22/7 – Το “Big Deal” των γραφικών μαραθώνιων αντεγκλήσεων κατέληξε σε ανεμογκάστρι!

Η ΕΕ τελικά το πάει στο βλέποντας & κάνοντας με Βαβυλώνια πολυγλωσσία & too little too late, αλλά πάντα καταλήγει να χειροκροτεί τον εαυτό της εν χορδαίς και οργάνοις.
  • To επανέλαβε και σήμερα σε μια υφεσιακή κατάσταση που δεν έχει ξαναγνωρίσει από τον Β ΠΠ. Ισα για να καλοπιάσει προσπαθώντας να ξεγελάσει τις αγορές. Θα το βρει μπροστά της ως συνήθως για να ξανατρέχει με νέα στουπιά να ξαναβουλώσει τρύπες μέχρι το οριστικό ναυάγιο σε ισορροπίες τρόμου. Το νόημα της ΕΕ δεν τους ενδιαφέρει. Μικροσυμφέροντα & πολιτικές καρέκλες μόνο να μη θιγούν.
Εν ολίγοις το “Big Deal” των γραφικών μαραθώνιων αντεγκλήσεων επί πέντε μέρες για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό, κατέληξε σε ανεμογκάστρι.
  • Η αρχική σύνθεση που πάλι λίγη ήταν μπροστά στο μέγεθος της κρίσης, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, ήτοι 66,66% έναντι 33,33%, αντίστοιχα, αποδείχθηκε φιλόδοξη, ξεγυμνώνοντας τον διχασμό και τη διαίρεση που κυριαρχούν στους κόλπους της ΕΕ, καταλήγοντας αντίστοιχα σε 52% & 48%.
Κατέληξαν δηλαδή σε συμφωνία πακέτου επιχορηγήσεων ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ. Το ψαλίδι του συμβιβασμού μεταφράζεται σε -22% στις επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης και τα δάνεια πάνε στο +44% σε ήδη υπερδανεισμένες οικονομίες που έχουν όλη την ύφεση & τον αποπληθωρισμό μπροστά τους.
  • Οσο για τους όρους & κατά πόσο δεν θα είναι μνημονιακοί, κρατήστε μικρό καλάθι. Για την παροχή των κονδυλίων επιβάλλονται όροι επιτήρησης (βλέπε μνημόνιο). Διάθεση των ποσών απο το καλοκαίρι του 2021! Ο ιός μπορεί να περιμένει…
Η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων για την Ελλάδα είναι: Επιχορηγήσεις: 19 δις απο 22.5 που ήταν η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δάνεια: 12 δις απο 9.4 δις. Τα υπόλοιπα εως τα 70 δις αφορούν κοινοτικές ενισχύσεις σε βάθος επταετίας που θα τις παίρναμε ούτως η άλλως.
  • Σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδόν το ένα τρίτο των πόρων θα κατευθυνθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και, σε συνδυασμό με τον επόμενο 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ, θα αποτελούν το μεγαλύτερο πακέτο «πράσινων» μέτρων τόνωσης στην ιστορία.

Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να συνάδουν με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Μαντέψτε ποιοί θα σας γεμίσουν πουλώντας τα με το αζημίωτο με ανεμογεννήτριες και ηλιακά χωρίς βέβαια πρόβλεψη απόρριψης, ηλεκτρικά αυτοκίνητα επίσης ενώ δεν διαθέτουμε σημεία φόρτισης, αλλά θα είμαστε… πράσινοι..

  • Περικόπτουν όμως από αλλού τα σχετικά ποσά του προϋπολογισμού της, όπως πχ από τη Γεωργία & την Υγεία όπου το κονδύλι των 9 δις εξαφανίστηκε, θυσιάστηκαν ή υπέστησαν περικοπές σημαντικά προγράμματα για την εκπαίδευση την έρευνα και την καινοτομία.
Πάντως όταν οι ήδη υπερχρεωμένες χώρες λουστούν τα νέα αναλογικά (μαζί με επιδοτήσεις) δάνεια & ξαναξεσπάσει κρίση χρέους λόγω της κοντόφθαλμης πολιτικής των.. στουπιών, κανείς δεν θα δικαιούται να προσποιηθεί τον έκπληκτο… Και ψωροκώσταινα να κρυφτούν, δεν θα υπάρχει.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