21/8: Επιλογές και σχόλια για επενδυτές του X.A.

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – Σωστή η προσέγγιση: Αν και σύντομα δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός καταλύτης για την ελληνική αγορά, την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s, η οποία όμως, μετά την επιφυλακτική στάση του οίκου Fitch, η οποία προβλημάτισε σε κάποιο βαθμό την αγορά, δεν αναμένεται να αλλάξει τους όρους της αγοράς ριζικά.

Ανάπτυξη ναι, αλλά μικρή, επιστροφή ρευστότητας υπάρχει αλλά με το σταγονόμετρο, η ανεργία μειώνεται αλλά οι αλλαγές στα εργασιακά δημιουργούν αβεβαιότητα, τα ομόλογα πάνε καλά, αλλά στις διεθνείς αγορές τα πράγματα είναι εντελώς ρευστά, αν και βελτιούμενα εσχάτως.

Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όμως δεν υπάρχει ισχυρή δυναμική. Ακόμα περισσότερο, η κυβέρνηση ζητά επαναδιαπραγμάτευση των όρων της μεταμνημονιακής περιόδου με μείωση των ετήσιων στόχων στα πλεονάσματα. Οι οίκοι βλέπουν την βελτίωση, αλλά δεν ρισκάρουν. Σε αυτό το πλαίσιο μία αναβάθμιση είναι δυνατή την Παρασκευή, αλλά δεν θεωρείται το πιθανότερο σενάριο.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ:

ΔEN EINAI λίγες οι μετοχές στις οποίες η άνοδος οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο… συγκινητικό ενδιαφέρον των μεγαλομετόχων τους για προσπορισμό κερδών, αφού δεν μπορούν να το επιτύχουν μέσω των εταιρειών τους. Δεν λείπουν άλλωστε από το εκάστοτε πανηγύρι, οι αφελείς και ευκολόπιστοι βραχυπρόθεσμοι ευκαιριακοί κυνηγοί του άρπα κόλα.

  • ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΛΑ στο μάτι και η (Υπο)στήριξη μετοχών αρκετών εταιρειών αλλά και ομίλων που χρωστάνε σε όποιον μιλάει ελληνικά και των οποίων η επιβίωση κρέμεται κυριολεκτικά από μία λεπτή κλωστή. Θα χαθούν πάλι πολλά χρήματα στο τέλος, αλλά δεν γίνεται κι αλλιώς. Αυτή η στάνη των προβάτων τέτοιο τυρί βγάζει.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της χώρας μας είναι πολυσύνθετο και δύσκολα θα επιλυθεί, αν βέβαια μπορεί κανείς να πιστεύει σε κάτι τέτοιο αναλογιζόμενος όλες τις επιμέρους παραμέτρους.

  • Επομένως, η δική μας επενδυτική προσοχή πρέπει αποκλειστικά να στρέφεται σε εταιρείες και ομίλους που έχουν αποδεδειγμένα αποδείξει ότι δεν τους σκιάζει φοβέρα καμμιά αφ’ ενός και αφ’ ετέρου σεβάστηκαν και σέβονται τα κεφάλαια που τους εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές μέτοχοι τους.

ΕΠΙΣΗΣ, να μην ξεχνάμε εκείνες τις εταιρείες που ενημερώνουν ανελλιπώς την αγορά περί των χρηματοοικονομικών πεπραγμένων τους. Αξίζουν μίας επιβράβευσης, εκτός και αν προκύπτει προβληματισμός και ανησυχία.

  • Ενώ παράλληλα πρέπει να προσεγγίζουμε με επιφυλακτικότητα – αν μη τι άλλο – τις μετοχές εκείνων των εταιρειών για τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε να μάθουμε τα του πρώτου τριμήνου τους κάπου εκεί γύρω τον προσεχή Σεπτέμβριο(!!).

ΚΑΙ ΑΥΤΟ -ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ(1) – επανάληψη: ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ πάλι με τον καημό των άλλων για τις εκάστοτε μονάδες του ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ. Καλά, τι στόκο κουβαλάνε στο μυαλό τους για να καταλάβουν επιτέλους ότι ΑΓΟΡΑ είναι μετοχές και όχι δείκτες;;;

ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ο δείκτης είναι στις 5 χιλ., στις 6 χιλ., στις 10 χιλ., ακόμη και στις 15.000 μονάδες, αλλά αυτοί τον χαβά τους… Αν θα ξεπεράσει πχ τώρα τις 830 μονάδες… Μνήσθητι μου Κύριε…

