21/8 – Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου

Alpha [email protected],4600 και +0,69%: ‘Εχει πάρει ανοδικά τα 1,4000 και πάει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της πάνω στον 200άρη ΕΜΑ στα 1,4800 με 1,5000 ευρώ. (ΧΘΕΣΙΝΟ ΥΨΗΛΟ: 1,4790 και +2%)

Εικόνα

***
Κυριακούλης: Με συναλλαγές 1 εκατ. και πλέον τμχ τους καλοκαιρινούς μήνες δείχνει “στεγνωμένος” από τα 2,00 έως τα 2,20 ευρώ..

Εικόνα

****
MODA [email protected],4800 και +15,94%: Αν καθαριστεί το επίπεδο των 0,5000 με 0,5800 θα ανοίξει η πόρτα για τα 0,9200 ευρώ. ΧΘΕΣ στα 0,4800 ευρώ με 49 χιλ τμχ και ανεκτέλεστο αγορών 9500 τμχ. Οι όγκοι πάντως έχουν αυξηθεί σημαντικά στους 3 τελευταίους μήνες πραγματοποιώντας γύρω στα 600 χιλ τμχ !!

Εικόνα

***
Γενικός Δείκτης@829,74: Αναπνέει μέσα στο Keltner Channel έχοντας ως κάτω όριο τις 819 και ως άνω τις 835… Θέλουμε ποιοτικά καύσιμα για τη διαφυγή άνω των 835 μονάδων.

Εικόνα

***
Εθνική Τράπεζα@2,1780 και +0,79%: Η αρπαγή των 2,1000  ανοίγει ανοδική τρύπα για το βραχυχρόνιο βήμα των 2,2400 ευρώ..

Εικόνα

***
[email protected],6810 και -1,94%: Εάν πατήσει με όγκο πάνω από το επίπεδο των 0,6880 ευρώ θα δώσει αέρα για τα 0,7200 ενώ θα χαρακτηρίσει ως τεχνικά ψευδή τη καθοδκή διαφυγή κάτω από εκεί..

Εικόνα

***
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΔΕΗ@2,5900 και +2%: Make or break level @2,6800 ευρώ

****

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ @new-economy.gr: Το θετικό που προέκυψε από την χθεσινή συνεδρίαση, ήταν το γεγονός ότι ο ΓΔ στο εξηντάλεπτο γράφημα βρήκε στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (824 μονάδες), όπου ενδεχομένως στις επόμενες συνεδριάσεις κινηθεί πέριξ της περιοχής αυτής, στην προσπάθεια του να ολοκληρώσει έπειτα από τρεις εβδομάδες με θετικό πρόσημο, κάτι το οποίο συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα κατάφερε να ολοκληρώσει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο όριο της ανοδικής γραμμής τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, παραμένοντας πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, διατηρώντας αυξημένες πιθανότητες για να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με την στήριξη να βρίσκεται στις 775 μονάδες, και με την αντίσταση στις 850 μονάδες, με το σήμα πώλησης να διατηρείται.

Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ολοκλήρωσε οριζόντια, με τον όγκο να διαμορφώνεται (17,93 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (31,07 εκατ. τεμάχια). Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις συνεχίζει να παραμένει εστιασμένη, στο εάν ο γενικός δείκτης θα καταφέρει να κινηθεί προς την αντίσταση των 850 μονάδων ή όχι.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν για τον FTSEM καταφέρνοντας να κλείσει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών. Το σήμα πώλησης παρέμεινε, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και η στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν και για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κατάφερε να κλείσει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με την προσοχή να εστιάζεται και στις επόμενες συνεδριάσεις στο εάν θα καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από αυτόν ή όχι

  • Ενώ ολοκλήρωσε πάνω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης όμως να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 11,72 εκατ. τεμάχια έναντι 21,58 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 830 μονάδες, με την στήριξη πλέον στις 583 μονάδες.

Η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 1,7500 ευρώ αμετάβλητη, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,9537 ευρώ, και η στήριξη στα 1,6604 ευρώ.

Η μετοχή του Άβακα έκλεισε στα 0,7680 ευρώ με κέρδη 1,19%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται οριακά, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,8387 ευρώ, και η στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 0,6733 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντραλότ έκλεισε στα 0,5000 ευρώ αμετάβλητη, ολοκληρώνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,5210 ευρώ, και η στήριξη στα 0,4170 ευρώ.

Η μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στα 0,9460 ευρώ με πτώση 0,32%, παραμένοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,0580 ευρώ, και η στήριξη στα 0,8480 ευρώ.

