21 ΔΕΚ 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (Μέρος 2)

 • ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν έχει περιθώρια πτώσης που να προβληματίζουν, ενώ προς τα πάνω τα περιθώρια είναι αν μη τι άλλο αξιόλογα. Τα περιθώρια μεταξύ τιμής και λογιστικής αξίας μετοχής αγγίζουν το 100%(!). Κάποια στιγμή και προς το συμφέρον τους θα τα βρουν μεταξύ τους.

 • Εχει απογοητεύσει, αλλά συνήθως μετά το απόλυτο σκοτάδι βγαίνει η πρώτη ηλιακτίδα και μετά ο ήλιος. Οι μικροεπενδυτές φίλοι αναγνώστες μας, ας τον έχουν υπόψη τους τώρα που διαπραγματεύεται σε τιμές ούτε καν κατεδάφισης(!)…

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΚΟΥΑΛ με ΙΛΥΔΑ: Με λίγα λόγια η μεταξύ τους διαφορά και η κάθε σύγκριση είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή υπέρ της δεύτερης. Το τι κάνει η κάθε μετοχή στο ταμπλό είναι δική της υπόθεση και κυρίως των μεγαλομετόχων της. Μερικά χαρακτηριστικά μεγέθη:

 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (ΙΛΥΔΑ προς ΚΟΥΑΛ): 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ
 • EBITDA 1,48 εκατ. ευρώ έναντι 0,18 εκατ. ευρώ
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ (καθαρός) 1,5 εκατ. έναντι 2,6 εκατ. ευρώ.
 • Χαμός από εμπορευσιμότητα η ΚΟΥΑΛ, στα αζήτητα συγκριτικά η ΙΛΥΔΑ.
 • Αντε τώρα να τους καταλάβεις και να βγάλεις νόημα… Χαμένη ώρα, τζάμπα κόπος…
***
EXEI ΠΕΣΕΙ ΦΟΒΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΑ FORUM 
 • ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Και αυτό γιατί έχουν εισέλθει στην αγορά πολλά άτομα με αστεία νοοτροπία, άτομα που δεν έχουν ιδέα κυριολεκτικά για το αντικείμενον (του τι εστί πραγματικά μία χρηματιστηριακή αγορά) και που εκλαμβάνουν την αγορά σαν ένα στοιχηματζίδικο, με μία ομως διαφορά…

 • Πιστεύουν, ότι το συγκεκριμένο στοιχηματζίδικο είναι υποχρεωμένο κάθε απόγευμα να τους τα ακουμπάει κανονικά και με τον νόμο του μυαλού που κουβαλάνε! Απίστευτα τα μηνύματα που λαμβάνω, σταμάτησα μάλιστα να τα διαβάζω!

ΑΦΗΝΩ τα φιλαράκια μου Θανάση, Ηλία, Απόστολο και Θοδωρή στο παραλήρημα τους με τα σαμπουάν, τους χρυσούς σταυρούς και τα συμπεράσματα τύπου Μαντείου των Δελφών!! Αυτά αναφορικά με την πορεία των δεικτών…

 • Κοιτάμε μόνον μετοχές (εδώ τους λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη) που αφειδώς σας προσφέρει το Χ.Α. Κι ας μην κάνουν μερικές κομμάτια… Κάποια στιγμή θα κάνουν και θα σας παρακαλούν. Το έργο το έχουμε δει να παίζεται εκατοντάδες φορές.

Παράλληλα, διατηρούμε ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια μας σε ποσοστό έως και 50% αφού τα περισσότερα χαρτοφυλάκια απολαμβάνουν σημαντικών, αν μη τι άλλο, αποδόσεων προκειμένου μη τις εξαυλώσει (μην γελάτε) κάποιο απρόοπτο, ανεπάντεχο γεγονός

 • Άλλωστε πλέον εδώ που έφτασαν οι αγορές, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί όσον και να μην φαίνεται κάτι τέτοιο επί του παρόντος. Μην ξεχνάμε, ότι για πολλές δεκάδων μετοχών του Χ.Α οι τιμές τους αντιστοιχούν σε δείκτες 6000 μέχρι και 30.000 μονάδες!!

METOXEΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

 1. KEKΡΟΠΑΣ
 2. FRIGOGLASS
 3. ΙΝΤΡΑΛΟΤ
 4. LAVIPHARM

 • ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΒΕΤΑ SEC για το 2022

Οι βασικές μας επιλογές για το 2022 αφορούν εταιρίες που έδειξαν ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση έχουν χαμηλή έκθεση ή αντισταθμίσει το ενεργειακό κόστος και θα ωφεληθούν από τις εισροές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης: Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Quest, Τερνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ καλύπτουν τα βασικά ζητούμενα της ανάπτυξης, των μερισμάτων και των προοπτικών από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Autohellas, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Cenergy, Intrakat και Φουρλής συμπληρώνουν την βασική δεκάδα των επιλογών μας για το 2022.