  • Με ρωτούσαν καθημερινά τόσοι φίλοι μου για το που θα πάει ο δείκτης… Τόσα χρόνια και δεν έχουν καταλάβει γρι… Και ας τους κατέβαζα τα μπιπμπιπ της ζωής τους… Χαμπάρι δεν έπαιρναν οι μπαγάσηδες… Γι αυτό κατάργησα και τα κινητά, κράτησα μόνον μία γραμμή για να κάνω την δουλειά μου και ηρέμησα…

Που να καταλάβουν ότι με τους ΔΕΙΚΤΕΣ τζογάρουν τα μεγάλα παιδιά (που στο τέλος τους φταίει το ΧΑ, η διοίκηση του Χ.Α, η Επ.Κ/φ και ο ψυχρός και ανάποδος καιρός, αφού τους έχουν για τα καλά σημαδεμένους… οι της γκανιότας) και τα… αρρωστάκια γιατί βαριούνται να πάνε στο Λουτράκι ή στη Πάρνηθα…

  • Αμ το άλλο;; Έμαθαν ορισμένοι για τις SHORT POSITIONS και μας ζαλίζουν (ξέρετε τι) τα μυαλά κάθε λίγο και λιγάκι… Και ας μην έχουν ανοίξει ποτέ στη ζωή τους ισολογισμό… Αν και οι περισσότεροι, αν τον άνοιγαν δεν θα καταλάβαιναν… γρι!

ΚΑΙ ΚΑΤΙ τελευταίο για σήμερα, πριν προχωρήσουμε στα κατα- δικά μας:-

Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες είναι οικογενειακού χαρακτήρα, λειτουργώντας χωρίς οργάνωση και ουσιαστικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό είναι όλη η ουσία. Τα περισσότερα deals δεν γίνονται με βάση το συμφέρον της εταιρίας, αλλά για το συμφέρον της τσέπης αυτών που κάνουν το deal. Στην Ελλάδα πολλοί πιστεύουν ότι το ταμείο της εταιρίας και η τσέπη είναι το ίδιο. Γι αυτό και βλέπουμε Νεάντερταλ του επιχειρείν να είναι ακόμα πλειοψηφία..

  • Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis), ή απλά Νεάντερταλ, είναι είδος ανθρωπίδη (είδος του Homo Sapiens το οποίο πιθανολογείται ότι γενετικά επιβίωσε στον Σύγχρονο Άνθρωπο) το οποίο εμφανίστηκε 200.000-250.000 χρόνια πριν και εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά πριν 41.000-39.000 χρόνια.

Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος.

ΜΟΝΤΑ BAGNO: Οι προνοήσαντες στα χαμηλά, δεν χρειάζεται να τους πούμε τι πρέπει να κάνουν στο +60% και +70%…

ΔΕΗ: Υπό μία και μόνον προυπόθεση, μπορεί να χαρίσει σημαντικές αποδόσεις και από τα τρέχοντα επίπεδα. Αν δεν το κάνει, αυτό θα σημαίνει ότι κάποιοι – ξανά – δεν έκαναν καθόλου καλά την δουλειά τους.

CENER: Κάποιοι επιμένουν για καλό 6μηνο, ίδωμεν… Την τράβηξαν μέχρι τα 1,6000 ευρώ προ μηνός περίπου, λίγο κάτω από τα 1,4000 τώρα, ίσως την ανεβάσουν ξανά.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Σε ένα-δύο χρόνια, τίποτα δεν θα θυμίζει την σημερινή ΙΝΚΑΤ. Από τα πλέον “turnaround” αν όχι το μοναδικό, με τόσες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης μπροστά της. Και ο νέος τιμονιέρης είναι πολύ μεγάλη “αλεπού”. Εκεί άλλωστε ποντάρουν οι … insiders της μετοχής. Με κ/φση κυριολεκτικά της πλάκας στα… 54 εκατ. ευρώ. Που καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορούν στην Παιανία να τα διπλασιάσουν, χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Γιατί ο νέος μεγαλομέτοχος την ξέρει πολύ καλά την δουλειά.

ΕΚΤΕΡ: Με κ/φση μόλις 13,5 εκατ. ευρώ δεν χρειάζεται να σας τα ξαναγράφουμε. Την έφεραν από τα 1,9800 στα 1,6800 ευρώ αλλά την επόμενη φορά θα γράφει άλλα νούμερα. Με το “2” μπροστά της. ‘Αλλωστε, στα 2,2000 πχ θα εχει ουσιαστικά μία κ/φση της τάξης των… 19 εκατ. ευρώ(!!). Με τον ΑΒΑΚΑ στα 60 εκατ.,την ΠΡΟΦ στα 45 και τον ΠΑΠ στα 42 εκατ. Και τόσα άλλα πιο προκλητικά παραδείγματα που δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε ονομαστικά για να μην “λερώσουμε” το σχόλιο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*****

Print Friendly, PDF & Email