****
Τράπεζα Πειραιώς – GREEK FINANCE FORUM: Στα 2,4820 ευρώ (-1,59%) έκλεισε χθες η μετοχή της. Και πάμε να ρίξουμε μια ματιά στην τεχνική ανάλυση της μετοχής, η οποία παρά τα πρόσφατα προβλήματα από τις αρχές του χρόνου συνεχίζει να καταγράφει μεγάλα κέρδη 195,48%!!!
  • Όπως λοιπόν και στις υπόλοιπες τράπεζες η τεχνική εικόνα έχει επιδεινωθεί και μάλιστα σημαντικά. Και απαιτείται άμεσα μια ισχυρή αντίδραση και σταδιακή επιστροφή υψηλότερα των 2,70 – 2,72 και 2,85 – 2,86 ευρώ.
  • Μόνο τότε θα απομακρυνθεί το αρνητικό σενάριο, το οποίο κάνει λόγο για μια πτώση, ακόμη και χαμηλότερα των 2,00 ευρώ. Ακόμη και μέχρι τις καθοριστικές στηρίξεις των 1,65 – 1,66 ευρώ.

Αγκίστρωση: Είναι η τάση που έχουν οι άνθρωποι να στηρίζονται υπερβολικά σε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα ή αρχικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων, αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι της συνολικής πληροφόρησης ή νέες πληροφορίες που ενδεχομένως να προκύψουν.

Αυτές οι αρχικές πληροφορίες δρουν ως “άγκυρα”, επηρεάζοντας την σκέψη των ατόμων, τα οποία προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους βασιζόμενοι στο αρχικό σημείο αναφοράς ακόμα και κατά τη λήψη μεταγενέστερων αποφάσεων.

Η γνώση της συμπεριφοράς αυτής έχει πολλές εφαρμογές σε πολλούς τομείς των οικονομικών, όπως στις πωλήσεις, όπου η αρχική τιμή ενός προϊόντος τίθεται ψηλά με στόχο να “αγκιστρώσει” τους πιθανούς πελάτες σε μία υψηλή τιμή και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από αυτό το επίπεδο.

Παράδειγμα: Η αρχική τιμή για την αγορά κάποιου σπιτιού ή περιουσιακού στοιχείου επηρεάζει σημαντικά τις προσφορές που θα προκύψουν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Αν ο πωλητής θέσει μια συγκεκριμένη τιμή, ο αγοραστής θα τείνει να κάνει αντιπροτάσεις γύρω από αυτή αντί να κάνει από την αρχή μια αντικειμενική, ανεξάρτητη τιμολόγηση του σπιτιού.

  • Άλλο παράδειγμα αποτελεί η πληροφόρηση στο χρηματιστήριο για μια συγκεκριμένη μετοχή. Μια αρνητική είδηση για μια νεοεισηγμένη εταιρία θα προκαλέσει προκατάληψη στους επενδυτές και θα επηρεάσει τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις τους ακόμα κι αν αλλάξουν ραγδαία τα οικονομικά στοιχεία στις λογιστικές καταστάσεις της. Παρόμοια συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται και στην ψυχολογία της αγέλης.

Σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις ενός προϊόντος παίζει και η ψυχολογική τιμολόγηση.

Ασύνδετες Πληροφορίες
Αγκίστρωση είναι επίσης και η χρήση άσχετων ή ασύνδετων δεδομένων για την αξιολόγηση ή την εκτίμηση κάποιας άγνωστης πληροφορίας. Οι άνθρωποι βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πληροφορίες ή εκτιμήσεις που ήδη γνωρίζουν για να εκτιμήσουν νέες παραμέτρους, έστω κι αν αυτές δεν συνδέονται μεταξύ τους

  • Παράδειγμα: Σε κάποια πειράματα στις ΗΠΑ ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να απομνημονεύσουν τα τέσσερα τελευταία στοιχεία του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης και μετά να κάνουν μία εκτίμηση για το πόσοι γιατροί υπήρχαν στην Νέα Υόρκη. Βρέθηκε αργότερα στις μετρήσεις ότι υπήρχε μεγαλύτερη από το κανονικό συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο τυχαίων γεγονότων.

Αγκίστρωση στις Επενδύσεις
Η αγκίστρωση επηρεάζει τους επενδυτές / traders / μετόχους όταν επιμένουν στην διακράτηση μετοχών οι οποίες διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή αγοράς τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου τους.

  • Έχοντας ως σημείο αναφοράς την αρχική τιμή αγοράς, “αγκιστρώνονται” σε αυτή και αρνούνται να ρευστοποιήσουν την επένδυση τους και να αναγνωρίσουν με αυτό τον τρόπο τις ζημιές τους, περιμένοντας να επανέλθει η μετοχή στα αρχικά επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Η παραπάνω επενδυτική συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί κι από άλλες θεωρίες της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής όπως είναι η Άρνηση, ο Συντηρητισμός και το Disposition effect.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email