της.
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Δηλαδή όλοι δικαιούνται μερίδιο από τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ κι αυτός τίποτα;; Να αποτιμάται ακόμη και τώρα στα… 11 εκατ. ευρώ; Κι αν γυαλίσει σε κανένα Fund; Εστω και το πιο μικρό των μικρών;; Εγώ δεν θα στοιχημάτιζα ούτε ευρώ εναντίον της πιθανότητας αυτής; Παρθένος ο κλάδος του Yachting στην εν δυνάμει υπ.αρ 1 τουριστική βιομηχανία, αναλογικά και συγκριτικά πάντα.
 • ΕΛΧΑ – απάντηση: Δηλαδή μόνον αυτήν επηρεάζει το ενεργειακό κόστος; Τις άλλες τις απογειώνει;; Αφήστε που το σχολιάσαμε δεόντως και επεξηγηματικά στην πρόσφατη αναφορά μας…

16:10

 • ΙΝΛΟΤ – απάντηση: Τα 260 χιλ.τμχ που δόθηκαν στα 0,6800 ευρώ στην τελευταία δημοπρασία εκτιμώ ότι μόνον άδειασμα δεν ήταν… Τώρα έβαλαν ξανά 260 χιλ. τμχ προς πώληση στα 0,6800. Για να δούμε… Να μην ξαναγράφουμε ποιούς αφορά η μτχ που έρχεται μάλιστα από τα 8 σεντς…
ΠΑΙΡΗΣ: Ρωτήσαμε, αν και γι αυτές τις μετοχές τι τεχνική ανάλυση να γίνει;
 • Μας είπαν, ότι αν διασπάσει τα 1,2000 ευρώ (θα αποτιμάται τότε σε… 6 εκατ. ευρώ) θα τους κουνήσει το μαντήλι για άλλα επίπεδα.
 • Παρατηρούμε ότι καθημερινά στήνουν τούβλα και τουβλάκια σε επίπεδα πέριξ των 1,1300 με 1,1500 ευρώ.

16:25

ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ μου, Αγάπες μου, γλυκές…
 • Μην μας την… ξανακαθίστε την βάρκα.
 • Σας ικετεύω…
 • Μην με εκθέστε κι από πάνω, που σας λιβάνισα στη σωστή στιγμή…
 • Θα με φάνε οι οχτροί μου…
 • (γέλια)

WALL STR

 • Τα ισχυρά τους κέρδη στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης αντέστρεψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της, με τον Nasdaq, μετά από μια ενδοσυνεδριακή άνοδο έως και +2%, να κινείται τελικώς βαθύτερα σε έδαφος τεχνικής διόρθωσης (άνω του -10% από τα ιστορικά υψηλά του) και με τις μετοχές να παλεύουν να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και επικείμενης αύξησης επιτοκίων.

O Dow Jones απώλεσε 313,26 ή 0,89%, στις 34.715,39 μονάδες, με τον S&P 500 να χάνει 51,22 μονάδες ή 1,13%, στις 4.481,54 και τον Nasdaq να καταγράφει πτώση 186,2 μονάδων ή 1,30%, στις 14.154 μονάδες.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.