Η Ελλάδα μακροοικονομικά έχει σταματήσει να είναι ένα special case. Η τελευταία μας κρουστική (pricing της μετάλλαξης όμικρον και της ταχύτερης μείωσης του QE από τη FED) απόκριση, είτε δούμε το Ελληνικό Χρηματιστήριο είτε τα yields των κρατικών ομολόγων, είναι άριστη και απολύτως αντίστοιχη με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Η αγορά μας είναι μία καλή περίπτωση αγοράς μηδενικού currency risk, με υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές, που υπολείπεται των μέσων ευρωπαϊκών αποτιμήσεων.


 • Σκόρπιες σκέψεις για κραχ και ευκαιρίες στις αγορές

Οι παλαιοί επενδυτές ξεκινούσαν με μία βασική αρχή: Μία μετοχή αξίζει τουλάχιστον τα χρήματα που απαιτούνται για την εκτύπωσή της. Κι όταν η εταιρεία χρεοκοπούσε, οι μετοχές κοσμούσαν τον τοίχο του άτυχου επενδυτή. Για να του θυμίζουν την κακή του επιλογή. Αν ο τοίχος του είχε περισσότερους από τρεις διαφορετικούς τίτλους, τότε ο ίδιος θα έπρεπε να βρει επειγόντως έναν άλλον τρόπο για να χάνει τα λεφτά του. Στην ψηφιακή εποχή πως να βάλεις στον τοίχο σου ένα κρυπτονόμισμα, για παράδειγμα;

 • Οι νέοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για πάντα ή (ακόμη χειρότερα) ότι αυτοί και μόνο αυτοί θα μπορέσουν – ο καθένας ξεχωριστά- να δουν πρώτοι τα σημάδια της πτώσης και να αποχωρήσουν. Για το πρώτο – περί διαρκούς ανόδου- να μην συζητήσουμε. Αλλά η αίσθηση ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους άλλους είναι τελικά η καλύτερη συνταγή καταστροφής. Η μουσική στο πάρτι σταματάει απότομα και τότε μαθαίνουν όλοι οι θαμώνες ότι πρέπει να αποχωρήσουν εσπευσμένα από την αίθουσα. Όσο έξυπνος και να είναι κανείς, στο τέλος θα φύγουν πρώτοι εκείνοι που θα τύχει να βρίσκονται εκείνη την ώρα πιο κοντά στην έξοδο!

Πρόκειται για μία μικρή διόρθωση των τιμών, για μία μεγάλη πτώση ή για ένα χρηματιστηριακό κραχ; Κάντε με προφήτη να σας κάνω πλούσιους! Η αλήθεια είναι ότι μαθαίνουμε πάντα την αλήθεια στο τέλος. Να θυμίσουμε στους φίλους μας ότι η μεγάλη ζημιά δεν έγινε το 2000 από τις 6.000 στις 2000 μονάδες, αλλά από τις 2000 μονάδες προς τις 1.000. Επειδή στις 2.000 μονάδες εξαντλήθηκαν και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας των παικτών και δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα μαξιλάρια για την πτώση…

 • Λένε ακόμη κι έχουν δίκιο ότι η πιο ανέξοδη πρόβλεψη είναι ότι κάποια στιγμή η αγορά θα πέσει. Είναι κάτι ανάλογο με την «προφητεία» που μας θέλει όλους κάποια στιγμή να αποχωρούμε από τον μάταιο ετούτο κόσμο. Αυτό που μπορούμε όμως να πούμε σίγουρα είναι αν μια αγορά έχει αυξημένο κίνδυνο για να γράψει ζημιές ή όχι. Και η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν πολλά σημάδια που μας μιλούσαν για αύξηση του επενδυτικού κινδύνου. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τις δυσκολίες: Η αυξημένη ρευστότητα.

Έπειτα από 13 χρόνια συνεχούς ανόδου θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί και μέχρι να διαπιστώσουμε το εύρος του φαινομένου που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς αγορές. Και να μην ξεχνάμε ότι ως αντίβαρο στις καταθλιπτικές μας σκέψεις στέκεται η μεγάλη ρευστότητα που πάντα αναζητά αποδόσεις. Με άλλα λόγια, οι αγορές έχουν πολλούς λόγους για να πέσουν, δηλαδή τον εξής έναν: Έχουν ήδη ανέβει πολύ. Και αντίστοιχα έχουν πολλούς λόγους για να αντιδράσουν, δηλαδή τον εξής έναν: Τα funds κάτι πρέπει στο τέλος να κάνουν τα λεφτά τους.

Θανάσης Μαυρίδηςthanasis.mavridis@liberal.gr
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.